Transcendent: Höga ambitioner

Ett snabbväxande och lönsamt konsultföretag inom företagsstyrning och regelefterlevnad som söker notering på First North. Marknaden är god och ambitionerna skyhöga. Är det nog för att teckna aktien?
Transcendent: Höga ambitioner - Montern-1000×625

Transcendent Group

Börskurs: 31 kr Antal aktier: 6,4 m
Börsvärde: 200 Mkr Nettokassa: 10 Mkr
VD: Martin Malm Styrelseordförande: Håkan Berg
Börsplus huvudscenario 2018 2019E 2020E 2021E
Omsättning 181 208 250 288
 – Tillväxt +23% +15% +20% +15%
Rörelseresultat 10 7 13 23
 – Rörelsemarginal 5,5% 3,5% 5,0% 8,0%
Resultat efter skatt 6 5 9 17
Vinst per aktie 1,02 0,77 1,46 2,69
Utdelning per aktie 0,00 0,00 0,75 1,35
Direktavkastning 0,0% 0,0% 2,4% 4,4%
Avkastning på eget kapital 24% 13% 17% 26%
Operativt kapital/omsättning -4% -4% -4% -4%
Nettoskuld/EBIT 0,6 -3,0 -2,6 -2,1
P/E 30,4 40,3 21,2 11,5
EV/EBIT 19,1 26,1 15,2 8,3
EV/Sales 1,1 0,9 0,8 0,7

Transcendent Group (teckningskurs 31 kr) är ett konsultföretag med drygt 120 anställda. Bolaget startades i Stockholm 2001, har nu 12 kontor i åtta länder och erbjuder tjänster inom företagsstyrning och regelefterlevnad.

De kallar området GRC, en förkortning av Governance, Risk och Compliance. I praktiken handlar det om att hjälpa företag och myndigheter anpassa sig till en ständigt ökande regelbörda som vanligtvis uppenbarar sig i form av förkortningar som GDPR, SFTR, CCPA med mera.

Tjänsterna levereras som kortare projekt, i form av interimsroller eller som längre åtagande att till exempel sköta en viss compliancefunktion åt en kund.

Den största kundgruppen är finansiella institut som idag sägs spendera 4 procent av omsättningen på compliance. Det är en siffra som hotar stiga till 10 procent 2022, enligt en undersökning som bolaget lyfter fram.

Transcendent söker sig nu alltså till börsen för att få kapital att fortsätta expandera på denna växande marknad.

Till skillnad från andra konsultbolag som sökt sig till börsen på sistone vill inte Transcendent noteras för att underlätta en förvärvsstrategi. Bolaget är starkt tillväxtorienterat men det är organisk tillväxt som gäller – där rekrytering av seniora konsulter från de fyra stora revisionsbolagen (KPMG, PWC, EY och Deloitte) är den föredragna metoden för expansion.

På detta vis har bolaget ökat från cirka 50 Mkr i omsättning 2011 till vad som ser ut att sluta över 200 Mkr i år. Bolaget lyfter fram sin företagskultur som unik och en central faktor för att locka till sig seniora konsulter. Modellen med partners i toppen och en arme juniorer som gör jobbet i botten av pyramiden är inte Transcendents.

IPO-GUIDE Transcendent
Lista First North
Omsättning rullande tolv månader 183 Mkr
Antal anställda 121
Teckningskurs 31,00 kr
Rådgivare Avanza Bank
Storlek på erbjudande 50 Mkr (varav 60% nyemission)
Börsvärde vid IPO Cirka 200 Mkr
Emissionskostnad Cirka 5 Mkr (9,0% av erbjudandet)
Säkrad andel av IPO* 36%
Investerare som ska teckna i IPO Swedbank Robur (36% i åtagande)
Garanter
Flaggor** Fyra flaggor
Sista teckningsdag 2019-10-15
Beräknad första handelsdag 2019-10-22 (7 dagars väntetid)
* Andelen av antalet aktier i erbjudandet som på förhand är säkrade via förbindelser (garantiåtagande/teckningsåtaganden).
** Särskild metodik. Se faktaruta nedan.
Källa: Börsplus / bolaget

Fyra flaggor enligt Börsplus IPO-guide

Börsplus IPO-guide granskar alla noteringar efter 24 typfall av så kallade flaggor. Genomsnittet efter 201 granskade börsnoteringar är 1,7 flaggor för miljardbolag, 3,1 för småbolag och 4,3 för mikrobolag. En flagga är inte så allvarligt i sig utan mer en signal om att man som investerare bör fundera ett extra varv kring vissa aspekter.

