Tobin tyngs av svag marknad och oro för kassan

Även med en trögare bostadsmarknad är det troligt att bostadsutvecklare som Tobin Properties sitter på värden som vida överstiger dagens nertryckta börsvärde. Frågan är om det hjälper när aktörer som Tobin kan tvingas fylla på kassan för att inte hamna i kläm. I Tobins fall måste man nog ut med minst 300 Mkr i tilläggsköpeskillingar.
Tobin tyngs av svag marknad och oro för kassan - 5761ab3a-bd21-46c5-b10e-26b6ac1694dafitcroph450q80upscaletruew800s21dfd5ac921319daebeb2fcfb6e7007f2fb23b91

På bara några månaders tid har bostadsmarknaden stannat upp rejält. Samtliga bostadsutvecklare har fått rejält med stryk på börsen. Med Börsplus synsätt handlas flertalet av bolagen nu med tydlig rabatt. (Se grafiken nedan samt längre resonemang mot slutet av denna analys.)

Inte minst Tobin Properties (börskurs 38 kronor 12/10), en av de mindre börsnoterade utvecklarna med fokus på lite dyrare lägenheter i Stockholmsregionen, har fallit djupt.

TOBIN PROPERTIES 2017-Q2
Vd Erik Karlin
Styrelseordförande Johan Varland
Aktiekurs 38,00 kr
Antal aktier 10,4 m
Börsvärde, stamaktier 394 Mkr
Börsvärde / Eget Kapital 129%
Räntebärande skulder 998 Mkr
Likvida medel 244 Mkr
Antal byggrätter i projektportföljen 2 801
Antal bostäder i produktion 674
Exempel på bostadskalkyl i Tobin Prop.
 + Marknadsvärde färdig bostad 80 000 kr/kvm
 - Pris för byggrätten – 25 000 kr/kvm
 - Entreprenadkostnad – 40 000 kr/kvm
 = Projektvinst = 15 000 kr/kvm
Projektmarginal 19%
Kalkylen syftar till att visa ungefär vilken typ av projekt bolaget utför och vilken lönsamhet som är möjlig om allt går enligt plan.

Vi har i tidigare analyser (sök på exempelvis Tobin i Analysarkivet) pekat ut flera av bostadsutvecklarna som köpvärda – men till särskilt hög risk. Framgång för branschen har i viss mån byggt på extremlåga räntor och en dysfunktionell bostadspolitik som i tandem drivit bostadspriserna till sjukliga nivåer. Det är förstås inte särskilt hållbara drivkrafter.

Marknaden

Men vi hade nog tippat att räntan skulle kunna knäcka marknaden. Snarare verkar det nu som att en kombination av ökat byggande, regleringar och rapportering i media i samverkan lett till ett sentiment bland bostadsköpare som får betraktas som mycket osäkert.

Vi vet inte om det byggs ”för mycket” och av fel sorts bostäder. Men när det finns mer nyproduktion att välja bland är det naturligt att köparna sprids allt tunnare bland de projekt som faktiskt finns. När marknaden är skakig och prisnivåerna följaktligen osäkra är det också rimligt att folk skjuter upp sina nyproduktionsköp – för varför ska man boka upp sig på en ny bostad två år i förväg om man inte måste?

På den sämre marknad som nu råder viskas det en hel del om att bankerna redan stramat åt finansieringsvillkoren ordentligt, framför allt mot bostadsrättsprojekt.

På kort sikt ser vi det som betydligt mer troligt att en mindre välvillig finansieringsmarknad kan leda till problem för Tobin, snarare än trög försäljning.

Tilläggsköpeskillingar

Till finansieringsproblematiken hör också att Tobin har en stor andel projekt i pipeline som ännu inte är tillträdda, och därmed ännu inte betalat merparten av köpeskillingen. Det innebär stora kommande investeringar för att tillträda den mark som bolaget planerar bebygga.

I de projekt där detta är relevant räknar vi med att det skulle kunna behövas bortåt 300-350 Mkr (eller kring 10 000 kronor per kvadratmeter). Detta ska adderas till övriga finansieringskostnader och kostnader för att driva bolaget och färdigställa befintliga projekt.

Finansieringsbehov

Tittar man på Tobins balansräkning är det därför troligt att man har ett tydligt finansieringsbehov.

Av de ”lösningar” som finns på detta problem är ingen riktigt bra.

Exempelvis kan bolaget strunta i att nyttja de köpoptioner på mark man besitter. Eller utföra ett eller flera projekt tillsammans med en partner. Eller helt sälja byggrätten till någon med finansiella muskler att ta över. I samtliga fall torde det i dagens pressade läge innebära en betydande värdeförstöring för Tobins ägare.

Att emittera fler preferensaktier hade kunnat vara ett möjligt alternativ. Men att hitta stora investerare till den kan bli knepigt när Tobins obligation, som har en lägre risk, handlas till räntor klart över 10 procent.

Den ”rakaste lösningen” är så klart att emittera stamaktier. Men det blir en blodig utspädning på dagens nivåer som grundarna Johan Varland och Erik Karlin lär försöka undvika in i det sista.

