Vaxxa: Auktionsplattform med höga ambitioner

Vaxxa är ett relativt nytt företag på Spotlight som omsätter runt 90 Mkr inom auktioner. Tillväxten är hög. Frågan är om detta ett digitalt och skalbart bolag eller mer av en tjänsteförmedlingsaffär?
Vaxxa: Auktionsplattform med höga ambitioner - Vaxxa (1)
Större fordon, som traktorer, är ett typiskt objekt som säljs på Vaxxas plattform. Antigen hanterar säljare annonsen själva eller så anlitas en auktionsmäklare. Foto: Pressbild
Vaxxa
Börskurs: 1,29 kr Antal aktier: 45,3 m (inklusive teckningsoptioner)
Börsvärde: 58 Mkr Nettokassa: 3 Mkr
VD: Karl Frindberg Ordförande: Per Hägerö

Vaxxa (1,29 kr) är en auktionsplattform för privatpersoner och företag. Specifikt auktioneras begagnade fordon, maskiner och byggutrustning ut. Majoriteten av kunderna återfinns i Norrland. Säljare kan välja mellan att själva publicera objekt på plattformen eller anlita en auktionsmäklare.

Vaxxa grundades 2019 av Pär Larsson i Älvsbyn utanför Luleå. Larsson är idag ansvarig för affärsutveckling och är en av bolagets totalt 8 anställda. Vaxxa noterades på Spotlight 2022 genom ett omvänt förvärv av ESEN eSports AB. Först under namnet Augeo Group AB, men sedan sommaren 2023 med nuvarande namn.

Huvudägare med börsbakgrund

Vaxxas största ägare Leif Danielsson är företagare med bas i Umeå som genom åren varit involverad i flera noterade bolag. På senare år är han kanske mest känd som största ägare i Bredband2 med som mest ca 27% av aktierna. Där sålde dock Danielsson sina sista aktier 2023.

Runt millennieskiftet var Danielsson involverad i flera omtalade bolag. Bland annat som VD och storägare i dataspelsbolaget Daydream Software, storägare och ordförande i bolaget CISL och VD i Skycom (som senare blev till Bredband2).

Idag är Danielsson VD och ägare i Umeåbaserade UM Fastigheter. Han är dessutom större ägare i noterade Hybricon och Kinda Brave.

Största ägare är UM Invest AB med 13,5% av aktierna motsvarande 5,3 Mkr. Bolaget kontrolleras av Leif Danielsson som även privat äger 9,2% av Vaxxa. Danielsson kom in som huvudägare i augusti 2023 och köpte tillsammans med sönerna Niklas Danielsson och Ludvig Lindström drygt 30% av aktierna. Danielsson har historiskt återfunnits på ägarlistorna i flertalet mindre bolag (se faktaruta för mer info). Idag verkar huvudfokus vara på fastighetsförvaltning.

VD sedan 2022 är Karl Frindberg. Frindberg kom tidigare från luftreningsbolaget Ozoneair där han var ansvarig för utveckling och internationell försäljning mellan 2019-2022. Han har innan det en bakgrund inom den Norrländska bilhandeln. Frindberg äger idag aktier för 0,9 Mkr.

Affärsvärldens huvudscenario 2023 2024E 2025E 2026E
Omsättning 55 94 115 133
 – Tillväxt +20,3% +72,0% +22,0% +15,0%
Rörelseresultat -4,3 -1,0 2,1 4,7
 – Justeringar 1,9 1,9 1,9 1,9
Justerat rörelseresultat -2,4 0,9 4,0 6,6
 – Rörelsemarginal -4,4% 1,0% 3,5% 5,0%
Resultat efter skatt -5 1 3 5
Vinst per aktie -0,07 0,01 0,07 0,11
Utdelning per aktie 0,00 0,00 0,00 0,00
Direktavkastning 0,0% 0,0% 0,0% 0,0%
Avkastning på eget kapital -56% 5% 16% 22%
Kapitalbindning -10% 2% 2% 2%
Nettoskuld/Ebit 1,0 -4,9 -1,8 -1,8
P/E -18,3 129,0 18,4 11,7
EV/Ebit -23,0 58,9 13,8 8,4
EV/Sales 1,0 0,6 0,5 0,4
Kommentar: Justeringar avser återläggning av goodwillavskrivningar (+1,9 Mkr).