Börsplus IPO-guide hittar fyra flaggor i Transcendent

# Tveksamma incitament

Tveksamma incitament är Börsplus samlingsbegrepp för olika typer av risk för intressekonflikt. Ett typexempel är att rådgivaren eller dess anställda äger aktier i IPO-bolaget. Det behöver inte vara ett problem och kan även ses som en fördel men det finns också risker för intressekonflikter eller att rådgivaren översäljer aktien.

Transcendents styrelseordförande har genom eget bolag uppdragsavtal om utveckling, marknadsföring och försäljning av dotterbolagets produkt/tjänst Reg Tech. På Transcendents hemsida anges ordföranden som kontaktperson för tjänsten. Ordföranden kommer alltså att behöva utvärdera sin egen satsning. Därtill bör nämnas att ordföranden via sitt bolag även har uppdragsavtal om rådgivning till Transcendents kunder och att en annan ledamot hyr lokaler av Transcendent samt utför uppdrag om utveckling av programvara (till Reg Tech).

# Märkliga avtal

Ofta redovisas väsentliga avtal i IPO-prospektet. Ibland framstår dessa avtal som obegripliga, märkliga eller med oklar koppling till affärsverksamheten.

Bolaget har ingått låneavtal med Swedbank om cirka 24 MSEK. I anslutning till krediternas beviljande har det uppställts krav på att de fyra huvudägarna i Transcendent gemensamt ska äga och kontrollera minst 51 % av kapital och röster samt individuellt minst 8 % av rösterna i bolaget. Avtalen innehåller även begränsningar för Bolaget att lämna utdelning om inte Koncernens nettoskuld/ EBITDA som ett rullande 12-månadersvärde före och efter en sådan utbetalning inte överstiger 2,0. Uppfylls inte dessa villkor har bankerna rätt att under vissa förutsättningar säga upp lånen. Det är märkligt att bolaget har ingått avtal som gör att övriga investerare är beroende av att de fyra huvudägarna förblir storägare. Om någon av de fyra av någon anledning skulle sälja mer aktier än avtalet tillåter kan det alltså få stora konsekvenser för bolaget och för aktieägarna. Men man kan också välja att se avtalet som positivt i och med att det fungerar som en sorts lock up. I vilket fall som helst är det ett märkligt avtal som leder till flagga.

# Bristfällig information

Det är en flagga om man anar eller vet att det saknas viktig information i prospektet. Exempel på detta är att det saknas information om emissionskostnader, intressekonflikter, teckningsåtagare etc. Hit räknar vi också rejält vilseledande information.

I motiveringen till prissättningen av aktien i anges att det inte genomförts någon jämförbar emission. Men det har genomförts två emissioner under 2018 som vi inte alls tycker att man kan bortse ifrån. Prospektet riktar dock ljuset bara på en av dem. Det anges på flera ställen att bolaget genomfört en emission där personalen fick teckna. Det är sant men det borde även ha framgått att även styrelsen fick teckna. Den andra emissionen hittar man bara kort under aktiekapitalets utveckling. Det borde ha framgått att det var ledningen som fick teckna den. Information om tidigare emissioner är viktigt för förståelsen av bolaget och dess prissättning. I synnerhet är det viktigt när de som i det här fallet gjordes till kurser som motsvarar 48 respektive 24 procent av aktuell IPO-kurs.

# Rabatterad emission tätt inpå IPO

Det förekommer att bolag en kort tid inför IPO gör nyemission till en värdering som är rejält mycket lägre än vid noteringen. Det kräver en förklaring. Har det hänt mycket i bolaget på kort tid är man kanske inte mogen för notering? Var det en kompisemission så vill man också veta varför. En variant av kompisemission är extra förmånliga optionsprogram.