TOBINS PREFERENSAKTIE

Om vi har rätt i vårt resonemang att Tobin det närmsta året behöver mer snarare än mindre pengar får det följdeffekter för synen på Tobins preferensaktie.

  • Konsensus har nog tidigare varit att Tobin kommer lösa preferensaktien inom kort och innan utdelningen automatiskt börjar höjas i april 2019. Preferensaktien har länge handlats över inlösenkursen vilket innebär ungefär att den som äger den har fått en finfin utdelning på kring 10 procent på årsbasis – så länge inte Tobin löser aktien. Men om Tobin nu behöver pengar för att finansiera kommande marktillträden är det nog allt mer troligt att bolaget låter preffen löpa vidare ända till april 2019 eller kanske ännu längre. Särskilt med tanke på att bolaget just nu knappast kan refinansiera sig särskilt mycket billigare givet osäkerheten i marknaden. I så fall finns åtminstone tre utdelningar kvar att hämta vilket till gårdagens stängningskurs (110 kronor) ger en avkastning på 15 procent eller mer på 18 månader. Inte helt dåligt.
  • Samtidigt innebär förstås hela resonemanget också att risken för att Tobin på lite sikt inte kan betala preffen alls har ökat något. Ingen av nyckelpersonerna i bolaget äger preferensaktien och det ser vi också som ett minus.

Kontentan är alltså att både risk och reward nog har ökat i Tobins preferensaktie.

Det finns såklart också en rad positiva saker i Tobin trots det mörka marknadsläget:

  • Bolaget räknar med att färdigställa fyra projekt under slutet av 2018 och början på 2019 som enligt deras egen bedömning ska tillföra 700-800 Mkr i reda pengar. Projekten är också relativt väl sålda redan i dagsläget. Totalt i bolagets säljstartade projekt finns ungefär 180 bostäder att sälja – eller drygt två bostäder per vecka räknat fram till våren 2019. Att färdigställa nuvarande åtaganden till hyfsad marginal borde alltså inte vara omöjligt, även om bolaget vid någon tidpunkt måste ut och sälja nya projekt.
  • Något Tobin också lyft fram i den färska lägesuppdatering som bolaget skickade ut i onsdags är att man öppnar upp för att även utveckla hyresrätter. Risken finns att det är mer snack än skarp plan från bolagets sida men vd Erik Karlin hoppas att ett sådant projekt skulle kunna kommuniceras inom något halvår. Till saken hör dock att inte vilka projekt som helst kan ställas om till hyresrätter. Framför allt krävs låga ingångsvärden på byggrätterna (troligtvis under 5 000 kr/kvm) med tanke på att slutprodukten är värd betydligt mindre i hyresrättsformat.
  • Vd upplever också att bolaget fått bättre kontroll över byggprocessen och tror att de nya projekten kommer nå bättre lönsamhet än de som färdigställts 2017 (som verkar ligga en bit från att nå upp till koncernens målsättning på 20 procents projektmarginal).
  • Värderingen har kommit ned ordentligt. I ett projektbolag som Tobin tror vi det är mer rättvisande att mäta värderingen efter bedömt substansvärde snarare än till exempel p/e-tal. Grafiken ovan visar vår bedömning av substansrabatten i ett par bostadsutvecklare tillsammans med en subjektiv bedömning av risknivån i respektive bolag.

Hög risk i Tobin (risknivå 4 av 5)

Vi bedömer risken som hög i Tobin. Bolaget är en av de mindre bostadsutvecklarna på börsen och har begränsade finansiella resurser. Tobin är dessutom inte lika beprövade som utvecklare med längre historik.

Bolaget utvecklar mestadels bostadsrätter vilket brukar betraktas som högre risk än hyresrätter. Portföljen är koncentrerad till Stockholm vilket är både en styrka (hög efterfrågan, inflyttning och sysselsättningsgrad) och en risk (dålig diversifiering, överhettad marknad?).

Tobin kan ha ett potentiellt problem i tajmingen mellan befintliga kassagenererande projekt och ny kassakrävande sådana. Bolaget har flera tillträden framöver som kräver mycket kapital.

Tobin har en utestående obligation på 500 Mkr som ska refinansieras i juli 2019. Det borde inte vara någon omedelbar refinansieringsrisk givet att bolaget har flera projekt med planerat färdigställande kring slutet på 2018 och början på 2019.

Obligationen löper dock med 9 procents ränta (vilket är högt) och handlas dessutom kring 90 procent av värdet vilket är en klart oroande risksignal.

Bolagets pågående projekt är välsålda och det minskar risken något.

Som grafiken visar är vår bedömning alltså att Tobin just nu handlas till 44 procents substansrabatt.

Detta baserat på ett uppskattat substansvärde som består av bolagets egna kapital per stamaktie plus ett bedömt övervärde i bolagets projektportfölj. Det är en osäker bedömning som beror mycket på vilka antaganden som görs.

Se tabell i slutet av artikeln för att se hur vi skissar på övervärdet i Tobins projektportfölj.

