Analys
Uppföljning: Tre av fyra rätt
Kommentar till alla aktieanalyser från 30 juli till 12 augusti 2017
Fenix Outdoor +19% (Sälj)
Det var fel att spekulera i att Kånken-febern skulle bedarra och/eller att Fenix tyska butikssatsning skulle knäcka aktiens höga värdering. Tillväxten blev väsentligt högre än Börsplus skissade på. I år blir omsättningen över 6 miljarder kronor att jämföra med de 5,1 miljarder som vi skissade på. En hel del är så klart en effekt av att vi räknar om utländsk omsättning till svaga svenska kronor. Men klart är att Fjällräven har medvind. En annan mätpunkt är att Canada Goose, ett annat friluftsbolag med mycket dunjackor, värderas till över 10x omsättningen. I det perspektivet är Fenix dryga 2x omsättningen inte så blodigt.
SaltX −56% (Sälj)
Insiders hade nyligen sålt aktier samtidigt som börsvärdet på över 2 miljarder kronor tydde på väldigt höga förväntningar. Även om kursen nu halverats sedan vårt första säljråd är vi fortsatt negativa till SaltX-aktien. Vi väntar fortsatt på att de första riktiga intäkterna ska trilla in. Den 23 augusti kommer halvårsrapporten.
Boozt 2% (Neutral)
Vi rekommenderade att teckna Boozt i noteringen men tog hem en vinst på 30 procent när vi slopade köprådet för ett år sedan. Bolaget växer i hög takt och visar successivt bättre resultat men aktien handlas i tvära kast. Kanske är det Amazon-skräcken som spökar?
Volvo +12% (Neutral)
Börsplus satte köp på Volvo när aktien stod i 77 kronor och hade aktien i portföljen upp till cirka hundralappen. Men för ett år sedan tog vi ner aktien till neutral på 138 kronor. Inte så mycket att säga om. Fint bolag men med ett pris som speglar det.
Oboya −32% (Neutral)
Stora förvärvsrelaterade skulder fick oss att avstå från denna leverantör till odlingsindustrin. Bara någon månad efter vår analys gjorde bolaget nyemission vilket pressade aktien. Bolaget har visserligen fortsatt växa men nu har dessutom lönsamheten vänt söderut senaste kvartalen.
Follicum −24% (Neutral)
Ett forskningsbolag inom preparat för eller emot hårväxt som numera breddat sig. För utvecklingsbolag är det ofta ett svaghetstecken eftersom en rimlig tolkning är att förstahandsvalet inte längre ser så lovande ut. Breddningar är alltså ofta tecken på svaghet, inte på styrka. Börsplus har alltid sett Follicum som ett seriöst bolag men det räcker inte för köpråd och efter vår neutrala analys i fjol har aktien fortsatt backa.
Novo Nordisk +10% (Neutral)
Vi bottenfiskade i insulinjätten efter flera vinstvarningar som skickade ned aktien under 240 danska kronor. Efter drygt 20 procents avkastning tog vi i vår analys för ett år sedan bort köprådet kring 300 danska kronor. Ungefär där står aktien kvar fortfarande.
Swedol +8% (Köp)
Bygghandelsbolaget har gjort en imponerande turn-around efter förvärvet av Grolls 2016 och går nu mot 10 procents rörelsemarginal. Aktien har gått bättre än index under året – men med tunn marginal.
Resurs Bank +31% (Köp)
Nischbanken Resurs tycks äntligen ha fått en liten uppvärdering efter ett starkt andra kvartal med bra resultat och fin tillväxt.
Moberg Pharma −31% (Neutral)
Efter en lång rad köpråd vände Börsplus för ett år sedan och landade i en neutral inställning vid kursen 44 kronor. Under hösten rasade aktien till som lägst cirka 25 kronor och i maj, när aktien stod i 30 kronor vände vi tillbaka till ett köpråd för Moberg Pharma. Läs mer i Analysarkivet.
Shortcut Media −69% (Neutral)
Filmproduktionsbolaget hade förvärvat många bolag på kort tid och vi var oroliga kring Shortcuts förmåga att få ihop verksamheten. I den senaste kvartalsrapporten minskade omsättningen med 10 procent samtidigt som resultatet var en besvikelse.
Pharmacolog −10% (Neutral)
Rubriken var “Pharmacolog är på rätt väg men måste nu lösa finansieringen”. Rådet blev neutralt. Senare under hösten hade aktien fallit tillbaka och då var finansieringen också i hamn så då vände vi till ett spekulativt köpråd i forskningsbolaget. Aktien har dock fortsatt ner men det köprådet ska inte utvärderas förrän i oktober.
—
Den intresserade kan hitta alla våra analyser genom att söka i Analysarkivet.
Så här följer vi upp våra råd
Börsplus följer upp de råd som vi ger efter ett års tid. Vår horisont är generellt längre än så, men i bästa fall upptäcker marknaden den uppsida som vi ser snabbare än så. Inom ett år är det rimligt aktien ska ha rört sig åt rätt håll. Annars är rådet att betrakta som fel. Aktieanalys är en svår sport men om man har mer rätt än fel är oddsen goda att slutresultatet blir bra.
Vi mäter både total avkastning efter publicering av analys, och avkastning relativt börsindex. Ett köpråd anges som ”Rätt” om genomsnittet av absolut och relativ avkastning är positivt. På motsvarande sätt betraktar vi ett säljråd som korrekt om genomsnittet av absolut och relativ avkastning är negativt. Allt annat anges som ”fel”. Vi gör från fall till fall en subjektiv bedömning.
Vi följer även upp avkastningen efter våra neutrala råd men där betraktas inte analysen som varken rätt eller fel.
Vid analyser av förhoppningsbolag så blir slutsatsen ofta inte ett ensidigt köp- eller säljråd utan snarare en diskussion om aktien är “intressant” eller inte. Här använder vi också ett ”tärningsbetyg” för att signalera både vår syn på aktien och att det handlar om en riktig chansning. I uppföljningssammanhang tvingar vi ändå in dessa råd i strukturen med köpråd, säljråd och neutrala råd där 1–2 tärningsögon är ”sälj”, 3–4 tärningsögon är ”neutral” och 5–6 tärningsögon följs upp som ett köpråd. Vanligtvis markeras förhoppningsbolag med en asterisk i tabellerna.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.