Updates: Onsdag 2/5

Snabba kommentarer från Börsplus om dagsaktuella bolag. Idag om ICA, GN Store Nord och iZettle.
Updates: Onsdag 2/5 - fc2879b3-ea4e-49ba-a8ac-b423eb9deb08fitcroph450q80upscaletruew800s36678eae4879dfc7180f1fbfeae19be577ff26b0

___________________________

ICA: Där konsulterna vet bäst

Att Ica (börskurs 277 kr 2/5) i dag meddelar att man planerar skrota den egna e-handelsplattformen ser vi som ett kvitto på att bolaget lider av förvirring och idétorka.

Icas nuvarande lösning skrivs ned med 80 Mkr. Ica kommer istället investera 600 Mkr under 2018-2022 i ett e-handelssystem från brittiska Ocado. Ocado är en pionjär inom e-mathandel som dock haft svårt med strategin att sälja sin teknikplattform till andra handlare.

Nu har Ica nappat men Ocados lösning är inte på plats förrän 2021. Ett nytt högautomatiserat lager för e-handel i Stockholmsregionen väntas inte stå färdigt förrän 2022. Det innebär ytterligare ett par år med halvdana lösningar som kombinerar centralt plock av kundbeställningar med lokalt plock i butik.

Mathandel online är bara 2,5 procent av marknaden men växer snabbt. Kring 30 procent årligen. Konkurrensen är redan hård och Ica har nu ett svagt erbjudande vilket hänger sannolikt ihop med affärsmodellen där fristående handlare är kungar i sina egna områden. E-handel kräver stordrift och det har inte gått att förena med handlarnas särintressen. Nu påstår Ica att Ocado ska lösa upp intressemotsättningarna.

”Ocado kommer att anpassa sin världsledande e-handelsplattform till Icas affärsmodell med fria handlare”, skriver Ica.

Det är möjligt att Ocado som brittiska ”konsulter” lyckats hitta en lösning som ingen inom Ica lyckats tänka ut. Men är det troligt? Vi tolkar snarare Ocado-affären som ett sätt för Ica-ledningen att köpa sig tid i ett läge där pressen från omvärlden ökar samtidigt som Ica-handlarna inte vill gynna en ny central konkurrent. /Daniel Hniopek

___________________________

GN Store Nord: Det låter bra på danska

På 1800-talet var GN Store Nord (börskurs 232 DKK 2/5) en pionjär som drev telegraflinjer från Europa till Kina och Japan. Nu är det annat ljud i skällan.

1. Affärsområde Hearing utvecklar avancerade hörapparater under märken som Resound och Beltone. Mest åt äldre och hörselskadade men nu även åt soldater och andra med extrema behov. GN börjar alltså konkurrera med Invisio (svensk aktie men danskt bolag även det) utöver likaledes danska hörapparatjätten William Demant. Tillväxten inom Hearing är 5–10 procent drivet av produktutveckling, fler hörselskador och åldrande demografi.

2. Affärsområde Audio utvecklar hörlurar, headsets och ljudsystem med Jabra som främsta varumärke. Här är tillväxten snarare 10 procent drivet av produktutveckling och trender som pladdriga kontorslandskap och konsumenters 24/7-lyssnande på musik, samtal, poddar och ljudböcker.

GN är alltså ett framgångsrikt bolag som rider på förstklassiga tillväxttrender. Tisdagens kvartalsrapport innebär en ny rekordnotering för aktien. Tillväxten var 17 procent för Audio, mycket tack var stora framgångar för kontorsprodukter, och 5 procent för Hearing och med stigande marginaler i båda fall.

GN har en öppen ägarbild och man kan tänka sig att en uppdelning i Jabra (B2C/B2B) och Resound/Beltone (medicinteknik) skulle skapa åtminstone kortsiktiga finansiella värden. Industriellt är det mer tveksamt men det är en intressant fundering om inte annat. Värderingen av GN är rättvist hög. Aktien kan ändå vara köpvärd för investerare som intresserar sig för megatrender som åldrande, moderna arbetsplatser och mobil mediekonsumtion? Och varför inte guldrushen där Amazon och andra vill få in högtalare och mikrofoner i alla hushåll? /Peter Benson

___________________________

iZettle: Tar för mycket betalt?

Det svenska fintech-bolaget iZettle står i begrepp att göra en börsnotering, om vi får tro FT (betallänk här). Klara besked väntas tisdag nästa vecka. Just nu är bolaget som bäst ute för att få investerare svälja en värdering på 10 miljarder kronor, enligt samma källa.

Givet att planerna stämmer och noteringen blir av i Stockholm så blir iZettle avgörande för IPO-marknaden. Den visar nämligen tecken på att må sådär.

De senaste större noteringarna har varit dåliga. Bygghemma är ned 15 procent från teckningskursen. Flera av de senaste årens tunga noteringar delar ett liknande öde, som Munters och Ambea. I mikrosegmentet finns tydliga teckna på minskad riskvilja. Småbolaget Entella ställde nyligen in sin notering och Bodyflight fick sitt erbjudande fulltecknat med mycket liten marginal.

En liten oro kan man känna när iZettle ställs mot sin närmaste ”peer” i form av amerikanska Square. I tabellen nedan jämförs utvecklingen för de bägge betalningsbolagen under 2017.

Bolag iZettle Square
Land Sverige USA
Intäkter 2017, Mkr 966 8689
Tillväxt 51% 43%
Rörelseresultat 2017, Mkr -228 -477
Börsvärde, Mdr kr* 10 141
Price/Sales 10,4 16,3
* Indikation inför IPO i iZettles fall
Källa: FT, Factset, Börsplus

Visst är det rabatt mot Square men är den stor nog för att göra iZettle till den succé som behövs för att göra IPO:s ”great again”? /Daniel Svensson

___________________________

  • Updates är SvD Börsplus format för korta kommentarer om en eller flera aktier.
  • Sök i Analysarkivet för att läsa tidigare analyser av Börsplus
  • Mejla oss gärna på borsplus@svd.se om du har förslag eller frågor.
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel finns på www.svd.se. I juli 2019 migrerades denna och ett tusental andra artiklar över från SvD till analystjänsten Börsplus och därefter (april 2020) till Affärsvärlden. I vissa fall har delar av dessa artiklar dessvärre inte följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla tabeller, bilder, formatering eller rutor med tilläggsinfo. Om du vill vara säker på att läsa en artikel med helt fullständig information bör du alltså söka rätt på ursprungsversionen på www.svd.se. Ett enkelt sätt att hitta dit är att via en sökmotor som Google söka på ”SvD Börsplus + [Bolag] och/eller [Rubrik]”.
Annons från ABG Sundal Collier
Annons från Mangold