Analys Upgrade Invest
Upgrade Invest: Som en SPAC utan pengar
Upgrade Invest | |
Börskurs: 5,50 kr | Antal aktier: 2,0 m |
Börsvärde: 11 Mkr | Nettokassa: 5 Mkr |
VD: Marcus Bonsib | Ordförande: Per Nilsson |
Upgrade Invest (5,50 kr) började idag (17/2) handlas på Spotlight. Planen är att bolaget ska fungera ungefär som en SPAC och erbjuda andra bolag möjligheten att notera sig genom omvänt förvärv.
Bakom Upgrade Invest står gänget bakom Spacett och Spactvå. Vid notering av båda dessa SPAC:ar ställde vi oss skeptiska till aktierna. När förvärven väl presenterades tyckte vi dock vid båda tillfällena att dessa såg så intressanta ut att vi svängde om till köp.
PERSONER
Vi ser framförallt fem personer som de mest centrala i Upgrade Invest.
- Gerhard Dal och Per Nilsson är Upgrade Invests huvudägare. De äger tillsammans 66% av bolagets aktier. De är kända som småbolagsinvesterare och är ofta med som garanter vid företrädesemissioner och noteringar av småbolag. Per Nilsson är Upgrade Invests styrelseordförande.
- Marcus Bonsib är bolagets VD och äger drygt en procent av bolagets aktier. Han var även VD i Spacett och Spactvå. Han är även VD för Gerhard Dals och Per Nilssons bolag Acuma Invest AB. Tidigare i sin karriär jobbade Marcus Bonsib på Pepins.
- Wictor Billström har gjort sin karriär inom finans och försäkring. Han sitter även i styrelsen för Scandinavian Astor Group samt Renewable Ventures där Gerhard Dal och Per Nilsson är huvudägare.
- Philip Asmar är jurist och partner på Grey Advokatbyrå AB.
Marcus Bonsib, Wictor Billström och Philip Asmar innehar teckningsoptioner som ger rätt att teckna aktier i november i år. Teckningskursen är 7,22 kr per aktie. Vid fullt utnyttjande skulle utspädningen för befintliga aktieägare bli 4%.
TILLGÅNGAR
Bolaget har en nettokassa som uppgår till 4,9 Mkr. Kassan ska förvaltas genom framförallt investeringar i brygglån.
Utöver kassan äger Upgrade Invest även andelar i tre onoterade mikrobolag. Bolagen listas nedan med innehavets bokförda värden samt Upgrades ägarandel inom parentes.
- Climacheck (3,0 Mkr, 12%) är ett cleantech bolag. Bolaget säljer en egenutvecklad mjukvara som optimerar värme- och kylprocesser i värmepumpar, kylanläggningar och airconditionsystem. Bolaget omsatte 2021 5,5 Mkr.
- Lynes (1,0Mkr, under 1%) säljer en egentutvecklad plattform för företagskommunikation. 2021 uppgick omsättningen till 115 Mkr.
- Nuuka (0,4 Mkr, 1%) är ett finskt cleantechbolag som med hjälp av AI optimerar byggnaders inomhusklimat. 2021 omsatte bolaget 1 MEUR.
Summerar vi värdet av dessa tillgångar och dividerar med två miljoner utestående aktier får vi ett substansvärde runt 4,60 kr per aktie.
OMVÄNDA FÖRVÄRV
Vi har inte studerat de tre innehaven i detalj. Då de utgör hälften av substansen i Upgrade Invest är dessa naturligtvis inte obetydliga. Vi uppfattar det dock som att det centrala i Upgrade Invest är hur det blir med bolagets andra ben, möjligheten till omvända förvärv (SPAC-liknande affären).
Även om Upgrade Invests idé att genomföra omvända förvärv är densamma som för SPAC:ar finns även ett par avgörande skillnader. Sättet som de omvända förvärven ska genomföras på är kanske den största skillnaden. Målbolaget ska nämligen inte genomföra ett omvänt förvärv av Upgrade Invest, utan av ett nystiftat dotterbolag till Upgrade Invest. Därefter fixar Upgrade Invest så att dotterbolaget noteras och delas ut till aktieägarna.
Den stora vinsten för målbolaget är att de får ägarspridningen löst, något som kan vara svårt för mikrobolag i ett börsklimat som det som nu råder. I utbyte för det hoppas man kunna få typiskt 5 – 10% av målbolaget.
En stor skillnad mot SPAC:arna är att Upgrade Invest inte har någon möjlighet att erbjuda målbolagen några pengar att tala om. Kanske skulle det därför kunna bli något svårare för Upgrade Invest att hitta affärer än för till exempel Spacett och Spactvå som hade substantiella kassor att locka med.
Upgrade Invests mål är att genomföra minst en strukturaffär om året.
SLUTSATS
Vi tycker att framgångarna med Spacett och Spactvå tyder på att teamet och modellen kommer att funka, i alla fall med rådande marknadsförutsättningar. Planen är att över tid göra upprepade strukturaffärer och frågan är om erbjudandet till målbolagen fortsätter vara lika attraktivt i ett bättre börsklimat.
Än så länge finns det ingen handel att tala om i aktien och det är svårt att säga vad priset för aktien är. Vi lämnar därför ett neutralt råd för Upgrade Invest.
Om man kan tänka sig att investera i mikrobolagsaktier med låg likviditet tycker vi ändå att aktien skulle kunna vara intressant.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.
Här hittar du alla analyser