Zenicor – på väg att hitta rytmen

Medicinteknikbolaget Zenicor har en stark position i Skandinavien och tar ett grepp om Europa med sin produkt för diagnosticering av förmaksflimmer för strokeprevention. Även om det tar tid att etablera nya metoder i vården går utvecklingen framåt för Zenicor. Att ett par fondbolag nyligen köpte in sig i bolaget bådar också gott. Aktien är en intressant högriskplacering.
Zenicor – på väg att hitta rytmen - a9b6480e-d558-4051-9bf9-f1726ae2c5d9fitcroph450q80upscaletruew800s1db76ebd1905d877d8d2f4eba59b20bdc095b214

Stockholmsföretaget Zenicor (börskurs 21 kr 1/3) har utvecklat en apparat som mäter och diagnosticerar förmaksflimmer och andra hjärtrytmstörningar. Användningsområdet är att identifiera personer som ligger i farozonen för att drabbas av stroke på grund av förmaksflimmer.

Patienten använder själv produkten för att registrera sitt EKG genom att placera tummarna på apparaten. Informationen skickas automatiskt till en central databas hos vårdgivaren som enkelt kan ställa diagnos. Metoden är användarvänlig och träffsäker.

En kort film om hur Zenicor använts i Stockholm finns här.

Bolaget grundades 2003 och den första produkten lanserades redan året därpå. Idag är Zenicor en av de ledande aktörerna i Skandinavien för diagnostik av hjärtrytmrubbningar. Ungefär 350 kliniker i Sverige och övriga Europa använder produkten och Zenicor har haft årsintäkter just under 20 Mkr på senare år. Resultatet ligger på några miljoner minus.

Förmaksflimmer är en rubbning av hjärtrytmen och leder till ökad risk för stroke. Sambandet är säkerställt i flera studier. Förmaksflimmer kan vara svårt att diagnosticera eftersom det kan gå lång tid mellan hjärtrytmrubbningar och arytmierna kan gå över på sekunder.

Symtom på förmaksflimmer kan vara hjärtklappning och yrsel men många gånger kan drabbade vara helt symtomfria och har därför ingen anledning att misstänka något. Det innebär att ett vanligt vilo-EKG på sjukhuset kan missa tillståndet.

Om tillståndet behandlas i tid kan stroke förebyggas i upp till 70 procent av fallen. Socialstyrelsen rekommenderar att vården ökar strokeförebyggande åtgärder hos patienter med förmaksflimmer. Behandlingen består oftast av blodförtunnande mediciner.

Zenicor Mars 2018
VD: Mats Palerius
Styrelseordförande: Marie Öberg
Antal anställda: 18
Nyckelpersoners ägande: Cirka 35 %
Lista: Aktietorget
Aktiekurs: 21,00 kr
Antal aktier ink. utspädn: 5,6 miljoner
Börsvärde: 118 Mkr
Nettokassa: 21 Mkr
Resultatnivå, årstakt: Cirka -2 Mkr
Källa: SvD Börsplus /Bolaget Räknat på max antal aktier.

Börsplus syn på Zenicor

Trots intäkter betraktar vi Zenicor som en förhoppningsaktie, ett utvecklingsbolag med högtflygande planer. Analys av förhoppningsbolag kräver andra metoder än vanliga börsaktier (se faktaruta längst ner). Plus insikten att det vanligaste utfallet är att investerarna förlorar nästan hela insatsen.

———

1. Incitament nyckelpersoner

Ledning och styrelse äger cirka 35 procent av Zenicor. Alla sex ledamöter i styrelsen äger aktier. I mitten på februari genomfördes en riktad nyemission till Handelsbankens Microcapfond och Humle Småbolagsfond på totalt 19 Mkr. Det är positivt. När fondförvaltare bestämmer sig för att ta position i ett bolag av Zenicors storlek föregås det av en ordentlig analys. Inte minst för att det i praktiken blir svårt att sälja innehavet eftersom aktiens likviditet är medioker. Fonderna är helt enkelt fast som långsiktiga ägare. Humle Småbolagsfond får ett högt betyg av Morningstar. Handelsbankens Microcapfond har för kort historik för bedömning.

Ägarbilden och incitament för nyckelpersoner ser mycket bra ut.

