W5 Solutions: Ingen säker IPO

W5 Solutions säljer produkter och lösningar till polisen och militären. Bolaget genomför nu en emission inför notering på First North. Pengarna skall främst användas till förvärv.
W5 Solutions: Ingen säker IPO - W5
W5 Solutions
Teckningskurs: 25,00 kr Antal aktier: 11,4 m
Börsvärde: 285 Mkr Nettokassa efter IPO: 33 Mkr
VD: Daniel Hopstadius Ordförande: Anders Lundström

W5 Solutions (teckningskurs 25 kr) utvecklar, tillverkar och säljer högteknologiska system och lösningar till myndigheter och företag. Kunder är exempelvis försvaret, polisen, räddningstjänsten och kustbevakningen. Några välkända kunder är Försvarets Materielverk (Försvarsmakten) och Saab.

Verksamheten är organiserad i tre affärsområden. Training & Simulation (65% av omsättningen), Systems & Integrations (15%) samt Support & Service (20%). Inom det största affärsrådet säljer W5 simuleringslösningar för utbildnings- och träningssyfte för skytte. Bolaget säljer även simulatorhårdvara av exempelvis kabiner och cockpit, där kunderna kan träna för olika scenarion.

Koncernen grundades 2018 då de tre bolagen MSE Engineering AB, Teleanalys AB samt W5 Systems AB slogs ihop. W5 har 57 anställda samt 6 fasta konsulter. 90% av försäljningen sker till svenska kunder. Resterande 10% går på export.

Affärsvärldens huvudscenario 2021E 2022E 2023E
Omsättning 131 151 173
 – Tillväxt +15% +15% +15%
Rörelseresultat 20 21 23
 – Rörelsemarginal 15,0% 14,0% 13,0%
Resultat efter skatt 15 16 17
Vinst per aktie 1,31 1,41 1,50
Utdelning per aktie 0,00 0,00 0,00
Operativt kapital/omsättning -10% -10% -10%
Nettoskuld/EBIT -2,5 -3,2 -3,8
P/E 19,1 17,8 16,7
EV/EBIT 12,0 10,3 8,8
EV/Sales 1,8 1,4 1,1

W5 Solutions har två produktionsanläggningar. Den ena anläggningen ligger i Solna och den andra i Älmhult. Huvudkontoret ligger i Nacka utanför Stockholm.

Erbjudandet i samband med noteringen uppgår till 35 Mkr och avser i sin helhet nyemitterade aktier. 75% av emissionslikviden skall användas till förvärv och 25% till andra tillväxtsatsningar.

86% av emissionen motsvarande 30 Mkr är på förhand säkrad av teckningsåtagare. Redeye High Quality Specialplaceringsfond tecknar för 8 Mkr och investeraren Mikael Lönn för 4 Mkr. Redeye är rådgivare vid noteringen. Mikael Lönn sitter för övrigt i Redeyes styrelse. Det har medfört en flagga i IPO-guidens granskning.

Läs mer om aktuella noteringar på IPO-guiden

IPO-GUIDE W5 Solutions
Lista First North
Omsättning rullande tolv månader 122 Mkr
Antal anställda 57
Teckningskurs 25,00 kr
Rådgivare Redeye
Storlek på erbjudande 35 Mkr (varav 100% nyemission)
Börsvärde vid IPO Cirka 285 Mkr
Emissionskostnad Cirka 4 Mkr (10,7% av erbjudandet)
Säkrad andel av IPO* 86%
Investerare som ska teckna i IPO Redeye High Quality Specialplaceringsfond, Mikael Lönn, Jensen Invest, Jonas Rydin (ledamot) via Cajory, Robert Dahlquist (ledamot) via DT2W, m.fl. (86% i åtagande)
Garanter
Flaggor** Två flaggor
Sista teckningsdag 2021-12-10
Beräknad första handelsdag 2021-12-17 (7 dagars väntetid)
* Andelen av antalet aktier i erbjudandet som på förhand är säkrade via förbindelser (garantiåtagande/teckningsåtaganden).
** Särskild metodik. Se faktaruta nedan.
Källa: Affärsvärlden / bolaget

Två flaggor enligt Affärsvärldens IPO-guide

Affärsvärldens IPO-guide granskar alla noteringar efter 25 typfall av så kallade flaggor. Genomsnittet efter 405 granskade börsnoteringar är 1,5 flaggor för miljardbolag, 2,8 för småbolag och 3,8 för mikrobolag. En flagga är inte så allvarligt i sig utan mer en signal om att man som investerare bör fundera ett extra varv kring vissa aspekter.

