Analys Uppföljning
Uppföljning: Köprådet i Bahnhof gav 63%
Kommentar till alla aktieanalyser från 13 till 26 augusti 2017
Tesla −3% (Sälj)
Börsplus starka säljråd för ett år sedan blev rätt men såg i våras ut att ”bli fel” när Elon Musk började twittra om ett uppköpsbud på 420 dollar. Börsplus varnade direkt för att det var fejk news och det har nu också visat sig vara fallet. Teslas aktie har nu fallit tillbaka. Men det finns mycket fallhöjd kvar.
Wise 0% (Köp)
Bemanning inom kontor och it samt rekrytering i Stockholm. Billig aktie med hög utdelning. Bolag som växer runt 10 procent. Men Wise tjänar inte riktigt så mycket pengar som vi trott på givet nuvarande konjunkturläge. Bidragen från förvärv och stängningen av förluströrelsen i Danmark har inte heller den positiva effekt vi skissat på. Med matt vinsttillväxt är det naturligt att aktien inte heller värderats upp.
ICTA −34 % (Köp)
Vi trodde ICTA:s avyttring av det underpresterande affärsområdet Strategic Communications kunde bli början på en strukturomvandling i bolaget som skulle medge betydligt bättre lönsamhet. I stället har förlusterna blivit större och bolaget tvingats till nyemission. Hela affären är ett tydligt exempel på varför man ska vara försiktig med turn-around-situationer.
Net Gaming −6 % (Köp)
Misstrott bolag i misstrodd bransch. Kan det bli annat än superlåg värdering på det? Än så länge, nej. Varken hygglig tillväxt, fortsatt lysande lönsamhet, refinansiering eller notering av en handfull peers till högre värdering har lyft aktiekursen mycket för Net Gaming. Vi envisas trots det att tro på bolaget. Det finns en ganska tydlig karta för ledningen som bör leda till ökat aktievärde – breddad produkt och mer intäktsdelning till exempel.
THQ Nordic +112% (Neutral)
THQ Nordic såg högt värderat ut redan för ett år sedan när kursen stod i 65 kronor. Men det visade sig att grundare och vd Lars Wingefors hade fler ess innanför rockärmen som fått aktien att lyfta allt högre. När bolaget i februari förvärvade Koch Media svängde vi om till köp men i förra månaden ställde vi oss återigen vid sidlinjen.
Paradox +220% (Neutral)
Även Paradox har gått starkt under senaste året. Kanske lite för starkt? Vi gick emot trenden och säljstämplade aktien maj vilket hittills varit helt rätt.
Zalaris −22% (Neutral)
Vi tog bort ett lyckosamt köpråd på norska Zalaris inom outsourcing av lönerapportering och andra HR-tjänster. Vi blev inte riktigt kloka på siffrorna efter bolagets förvärv i Tyskland och anade dessutom tecken på sämre lönsamhet. Det hela har utvecklats långt sämre än vi skissade på och Zalaris tycks nu ha problem med att lyfta lönsamheten efter de stora förvärv som gjorts under året.
ICA −8% (Neutral)
Inte ens traditionella dagligvaruhandlare skonas av e-handelns framfart som står för en stor del av tillväxten i branschen. Vi har varit skeptiska till hur ICA ska hantera den utvecklingen med en affärsmodell som är helt centrerad kring fristående ICA-handlare. För ett år sedan värderades både ICA och Axfood till kring 14 gånger rörelseresultatet och därför var det naturligt att föredra Axfood. I dag har samma åsikt blivit konsensus och Axfood värderas nu betydligt högre än ICA.
Cereno −63% (Neutral)
Vi såg frågetecken i studieupplägget för forskningsbolagets huvudprojekt och ett rejält kapitalbehov. Aktien har dalat sedan Cereno avtalade om ett finansieringsupplägg med potentiellt sett enorm utspädning.
Byggpartner 11 % (Köp)
Det blev en anständig avkastning för den som följde Börsplus köpråd för ett år sedan. Aktien är upp några procent och ovanpå det har man fått 7,4 procent i utdelning. Vi tror fortsatt på aktien och har den i Börsplus portfölj.
Alcadon +10% (Neutral)
Vi oroade oss lite över vad som händer på fibermarknaden när fiberboomen i Sverige går mot sitt slut. Denna oro blev verklighet i senaste kvartalet när fiberbolag som Alcadon, Hexatronic och Transtema alla fick stryk på börsen. Aktien ligger ändå på plus under året.
Hexagon +39% (Neutral)
Börsplus satte sälj på 440 kronor i juni 2017 när det låg budspekulationer kring Hexagon. I augusti tog vi bort säljrådet efter att aktien fallit till 388 kronor. Ett bra beslut på flera sätt. Ett bra beslut med tanke på att Hexagon därefter mer än repat sig och nu står i 547 kronor.
Nilörngruppen −17% (Neutral)
Vi såg inget köpläge i etikettbolaget för ett år sedan när omsättning och resultat kom in sämre än väntat i en svag halvårsrapport. I oktober förra året svängde vi om till köp efter att kursen fallit lite väl mycket.
Edgeware −54 % (Neutral)
Säljrådet slopades för ett år sedan efter rejäl kursnedgång men det skulle bli ännu värre. Bolaget har inte lyckats bredda sin kundbas och få upp tillväxten igen.
Alimak −5% (Neutral)
Köprådet slopades på 141 kr för ett år sedan då värderingen ökat till p/e 15. Rimligt givet riskerna kring byggkonjunkturen tyckte vi.
Bahnhof +63 % (Köp)
Vi upprepade köprådet i Bahnhof som utvecklats mycket starkt under året. Förhoppningarna kring att bolagets stora datahallsprojekt Elementica återupptas tycks leva igen.
Idogen −31% (Köp)
Ett uttalat långskott som inte prickade målet. Ingen har väl missat det, men investeringar i förhoppningsbolag är förenade med extrem risk.
—
Den intresserade kan hitta alla våra analyser genom att söka i Analysarkivet.
Så här följer vi upp våra råd
Börsplus följer upp de råd som vi ger efter ett års tid. Vår horisont är generellt längre än så, men i bästa fall upptäcker marknaden den uppsida som vi ser snabbare än så. Inom ett år är det rimligt aktien ska ha rört sig åt rätt håll. Annars är rådet att betrakta som fel. Aktieanalys är en svår sport men om man har mer rätt än fel är oddsen goda att slutresultatet blir bra.
Vi mäter både total avkastning efter publicering av analys, och avkastning relativt börsindex. Ett köpråd anges som ”Rätt” om genomsnittet av absolut och relativ avkastning är positivt. På motsvarande sätt betraktar vi ett säljråd som korrekt om genomsnittet av absolut och relativ avkastning är negativt. Allt annat anges som ”fel”. Vi gör från fall till fall en subjektiv bedömning.
Vi följer även upp avkastningen efter våra neutrala råd men där betraktas inte analysen som varken rätt eller fel.
Vid analyser av förhoppningsbolag så blir slutsatsen ofta inte ett ensidigt köp- eller säljråd utan snarare en diskussion om aktien är “intressant” eller inte. Här använder vi också ett ”tärningsbetyg” för att signalera både vår syn på aktien och att det handlar om en riktig chansning. I uppföljningssammanhang tvingar vi ändå in dessa råd i strukturen med köpråd, säljråd och neutrala råd där 1–2 tärningsögon är ”sälj”, 3–4 tärningsögon är ”neutral” och 5–6 tärningsögon följs upp som ett köpråd. Vanligtvis markeras förhoppningsbolag med en asterisk i tabellerna.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.