2. Track record nyckelpersoner

Vd och en av grundarna till Zenicor Mats Palerius är civilingenjör med ledande befattningar från Ericsson i baggaget. Styrelseordförande Marie Öberg Lindevall har erfarenheter från ledande befattningar på Capio Diagnostik och Unilabs. Ledamot Lena Kajland Wilén återfinns också i Aktietorgsnoterade PExA. Det är lite tunt med erfarenhet från noterade bolag men i övrigt finns det flera olika kompetenser hos nyckelpersonerna.

3. Trovärdighet för produkt och strategi

Stroke är ett stort hälsoproblem. Varje år drabbas cirka 30 000 personer bara i Sverige. Det uppskattas att samhällskostnaden för strokevård och rehabilitering i Sverige är över 16 miljarder kronor per år.

Zenicor definierar sin marknad i tre segment.

  • Hjärtarytmiutredningar
  • Sekundärpreventiv flimmerscreening
  • Primärpreventiv flimmerscreening

Hjärtarytmiutredningar är i dagsläget den stora affären där större delen av kunderna finns och intäkterna kommer ifrån. Sekundärpreventiv flimmerscreening görs på patienter som drabbats av stroke för att förebygga ytterligare en stroke. Zenicor används idag på mer än hälften de runt 70 strokeenheter som finns i Sverige i detta syfte.

Primärpreventiv flimmerscreening diskuteras inom vården och innebär screening av personer med ökad risk för stroke. Det skulle öppna upp en stor marknad men där är vi inte idag. Flera internationella studier görs på området och i flera av dem används Zenicor-EKG.

Marknadspotentialen för hjärtarytmier och sekundärpreventiv flimmerscreening uppskattas vara cirka 10 Mkr per segment och år i Sverige. Primärpreventiv flimmerscreening kommer att innebära en betydligt större marknad. Europa som i Zenicors fokus de kommande åren ger en marknad som för de olika segmenten är cirka 80 gånger större än bara Sverige.

Sannolikt är marknadsstorleken inte ett problem för bolaget även om det inte rör sig om mångmiljardmöjligheter.

Sedan Zenicor noterade 2014 har marknaden för hälsoappar vuxit rejält och det finns flera EKG-mätare till smarta telefoner. Om de ska betraktas som konkurrenter är dock tveksamt eftersom dessa produkter riktar sig mot en konsumentmarknad. Zenicor gör system för sjukvården vilket ställer helt andra krav.

Det finns fler konkurrenter där amerikanska Kardia och holländska MyDiagnostick kan lyftas fram men den största konkurrerande metoden är Holter-EKG som togs fram på 1950-talet. Holter-EKG känner nog de flesta till. Metoden ger kontinuerlig registrering av hjärtslag genom elektroder på kroppen. Metoden är ganska otymplig och upplevs vara i vägen. Holter-EKG registrera ofta kortare perioder som till exempel ett dygn. Det innebär risk att missa arytmier eftersom det kan gå flera dagar mellan rubbningarna.

Fördelen är uppenbar med Zenicors tum-EKG som patienten kan ha med sig hem under längre tid.

Zenicor finns idag i tio länder i Europa med egna säljare på samtliga marknader. På alla marknader arbetar Zenicor med partners som kan vara läkemedelsbolag med läkemedel för strokeprevention eller medicinteknikbolag som har produkter för behandling av arytmier. Partnerna har intresse av att Zenicor kan identifiera patienter. Den amerikanska marknaden är så klart intressant på sikt men Zenicor har fullt fokus på Europa de kommande åren.

Att Zenicor etablerat sin produkt i flera länder med avancerad sjukvård som Tyskland, England och Finland tyder på att strategin för att nå marknaden är sund. Med nyemissionspengarna från de nya ägarna kan insatserna trappas upp.

Nyttan med Zenicor-EKG är visad i 29 publicerade studier samt 4 doktorsavhandlingar. Evidensen är att betrakta som stark och flera forskningssamarbeten pågår. Ytterligare studiepubliceringar är att vänta. Det kan tyckas överdrivet mycket men vården är konservativ och bevisbördan på medicintekniska produkter är stor och det krävs evidensbaserade lösningar med tydligt visade hälsoekonomiska effekter för att få genomslag. Flera studier visar att Zenicor-EKG är betydligt effektivare än Holter-EKG som är den dominerande metoden för utredningar.

