Updates: Måndag 21/5

Snabba kommentarer om Zetadisplay, Rottneros och CLX från Börsplus.
Updates: Måndag 21/5 - de871e0a-041e-4c25-95ad-363881678e30fitcroph450q80upscaletruew800sefaa0b52680c69ec5eea1a766f037f3bd1799d4e

___________________________

Zetadisplay (24 kr): Ändrar storordern Börsplus tidigare slutsats?

En av dagens stora kursvinnare är Zetadisplay (säljer digital butiksinredning) som meddelar att man fått en stororder från trav- och galoppbolaget ATG. Uppdraget handlar om att rulla ut skärmar och mjukvara till ATG:s alla drygt 2 000 butiker i Sverige. Värdet uppskattas till 100 Mkr varav 80 Mkr lär faktureras redan i år.

Det är en fjäder i hatten för Zetadisplay inte minst eftersom de är rätt så svaga i Sverige som i dag är en mindre marknad för bolaget. Den turn-around som Zetadisplay gjort senaste åren bygger snarare på intäkter och vinster som adderats via förvärv i länder som Norge, Finland och nu senast i Nederländerna. Detta är alltså något av en prestigeorder och koncernen som omsatte 142 Mkr 2016 ser nu ut att gå mot 350-400 Mkr i år.

Att Zetadisplay samtidigt presenterar en kvartalsrapport där rörelsemarginalen halverades gjorde inget större avtryck på marknaden. Orsaken är satsningar i den svenska marknads- och försäljningsorganisationen och givet att man ändå nått viss framgång här känns det rimligt att smida medan järnet är varmt, och inte stirra sig blind på lönsamheten här och nu.

I brist på fler förvärv eller nya storbeställningar lär omsättningen falla tillbaka något nästa år även om den underliggande tillväxten i övrigt troligen kan bli positiv. Samtidigt fortsätter andelen repetitiva licens- och supportintäkter att växa (i nuläget kring 30 procent av omsättningen) vilket höjer bruttomarginalen och vinststabiliteten.

Det borde inte vara orimligt att nå över 10 procents rörelsemarginal redan nästa år och på sikt kanske ännu högre än så (målet är nå över 15 procent). Men aktien är inte billig och även när vi antar en multipel på 18 gånger vinsten (p/e) ser vi ingen uppsida.

Aktien är alltså svår att räkna hem på fundamentala grunder även om beställningen från ATG är ett steg i rätt riktning. Däremot kan aktien vara intressant för en trendföljare då nyhetsflödet lär vara fortsatt glödhett och fler förvärv ligger nog i korten.

Det motsatta, att bli uppköpta exempelvis av ett allt mer pressat ITAB kanske inte heller vore orimligt? /Daniel Hniopek

___________________________

Rottneros (11,38 kr): Kan skogsindustri växa till himlen?

Med en uppgång på 55 procent är Rottneros Stockholmsbörsens fjärde bästa aktie de senaste tre månaderna. (På pallplats hittar vi Immunovia, G5 Entertainment och budaktuella Wilson Therapeutics.) Rottneros två pappersmassabruk lever i den bästa av världar.

  • Kronan är svag. Ovanligt svag mot dollarn och rekordsvag mot euron.
  • Massapriserna är på superhöga nivåer runt 1100 dollar per ton för den långfibriga referensprodukten NBSK (Northern Bleached Softwood Kraft). Det är ett nära 20 procent högre pris jämfört med när Börsplus skrev om Rottneros i november. De senaste 25 åren har europeisk NBSK toppat runt 1000 dollar och bottnat runt 400–500 dollar.

Sammantaget finns det alltså förutsättningar för Rottneros att tjäna multum med dagens marknadspriser, även om så klart massaveden har blivit dyrare också.

I Q1-rapporten skymtar vi rörelsemarginaler på 19 procent före avskrivningar. Tar vi den nivån gånger fyra kvartal så blir det en avkastning på eget kapital (ROE) på 18 procent. ROE ser vi som det långsiktigt vettigaste sättet att bedöma ett kapitaltungt bolag som Rottneros och därmed blir det substansvärdering (Price/Book) som blir bästa sättet att värdera aktien. Vinsterna är ju supercykliska så p/e-tal är ju väldigt olämpligt sätt att värdera aktien.

Ett oplanerat driftstopp i Vallvik i maj har inte hindrat aktien från att nå 10-årshögsta. Hur mycket mer kan aktien gå?

Kursgrafen nedan visar i grått Rottneros börskurs. Den gula kurvan visar Price/Book de senaste 10 åren för Rottneros.

Det går tyvärr inte att avläsa några nivåer på Y-axeln men fakta är att Rottneros aktie idag värderas till ett Price/Book på 1,4x. Av grafen framgår att även det är en rekordnivå som aldrig varaktigt överträffats.

