Uppföljning: Köprådet steg 347%

En bra omgång. Av sex råd blev fyra bra. Plejd, Urb-it, Momentum, Scandi Standard är bolagen där vi ger oss rätt. Mekonomen och Aspire Global hamnar på minuskontot. Andra aktier som analyserades var: ISS, Zetadisplay och Quickcool.
Uppföljning: Köprådet steg 347% - fd440b5a-bd6d-41bb-acb9-802b52b48b82fitcroph450q80upscaletruew800s53f4e59d00ec1ea00edd9c6198ec7ad63cbe2bd0

Kommentar till alla aktieanalyser från 18 juni till 1 juli 2017

Plejd 347% (Köp)

Bolaget tillverkar dimmers och liknade produkter som styrs med mobilen och fick ett stort genombrott i fjol. Både i den meningen att produkterna sålde över all förväntan men också genom att franska storbolaget Schneider Electronics förvärvade 15 procent av aktierna i Plejd. Bättre kvalitetsstämpel är svår att få för en start-up i den här nischen.

Aspire Global −1% (Teckna ej)

Erbjuder en spelplattform för nätkasino och vadslagning. Vår invändning var att kunderna nästan definitionsmässigt är andra eller tredje rangens aktörer i sektorn eftersom toppskicket kör egen plattform. Det är inte där man vill vara investerad. Hittills har inte Asprie övertygat. Vi får se om nya kunden Aller, största mediabolag i Danmark, kan vända trenden. Bolaget planerar också förvärv. Att klassa det här rådet (teckna ej) som ”fel” trots att aktien är på minus kan tyckas konstigt. Men det är en rent automatisk effekt av vår utvärderingsmodell där vi summerar absolut och relativ avkastning.

Momentum +25% (Köp)

De positiva effekterna av separationen från Bergman & Beving kom snabbt. De 5 procent i rörelsemarginal som vi såg som värdedrivaren i caset levererades på kvartalsbasis redan under hösten. I en ny analys sänkte vi rådet till neutral på drygt 100 kr. Aktien står några kronor över den nivån nu.

ISS −15% (Neutral)

Den danska servicejätten har det tungt och delvis är orsaken faktiskt rörelsen i Sverige. Det verkar som man tagit stora städkontrakt inom offentlig sektor till alldeles för dåliga villkor. Omstrukturering pågår. Bilden av stabilt utdelningsbolag har fått en knäck. Vi tror mer på den regionala konkurrenten Coor.

Urb-it −95% (Teckna ej)

Kursutvecklingen har varit katastrofal i budbolaget Urb-it sedan noteringen för ett år sedan. Vi varnade då för höga kostnader och att flera chefer hoppat av viktiga poster i bolaget. Nu har bolaget bytt såväl vd och strategi men de röda siffrorna består.

Mekonomen −23% (Köp)

Den första analysen på en rätt olycklig resa för oss tillsammans med bildelskoncernen. Aktien togs in i portföljen på lägre nivåer men utsikterna är fortsatt oklara. Å ena sidan en låg värdering runt p/e 10 efter förra veckans förvärv. Å andra sidan frågetecken kring bolagets kvaliteter och marknadens utveckling.

Scandi Standard +7% (Köp)

Vi tyckte att Scandi Standards förvärv av den irländska kycklingproducenten Manor Farm såg bra ut. En låg värdering vägde upp för mycket av riskerna och vi valde att sätta köp. Aktien har gått okej.

Zetadisplay −11% (Neutral)

Verkar i en het nisch kallad digital signage men vi kunde inte svälja aktiens höga värdering. Bolaget har gjort flera förvärv under året och bättrat på sina marginaler utan att aktien gjort mycket i nordlig riktning. Något som stöder tesen att värderingen varit i mastigaste laget vilket nog fortfarande är fallet.

Quickcool −47% (Neutral)

Vi hade helt rätt i en sak. Quickcool behövde en nyemission. Denna gjordes till kursen 1,50 kronor hösten 2017 och nu handlas aktien under även den nivån. Förhoppningsbolag är knivar man sällan ska försöka fånga. En intressant notering är att börsvärdet idag är nästan exakt samma som för ett år sedan, cirka 25 Mkr, trots att aktien är halverad.

Den intresserade kan hitta alla våra analyser genom att söka i Analysarkivet.

Så här följer vi upp våra råd

Börsplus följer upp de råd som vi ger efter ett års tid. Vår horisont är generellt längre än så, men i bästa fall upptäcker marknaden den uppsida som vi ser snabbare än så. Inom ett år är det rimligt aktien ska ha rört sig åt rätt håll. Annars är rådet att betrakta som fel. Aktieanalys är en svår sport men om man har mer rätt än fel är oddsen goda att slutresultatet blir bra.

Vi mäter både total avkastning efter publicering av analys, och avkastning relativt börsindex. Ett köpråd anges som ”Rätt” om genomsnittet av absolut och relativ avkastning är positivt. På motsvarande sätt betraktar vi ett säljråd som korrekt om genomsnittet av absolut och relativ avkastning är negativt. Allt annat anges som ”fel”. Vi gör från fall till fall en subjektiv bedömning.

Vi följer även upp avkastningen efter våra neutrala råd men där betraktas inte analysen som varken rätt eller fel.

Vid analyser av förhoppningsbolag så blir slutsatsen ofta inte ett ensidigt köp- eller säljråd utan snarare en diskussion om aktien är “intressant” eller inte. Här använder vi också ett ”tärningsbetyg” för att signalera både vår syn på aktien och att det handlar om en riktig chansning. I uppföljningssammanhang tvingar vi ändå in dessa råd i strukturen med köpråd, säljråd och neutrala råd där 1–2 tärningsögon är ”sälj”, 3–4 tärningsögon är ”neutral” och 5–6 tärningsögon följs upp som ett köpråd. Vanligtvis markeras förhoppningsbolag med en asterisk i tabellerna.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel finns på www.svd.se. I juli 2019 migrerades denna och ett tusental andra artiklar över från SvD till analystjänsten Börsplus och därefter (april 2020) till Affärsvärlden. I vissa fall har delar av dessa artiklar dessvärre inte följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla tabeller, bilder, formatering eller rutor med tilläggsinfo. Om du vill vara säker på att läsa en artikel med helt fullständig information bör du alltså söka rätt på ursprungsversionen på www.svd.se. Ett enkelt sätt att hitta dit är att via en sökmotor som Google söka på ”SvD Börsplus + [Bolag] och/eller [Rubrik]”.
Annons från ABG Sundal Collier