Analys Tobii
Tobii: Iögonfallande förvärv
Tobii | |
Börskurs: 5,90 kr | Antal aktier: 106,2 m |
Börsvärde: 626 Mkr | Nettokassa (exkl leasing, innan nyemission): 258 Mkr |
VD: Anand Srivatsa | Ordförande: Per Gunnar Norman |
Tobii (5,90 kr) erbjuder fysiska produkter och mjukvaror inom eye tracking (blickspårning) och “attention computing”, ungefär uppmärksamhetsövervakning på svenska.
Bolaget är bland de främsta spelarna i en nisch vars stora skördetid låtit vänta på sig. Tobii omsätter knappt 800 Mkr på en marknad värd omkring 9 miljarder kronor. Tobii knoppade i december 2021 av sin verksamhet inom kommunikationshjälpmedel – Tobii Dynavox (som omsätter 1,5 mdr kr) till ett separat börsbolag.
Afv trampade snett i Tobii med ett köpråd i februari 2023. En hel del har hänt sedan dess och vi tar oss en ny titt.
JOBBIGT ÅR
2023 var ett svagt år för Tobii med 2% intäktstapp Q1-Q3 varav -7% organiskt. Resultatet försämrades till -170 Mkr (-132). Bokslutet med facit även för Q4 presenteras 31 januari. Från januari till november 2023 sjönk aktien 40%. Sedan sänkte Tobiis Q3-rapport aktien ytterligare 26%. Slakten fullbordades en månad senare (-27%) efter att Tobii presenterat ett storförvärv av ett förlustbolag och aviserat en företrädesemission på 300 Mkr.
Tobiis VD Anand Srivatsa hämtades från Intel 2019 och var först affärsområdeschef innan han axlade VD-posten sent 2021. Srivatsa dubblade i december sitt aktieinnehav som idag är värt 1,4 Mkr. Även fem andra insynspersoner har fyllt på innehaven. Medgrundare och ledamot Henrik Eskilsson har köpt aktier för 3,2 Mkr vilket var hans första meningsfulla köp sedan 2018.
Eskilsson är Tobiis största ägare med 6,2% av kapitalet. Öhman Fonder och Lannebo Fonder placerar sig därefter med 5,9 respektive 5,5% av kapitalet.
STORFÖRVÄRV INOM FÖRARÖVERVAKNING
Den 13 december meddelade Tobii att man förvärvar företaget FotoNation för 45 MUSD plus tilläggsköpeskilling av USA-noterade Xperi. Transaktionen har en udda struktur (se faktaruta). Ingår gör verksamhet inom förar- och passagerarövervakning (DMS/OMS, se mer nedan) genom verksamheten AutoSense, bildbehandling samt datorseende.
KOMPLEX TRANSAKTION
Affären är på totalt 45 MUSD plus en okänd tilläggsköpeskilling. Det motsvarar 2,6x omsättningen på rullande tolv månader.
Tobii betalar ingenting initialt utan cirka 30 MUSD av köpeskillingen består av en säljarrevers med 8% ränta till Xperi. Dessa 30 MUSD ska betalas över tre år med start 2027.
Tobii ska vidare betala 15 MUSD över fyra år med start 2028. Det finns även en prestationsbaserad tilläggsköpeskilling som kan bli aktuell år 2031, om Tobiis nya segment Tobii Autosense uppfyller “vissa volym- och implementeringsmål”.
Tobii räknar med att ovan nämnda 45 MUSD kommer utgöra merparten av den totala köpeskillingen, meddelar Srivatsa.
Att Xperi som fokuserar på underhållningsmedier väljer att sälja av strategiska skäl är en sak. Frågan som uppstår är varför de accepterar att sälja till dessa generösa villkor.
AutoSense har en intressant position inom förarövervakning som väntas bli en mångmiljardmarknad inom några år. Ändå är Xperis bästa alternativ att få 0 kronor inledningsvis och ha en fordran på en förlustmaskin med en i sammanhanget modest ränta. Det är inte ett normalt förfarande och reser frågetecken kring hur pass attraktiv de förvärvade tillgångarna är.
FotoNation omsätter 177 Mkr (R12) med ett rörelseresultat på -161 Mkr. Det är inte förvånande att aktiemarknaden gav tummen ner när Tobii presenterade detta i kombination med en företrädesemission på 300 Mkr med okänd teckningskurs.
