Transferator: Ibland är marknaden inte effektiv

Efter vår analys för ett år sedan har Transferators aktie rusat på ett helt orimligt sätt. Runt substansvärdet kan aktien vara en intressant investering men på nuvarande kurser är aktien en solklar säljkandidat.
Transferator: Ibland är marknaden inte effektiv - artikel-myndighet-1070×428-2
Transferators huvudtillgång är ABG-koncernen som hyr ut bränslecisterner till exempelvis jordbruk och mindre industrier.
Transferator
Börskurs: 3,20 kr Antal aktier: 96,2 mn
Börsvärde: 308 Mkr Substanspremie: 60%
VD: Fredrik Vojbacke Ordförande: Jakob Johansson

Transferator (3,20 kr) är ett investmentbolag noterat på Spotlight. En av Transferators viktigaste tillgångar är det onoterade bolaget ABG-koncernen som hyr ut bränslecisterner till industrier, åkerier, offentlig sektor och jordbruk. Dessutom äger bolaget en stor aktiepost i rederiet Viking Line.

Transferators huvudägare och styrelseordförande Jakob Johansson är även huvudägare och styrelseordförande i Viking Line. Historiskt har bolaget gjort ett par succéinvesteringar genom att vara tidiga investerare i iGaming-bolagen Mr Green och ELK Studios. Transferator var under en kort period runt 2010 även huvudägare i Fingerprint Cards.

Investeraren Jakob Johansson är Transferators huvudägare med 42% av aktierna. VD Fredrik Vojbacke är tredje största ägare med 18% av aktierna.

Substansvärdet

Bolagets rapporter är sparsmakade med information. Bolaget redovisar inte själva något marknadsvärde på sina tillgångar (substansvärde) utöver kapitalförsäkringen. I tabellen nedan har vi efter bästa förmåga försökt att sammanställa bolagets tillgångar och därmed själva beräkna ett substansvärde.

Tillgång Värde (Mkr) Beskrivning
ABG-koncernen 105 ABG-koncernen är ett helägt dotterbolag till Transferator som installerar och hyr ut bränslecisterner. Vi har värderat innehavet till 5x EBITDA plus 30 Mkr för bolagets industrifastighet i Södertälje.
Kapitalförsäkring 74 Transferator äger en kapitalförsäkring som är placerad i noterade aktier. Vid utgången av Q1 var marknadsvärdet 74 Mkr. Sannolikt är kapitalförsäkringen till merparten investerad i Viking Line.
Q-linea 20 Transferator äger 4,2% av det noterade medtech-bolaget Q-linea.
Hedera 8 Transferator var en tidig investerare i det noterade vårdbemanningsbolaget Hedera. Transferator äger 10,3% av aktierna i Hedera.
Tilläggsköpeskilling ELK 3 Transferator har möjlighet att nästa vår få en en betalning om upp till 0,36 MUSD ytterligare i tilläggsköpeskilling för det avyttrade innehavet ELK.
EMPE 2 Medtech-startup. Bokfördes till 3,5 Mkr i ÅR 2022 men var i ÅR 2023 nedskriven till 2 Mkr. Transferators ägarandel är 4%.
Partner Fondkommission 1 Transferator köpte 2023 knappt 10% av den mindre corporate finance-firman Partner FK.
E-Ply 1 Transferator äger 97% av den nedlagda plywoodtillverkaren E-Ply i Edsbyn. Det är oklart om verksamheten kommer att återupptas.
Tillgångar 214  
Nettoskuld 21  
Substansvärde 192,64  
Substansvärde per aktie 2,00  

Sedan vi skrev om Transferator för ett år sedan har ett par saker hänt i Transferators portfölj. Den viktigaste händelsen var att Transferator fick ut 4,34 MUSD i tilläggsköpeskilling för ELK Studios. Kort därefter delade Transferator ut 40 Mkr motsvarande 0,42 kr per aktie.

Transferator har även gjort två nyinvesteringar, medtech-bolaget Q-linea och Partner Fondkommission. Investeringen i Partner FK var på knappt 1 Mkr medan posten i Q-linea för närvarande är värd 20 Mkr. Q-linea har utvecklat ett instrument för snabbare diagnostik av blodförgiftning. Snabbare diagnostik innebär möjlighet att sätta in ett mer specifikt antibiotikum snarare än ett bredare vilken ökar överlevnadschansen för patienten. Bolaget fick nyligen godkännande att sälja sin produkt i USA. Nu väntar kommersiell utrullning.

FRÅN INSIDERKÖP TILL INSIDERSÄLJ

Vi publicerade en analys om Transferator 14 april förra året. Även om vi var positiva till ledningens näsa för affärer och bolagets tillgångar så landade analysen i ett neutralt råd. Vi kom då fram till att substansrabatten var runt 35%. Märkligt nog rusade aktien 270% veckorna efter vår analys helt utan några kända nyheter om bolaget.

Tidigare har bolagets huvudpersoner Jakob Johansson, Fredrik Vojbacke och Guntis Brands löpande köpt på sig Transferator-aktier över marknaden. Efter kursrusningen har de istället vänt till att löpande sälja Transferator-aktier i marknaden. 

Under en kurssvacka i vintras köpte Johansson återigen aktier då aktien handlades runt 2,20 kr. Man kan tolka detta som att Johansson tycker att aktien är köpvärd runt 1,80 kr då man justerar för att 0,42 kr per aktie delats ut sedan dess. Det motsvarar lite knappt vårt substansvärde för Transferator.

Nya insiderförsäljningar från Johansson och Vojbacke är registrerade så sent som förra veckan.

SLUTSATS

Transferators ledning är bevisat skickliga. Likviditeten i aktien är obefintlig och en investering i Transferator blir därmed i princip som en investering i onoterat. Det behöver trots detta inte vara fel att köpa Transferator runt substansvärdet. Varför någon köper aktien så här långt över substansen är dock obegripligt. På de här kursnivåerna är aktien en solklar säljkandidat.

Tio största ägare i Transferator Värde (Mkr) Kapital Röster
Jakob Johansson 134,1 42,2% 25,7%
Guntis Brands 65,0 20,5% 30,0%
Fredrik Vojbacke 56,7 17,9% 24,7%
Futur Pension 24,2 7,6% 8,1%
Svenska Handelsbanken AB for PB 7,3 2,3% 1,8%
Henrik Halvorsen 3,5 1,1% 0,9%
Nordnet Pensionsförsäkring 2,9 0,9% 0,6%
Avanza Pension 2,8 0,9% 1,1%
Stig Hubertsson 0,9 0,3% 0,4%
AB Thapsus 0,7 0,2% 0,4%
Källa: Holdings Totalt insynsägande:  81,7%  
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Här hittar du alla analyser