Uppföljning: Fin utveckling i Xspray

En dålig omgång med 3 av 7 rätt. En liten tröst är att råden trots detta tillsammans gav drygt 5 procent i avkastning. Bra utfall blev det i Xspray, Gränges och Swedbank. Sämre gick det med DistIT, ALM, Tobin och Net Gaming. Andra aktier som analyserades var: Swedencare, Amhult2, Westpay, Probi, Exalt och Micropos Medical.
Uppföljning: Fin utveckling i Xspray - fd440b5a-bd6d-41bb-acb9-802b52b48b82fitcroph450q80upscaletruew800s53f4e59d00ec1ea00edd9c6198ec7ad63cbe2bd0

Kommentar till alla aktieanalyser från 27 augusti till 9 september 2017

Xspray +85 % (Köp)

Vi tyckte man kunde teckna börsnoteringen men sänkte sedan rådet till neutral väl tidigt. Aktien gav ändå fin avkastning. Xspray rapporterade nyligen positivt utfall för en viktig Fas 1-studie.

Gränges +31 % (Köp)

En av börsens lägst värderade aktier för ett år sedan. En mix av initialt låg värdering, positiva valutaeffekter (svag SEK) och förmåga att krama ur mer produktion ur sin fabrik i USA har lyft aktien.

DistIT −21% (Köp)

Turnaround som inte vände. Vd-skifte och slopad utdelning därtill. Till viss del har affärsmodellen med billigt inköp i Asien kopierats av kundledet. Men även den interna effektiviteten har varit svag.

Probi +65% (Neutral)

Probiotikabolaget är svårbedömt och aktien handlas med tvära kast när starka försäljningssiffror växelverkat med lageruppbyggnadsproblem hos kunderna. Totalt sett är aktien upp rejält under året men resan har varit brokig.

ALM Equity −18% (Köp)

Vi pekade ut förvärvet av Småa från JM som lovande men det hjälpte inte när hela bostadsmarknaden börja svaja. En liten tröst är att aktien varit bland de bättre av bostadsutvecklarna.

Tobin Properties −30% (Köp)

Aktien var rekordbillig för ett år sedan – men det visade sig finnas goda skäl. Tobin drabbades nog allra hårdast av den svaga bostadsmarknaden och fick dessutom problem med finansieringen. Vi tog bort köprådet en dryg månad efter denna analys och undvek den värsta kollapsen. Klövern blev räddaren som tillförde ny livskraft och har nu installerat ny vd efter att grundarparet lämnat bolaget.

Net Gaming −18% (Köp)

Affiliatebolag vars låga värdering har sänkts ytterligare. Vinstutvecklingen är däremot något bättre än vad vi hoppades på för ett år sedan. Vi fortsätter att ha köp. Antingen ska den operativa trenden vända till det sämre eller så ska aktien upp.

Swedbank +8 % (Köp)

Börsplus pekade ut Swedbank som den mest lockande i den som väldigt väldigt homogena gruppen storbanksaktier. Det visade sig vara en hygglig bedömning. Det senaste året har Swedbank gått bättre än övriga svenska storbanker. Och trots sin lägre risk och utan krondopad export har Swedbank hållit jämna steg med börsen.

Swedencare +124% (Neutral)

Tillväxtbolag inom djurhälsa med huvudprodukten Plaque Off för hundar. Produkten tar mark bland annat i Asien. Bolaget växer 10-15 procent och har därtill överraskat med väldigt goda marginaler.

Amhult2 +13% (Neutral)

Ett litet fastighetsbolag med ett huvudsakligt projekt – att utveckla delar av Amhult Centrum utanför Göteborg till en småstad med bostäder, kontor och butiker. Aktien har inte tagit särskilt mycket stryk av bostadsutvecklingsfrossan utan tycks snarare prissättas mer som ett fastighetsägande bolag, vilket är den riktning bolaget strävar mot på lång sikt.

Westpay −19% (Neutral)

Ett lovande litet bolag inom kort- och betallösningar men med höga förväntningar på aktien. Dessa grusades något när bolaget presenterade den senaste kvartalsrapporten och aktien har fallit kraftigt. Vi tror tyvärr det blir värre innan det blir bättre igen och svängde nyligen om till ett säljråd.

Exalt −6% (Neutral)

Liten IT-konsult på Spotlight som presterar hyggligt men som ägnat stor del av året åt att jobba bort sina skulder, bland annat genom nyemission.

Micropos Medical −40% (Neutral)

Fick en ”genombrottsorder” på sitt system Raypilot för ett år sedan vilket följts upp med ytterligare några mindre. Ändå låga intäkter. Gör nu nyemission.

Den intresserade kan hitta alla våra analyser genom att söka i Analysarkivet.

Så här följer vi upp våra råd

Börsplus följer upp de råd som vi ger efter ett års tid. Vår horisont är generellt längre än så, men i bästa fall upptäcker marknaden den uppsida som vi ser snabbare än så. Inom ett år är det rimligt aktien ska ha rört sig åt rätt håll. Annars är rådet att betrakta som fel. Aktieanalys är en svår sport men om man har mer rätt än fel är oddsen goda att slutresultatet blir bra.

Vi mäter både total avkastning efter publicering av analys, och avkastning relativt börsindex. Ett köpråd anges som ”Rätt” om genomsnittet av absolut och relativ avkastning är positivt. På motsvarande sätt betraktar vi ett säljråd som korrekt om genomsnittet av absolut och relativ avkastning är negativt. Allt annat anges som ”fel”. Vi gör från fall till fall en subjektiv bedömning.

Vi följer även upp avkastningen efter våra neutrala råd men där betraktas inte analysen som varken rätt eller fel.

Vid analyser av förhoppningsbolag så blir slutsatsen ofta inte ett ensidigt köp- eller säljråd utan snarare en diskussion om aktien är “intressant” eller inte. Här använder vi också ett ”tärningsbetyg” för att signalera både vår syn på aktien och att det handlar om en riktig chansning. I uppföljningssammanhang tvingar vi ändå in dessa råd i strukturen med köpråd, säljråd och neutrala råd där 1–2 tärningsögon är ”sälj”, 3–4 tärningsögon är ”neutral” och 5–6 tärningsögon följs upp som ett köpråd. Vanligtvis markeras förhoppningsbolag med en asterisk i tabellerna.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel finns på www.svd.se. I juli 2019 migrerades denna och ett tusental andra artiklar över från SvD till analystjänsten Börsplus och därefter (april 2020) till Affärsvärlden. I vissa fall har delar av dessa artiklar dessvärre inte följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla tabeller, bilder, formatering eller rutor med tilläggsinfo. Om du vill vara säker på att läsa en artikel med helt fullständig information bör du alltså söka rätt på ursprungsversionen på www.svd.se. Ett enkelt sätt att hitta dit är att via en sökmotor som Google söka på ”SvD Börsplus + [Bolag] och/eller [Rubrik]”.
Annons från Mangold
Annons från ABG Sundal Collier