Substansrabatt i Tobin Properties
Eget kapital per stamaktie (1) + 29 kr
Bedömt övervärde i projektportföljen per aktie + 54 kr
Avdrag minoriteter (bedömt till 18%) – 15 kr
Bedömt substansvärde per aktie = 68 kr
Börskurs 38 kr
Substansrabatt 44%
(1) Eget kapital om 415 Mkr minus preferensaktiekapital om 110 Mkr (värderat till lägsta inlösenkurs) delat på 10,4 m aktier

Mycket kan hända med substansvärdet över tid givet både vinstpotential och nedsida i form av bostadspriser och andra risker. I dagsläget ska Tobin nog handlas med rabatt men den här bedömningen visar ändå att aktien skulle kunna stiga med 50 procent och fortfarande handlas med 20 procents substansrabatt.

En sak som dock oroar oss är avsaknaden av insiderköp. Aktiekurserna i flera bostadsutvecklare har slaktats rejält men ändå är det få personer med insyn i branschen som köper. Det gäller exempelvis i Tobin, Oscar, ALM, Bonava och viss mån även SSM och JM. Det skickar en tydlig signal om att det fortfarande kan bli värre innan det blir bättre.

I det läge som nu råder tror vi också att finansiellt starka och rutinerade aktörer kommer gynnas. De kommer i större utsträckning ha möjligheten att göra goda affärer på eget initiativ snarare än på bankens villkor och efter den egna balansräkningens begränsningar.

Vi tycker exempelvis relationen mellan risk och avkastningspotential är bättre i ett bolag som ALM som handlas till nära 30 procents bedömd substansrabatt. Detta givet det externt bedömda övervärde på 2,2 miljarder i projektportföljen som ALM själva anger.

På lång sikt ska det fortfarande byggas väldigt mycket bostäder i Stockholmsregionen, och där tror vi Tobin kan ha en roll att spela. Bolaget har dock en rad utmaningar att hantera – inte minst gällande finansieringen. Här och nu ser vi alltså bättre förutsättningar på annat håll och stannar med en neutral inställning till aktien.

BEDÖMT ÖVERVÄRDE I TOBINS PROJEKTPORTFÖLJ
Antal kvm Utvecklat värde, Mkr * Projektmarginal Bedömd vinst, Mkr Avdrag för tid och risk Bedömt övervärde, Mkr Motsvarar per kvadratmeter
Övervärde projekt i produktion 45800 1 900 15% 285 0% 285 13 600 kr/kvm
Övervärde ej byggstartat 76700 5 550 15% 833 -67% 275 3 600 kr/kvm
Övervärde exploateringsfastigheter 52500 4 600 15% 690 -100% 0 0 kr/kvm
Summa övervärde 560 Mkr
Per stamaktie 54 kr
* Med avdrag för projekt som helt eller delvis redan vinstavräknats

Bedömt övervärde i Tobin

Värderingen av Tobins projektportfölj delas upp i pågående projekt, ej påbörjade projekt och exploateringsfastigheter.

Risken i pågående och delvis redan sålda projekt är låg då försäljningspriser är kända och efterfrågan till stor del redan fastställd.

För ej påbörjade projekt är risknivån högre då försäljningsjobbet återstår och prisnivå och efterfrågan är okänd.

I bolagets exploateringsfastigheter (sådana som kan vara delvis uthyrda i väntan på ny detaljplan) räknar vi övervärdet som noll. Alltså att redovisningen speglar värdet av dessa korrekt.

Vi antar här att Tobin når en projektmarginal på 15 procent i deras projekt, vilket kan jämföras med bolagets målsättning om 20 procent.

Tobin Properties 10 största ägare Antal stamaktier Antal preferensaktier Värde (MSEK) Kapital Röster
Erik Karlin 2 847 460 0 105,07 25,04% 27,20%
Johan Varland 1 237 500 0 45,66 10,88% 11,82%
JRS Asset Management AB 770 247 145 017 44,74 8,05% 7,50%
Avanza Pension 765 083 146 386 44,70 8,02% 7,45%
Sara Helena Karlin 500 000 0 18,45 4,40% 4,78%
Carnegie Fonder 467 658 0 17,26 4,11% 4,47%
Indiska Fastighets AB 312 500 6 000 12,21 2,80% 2,99%
Wallenstam Aktier AB 300 000 0 11,07 2,64% 2,87%
Gerald Engström 170 692 0 6,30 1,50% 1,63%
Nordea Fonder 163 117 0 6,02 1,43% 1,56%
Källa: Holdings
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel finns på www.svd.se. I juli 2019 migrerades denna och ett tusental andra artiklar över från SvD till analystjänsten Börsplus och därefter (april 2020) till Affärsvärlden. I vissa fall har delar av dessa artiklar dessvärre inte följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla tabeller, bilder, formatering eller rutor med tilläggsinfo. Om du vill vara säker på att läsa en artikel med helt fullständig information bör du alltså söka rätt på ursprungsversionen på www.svd.se. Ett enkelt sätt att hitta dit är att via en sökmotor som Google söka på ”SvD Börsplus + [Bolag] och/eller [Rubrik]”.