Förvärvet väntas bidra med 180-220 Mkr i omsättning 2024 och ett positivt rörelseresultat (Ebit). Det senare är dock vilseledande. Orsaken till uppsvinget är redovisningstekniskt, då Xperia inte har kapitaliserat FotoNations utvecklingskostnader vilket Tobii kommer att göra. Det förklarar VD Anand Srivatsa i samtal med Afv, och lägger till att det inte är fråga om några drastiska kostnadsreduktioner även om det finns kostnadssynergier att hämta. Att denna Ebit-sminkning inte framgick av Tobiis pressmeddelande är under all kritik.
Tobiis företrädesemission ska finansiera drift och investeringar tills kassaflödet för Tobiis fordonsverksamhet når break even år 2026 och koncernen blir lönsam. Tobii kommer att presentera nya finansiella mål under innevarande kvartal.
DAGENS INTÄKTSSTRÖMMAR PÅ NEDGÅNG
FotoNation har i dagsläget bulken av sin omsättning inom bildbehandling och datorseende. Detta avser bildstabilisering och förbättring av ansiktsbilden i appar som Teams, samt ansiktsigenkänning. Intäkterna härrör från royalties och patentlicenser kopplade till tidigare kundkontrakt som löper på. Dessa intäkter väntas sjunka efter 2024. Vår bild är att intäktsminskningen kan bli bortåt 80%.
Det är fordonssegmentet i form av den ingående verksamheten AutoSense som är skälet till förvärvet. AutoSense har design wins med sex biltillverkare som tillsammans svarar för 15% av den årliga globala personbilstillverkningen. Tobii tog sin egna första och hittills enda design win i april 2023. Totalt sett täcker koncernens design wins 105 bilmodeller, när väl köpet av FotoNation är genomfört. En design win innebär att en produkt designas för att innehålla en viss komponent vid produktion. Det kan ses som ett slags försteg till skarp order, som i framtiden kan generera licensintäkter till underleverantören.
Att slå sig in som underleverantör med ett nytt erbjudande i fordonsbranschen är ingen enkel uppgift. Tobii lanserade sitt erbjudande inom DMS (driver monitoring system, förarövervakning) 2021 i samband med ett mindre förvärv av belgiska Phasya. Man kan möjligen se Tobiis nya förvärv som ett underkännande av den egna DMS-satsningen.
Förvärvet kan även ses som att Tobii inte är särskilt optimistiska kring sin kärnverksamhet. Oavsett vad är det tydligt att Tobii insett att de behöver hjälp på traven för att accelerera DMS-satsningen.
Det är lite av en kapplöpning nu inför de regulatoriska krav som 2026 kommer att börja driva på DMS-marknaden. Läs mer om detta och DMS överlag i vår analys om sektorkollegan Smart Eye.
NYTT SEGMENT
I och med förvärvet skapas det nya segmentet Tobii Autosense som utgörs av koncernens verksamhet inom så kallat Automotive Interior Sensing (AIS). AIS består av DMS (förarövervakning) och OMS (Occupant Monitoring System, passagerarövervakning). Autosense verkar inom både DMS och OMS.
OMS handlar om saker som kontroll av att säkerhetsbälten är korrekt fastspända och varning om ett barn eller en hund blivit kvar i bilen då föraren klivit ut. Det finns även OMS-funktioner som inte är säkerhetsrelaterade utan snarare handlar om “personalisering” beroende på vem som sitter på vilket säte. Det är den typen av funktioner som kommer att utgöra den verkliga differentieringen inom AIS, medan säkerhetsfunktioner blir obligatoriskt utan möjlighet för biltillverkaren att ta extra betalt.
Tobii förväntar sig att Tobii AutoSense kommer omsätta 30-50 Mkr 2024 och 500 Mkr 2028. Implicit väntas därmed resterande verksamhet i förvärvade FotoNation omsätta 130-170 Mkr i år. Detta kommer att inhysas i segmentet Integrations.