Affärsvärldens IPO-guide hittar två flaggor i W5 Solutions

# Hög emissionskostnad

För ett IPO-bolag med höga emissionskostnader är tolkningen att bolaget antingen är i penningknipa, att det varit oordning i bolaget och/eller att priset på aktien är fel. Rörliga ”säljarprovisioner” till rådgivare ska man vara extra skeptisk till. Affärsvärlden hissar varningsflagg för alla bolag som är i sämsta fjärdedelen i sin storleksklass.

Emissionskostnaderna exklusive nyttjande av övertilldelningsoption uppgår enligt bolaget till 3,75 Mkr, vilket motsvarar 10,7% av erbjudandet. IPO-guiden hissar en flagga.

W5 Solutions VD Daniel Hopstadius kommenterar: “Vid en jämförelse mellan noteringar i emissionsintervallet 30 Mkr och 40 Mkr så konstaterar vi att bolagets emissionskostnad är lägre än genomsnittet procentuellt. Hos IPO guiden har vi funnit 29 st genomförda noteringar inom detta span och bolaget placerar sig på 13:e plats, vilket innebär att vi hamnar strax under median.”

Slutkommentar från IPO-guiden: Emissionskostnaden som andel av erbjudandet jämförs med andra bolag i samma storleksklass. W5 Solutions räknar vi som ett Småbolag. Brytpunkten för flagga för hög emissionskostnad för småbolag går vid 10,0 procent. Att det finns många mikrobolag med likartad emissionsstorlek som W5 är inte relevant utifrån IPO-guidens kriterier.

# Tveksamma incitament

Tveksamma incitament är Affärsvärldens samlingsbegrepp för olika typer av risk för intressekonflikt. Ett typexempel är att rådgivaren eller dess anställda äger aktier i IPO-bolaget. Det behöver inte vara ett problem och kan även ses som en fördel men det finns också risker för intressekonflikter eller att rådgivaren översäljer aktien.

IPO-guiden brukar hissa flagga då rådgivare äger aktier eller tecknar aktier i en IPO där de har en aktiv roll. I W5 Solutions ser vi att en ledamot i rådgivaren Redeye är en av de större teckningsåtagarna i IPO:n. Vi noterar också att en Redeyefond är teckningsåtagare.  IPO-guiden hissar en flagga.

Stark utveckling sedan sammanslagningen

W5 är som sagt en sammanslagning av de tre bolagen MSE Engineering AB, Teleanalys AB samt W5 Systems AB. W5 äger 50% av utvecklingsbolaget Sytrac AB. Under det 18 månader långa räkenskapsåret 1 juli 2018 – 31 december 2019 uppgick omsättningen till 75 Mkr. Rörelsemarginalen var -8,4%.

Under 2020 uppgick omsättningen till 114 Mkr medan rörelsemarginalen förbättrades rejält och steg till +8,5%. Innan de tre bolagen slogs ihop gjorde två av bolagen förlust. W5 redovisar inte någon finansiell historik på pro-forma basis för bolagen innan sammanslagningen i prospektet. Det är ett minus. Bruttomarginalen på koncernnivå är omkring 60%.

I kontakt med Affärsvärlden framhäver VD Daniel Hopstadius att bruttomarginalen kan variera väldigt mycket. “Vi har en ganska diversifierad verksamhet med olika typer av projekt och produkter där andelen material kan variera väldigt mycket. Ytterligheterna kan vara en ren provisionsaffär med 0 % varukostnad till en handelsaffär med 75-80 % i varukostnad.”

Från tredje kvartalet 2018 till Q3 i år har bruttomarginalen pendlat mellan 37-69% på kvartalsbasis.