Nischat produktutbud

Vaxxas plattform är en marknadsplats. Affärsmodell bygger på en auktionsplattform för köpare och säljare av produkter inom maskiner, fordon och byggrelaterat. Antingen kan säljare hantera processen helt själva eller anlita en auktionsmäklare.

Den svenska marknaden för andrahandsförsäljning domineras av Blocket som ägs av norska Schibsted. Tradera och Facebook-ägda Marketplace är två andra större marknadsplatser. Mer nischade konkurrenter med liknande plattform som Vaxxa är Klaravik, Blinto och Kvd Sweden.

Mkr Omsättning Rörelseresultat Antal anställda
Klaravik 417 189,1 177
Blinto 84 15,4 51
Kvd Sweden 1607 91,7 340
Vaxxa 53 -3,0 8
Tabell avser räkenskapsåret 2023.

Klaravik och Kvd Sweden är starkt dominerande av nischade aktörer mot maskiner och fordon. Båda är etablerade över hela Sverige.

Den adresserbara marknaden är svårdefinierad. Enligt Svensk Handel uppgick andrahandsmarknaden för detaljhandel till 18 miljarder kronor 2023 och väntas växa med 11% per år kommande tio år.

Likt andra nischade konkurrenter sköter Vaxxa all kommunikation mellan köpare och säljare samt hanterar betalningen. Bolaget menar att det skapar en tryggare process för båda parter.

Till skillnad mot renodlade marknadsplatser erbjuder Vaxxa och dess nischade konkurrenter auktionsmäklare. Idag samarbetar Vaxxa med 18 olika mäklare. Merparten återfinns i Norrland, men ett fåtal finns även runt Mälardalen. Mäklarna är särskilt efterfrågade när flertalet objekt, framförallt av större modell, ska säljas.

Intäktsmodell

Vaxxa arbetar idag med fyra olika segment där affärsmodellerna skiljer sig åt.

  • Self-service – säljaren annonserar varan på egen hand. Vaxxa tillhandahåller köpekontrakt och hanterar betalning. Pengarna går först till bolagets klientmedelskonto och betalas ut till säljaren när köparen erhållit varan. Vaxxa tar en avgift på 4-15% av försäljningspriset av säljare beroende på prisklass på varan. Köparen betalar en serviceavgift motsvarande ca 2% av priset. Enbart avgifterna redovisas som intäkter. Segmentet står för en lägre del av omsättningen men har samtidigt mycket höga bruttomarginaler.
  • Auktionsmäklare – säljare anlitar Vaxxa som hanterar hela försäljningsprocessen genom sina samarbetsmäklare. Auktionsmäklaren tar 8-25% av försäljningspris i arvode från säljaren. Vaxxa tar sedan en andel av mäklarens arvode, omkring 30%. Därutöver tar Vaxxa ca 2% av försäljningspriset från köparen. Ofta står Vaxxa som juridisk ägare av produkten i samband med transaktioner mellan köpare och säljare. Redovisningsmässigt bokförs objektets försäljningspris som en intäkt. Därmed är segmentets omsättning en mycket stor del av totalen, men bruttomarginalerna avsevärt mycket lägre.   
  • Obestånd – Vaxxa tar hand om försäljningar i samband med obestånd. Bolaget stödjer även förvaltarna med exempelvis tillgångsgranskning och bokföringshantering. Auktionsmäklarna är även vid tillfällen behjälpliga under ärenden. Intäktsmodellen liknar self-service delen. Det gör att området står för en liten del av omsättningen, men har höga bruttomarginaler. Vaxxa framhäver även att modellen driver volym till plattformen som i sin tur ökar försäljningen inom Self-service och auktionsmäklare.
  • Vaxxa Center – tillhandahåller försäljning för företag som innehar överskottslager eller gamla produkter. Bolagen får förvara produkterna i Vaxxas lager i Umeå eller Luleå. Där pågår sedan en tidsbestämd auktion på Vaxxas plattform för att bli av med sortimentet.

Med andra ord skiljer sig bolagets segment åt avsevärt gällande hur intäkter och resultat redovisas. För att jämföra segmenten är bruttoresultat det bästa måttet. Bolaget särredovisar ej fördelningen i dagsläget. I kontakt med Afv säger bolaget att man har för avsikt att börja särredovisa segmenten framöver.

Dubblering av intäkterna

Vaxxa är ett ungt bolag och det finns inte mycket finansiell historik att luta sig mot. Siffrorna ovan är från tiden då bolaget var onoterat (2019-2022) samt när det ingick i Augeo Group, innan det 2023 blev enda verksamheten i det noterade bolaget.

