Uppföljning: Köpråd i Kambi gav +195 %

När vi följer upp analyser från ett år tillbaka så blir ”avkastningen” +27 procent. Väldigt bra, men det är bara tack vare ett höjdarköp i Kambi. Därutöver hade vi ett mediokert och tre dåliga köpråd i Ework respektive Studsvik, Lammhults och Attendo. Andra aktier som analyserades var: MTG, G5 Entertainment, GHP Specialty Care, Beijer Electronics, JM, SDS, Bravida och Medicover.
Uppföljning: Köpråd i Kambi gav +195 % - fd440b5a-bd6d-41bb-acb9-802b52b48b82fitcroph450q80upscaletruew800s53f4e59d00ec1ea00edd9c6198ec7ad63cbe2bd0

Kommentar till alla aktieanalyser från 16 till 29 juli 2017

Kambi +195% (Köp)

Vi prickade en bra botten i spelleverantören Kambi som hade tvingats till prisjusteringar av sina storkunder. Sedan dess har bolaget vunnit flera nya kunder och aktien är upp nästan 200 procent.

MTG +14% (Neutral)

Vi tyckte att bolaget gjorde ett bra jobb med att hantera sina gamla tillgångar (TV och innehållsproduktion) och att förädla de nya (e-sport, onlinespel med mera). Prislappen var inte attraktiv nog för ett köpråd. I år ska affärssegmenten delas upp i två bolag där TV-delen knoppas av till aktieägarna.

Studsvik −19 % (Köp)

Bolaget har en ny vd i Camilla Hoflund och efter årsskiftet byter man även ut finanschefen. Verksamheten är fortsatt spretig och går överlag dåligt men det finns klara ljuspunkter. Aktien har varit en värdefälla men värderingen är fortsatt låg på cirka 0,6x omsättningen och rätt stor potential att få upp lönsamheten till säg 7 procent inom några år.

G5 Entertainment +1% (Neutral)

En aktie vi haft ömsom köp, ömsom sälj och ömsom neutralt råd på. För ett år sedan var rådet neutral när aktien stod i 299 kronor men vi höjde till köp i februari när aktien stod i 302 kronor. (För att därefter ta ner rådet till neutral igen på nivån 344 kronor.) Sedan dess har aktien fortsatt upp samtidigt som vd Vlad Suglobov passar på att sälja aktier.

Medicover +17% (Neutral)

När vi tog bort köprådet för ett år sedan tyckte vi aktien var ”priced for perfection”. Sedan dess har värderingen ökat ytterligare. Runt 80 kronor är aktien nu jättedyr. Eller vad sägs om en värdering runt p/e 30 på nästa års vinst givet hög tillväxt och stigande lönsamhet.

Lammhults −23% (Köp)

Vi upprepade vårt köpråd på möbelföretaget som hade haft ett tufft första halvår. Bolaget blev mer av ett turn around-bolag än vi hade tänkt och aktien såldes ur Börsplus portfölj under hösten.

GHP Specialty Care +35% (Neutral)

Vi justerade ned våra förväntningar på vårdbolaget GHP efter att bolaget kommit med dålig halvårsrapport. Bolaget har dock gjort ett bra omtag och når nu de marginaler kring 6 procent på rörelsenivå som vi skissade på ursprungligen.

Beijer Electronics −8% (Neutral)

Malmöbolaget har gjort en rejäl genomgång av verksamheten och har lanserat nya produkter, rationaliserat produktionen och implementerat en ny försäljningsorganisation. Kursresan har däremot uteblivit.

JM −38% (Neutral)

Bostadsutvecklaren har tappat i linje med resten av sektorn efter att marknaden för bostäder svalnat ordentligt. Ska man välja en bostadsutvecklare föredrar vi ALM Equity som har en plats i Börsplus portfölj.

Ework +4% (Köp)

Ett favoritbolag som Börsplus har i portföljen och som vi skrivit om många gånger. I den senaste rapporten bjöd vd Zoran Covic på ett par ord om lönsamheten som förväntas bli bättre framöver.

SDS −68% (Neutral)

Vi såg det lilla programvaruföretaget med inriktning mot kontaktkort och samtalstid som sårbart för motgångar. Och visst har motgångarna kommit. 2018 har bolaget vänt till förlust och aktien har tappat 68 procent.

Bravida −2% (Neutral)

Vår neutrala inställning ändrades efter några månader till ett köp och aktien huserade ett tag i Börsplus portfölj. Klen avkastningspotential och insiderförsäljningar gjorde att vi nyligen sålde installationsbolaget.

Attendo −21% (Köp)

Aktien har fallit i linje med ”vinst-i-välfärds”-sektorn och lite bolagsspecifika minus i form av vd-byte och lägre marginaler.

Den intresserade kan hitta alla våra analyser genom att söka i Analysarkivet.

Så här följer vi upp våra råd

Börsplus följer upp de råd som vi ger efter ett års tid. Vår horisont är generellt längre än så, men i bästa fall upptäcker marknaden den uppsida som vi ser snabbare än så. Inom ett år är det rimligt aktien ska ha rört sig åt rätt håll. Annars är rådet att betrakta som fel. Aktieanalys är en svår sport men om man har mer rätt än fel är oddsen goda att slutresultatet blir bra.

Vi mäter både total avkastning efter publicering av analys, och avkastning relativt börsindex. Ett köpråd anges som ”Rätt” om genomsnittet av absolut och relativ avkastning är positivt. På motsvarande sätt betraktar vi ett säljråd som korrekt om genomsnittet av absolut och relativ avkastning är negativt. Allt annat anges som ”fel”. Vi gör från fall till fall en subjektiv bedömning.

Vi följer även upp avkastningen efter våra neutrala råd men där betraktas inte analysen som varken rätt eller fel.

Vid analyser av förhoppningsbolag så blir slutsatsen ofta inte ett ensidigt köp- eller säljråd utan snarare en diskussion om aktien är “intressant” eller inte. Här använder vi också ett ”tärningsbetyg” för att signalera både vår syn på aktien och att det handlar om en riktig chansning. I uppföljningssammanhang tvingar vi ändå in dessa råd i strukturen med köpråd, säljråd och neutrala råd där 1–2 tärningsögon är ”sälj”, 3–4 tärningsögon är ”neutral” och 5–6 tärningsögon följs upp som ett köpråd. Vanligtvis markeras förhoppningsbolag med en asterisk i tabellerna.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel finns på www.svd.se. I juli 2019 migrerades denna och ett tusental andra artiklar över från SvD till analystjänsten Börsplus och därefter (april 2020) till Affärsvärlden. I vissa fall har delar av dessa artiklar dessvärre inte följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla tabeller, bilder, formatering eller rutor med tilläggsinfo. Om du vill vara säker på att läsa en artikel med helt fullständig information bör du alltså söka rätt på ursprungsversionen på www.svd.se. Ett enkelt sätt att hitta dit är att via en sökmotor som Google söka på ”SvD Börsplus + [Bolag] och/eller [Rubrik]”.
Annons från ABG Sundal Collier