Analys Fastighet Nordea
Updates: Onsdag 25/4
___________________________
Nordea: Gräver i kostnaderna när tillväxten mulnar
Resultatet var 7 procent bättre än väntat men räntenettot föll 5 procent och var 2 procent lägre än väntat och provisionsnettot var 7 procent under förväntan. Istället var det de i aktiesammanhang lågkvalitativa tradingintäkterna som överraskade på uppsidan. Även kreditförlusterna blev lägre än väntat. Givetvis bra men inget som egentligen ändrar bilden av Nordeas (börskurs 86 kr 25/4) förutsättningar framåt.
Denna mix av ljuspunkter och mörkpunkter gör att vd Casper von Koskull flaggar för en bommad intäktsprognos i år. Det ska dock inte hindra att årets vinst stiger eftersom kostnaderna kommer ner enligt plan.
Det är samma bild som Börsplus tecknade igår vid Swedbanks rapport. Tillväxten kan bli dålig eller negativ men det finns ”säkra vinster” i att skära kostnader som gör att nettot (vinsten) kan bli väldigt bra under lång tid framåt. Via länken ovan finns även en lång och fin genomgång av ett nyckeltal och värderingar av ett 20-tal europeiska bankaktier. Börsplus favoritbank är Swedbank men de andra nordiska storbankerna är i princip lika billiga och har ungefär samma positiva och negativa drivare så Nordea är heller ingen dålig aktie att äga. /Peter Benson
___________________________
Handelsbanken: En till djup repa i lacken
Onsdagens båda bankrapporter, Nordea och Handelsbanken, stärker också bilden av att Swedbank nog är det bättre bolaget jämfört med dessa. Swedbanks utmärkta Q1-rapport inkluderade en stark bolåneprestation.
Handelsbankens (börskurs 100 kr 25/4) uppseglande brittiska skandal där man får svidande kritik från myndigheterna för undermåliga kontrollsystem rimmar ju också illa med deras (historiska?) image som kvalitetsbank.
Att ifrågasätta Handelsbankens skicklighet i kreditgivning och kontroll är att kliva på extremt ömma tår. Inte minst eftersom Handelsbankens vd Anders Bouvin var chef över den brittiska verksamheten 2010-2016. Positionen som duktigaste snålbank har Handelsbanken fått släppa till Swedbank som sedan länge stoltserar med det lägsta ”K/I-talet” av alla. Hur många repor i lacken tål Handelsbanken innan det länge glänsande fordonet klassas om till ”skrotbil”? /Peter Benson
___________________________
Kindred/Betsson: Utklassningen fortsätter
Om börsen vore fotboll så skulle dagens rapporter från Kindred och Betsson vara de första 70 minuterna av Liverpool-Roma. Det står 5-0 till Kindred. På punkt efter punkt berättar siffrorna om skilda världar mellan speljättarna:
Utveckling första kvartalet 2018 | ||
Bolag (börskurs 25/4) | Kindred (123 kr) | Betsson (63 kr) |
Spelnetto, Mkr | 2347 | 1210 |
Organisk tillväxt | 23% | 4% |
Rörelsevinst, Mkr (justerad) | 400 | 226 |
Resultattillväxt | 77% | -14% |
Andel lokalt reglerade intäkter | 42% | 26% |
Start på Q2 (Spelöverskott, Mkr) | +40% | -1% |
P/e-tal 2019 (Factset) | 18,2 | 10,7 |
Betsson kämpar desperat för att få till en vändning ledd av forna storstjärnan Pontus Lindwall som gjort comeback. Roma lyckades delvis i gårdagens Champions League-drabbning men risken är att skillnaden mellan de två börsbolagen bara fortsätter att vidgas. För tänk på var bolagen nu spenderar sin tid och sina resurser.
Betsson är uppe i ett stort program för att spara 50 Mkr, håller på att skala ned sin rörelse i England efter att bara för något år sedan lagt en kvarts miljard på ett förvärv där och bygga något nytt från grunden i Spanien. Kindred? Här funderar ledningen på frågor som om det rätt läge att gå in i USA nu.
Vilket bolag, om något, är dubbelt så stort om fem år?
Vilken aktie har då gått bäst?
Svaret är inte självklart men nog talar oddsen för Kindred. Vi har inget råd på den aktien i nuläget och dagens rapport från Betsson gör oss inte sugna på att ändra vår neutrala hållning där (annat än till något mer negativt). Tills vidare är en annan operatör i medvind den vi förespråkar, Cherry. /Daniel Svensson
___________________________
Bonava: Avvaktande läge på bostadsmarknaden
Det mesta pekar nedåt i bostadsutvecklaren Bonavas (börskurs 102 kr 25/4) kvartalsrapport. Omsättningen faller med nära hälften och resultatet utraderades på grund av ett kvartal med få färdigställda och därmed resultatavräknade bostäder.
Aktien faller 10 procent på beskedet och börjar nu nosa på samma nivåer som när bolaget avknoppades från NCC sommaren 2016.
Bra försäljning i Tyskland, Finland och S:t Petersburg lyfter visserligen försäljningsgraden något men i ”problemsegmentet” Sverige ser det värre ut. Framöver ska drygt 200 bostäder per kvartal färdigställas i Sverige vilket kan bli tufft om försäljningstakten i Q1 (42 sålda bostäder) är någon riktlinje för framtiden. Risken är alltså stor att antalet färdigställda men osålda bostäder kommer öka framöver.
På en marknad där kunderna inte längre vill binda upp sig på nyproduktion flera år i förväg lär det bli allt svårare för mindre aktörer att få finansiering och starta nya projekt. Antalet byggstarter faller redan kraftigt.
Att då ha köpt mark till priser som tål att projekten omvandlas till hyresrätter eller andra former är en styrka. Vi har ingen aktuell åsikt om Bonava men bolaget verkar liksom vårt val i sektorn ALM Equity inte ha deltagit i de mest spekulativa inslagen på marknaden. /Daniel Hniopek
___________________________
Qiiwi Interactive: Fortsätter tillväxten?
Qiiwi Interactive (börskurs 12 kr 25/4) ligger bakom mobilspelet ”Backpacker” och släppte i dag en kvartalsrapport som visar på förbättrade nyckeltal.
Det genomsnittliga antalet dagliga spelare stiger jämfört med Q4 (nu ca 63 000) precis som intäkten per spelare (nu kring 88 öre per dag). Intäkterna (från samarbetspartnern och förläggaren Mag Interactive) uppgick till 5,2 Mkr vilket är en dryg fördubbling jämfört med samma kvartal förra året. Det innebär att Qiiwi i nuvarande takt går mot en årsomsättning strax norr om 20 Mkr.
Bolaget verkar satsa allt mer på nya marknader och när vi tittar på statistik från distributionsplattformen Appstore noterar vi att Backpacker fått en lite svagare start under april på den viktiga Sverigemarknaden medan man istället klättrar i ranking i länder som Tyskland och Storbritannien. Nettoeffekten är svår att sia om men än så länge är ändå intrycket att bolaget på det hela taget utvecklats mer rätt än fel.
Men det har också aktiekursen som nästan dubblerats sedan vårt råd att teckna aktien till noteringspriset 6,40 kr. Vi är nöjda med den avkastningen och slopar köprådet på Qiiwi. Daniel Hniopek
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.