Ska man som investerare haka på momentum som pekar uppåt?

Eller se till de långa trenderna där Rottneros nu är dyrt i ett läge när alla stjärnor tillfälligt står rätt?

Börsplus lutar åt det sistnämnda och ge ett säljråd. För att äga aktien måste man göra följande:

  1. Finräkna mer än vad Börsplus gjort i detta fall.
  2. Med tur eller skicklighet hitta en ”vinstexplosion” som inte är inprisad trots aktiens tjurrusning.
  3. Ha en rätt kortsiktig placeringshorisont.

På lång sikt ska man inte äga Rottneros på dessa nivåer.

/Peter Benson

___________________________

CLX Communications (69 kr): För många tecken

Med romerska siffror betyder CLX 160 vilket är antalet tecken som får plats i ett SMS. CLX Communications startade som experter på att sända stora volymer SMS åt exempelvis postbolag som vill påminna om paket som ska hämtas, flygbolag om flighter med mera. Efter noteringen 2015 kan bolagets utveckling lite grovt stolpas upp som:

  • Omdanande förvärv mer än fördubblade CLX
  • Förhoppningar om stora synergier som bara delvis infriades
  • Teknik- och kostnadstung integrationsfas med vinstfall
  • Hopp om en vändning till gammal god lönsamhet

Inför förra veckans Q1-rapport hade aktien gått starkt på dessa förhoppningar, men de kom på skam. Tillväxten var okej på 12 procent men rörelsevinsten halverades till 20 Mkr. Det ska ställas mot ett börsvärde på 3,7 miljarder.

CLX Communications
Börskurs: 69,00
Antal aktier (miljoner): 53,6
Börsvärde: 3 698 Mkr
Nettoskuld: 547 Mkr
VD Johan Hedberg
Styrelseordförande Erik Fröberg
SvD Börsplus huvudscenario
2018E 2019E 2020E
Omsättning 3 900 4 368 4 892
– Tillväxt 28% 12% 12%
Rörelseresultat* 273 314 367
– Rörelsemarginal* 7,0% 7,2% 7,5%
Vinst per aktie 3,49 4,08 4,88
Utdelning per aktie 0,0 0,0 0,0
Operativt kapital/omsättning 29% 29% 29%
P/E 19,8 16,9 14,1
EV/EBIT 15,5 13,2 11,0
EV/Sales 1,1 1,0 0,8
Exklusive vissa förvärvsrelaterade avskrivningar (Ebita)

Att försämringen sitter i det mindre affärsområdet Operator är en förmildrande omständighet. Det är inte här CLX expanderar med förvärv och resurser utan inom Enterprise där basaffären ligger – system som hjälper kunderna nå sina kunder via SMS, MMS och andra kanaler.

Men även på Enterprisesidan var kvartalet rätt svagt. Tillväxten på 16 procent omsätts inte till ökande vinster. Förklaringen är stora kostnader för konsolidera trafiken alla förvärv tar in på en ny plattform (Nova). När det är klart – efter sommaren enligt vd – ska skalbarbeten kicka in.

Så tillbaka till steg fyra i utvecklingen – hopp om en vändning. Ska man köpa aktien inför något sådant?

Nu kommer en ny vd snart in, från Tobii, vilket ofta är en riskfaktor. Kanske väntar ett skräpkvartal till då man rensar bordet? Men lyfter vi blicken något och tänker oss att den underliggande lönsamhet bolaget har nu förbättras något så ser aktien okej ut, om vi ger den en mild tillväxtvärdering på EV/Ebit 14. Vi bortser då visserligen från vissa avskrivningar eftersom de inte motsvaras av investeringar

Det ser inte så krävande ut att nå dessa vinstnivåer och om något är CLX-aktien köpvärd. Men det förblir ett aber att bolaget, dess marknad och konkurrensfördelar är knepiga att begripa sig på. Det kräver klart mer än 160 tecken för att beskriva varför aktien är köpvärd i alla fall. Det är inget plus. /Daniel Svensson

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel finns på www.svd.se. I juli 2019 migrerades denna och ett tusental andra artiklar över från SvD till analystjänsten Börsplus och därefter (april 2020) till Affärsvärlden. I vissa fall har delar av dessa artiklar dessvärre inte följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla tabeller, bilder, formatering eller rutor med tilläggsinfo. Om du vill vara säker på att läsa en artikel med helt fullständig information bör du alltså söka rätt på ursprungsversionen på www.svd.se. Ett enkelt sätt att hitta dit är att via en sökmotor som Google söka på ”SvD Börsplus + [Bolag] och/eller [Rubrik]”.