Senaste kvartalen har tillväxten varit riktigt stark. För samtliga av årets tre första kvartal har omsättning ökat med över 100% jämfört med året innan. I kontakt med Afv anger bolaget att “verkliga” tillväxten är ännu högre, då en del av omsättningen ändrats till att enbart redovisas som avgiftsintäkter snarare än hela försäljningspriset. Vaxxa tillkännager dock ingen exakt siffra på hur mycket förändringarna påverkat omsättningen.

Tillväxten har främst kommit från utökade mäklartjänster samt lanseringen av Vaxxa Center. Jämförelsetalen året innan var dock låga. 2022 och 2023 fokuserade bolaget främst på att se över strategin och ändra i organisationen.  

Mäklartjänster är den minst skalbara delen av affären, men är det som idag står för merparten av verksamheten. Att växa self-service delen tycks vara bolagets stora fokus. Även fast modellen är väldigt skalbar, krävs betydande volymökningar för att se en substansiell effekt på hela bolaget. I skrivande stund finns jämförelsevis 160 objekt på plattformen, vilket vi uppfattar som en väldigt låg siffra. En del av dessa kommer dessutom från auktionsmäklarna eller obeståndsaffärer. 

Bruttoresultatet har även det ökat rejält senaste kvartalen. I Q3 uppgick bruttoresultatet till 2,7 Mkr, motsvarande en bruttomarginal om 12,5%. I absoluta tal är siffrorna fortfarande låga och några stora affärer kan skapa stora svängningar mellan kvartalen. 

Den starka tillväxten har gjort att bolaget börjat visa positiva siffror. I Q1 och Q2 var rörelsemarginalen 1,5% respektive 3,0%, motsvarande 0,31 respektive 0,66 Mkr. I Q3 sjönk marginalen till -0,12%. Vaxxa redovisar enligt K3, vilket innebär att goodwill skrivs av löpande. Det belastar resultatet med ca 1,9 Mkr per år. I våra prognoser har vi lagt tillbaka denna post i resultatet. 

Nya finansiella mål

Den 24:e november kom Vaxxa ut med långsiktiga mål för perioden 2025-2030.

  • 30% årlig ökad auktionsvolym.
  • Kostnadsökning på 15-20% för varje fördubbling av auktionsvolymen.
  • Bibehållen bruttomarginal från nuvarande nivåer

Enligt bolaget ska ökad auktionsvolym korrelera väl med omsättning och öka denna i liknande takt. Bruttomarginalen var 12,5% i Q3 och 14,4% senaste tolv månaderna jämförelsevis.  

Vaxxa anger att tillväxten dels ska komma från ökade volymer i Norrland där absoluta merparten av auktionerna finns idag. Dels ska strategiska satsningar i andra delar av Sverige öka volymen.

Finansiering- och transportlösningar

Vaxxa erbjuder kunder hjälp med finansieringslösningar i samband med köp. Bolaget samarbetar med “marknadsledande finansbolag” för avbetalningslösningar. Via Vaxxas plattform kan en kreditprövning skickas in tillsammans med önskat finanseringsbelopp.

Vaxxa erbjuder även transport av köpa varor. För detta tillkommer en kostnad. Dessutom förlorar köparen rätten till förhandsgranskning innan affären slutförs.

Bolaget framhäver segmentet obestånd som nyckeln till att etablera sig utanför Norrland. Hantering av ärenden driver trafik och volym till plattformen, vilket skapar kännedom om Vaxxa på den lokala marknaden. 

Bolaget har idag 8 anställda och två heltidskonsulter. Ambitionen är att rekrytera ytterligare två anställda för att kunna prioritera tillväxt. Att skala upp plattformen och self-service delen tycks till stor del ligga på befintlig organisation med VD Frindberg i spetsen. 

Vid utgången av Q3 hade Vaxxa en kassa om 3,6 Mkr (exklusive medel på klientmedelskonto) och 0,8 Mkr i räntebärande lån. Bolaget har även utestående teckningsoptioner med teckningskurs 0,75 kr/aktie. I första teckningsperioden som avslutades sista oktober nyttjades 37% av utestående optioner och tillförde bolaget ca 2,9 Mkr. Sista teckningsperioden löper mellan 15 och 29 januari 2025. Vid full teckningen tillförs bolaget ytterligare ca 4,9 Mkr. Teckningsoptionerna utfärdades i samband med en företrädesemission på 9,1 Mkr i juni 2023. 