Genom förvärvet blir Tobii Autosense spelare nummer tre inom DMS och får en annan tyngd när biltillverkare ska välja DMS-leverantör. AutoSense bidrar också med personalresurser som har erfarenhet av att ta detta från ax till limpa. Bolaget är den enda aktör vars OMS-teknologi sitter i bilar som idag kör ute på vägarna. AutoSense lanserade sitt fordonserbjudande 2017 och tog hem sin första design win samma år. De senaste 18 månaderna har bolaget vunnit tre design wins, med biltillverkare i Sydkorea, Japan och Tyskland.
Tobii flaggar för att investeringarna i segmenten Products & Solutions samt Integrations kommer att minska framöver. Tobii går alltså “all in” på fordon gällande investeringar, medan man bromsar inom kärnverksamheten och väntar på bättre tider.
Det är en riskabel men rimlig strategi givet att “gamla Tobii” inte riktigt vill lyfta. Sonys VR-headset PS VR2 med Tobiis eyetracking har exempelvis hittills varit något av en flopp och inte minst går det viktiga affärsområdet Product & Solutions trögt.
OPERATIV SKISS OCH VÄRDERING
Tobiis jätteförvärv kastar helt om förutsättningarna. Det viktigaste nu är troligen inte huruvida den tidigare kärnverksamheten återhämtar sig 2024-2025 utan hur Tobiis DMS-verksamhet utvecklas.
Afv har utgått från konsensussiffrorna för 2026, då Tobii enligt de mäklarhus som följer bolaget väntas omsätta knappt 1,2 mdr kr. Detta var innan förvärvet av FotoNation presenterades. Vi tänker oss att Tobii kan omsätta 200 Mkr inom AIS 2026. Det är detta år som lagkraven kommer på allvar i Europa och DMS-branschen väntas ta fart ordentligt.
Mäklarhusen väntar sig att Tobii vänder till vinst 2026, med en rörelsemarginal på 11,5%. Tobii räknar med att Autosense-segmentet ska nå break even på kassaflödesnivå samma år. Vi skissar på att koncernen når 0-resultat 2026. Därefter kan svarta siffror ligga i korten.
AKTIEN?
Vi värderar aktien med EV/Sales och utgår från år 2026 eftersom det är först då Tobii väntas se meningsfulla DMS-intäkter. Konkurrenten Smart Eye handlas till 2,6x EV/Sales på våra siffror för 2026. Dock med en bättre tillväxt- och lönsamhetsprofil än vad som är rimligt att vänta sig av Tobii. Använder vi en multipel på 1,5x omsättningen finns 71% uppsida på radarn i Tobii.
Förvärvet av FotoNation kan visa sig vara ett genidrag eller det perfekta receptet på att förstöra aktieägarvärde. Att insynspersoner köpt på sig aktier är en bra signal.
Osäkerheten är extremt hög och för ett köpråd i Tobii hade vi behövt se större uppsida. Möjligen kan det erbjudas om aktien går svagt i samband med nyemissionen. Rådet idag blir neutral.
Tio största ägare i Tobii | Värde (Mkr) | Kapital | Röster |
Henrik Eskilsson (medgrundare, inkl bolag) | 38,9 | 6,2% | 6,3% |
Öhman Fonder | 37,5 | 5,9% | 6,0% |
Lannebo Fonder | 35,0 | 5,5% | 5,6% |
Handelsbanken Fonder | 28,8 | 4,6% | 4,6% |
Indecap AB | 27,8 | 4,4% | 4,5% |
Swedbank Robur Fonder | 23,7 | 3,7% | 3,8% |
John Elvesjö | 23,4 | 3,7% | 3,8% |
Avanza Pension | 16,9 | 2,7% | 2,7% |
Mårten Skogö | 16,1 | 2,5% | 2,6% |
Tobii AB | 14,5 | 2,3% | 0,5% |
Fem största insiders utanför topp tio | Värde (Mkr) | Kapital | Röster |
Gunnar Troili (chef Products & Solutions) | 1,9 | 0,3% | 0,3% |
Per Norman (ordförande) | 1,5 | 0,2% | 0,2% |
Anand Srivatsa (VD) | 1,4 | 0,2% | 0,2% |
Jan Wäreby (ledamot) | 0,8 | 0,1% | 0,1% |
Charlotta Falvin (ledamot) | 0,8 | 0,1% | 0,1% |
Källa: Holdings | Totalt insynsägande: | 7,3% | 7,4% |
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.
Här hittar du alla analyser