Det är så klart positivt att personalen är delägare. Men när de köpt in sig relativt nyligen för halva eller en fjärdedel av priset så känns det mer som en förmån än som en investering. Dels finns här en klar risk för ett kommande skatteärende. Och dels kan man tänka sig ett ganska stort latent säljintresse från vissa anställda. Dessa kommer heller inte vara särskilt priskänsliga med eftersom de redan har en stor vinst innanför västen.

Bolagets ledning är övertygad om att det går att skala upp bolagets tillväxtmodell kraftigt och att den är gångbar internationellt. Under 2013 öppnades kontor i Oslo som efter tre år blev lönsamt och idag är Norge den starkaste enheten inom gruppen. Numera finns ett andra kontor i Bergen.

Efter 2017 har kontor öppnats i sex ytterligare länder, Finland, Danmark, Litauen, Holland, Belgien och senast Tyskland. Verksamheten i Sverige och Norge förblir ännu klart störst och svarade för 94 procent av omsättningen 2018.

Den geografiska expansionen kostar en hel del vilket bolaget lyfter fram genom att dela in verksamheten i tre segment. Dessa är etablerade marknader (Sverige och Norge), nya marknader (resterande länder) samt RegTech (produkter, mer om det senare).

Under 2018 fördelade sig intäkter och resultatbidrag som framgår i tabellen:

Segment Omsättning (Mkr) Rörelseresultat (Mkr)
Etablerade marknader 169 23,5
Nya marknader 11 -7,5
RegTech 0 0
Elimineringar -5,7
Koncernen 180 10,3
Källa: Transcendents halvårsrapport 2019

Som man anar här är lönsamheten god inom etablerade marknader med en marginal över 10 procent. Till bilden hör dock att 2018 var ett extra bra år i branschen då GDPR infördes under våren. Många kunder tvingades köpa in konsulthjälp för att hantera anpassningen till denna regim som kom med omfattande hot om böter för företag som hanterade persondata fel.

På konsoliderad nivå innebär förlusterna i nya kontor att Transcendent imponerar mycket mindre rent lönsamhetsmässigt. Under den period som prospektet omfattar (2016-2018) har företaget snittat en rörelsemarginal på 5 procent.

Segmentet RegTech är i uppstartsskede och saknade intäkter 2018. Ambitionen här är att produktifiera erbjudandet och sälja abonnemang till kunderna. Den första produkten, RFA, lanserades i år och vänder sig till företag som är reglerade av Finansinspektionen. Så beskrivs den i prospektet:

”RFA är en digital tjänst där hela det interna regelverket går att utveckla, besluta, administrera och underhållas av företaget med stöd från Transcendent Group”

Produkten har ett tiotal kunder och 0,1 Mkr i omsättning i Q2 2019. Transcendent har endast investerat runt 2 Mkr i produktutveckling men planerar att använda mer än hälften av nyemissionslikviden för att utöka RegTech-affären.

Stora förhoppningar knyts på sikt till RegTech, vilket framgår av de mål Transcendent ställt upp:

  • Med start 2020 nå en årlig omsättningstillväxt på minst 30 procent över en 3-års-cykel.
  • Bibehålla en ebitda-nivå på minst 7 procent under expansionsfasen
  • Nå 1,2 miljarder i omsättning och minst 25 procents ebitda-marginal 2025

Den långsiktiga marginalen är knappast möjlig att nå enbart genom konsultaffären utan kräver att RegTech blir en stor del av bolagets intäkter.

Vilka ska göra jobbet? Nyckelpersonerna i bolaget som VD Martin Malm och Sverigechefen Martin Bohlin är veteraner med +15 år i bolaget och stora aktieinnehav. Expansionen på nya marknader sköts av tidigare Norgechefen och uppstarten av RegTech hanteras till stor del av Håkan Berg, styrelseordförande, som även äger 10 procent av RegTech-bolaget.

Vi känner viss tvekan inför det senare men överlag finns uppmuntrande incitament och track-record bakom satsningen. Att VD, ordförande och ett par andra nyckelpersoner säljer en mindre del av sina aktier i noteringen (knappt 15%) är ett litet minus.

Det finns saker som stämmer till eftertanke kring bolaget.