Prognos och värdering

Prognoser för så pass små bolag som Vaxxa är svåra. Någon miljons skillnad i omsättning eller kostnader får stora effekter på helheten. I vårt huvudscenario har vi antagit följande:

  • Tillväxt. Senaste årets tillväxt är urstark. Tillväxten verkar främst komma från ökade mäklaraffärer. Self-service plattformen tycks fungera, men volymerna är ännu väldigt låga. De nya tillväxtmålen är ambitiösa. Vi väljer att lägga in lägre antaganden i våra prognoser för omsättningen kommande år. Från Q4 är jämförelsetalen betydligt svårare. I år räknar vi med 94 Mkr i omsättning. Kommande två år räknar vi med en omsättningstillväxt på 22% respektive 15%. Det motsvarar en omsättning om 133 Mkr 2026.
  • Lönsamhet. Enligt uttalande målen strävar Vaxxa efter att hålla bruttomarginalen runt nuvarande nivåer framöver (12-15%). I takt med tillväxt i omsättning och bruttoresultat bör rörelsemarginalerna förbättras. Vi räknar med något ökade rörelsekostnader kommande år för expansion och ytterligare anställningar. För 2024 räknar vi med 1,0% i rörelsemarginal för att stiga till 5,0% i slutet av prognosperioden.
  • Värdering. På våra prognoser för 2025 handlas Vaxxa till knappt 15 gånger rörelseresultatet (EV/Ebita) och 0,5 gånger omsättningen (EV/S). Det finns få jämförbara bolag noterade. Vaxxa är ett mikrobolag med kort historik. Vi tycker detta rättfärdigar en relativt låg värdering. Använder vi 9x Ebita 2026E finns en uppsida på 23%.

I ett optimistiskt scenario växer Vaxxa i takt med sitt mål samtidigt som rörelsemarginalen stiger till 7,0%. I ett sådant scenario kan aktien mer än dubblas. I ett pessimistiskt scenario får inte Vaxxas plattform något ytterligare fäste samtidigt som resultatet förblir strax över noll. Då är nedsidan riktigt stor.

Slutsats

Vaxxa verkar på en intressant marknad. Ambitionsnivån är hög och ledningen med Frindberg i spetsen ger ett seriöst intryck. Sedan hans intåg har bolaget växt och lyckats uppnå lönsamhet. Samtidigt saknas erfarenhet kring att skala upp bolag, framförallt via en digital plattform. Huvudägarnas historik i mindre noterade bolag är också blandad.

Hur agerar insiders?

I mars köpte ordförande Per Hägerö aktier för knappt 18 000 kr. Inga andra köp- eller säljtransaktioner finns registrerade.

Dessutom är konkurrensen stor. Generalister som Blocket och Tradera har skapat en stark position med stora nätverkseffekter. De nischade aktörerna Klaravik och Kvd har redan idag betydligt större skala. Risken finns att Vaxxas modell och plattform över tid kommer utkonkurreras.

Tror man på bolagets tillväxt- och lönsamhetsmål lär aktien bli en väldigt bra investeringen. Vi tror dock risken finns att konkurrenterna redan är för starka och att bolagets satsning på plattformen aldrig riktigt lyfter.

Vaxxa kan vara värt att hålla ett öga på framöver. Vi gör det dock från sidlinjen.

Tio största ägare i Vaxxa Värde (Mkr) Kapital Röster
UM Invest AB 6,1 13,5% 13,5%
Avanza Pension 4,6 10,3% 10,3%
Oliver Aleksov 4,4 9,8% 9,8%
Leif Danielsson 4,2 9,2% 9,2%
Mikael Tinglöf 3,2 7,2% 7,2%
Niklas Danielsson 2,0 4,5% 4,5%
Ludvig Lindström 2,0 4,5% 4,5%
Norrhandel I Luleå AB 1,9 4,2% 4,2%
Milad Pournouri 1,6 3,7% 3,7%
Pbi Försäljning & Service AB 1,6 3,6% 3,6%
Tre största insiders utanför topp tio Värde (Mkr) Kapital Röster
Karl Frindberg 1,0 2,3% 2,3%
Per Hägerö 0,3 0,9% 0,9%
Daniel Rudeklint 0,1 0,3% 0,3%
Källa: Holdings

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du alla analyser

Annons från SPOTLIGHT STOCK MARKET