Trögare marknad för Platzer

Fastighetsbolaget levererar en stabil rapport. Men en gnagande oro kring kontorsmarknaden gör att vi väljer det säkra före det osäkra och tar hem vinsten.
Trögare marknad för Platzer - Platzer
PLATZER
Börskurs: 79,70 kr Antal stamaktier: 119,8 mn
Börsvärde: 9 549 Mkr Belåningsgrad fastigheter: 47%
P/E-tal (EPRA): 14,2 Substansrabatt (EPRA): 16%
VD: P-G Persson Ordförande: Fabian Hielte

Platzer (79,70 kr) äger fastigheter inom kontor, industri och logistik i Göteborgstrakten. Vi skrev senast om bolaget i maj och tog då även in en post till Affärsvärldens portfölj. Via länken bredvid hittar du analysen tillsammans med mer information om bolaget.

Hittills har sex större fastighetsbolag avlagt rapport för andra kvartalet och Platzer är ett av dessa. De flesta vittnar om mycket hårt jobb på en betydligt trögare fastighetsmarknad med avvaktande hyresgäster. Vissa kunder har problem och har fått hyreslättnader. I flera bestånd har också fastighetsvärdena skrivits ned med mindre belopp.

På det hela taget är det dock stabila siffror som presenterats. Platzer förbättrade exempelvis driftöverskottet med 2 procent jämfört med första kvartalet och nådde dessutom positiv nettouthyrning. Bolaget får dock något svårare att komma igång med nya projekt och flaggar också för att det kommer bli svårare att nå målet om 10 procents substansvärdestillväxt för 2020.

På längre sikt kommer Platzer och andra kontorsfastighetsbolag påverkas av en sämre hyresmarknad. Det märks i aktiekurserna som pressats rejält. I snitt handlas kontorsfastighetsbolagen till omkring 25 procents substansrabatt.

Det finns viss risk att kontorsfastigheter kan komma att gå samma öde till mötes som handelsfastigheter. Det vill säga en sektor med strukturellt pressad efterfrågan till följd av ökad digitalisering. Covid-19 kan på allvar ha varit startskottet för denna trend inom fastigheter då behovet av fysiska arbetsplatser sannolikt kommer minska framöver.

Även om det knappast lär innebära att stora företag plötsligt säger upp stora volymer kontorsyta så kan det räcka att några hyresgäster här och där lättar på några stolar på marginalen för att det över tid ska ge stor effekt. Då kan det successivt bli allt svårare att hyra ut nya lokaler och knepigare att höja hyrorna. Plötsligt svingar maktbalansen över från fastighetsägare till hyrestagare.

Vi tror kanske inte Platzer är mest hotat med stora hyresgäster som Försäkringskassan, Göteborgs stad och skolkoncernen Academedia. Men om fastighetsbolagen kommer med fler svaga rapporter framöver finns risk att detta blir ett tema som kan slå mot samtliga kontorsägares aktiekurser.

PLATZERS BALANSRÄKNING Per Q2 2020 Pessimistiskt scenario
Antar 10% lägre driftöverskott samt
avkastningskrav från 4,4% till 4,8%
Förvaltningsfastigheter 21,2 mdr 17,4 mdr
Fastighetsvärde per kvm 26,1 tkr/kvm 21,3 tkr/kvm
Belåningsgrad fastigheter 47% 58%
Belåningsgrad totala tillgångar 45% 55%
Substansvärde per aktie (EPRA NAV) 95 kr 59 kr
Kommentar: Affärsvärldens beräkningar. Substansvärdet inkluderar bedömd vinst från avyttring

Sannolikt dröjer det innan detta eventuellt ger avtryck i siffrorna. Men Platzers aktie har gått starkt och med ungefär samma antaganden som i vår senaste analys i maj ser vi inte längre samma uppsida.

Vi väljer därför att sälja Platzer ur portföljen och intar en neutral hållning till aktien. Avkastningen blev 13 procent på två månader vilket är klart godkänt i absoluta tal och likvärdigt med index under samma period.

Platzers tio största ägare Värde (Mkr) Kapital Röster
Länsförsäkringar 1 993 20,9% 35,4%
Länsförsäkringar Fonder 1 389 14,6% 5,8%
Ernström & C:o AB 1 001 10,5% 37,2%
Fjärde AP-fonden 918 9,6% 3,8%
Susanne Hobohm 486 5,1% 2,0%
SEB Fonder 344 3,6% 1,4%
AlbMin AB 340 3,6% 1,4%
Bo Wallblom 321 3,4% 1,3%
Agneta Hielte 280 2,9% 1,2%
Hobohm Brothers Equity AB 202 2,1% 0,8%
Källa: Holdings
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du alla analyser

Annons från Santander