Updates: Fredag 27/4

Snabba kommentarer från Börsplus om dagsaktuella bolag. Idag om Amazon, Nokia, Edgeware och JM.
Updates: Fredag 27/4 - a0ab5de1-2d0d-4d10-814a-326bbee6b981fitcroph450q80upscaletruew800sa5b014c753f179722edbcc225c2b9840edd5c170

___________________________

Amazon: Gyllene molnet

Det var supersiffror som Amazon (börskurs 1618 dollar 27/4) visade upp för Q1 och siktar på för Q2. Världens största e-handlare växer snabbare än marknaden och snarast accelererar farten. I den föredömligt korta Q1-rapporten (14 sidor) läggs nära fyra sidor på att lista alla produktförbättringar och andra framsteg. Minst info får man kanske om molntjänsten AWS. Fast rapportens enda och korta citat från vd Jeff Bezos tillägnas den gyllene molntjänsten.

”AWS hade den ovanliga fördelen av ett sjuårigt försprång innan man mötte lika-tänkande konkurrens och teamet har aldrig sänkt farten. Det har lett till att AWS tjänster är de klart mest utvecklade och funktionalitetsrika. AWS låter utvecklare göra mer och vara mer snabbfotade och tjänsten blir ännu bättre varje dag. Det är därför ni kan se den här anmärkningsvärda accelerationen i AWS tillväxt, nu två kvartal i rad”.

AWS är helt dominerande och har marginaler på 26 procent på en marknad som både växer snabbt och uppvisar tydliga tendenser att bli ett oligopol med enorma stordriftsfördelar.

I Börsplus förra analys av Amazon skissade vi på att koncernen mycket väl borde kunna nå 10 procents marginal om AWS och andra lönsamma tjänster växer snabbare än e-handeln och om e-handeln utanför USA når ett plusresultat. Båda sakerna känns än mer rimliga idag. Med en stark position och förstklassiga tillväxtutsikter så bör en sådan aktie kunna värderas till 2,5x omsättningen (EV/Sales).

Grafiken nedan visar hur det skulle se ut samt i viss detalj hur det blir även i ett mer optimistiskt respektive pessimistiskt scenario. Amazons aktie är upp 44 procent sedan Börsplus köpråd i november. Kortsiktigt kan det vara frestande att ta hem en vinst men i stort så forsar Amazonfloden vidare. /Peter Benson

___________________________

Nokia: Talets gåva

Börsplus tillhör de som tror att det finns en sportslig chans att Nokia (börskurs 4,75 Euro 27/4) når sitt mål att tjäna minst 12 procent i marginal 2020. Gårdagens rapport var dock ett stort steg tillbaka på den resan.

Bruttomarginalen närmast kollapsar inom produktaffären och ansvarar ihop med svag försäljning för att rörelsevinsten rasar 87 procent. Den initiala kursreaktionen på minus 8-10 procent var naturlig.

Det är dock tydligt att vd Rajeev Suri byggt upp ett stort förtroende på aktiemarknaden. Placerarna svalde hans budskap på eftermiddagens telekonferens med hull och hår – marginaltappet berodde på tillfälliga mixeffekter, 5G-utrullningen accelererar och ger betydande intäkter från USA andra halvåret och årets vinstprognos ligger fast. Aktien stängde oförändrad.

Det kommer krävas ett rejält starkt andra halvår för att infria förväntningarna. Det är en ny riskfaktor. Ser man till de långsiktiga marginaldrivarna i Nokia verkar de ändå intakta. Patentrörelsen går bra, en tredjedel av orderingången avser flera produktområden inom Nokia och sparprogrammet löper enligt plan.

Detta plus en låg värdering gör att aktien ser lovande ut. Men tidpunkten närmar sig då det är siffrorna som måste tala mer än orden från Nokia. /Daniel Svensson

___________________________

Edgeware: Botten nådd nu?

IT-bolaget Edgeware (börskurs 13,70 kr 27/4) noterades så sent som i december 2016 och har nu lyckats med bedriften att vinstvarna inför tre av sina fem kvartalsrapporter som börsnoterat bolag. Igår kväll var det dags igen. Siffrorna är rätt brutala. Intäkterna rasar 30 procent i Q1 och rörelseförlusten var 12 Mkr (+13 Mkr).