Den grundläggande affärsmodellen bygger på intäkter från försäljning av systemet samt licensintäkter för användning av den web-baserade databasen. Det ger god skalbarhet. I segmenten primär och sekundär screening är tanken att ta betalt per undersökt patient. Det innebär en mindre investering för vården och inköpsbeslutet blir enklare.

4. Nödvändiga antaganden i optimistiskt scenario

  • Internationell expansion
  • Genombrott för primärpreventiv screening

Zenicor har en stark position i Skandinavien. En lyckad internationell expansion är den viktigaste värdedrivaren med fokus främst på Tyskland och Storbritannien där bolaget är på god väg att etablera sig ordentligt. Om screening för förmaksflimmer för riskgrupper blir en klinisk rutin inom sjukvården kommer marknaden att växa rejält.

Här följer Börsplus syn på potentialen i ett optimistiskt scenario.

Zenicor Idag Tänkbart 2020
Avklarad milstolpe Acceptans, försäljning om 15-20 Mkr Omsättning 60 Mkr
Kommande värdedrivare (i) Internationalisering, tillväxt Fortsatt tillväxt, primärpreventiv screening blir rutin
Värderingsmodell (ii) P/S 5
Resultatnivå, årstakt Cirka -2 Mkr Positivt
Börsvärde, Mkr (iii) 118 Mkr 300 Mkr
Optimistisk vinstchans (iv) 160%

Tabellförklaring

Tabellen visar bolaget i dag samt ett tänkbart framtida optimistiskt scenario. Detta är alltså inte Börsplus huvudscenario. Huvudscenariot för förhoppningsbolag är att det som regel slutar med en stor förlust för investerarna.

(i) Värdedrivare är de enligt Börsplus enskilt viktigaste aktiviteterna och målen för bolagets utveckling. Exempel på värdedrivare i förhoppningsbolag är: licensavtal, regulatoriska godkännanden, genombrottsorder, kundintag, nya marknader, nya råvarufyndigheter, nya forskningsdata, produktlanseringar etc.

(ii) Värderingsmodell: Vad är viktigast för hur aktien prissätts på börsen? Enklast är det om man har vinster eller omsättning att utgå ifrån som kan ge en värderingsmultipel som P/e-tal, EV/EBIT eller EV/Sales. Annars är man hänvisad till en grov skattning av vad som vore ett rimligt börsvärde i en tänkt framtid efter att bolaget klarat av flera värdedrivande milstolpar längs vägen.

(iii) Börsvärde idag avser aktuell börskurs och full utspädning efter eventuell pågående nyemission. Börsvärdet i en tänkbar framtid avser Börsplus (ofta svåra) bedömning av vad som kan vara ett rimligt framtida börsvärde i ett läge där Börsplus optimistiska antaganden om utvecklingen slagit in.

(iv) Optimistisk vinstchans är är en förenklad skattning av potentialen i aktien på några års sikt. Detta är starkt förenklat och tar inte hänsyn till mindre finansieringsbehov eller exakt nettoskuld/kassa. Större bedömda finanseringsbehov är dock inkluderade vilket i så fall anges i tabellen och/eller i analysen.

Optimistiskt scenario

I samband med noteringen på Aktietorget sent 2014 hade Zenicor den aggressiva målsättningen att omsätta 80 Mkr år 2019 med en EBITDA-marginal på 15 procent. Antalet enheter skulle öka från 1200 till 6000 i slutet av 2019. Personalstyrkan skulle öka från 8 till 25 personer. 2014 omsatte Zenicor cirka 12 Mkr med ett resultat på -2,4 Mkr. 2017 landade omsättningen på cirka 18,5 Mkr och resultatet på -1,2 Mkr. De urspungliga målen ser därför ut att bli svåra att nå.

Zenicors börsvärde är cirka 120 Mkr. Det finns flera medicinteknikbolag på Aktietorget som ligger långt efter Zenicor i utveckling avseende produktstatus, studier, internationalisering och omsättning och dessutom har mindre marknader att jobba med. Exempel på det är VibroSense Dynamics, Medic Pen och Invent Medic med börsvärden i intervallet 100-220 Mkr. Relativt sett framstår Zenicor inte som dyrt.