Siktar på en halv miljard 2025

W5 Solutions har höga ambitioner och siktar på att omsätta 500 Mkr år 2025 med en rörelsemarginal på minst 12%. Tanken verkar vara att två tredjedelar av tillväxten skall vara organisk och den resterande delen skall adderas via förvärv. De tilltänkta förvärvade målbolagen skall vara onoterade och omsätta i storleksordningen 20-50 Mkr.

Under 2021 har W5 förvärvat bolaget Omnifinity som är ett hårdvarubolag, som tagit fram en simuleringsplattform. Köpeskillingen var 2 Mkr och bolaget omsatte 2,5 Mkr år 2020 med Ebit på 0,6 Mkr.

Två produktionsanläggningar

W5 Solutions har två produktionsanläggningar där slutmontering av produkterna sker. Underleverantörer levererar komponenter medan W5 har egen personal som sätter ihop produkterna.

I Älmhult produceras system inom affärsområde Training & Simulation samt Power Supply. På den drygt 1600 kvm stora anläggningen arbetar 25 personer. I Solna produceras system för produktion inom kommunikation. På anläggningen i Solna arbetar 23 personer.

Affärsområde Training & Simulation

Koncernens största affärsområde som utgör 65% av intäkterna. Affärsområdet innefattar system för simulering i utbildnings- och träningssyfte samt kategorin träning som innefattar bland annat övningsmaterial för övningsskjutning. Produkterna riktar sig bland annat mot militär, polis, tull och brandförsvar. Största kunderna inom affärsområdet är Försvarsmakten, Saab, Krauss-Maffei Wegmann. Ramavtalen är ofta 5-12 år.

  • Training. W5 framhäver att de har en bred produktportfölj med egenutvecklade produkter av olika typer av skjutmål. Det inkluderar fallmål och målsystem för skarpt skytte.
  • Simulation. Bolaget utvecklar och säljer simuleringshårdvara. Leveranserna omfattar både kompletta system, exempelvis kabiner och cockpit, samt komponenter av ett system som exempelvis riktdon, paneler och sikten. W5 utvecklar anpassade simulatorer och testsystem för stridsflygplan. Produkterna inom området har ofta en livslängd på upp till 20 år. W5 säljer tillhörande servicekontrakt till produkterna.

Affärsområde Systems & Integration

Affärsområdet utgör 15% av intäkterna och levererar uppdragssystem, strömförsörjningsutrustning och kommunikationssystem.

W5 utvecklar, tillverkar och levererar strömförsörjningsutrustning till framförallt helikoptrar och flygsystem. Produkter är exempelvis Auxiliary power unit, även kallat APU, markenheter (Ground Power Units), startaggregat, elverk och liknande. Enheterna utvecklas ofta till militära kunder. W5:s framhäver att deras konkurrensfördel som leverantör är hög flexibilitet och kundanpassade lösningar. Vidare säljer bolaget kommunikationssystem till polis, militär och säkerhetsföretag.

Affärsområde Service & Support

En viktig del av W5 Solutions erbjudande är att tillhandahålla service och support till kunderna. Affärsområdet står för 20% av intäkterna. De flesta produkterna användas under många år och produkter inom försvarsindustrin slits ofta kraftigt. Därav är service en central sak för att förlänga livslängden och kontrollera att de fungerar.

Affärsområde service och support är troligtvis koncernens mest lönsamma segment.

Höga inträdesbarriärer

Marknaden för militärutrustning karaktäriseras av höga inträdesbarriärer. Kunderna har särskilt höga krav på produkterna skall fungera och genomför olika typer av valideringar.

Orderingång och omsättning verkar kunna variera en del på kvartalsbasis. En medianorder är typiskt sett 3-5 Mkr. Årets andra och fjärde kvartal har historiskt sett varit de säsongsmässigt starkaste. Även kassaflödet kan variera kraftigt kvartal till kvartal.

Nyckelpersoner

Daniel Hopstadius har varit VD på W5 sedan 2018. Dessförinnan var Hopstadius VD för MSE Holding. Inför IPO äger Daniel Hopstadius 30 000 aktier privat. Vidare har Hopstadius ägande indirekt via bolag.