Börsplus har tidigare skrivit om hur Edgewares struktur – ett fåtal storkunder, investeringsvaror och superhöga bruttomarginaler – gärna leder till att siffrorna antingen blir kanon eller kalkon. Med dagens kursslakt (-30 procent i skrivande stund) är det lätt att lockas av tanken att pendeln svänger åt andra, positiva, hållet nästa gång. Särskilt som finanserna inte är ett problem. Edgeware har 170 Mkr i kassan vilket kan ställas mot börsvärdet på drygt 400 Mkr.

Grundfrågan är om man vågar lita på ledningens budskap att produkterna, som teleoperatörer använder för att förbättra streaming av video i sina nät, är fortsatt konkurrenskraftiga och att det är säljet som behöver stramas upp. I så fall känns en vändning rimlig. Det finns indikationer på motsatsen, dock:

  • Tillväxten har nu varit långt under de 20 procent marknaden växer under fem kvartal i rad.
  • I år planerar Edgeware för ensiffrig tillväxt.
  • Samtidigt växte konkurrenten Broadpeak 54 procent i fjol.

Detta sätter frågetecken för konkurrenskraften även om vi noterar att Edgeware vann en första kund i Kina nyligen vilket är en fjäder i hatten.

För den här typen av små nischaktörer kan man aldrig räkna med en vändning och drar vi ned värderingen till en icke-tillväxtmultipel som EV/Ebit 10 så är det tveksamt om potentialen överväger risken. Bara de mest vågade placerare köper en sådan aktie. /Daniel Svensson

___________________________

JM: Säljer fortfarande några bostäder

I dag kom bostadsutvecklaren JM (börskurs 170 kr 27/4) med rapport. Läget är förstås tungt i aktien som halverats sedan toppen i linje med flera andra utvecklare. Aktien faller 6 procent bland annat på beskedet att antalet sålda och antalet produktionsstartade bostäder blev ännu något sämre i kvartalet än väntat.

Men jämfört med övriga rapporterande bostadsutvecklare med liknande affärsmodell (sälja bostadsrätter till privatpersoner) är utvecklingen dock förhållandevis ”bra”.

*För Bonava mäter vi enbart bostadsrätter inom Sverige
Försäljning och produktionsstarter går ofta i ”skov” när stora projekt drar igång men trenderna kan likväl vara intressanta.

Slutsatser av detta?

  • JM har klarat sig bättre än övriga och tycks ha mindre problem än relativt jämförbara Bonava.
  • De stora aktörerna har klarat sig bättre än små. Och har de finansiella musklerna att produktionsstarta nya bostäder även när marknaden och finansieringsklimatet är utmanande.
  • Åsikterna går isär om det är de ”billiga” men profillösa massmarknadsbostäderna eller de särpräglade men alldeles för dyra lyxbostäderna som drabbas hårdast när marknaden viker. Siffrorna talar tydligt för att JM:s och Bonavas standardprodukter klarat sig bättre. (Men kan också vara en effekt av att Oscar och Tobin fått sina varumärken nedsmutsade av skriverier i media)

Framtiden får utvisa om trenderna står sig när resterande rapporter kommer. ALM Equity, Besqab och SSM är tre eftersläntrare vi håller utkik på i maj. Danel Hniopek

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel finns på www.svd.se. I juli 2019 migrerades denna och ett tusental andra artiklar över från SvD till analystjänsten Börsplus och därefter (april 2020) till Affärsvärlden. I vissa fall har delar av dessa artiklar dessvärre inte följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla tabeller, bilder, formatering eller rutor med tilläggsinfo. Om du vill vara säker på att läsa en artikel med helt fullständig information bör du alltså söka rätt på ursprungsversionen på www.svd.se. Ett enkelt sätt att hitta dit är att via en sökmotor som Google söka på ”SvD Börsplus + [Bolag] och/eller [Rubrik]”.
Annons från AMF