  • Skyhöga ambitioner. Vi ser framför oss att bolaget kommer satsa stenhårt på tillväxt utan att vårda resultatet överdrivet mycket. VD Martin Malm talar i prospektet om 100 kontor med hundratals anställda per kontor i framtiden. Det är inte säkert att börsen imponeras av tillväxt men tveksam lönsamhet. Vi påminner oss även att det ofta är svårt att skala upp tjänstebolag där företagskulturen är ett centralt värde.
  • Kortsiktiga frågetecken för lönsamheten. Den svenska rörelsen har nyligen omorganiserats efter problem inom det största tjänsteområdet Information Security (hårdare konkurrens, högre personalomsättning). Samtidigt flaggar bolaget för ”bibehållen lönsamhet” för 2019. Det finns en klar risk att det kommer på skam om problemen i Sverige fortsätter.
  • Blanda produkt med konsult. Detta är olika affärsmodeller som inte alltid trivs så bra ihop. Personerna bakom Transcendent har främst historik av att skapa ett lönsamt konsultbolag, inte mjukvarubolag. RegTech är ännu att se som ett förhoppningsbolag som nu tilldelas en stor del av det tillgängliga expansionskapitalet. Man kan inte ta framgång här för given.

Konsultbolag värderas inte särskilt högt på börsen. Särskilt inte om de har under 1 miljard i omsättning. Det som sticker ut med Transcendent är tillväxten men eftersom vi tror att expansionen sker med relativt pressade marginaler på kort sikt väntar vi oss inte att aktien får någon extra hög värdering av det skälet.

Konsultbolag – sorterade på tillväxt Kurs-utv 1 år EV/Sales 2020 Rörelse-

marginal 2020

EV/Ebit 2020 P/e-tal 2020 Tillväxttakt 2019-21
Transcendent 0,76 5,2% 15,2 21,2 17%
Capacent -10% 0,46 8,5% 5,5 7,1 10%
C.A.G Group 0,65 8,0% 8,0 14,3 8%
Bouvet 18% 1,15 11,0% 10,5 15,4 8%
Knowit AB -10% 0,84 10,1% 8,2 11,9 6%
B3 Consulting -41% 0,45 8,1% 5,6 6,9 6%
Sweco 14% 1,62 9,2% 17,5 21,4 5%
HiQ -10% 1,34 11,7% 11,4 15,1 5%
Tieto -10% 1,19 10,9% 10,9 12,2 3%
Medel 0,96 9,7% 9,7 13,0 6%
Källa: Börsplus (Transcendent) och Factset (övriga)

Räknar vi med 9 gånger en normal vinstnivå (8 procents marginal) några år ut så ligger avkastningspotentialen kring 30 procent. Lyckas produktsatsningen kan det bli fråga om klart högre marginaler och värdering men det hör ett optimistiskt scenario till.

Värderingen reser inga direkta hinder mot att teckna den här noteringen men det Transcendent försöker sig på är något svårt. Det är inte vanligt att konsultföretag lyckas växa starkt organiskt år efter år när de väl når lite skala. Vi skulle avstå från denna introduktion.

Ägare* Värde (Mkr) Andel kapital Kommentar
Martin Malm 48 24,0% VD sedan 2003. Säljer knappt 15 % av sitt innehav vid IPO
Koppslahyttan 28 14,1% Magnus Juvas, grundare och styrelseledamot. Säljer knappt 15 % av sitt innehav vid IPO
Martin Bohlin 21 10,7% Chef för den svenska verksamheten. Säljer knappt 15 % av sitt innehav vid IPO
Swedbank Robur 18 9,0% Ankarinvesterare. Tecknar 36 % av erbjudandet
Montaro 17 8,6% Håkan Berg, styrelseordförande. Säljer knappt 15 % av sitt innehav vid IPO
Lars Reidar Vold-Andersen 8 3,9% Chef för New Markets. Tidigare ansvarig för Norge.
Magnus Karlsson 3 1,6% Operativ chef Transcendent Group
Marko Ahola 2 1,2% VD Transcendent Finland
Carsten Maartmann-Moe 2 1,2% VD Transcendent Norge
Susanne Lindqvist 2 0,9% Bolagets CFO
Övriga 50 24,7% Nya ägare och övrig personal
*Efter erbjudandet givet full teckning.

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du alla analyser

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på www.borsplus.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till www.affarsvarlden.se. I sällsynta fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Santander