Om Zenicor i ett optimistiskt scenario fortsätter växa i samma takt på befintliga marknader och får fart på internationaliseringen är en omsättning på 60 Mkr med ett positivt resultat möjligt år 2020. Ett p/s-tal på 5 eller mer skulle inte vara orimligt då vilket skulle resultera i en värdering på 300 Mkr eller mer. Vi ser inte att den utvecklingen kommer att kräva någon ytterligare kapitalinjektion.

Pessimistiskt scenario

Som för i princip alla andra medicinteknikbolag vi analyserat har utvecklingen gått saktare än vad ledningen hoppats på. Så kan det bli även i Zenicor. Att bolaget har säljande produkter och låg förlusttakt begränsar ändå nedsidan något.

Börsplus slutsats

Huvudscenariot för förhoppningsbolag är att det över tid slutar med en stor förlust för investerarna.

Zenicor har kommit en bra bit på vägen. Vi betraktar Zenicor som ett bolag på väg ut ur förhoppningsstadiet och för investerare som accepterar hög risk och har tålamod är aktien köpvärd.

Så ser Börsplus på förhoppningsbolag

Vid investeringar i entreprenörsbolag utan intäkter men med högtflygande planer bör man enligt Börsplus åsikt börja med nyckelpersonerna i projektet.

1. Har nyckelpersonerna rätt incitament och engagemang för att göra det långa och hårda arbete som krävs för att lyckas? Saknas detta incitament kan man ofta stryka aktien som köpkandidat redan här.

2. Har nyckelpersonerna erfarenhet och historik med sig som gör det troligt att de har rätt förutsättningar för att ta projektet till framgång? Det gör enorm skillnad om entreprenören har relevanta framgångar i bagaget eller ej. Detta är en väldigt subjektiv och därmed svår bedömning men den bakomliggande tanken är robust. Nämligen att en förstklassig ledning med en halvdan affärsidé är långt mycket bättre än en förstklassig affärsidé i händerna på en halvdan ledning.

3. Hur trovärdig är strategin och produkten? Denna fråga kan besvaras på flera nivåer. Från höftskott till datainsamling i McKinsey-klass. Vi lägger oss på en nivå någonstans där emellan där nedlagd analystid får styras av hur intressant investeringen ser ut att vara i övrigt. En mycket intressant aktie förtjänar en mer grundlig research än ett börsbolag som vi på andra grunder bedömer som helt ointressant. Dessa bedömningsgrunder kan vara saker som frågorna 1–2 ovan eller potentialen, värderingen eller något annat.

4. Nödvändiga antaganden i optimistiskt scenario

Investeringar i förhoppningsbolag handlar helt och hållet om att skissa på hur uppsidan ser ut och därefter utsätta detta optimistiska scenario för ”konstruktiv kritik”. Om aktien står pall för trycket så kan det vara en intressant investering.

En metod är att lista vilka antaganden man nödvändigtvis måste göra för att det optimistiska scenariot ska besannas. Exempel på sådana antaganden kan vara:

  • Kundtillväxten ökar
  • Positiva forskningsresultat (Life Science)
  • Framgångsrik lansering utomlands
  • Lyckad prospektering (råvarubolag)
  • Inget priskrig från stark konkurrent
  • Nyckelpersonerna klarar att verkställa strategin

Vi ser det alltså som mindre meningsfullt att skissa på det mest sannolika utfallet för en förhoppningsaktie eftersom det utan undantag är att investerarna över tid gör en stor förlust.

Börsplus slutsats

Förhoppningsbolag är svårbedömda och inslaget av oförutsägbarhet är större än för aktier i rörelsedrivande bolag. Som en påminnelse om det stora inslaget av slump så graderar Börsplus sin syn på förhoppningsbolag som sidorna på en tärning. Där tärningsutfallen:

1 eller 2 = Sälj

3 eller 4 = Neutral

5 eller 6 = Köp

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel finns på www.svd.se. I juli 2019 migrerades denna och ett tusental andra artiklar över från SvD till analystjänsten Börsplus och därefter (april 2020) till Affärsvärlden. I vissa fall har delar av dessa artiklar dessvärre inte följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla tabeller, bilder, formatering eller rutor med tilläggsinfo. Om du vill vara säker på att läsa en artikel med helt fullständig information bör du alltså söka rätt på ursprungsversionen på www.svd.se. Ett enkelt sätt att hitta dit är att via en sökmotor som Google söka på ”SvD Börsplus + [Bolag] och/eller [Rubrik]”.
Annons från Santander