Updates: Fredag 4/5

Snabba kommentarer från Börsplus om dagsaktuella bolag. Idag om Oriflame, Volati, Sdiptech och en läsarfråga.
Updates: Fredag 4/5 - 50a6ea00-dff8-4a19-81d0-d92e59d2fdcefitcroph450q80upscaletruew800s812ee6276fc827150c3d7278124724a04133da21

___________________________

Oriflame: Rysk rävsax

Sminkbolaget Oriflame (börskurs 331 kr 4/5) har varit en vinnare på börsen under senare år men i dag faller aktien 19 procent på en svag kvartalsrapport. Bolaget har med sin direktförsäljningsmodell (där privatpersoner kallade ”konsulenter” agerar försäljare och ambassadörer för produkterna) länge varit stora på marknader som Ryssland, Latinamerika och i Asien.

Ryssland är återigen den stora besvikelsen där hårdare konkurrens sätter press på priserna. Omsättningen i CIS backade under kvartalet med 5 procent i lokal valuta och hela 15 procent efter omräkning till euro. Varningen är dessutom att det lär bli värre i nästa kvartal.

Att valutan tynger är en jobbig trend inte bara i Ryssland utan nästan samtliga Oriflames marknader. För att hantera utvecklingen har bolaget höjt priserna rejält vilket förstås i sin tur innebär en svagare position på marknaden med konsulentavhopp och minskad försäljningsvolym som resultat.

Bolaget medger nu att man kan ha tagit prisökningarna för långt exempelvis i Ryssland, och kan behöva sänka priserna för att bli konkurrenskraftiga igen. Det lär förstås slå mot marginalerna i stället så det hela är en svårhanterad rävsax för Oriflame.

Undantaget är Asien och Turkiet som fortfarande utvecklas starkt med tvåsiffrig tillväxt. Där är rörelsemarginalerna dessutom skyhöga (20+ procent) vilket förstås är bra – men frågan är om det är uthålligt med nästan dubbelt så höga marginaler här som i övriga affärsområden. Vi skulle kanske inte räkna med det.

Bolag Avkastning 1 år % P/E 2019E EV / EBIT 2019E EV / Sales 2019E EBIT-marginal 2019E % Årlig omsättningstillväxt 2018-2020 %
Oriflame 15,1 13,9 9,1 1,2 13,6 8,5
Avon -51,6 8,2 2,9 0,2 6,6 1,4
Nu Skin 35,4 18,1 12,4 1,5 12,4 3,7
Natura Cosmeticos 2,8 17,0 10,9 1,4 12,8 11,5
Herbalife Nutrition 70,2 16,7 15,7 2,2 14,0 5,3
Tupperware -35,2 8,8 7,4 1,3 17,3 0,4
Genomsnitt 6,1 13,8 9,7 1,3 12,7 5,1
Källa: Factset

Oriflames konkurrent Avon har stora problem som krisvärderingen i den aktien tyder på. Avon har också haft problem med att antalet konsulenter minskar. Frågan är om det ska ses som något bra (en möjlighet för Oriflame att ta marknadsandelar) eller om det snarare är ett tecken på att båda verkar på en marknad och med en affärsmodell som kärvar.

Vi lutar nog åt det senare. Och även om vi använder en förhållandevis generös värderingsmultipel på 12 gånger rörelseresultatet (EV/Ebit) i Oriflame ser vi ingen vidare uppsida i aktien som motiverar ett köp. /Daniel Hniopek

___________________________

Volati: Inget Nobelpris för Akademibokhandeln

Det blir inget Nobelpris i litteratur 2018. Det innebär färre kunder till Akademibokhandeln som är Volatis senaste storförvärv.

Börsplus satte sälj på Volati vid noteringen i december 2016.

På varma luftströmmar lyckades Volati länge hålla aktien på plus men det hela sprack vid bokslutet i februari som på många sätt var hemsk läsning. Räddningen för vinsten blev att under andra halvåret förvärva Akademibokhandeln. Ett av naturliga skäl (Amazon.se?) billigt förvärv som har i princip hela vinsten under hösten och julen. Just den period då Volati konsoliderade in vinsten. Den mysiga julsagan kan dock bli en skräcknovell i Q1-rapporten. /Peter Benson

___________________________

Sdiptech: Accounting for Growth

10 000 tack till Tomas Billing, vd Nordstjernan. Cirka år 2001 gav han mig boken Accounting for Growth. Titeln är brittisk humor och ämnet är alltså bokföringstrix med syfte att skapa konstlad vinsttillväxt. Här finns mycket värdefull information. Vilket inte minst visas av att boken idag är en raritet som kostar cirka 10 000 kronor (!).

Det är ändå ett lågt pris jämfört med att köpa in sig i börsnoteringarna av de båda ”bokföringsdrivna” konglomeraten Sdiptech och Volati.

Volati är dock klassens ljus jämfört med branschkollegan Sdiptech, även det en av Börsplus säljrekommenderad aktie. En snabbtitt i Q4-rapporten visar att det är halsbrytande redovisningsakrobati som räddade vinsten till 58 Mkr.

”I Sdiptechs affärsmodell ingår nedsidesskydd i förvärv och kvartalets EBITA inkluderar ett positivt bidrag på 78,0 Mkr från nyttjande av sådana nedsidesskydd”

Sdiptech är ju makalöst fräcka på det sättet att de öppet talar om att de strukturerar sina affärer med ”nedsidesskydd”. Än märkligare är att man hittar på nya om de gamla ”skydden” inte räcker för att täcka dålig operationell utveckling. I fotnot på sidorna 24–25 beskrivs 2017 års förvärv bland annat så här:

  1. Börsplus prenumeranter ska som regel alltid få alla analyser först. Vad jag kan minnas har vi på 800 analyser inte gjort något undantag från den principen.
  2. Samma sak ska även gälla portföljförändringar. Kommentarer till portföljförändringar ska som regel gå ut samtidigt som själva affären görs på Börsplus depå hos Nordnet.

”Den 5 juli slutfördes förvärvet av AVA Monitoring AB. // Under räkenskapsåret 2016 uppgick nettoomsättningen till cirka 28 Mkr. Under fjärde kvartalet 2017 har köpeskillingen ökat med 60,9 Mkr till följd av avtalsvillkoren vilket även har ökat goodwillen med motsvarande belopp.”

Alltså: Sdiptech köper ett mycket litet bolag i juli. Affären stängs och redovisas i detalj i Q3-rapporten. Men i Q4 så smyger man sedan in i en fotnot att goodwillen ökats upp med 61 Mkr för en ”villkorad köpeskilling” som verkar vara retroaktivt påhittad efter genomfört förvärv.

Kan det vara så att denna villkorade köpeskillingen inte kommer utgå utan istället återföras under 2018–2019 som ”vinst”? Vilket alltså blir den dåraktiga IFRS-effekten. Nu väntar vi bara på att Sdiptech fixar ett nedsidesskydd åt sina stackars aktieägare. /Peter Benson

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du alla analyser

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel finns på www.svd.se. I juli 2019 migrerades denna och ett tusental andra artiklar över från SvD till analystjänsten Börsplus och därefter (april 2020) till Affärsvärlden. I vissa fall har delar av dessa artiklar dessvärre inte följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla tabeller, bilder, formatering eller rutor med tilläggsinfo. Om du vill vara säker på att läsa en artikel med helt fullständig information bör du alltså söka rätt på ursprungsversionen på www.svd.se. Ett enkelt sätt att hitta dit är att via en sökmotor som Google söka på ”SvD Börsplus + [Bolag] och/eller [Rubrik]”.
Annons från Spotlight Group