Styrelseordförande är Anders Lundström (sedan 2018). Lundström har grundat materialteknikbolaget Aerogel Holding, som är noterat på First North (börsvärde kring 100 Mkr). Lundström sitter i styrelsen för Spotlight-bolaget Envirologic. Ägandet i W5 uppgår till knappt 29 000 aktier (privat). Precis som VD Hopstadius, har Lundström även ägande via bolag. Totalt äger nyckelpersoner cirka 29% av aktierna i W5 Solutions.

W5 Solutions Q1-Q3 2021 Q1-Q3 2020
Omsättning 76,3 Mkr 68,1 Mkr
Tillväxt Y/Y 12% Okänt
Ebit 13,2 Mkr 5,5 Mkr
Ebit-marginal 17,3% 8,1%

12% tillväxt Q1-Q3

Första nio månaderna 2021 ökade W5 omsättningen med 12%. Orderingången uppgick till 85 Mkr under perioden. Rörelseresultatet mer än fördubblades och rörelsemarginalen expanderade till drygt 17% (8). I resultatet ingår en del positiva effekter från aktiveringar och lagerförändringar. Att kassaflödet hänger med resultatet är centralt över tid.

På helårsbasis 2021 skissar vi på 15% tillväxt. Årets fjärde kvartal brukar vara starkt. Åren därpå räknar vi generöst med 15% årlig tillväxt. Att det inte finns några som helst historiska siffror eller pro-forma siffror för de tidigare bolagen innan sammanslagningen är ett minus. Orderboken i slutet av Q3 uppgick till 142 Mkr (152).

Risk för försenade leveranser

VD Daniel Hopstadius framhäver, som de flesta andra bolag, risken i form av materialförsörjning. Både gällande förseningar och fördyrningar. Vidare finns det risk att en del planerade leveranser kan komma att flyttas till 2022.

Efter sammanslagningen har utvecklingen varit stark. Bolagens kombinerade erbjudande har skapat en bredd som kunderna verkar uppskatta. Lönsamhetsmässigt skissar vi på 15% på helårsbasis 2021 och 13% på sikt. W5 Solutions målsättning är en rörelsemarginal överstigande 12% på sikt.

Använder vi en multipel på 11 gånger rörelsevinsten, finns drygt 15% uppsida på sikt. Saab värderas till 9 gånger rörelsevinsten på 2022E jämförelsevis. Invisio betydligt högre. Innan sommaren i år noterades bolaget Mildef Group som säljer stryktåliga datorer och andra lösningar till försvars och säkerhetsindustrin.

Om W5 skall nå målsättningen om en halv miljard 2025 kommer det sannolikt krävas en hel del förvärv.

Bolag Avkastning 1 år % P/E 2022E EV/Ebit 2022E EV/Sales 2022E Ebit-marginal 2022E % Årlig tillväxt 2021-2023 %
W5 Solutions Ej noterad 17,8 10,3 1,4 14,0 15,0
Saab -6,9 12,9 8,9 0,7 8,0 5,4
Invisio -23,2 64,8 47,4 8,6 18,1 30,1
Genomsnitt -15,1 31,8 22,2 3,6 13,4 16,8
Källa: Affärsvärlden / Factset

W5 Solutions har uppvisat stark operativ utveckling sedan koncernen grundades och slogs ihop år 2018. Kundlistan med Försvarsmakten och Saab är en kvalitetsstämpel. Insynsägandet är cirka 29%.

Å andra sidan har koncernens en kort finansiell historik. Bolagets finansiella mål om att omsätta en halv miljard 2025 känns väldigt aggressivt. Vill man ha exponering mot försvarsindustrin så tycker vi att både Saab och Invisio känns tryggare. Bolagen har en betydligt längre finansiell historik.

Rådet för W5 Solutions blir neutral.

W5 Solution största ägare Innehav Andel
Swedish Defense Group 130.3 Mkr 45.7%
Jonas Rydin (ledamot) via Cajory Defence 38.3 Mkr 13.4%
DT2W Invest, majoriteten av detta bolaget ägs av Robert Dahlquist (ledamot och vVD) 36.8 Mkr 12.9%
MSE Holding 35.8 Mkr 12.5%
Redeye High Quality Specialplaceringsfond (via teckningsåtagande) 8 Mkr 2.8%
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du alla analyser