Analys Hälsovård
Tio hälsosamma aktier

Investeringar inom hälsovårdssektorn torde accelerera rejält kommande år. Sjukvården brottas ständigt med ökade kostnader och behöver innovativa lösningar som kan minska vårdkostnaderna och skapa ökad patientnytta. Nedan finns en lista över Affärsvärldens favoriter i sektor (utan inbördes ranking).
Elekta (Köp)
Strålterapibolaget vinstvarnade nyligen på grund av högre kostnader för logistik och komponentbrist vilket pressade marginalerna. Intäkterna föll med 3%. En orsak var försenade installationer på grund av pandemin. Positivt var dock att orderingången ökade (+8%). Det var det femte kvartalet i rad med ökad orderingång för Elekta.
Aktien värderas till 17 gånger rörelsevinsten på 2021/22 års prognoser och 13,5 gånger på nästkommande år. Det är en attraktiv värdering ur ett historiskt perspektiv. Samtidigt torde investeringarna inom cancervård öka med minst 10% per år framöver. Elekta har med andra ord marknadstillväxten i ryggen. Nu gäller det att leverera.
C-Rad (Köp)
Bolaget säljer positioneringsutrustning (SGRT) för att öka precisionen av strålbehandlingen och effektiviteten för cancerklinikerna. Både ledningen i C-Rad och deras huvudkonkurrent VisionRT beskriver att SGRT-teknologin håller på att bli standard i vården. I princip alla upphandlingar av strålkanoner i västvärlden innehåller positioneringsprodukter.
Spanska myndigheter har som krav att teknologin implementeras i landet. Häromveckan presenterade amerikanska AAPM riktlinjer kring teknologin. På 2023 års prognoser värderas C-Rad till 17 gånger rörelsevinsten. C-Rad är ett av innehaven i Afv-portföljen.
Paxman (Köp)
Säljer system för att motverka håravfall i samband med cellgiftsbehandling (2 av 3 patienter drabbas). Paxman är världsledande inom marknadsnischen som kallas för skalpkylning med en installerad bas på över 4000 system globalt sett.
Från och med 1 januari 2022 omfattas skalpkylning av betydligt mer fördelaktig kostnadsersättning vilket troligen kommer öka användningen av bolagets produkter väsentligt och därmed intäkterna för Paxman. I fjärde kvartalet 2021 växte intäkterna med 61%. Aktien värderas till cirka 7-8 gånger omsättningen på 2022E. Samtidigt faller värderingsmultiplarna snabbt kommande år i takt med bolagets starka tillväxt. Även Paxman återfinns i Afv-portföljen.
Bonesupport (Köp)
Bolaget utvecklar biokeramisk material som ombildas till kroppseget ben. På branschspråk kallas fältet för ortobiologi och handlar om att behandla skelettskador. Bolagets produkt Cerament finns på marknaden sedan 2005. Bruttomarginalen är hög, runt 90%. 2018 avslutade Bonesupport distributionsavtalet med Zimmer Biomet för att istället bygga upp en egen säljorganisation i USA.
I höstas redovisade Bonesupport studieresultat från bolagets Fortify-studie, resultaten var icke-konklusiva. Det går alltså inte att dra några statistiskt säkerställda slutsatser av studien. En förklaring är att andelen patienter som avslutade studien i förtid och avvek från uppföljning var hela 29%.
I slutet av februari i år meddelade Bonesupport att svaret om ett eventuellt marknadsgodkännande för bolagets produkt Cerament G flyttas fram några veckor i tiden på grund av förseningar från amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA. Investerare som inte räds risk har tydliga kurstriggers framför sig. Bonesupport värderas till drygt 5 gånger försäljningen på 2023E.
CellaVision (Köp)
Säljer system för digital blodanalys. 24% av alla mikroskoperingar av blod sker idag digitalt. CellaVision har i princip hela denna marknad. Tillväxtmöjligheterna är med andra ord goda under lång tid framöver i takt med att marknaden digitaliseras. CellaVision har vuxit med cirka 15% organiskt årligen över tid.
Nyligen reviderade bolaget sina finansiella mål och har ambitioner att bredda verksamheten till andra närliggande analyssegment. Värderingen av CellaVision-aktien är inte låg. Samtidigt har bolaget i princip en monopolitisk ställning på marknaden och är kanske även ett tänkbart uppköpsobjekt på sikt.
Boule Diagnostics (Köp)
Säljer blodcellräknare och tillhörande förbrukningsvaror. Boule har haft det kämpigt under pandemin men avslutningen på 2021 blev riktigt stark med 50% tillväxt. Bolaget arbetar sedan några år tillbaka med att utveckla en ny instrumentplattform. Aktien värderas lägre än många andra medicinteknikbolag. Boule har en marknadsandel på omkring 8% globalt sett.
Boule har även en relativt stor andel av intäkterna från Östeuropa. Segment Östeuropa stod för drygt 13% av intäkterna 2021. Majoriteten avser den ryska marknaden. Vid årsskiftet var 12 av bolagets 220 anställda stationerade i Ryssland. Kriget i Ukraina är en osäkerhetsfaktor för Boule.
Calliditas (Köp)
Specialistläkemedelsbolaget Calliditas håller på att lansera sin första kommersiella produkt i USA, Tarpeyo som är ett läkemedel mot den kroniska njursjukdomen IgA-nefropati. Marknaden är värd miljarder och Calliditas har börjat leverera de första produkterna. I Europa har Calliditas ingått partnerskap med tyska Stada Arzneimittel som ansvarar för kommersialisering. Investmentbolaget Linc äger cirka 10% av aktierna.
Risken är hög men uppsidan är stor om Calliditas kan etablera Tarpeyo som standardbehandling mot IgA-nefropati. Aktien värderas till 15 gånger rörelsevinsten på 2023E och enbart drygt 2 gånger rörelsevinsten på 2024E, om analytikernas prognoser blir verklighet.
MedCap (Köp)
Bolaget utvecklar och förvärvar små och medelstora bolag inom hälsovårdssektorn. Strategin är att förvärva bolag som har ledande positioner inom nischmarknader och driva dem vidare i en decentraliserad struktur. Verksamheten är organiserad i två områden, Medicinteknik samt Specialistläkemedel.
MedCap är ingen utpräglad serieförvärvare men har en solid balansräkning som ger utrymme för förvärv. Karl Tobieson som under 12 år var VD på MedCap är tillbaka som ordförande i bolaget. Tobieson lämnade VD-posten på MedCap hösten 2020 och är numera VD på investmentbolaget Linc, som för övrigt är huvudägare i MedCap. MedCap-aktien värderas till 14 gånger rörelsevinsten på 2023E.
Photocure (Köp)
Norska Photocure säljer kontrastvätska som används för att diagnostisera cancer i urinblåsan. Produkten Hexvix används för att lättare se tumörer med så kallad fotodynamisk diagnostik. Med hjälp av Hexvix lyser tumörceller rött medan normala celler lyser blått. Hexvix har endast effekt tillsammans med blått ljus och ses regulatoriskt som ett läkemedel avsett för diagnostik.
Bruttomarginalen är hög (omkring 90%). Photocure tillhandahåller inte instrumenten (cytoskopen) själva utan har samarbete med partners (Karl Storz, Wolf och Olympus. Under 2022 lanserar bolagets partner i USA, Karl Storz en ny generation cytoskop som väntas bidra till att användningen av Photocures produkter accelererar. Tillväxten för Photocure har bromsat in under pandemin men väntas accelerera i takt med att effekterna från pandemin minskar. Aktien värderas till 6 gånger omsättningen på 2022E.
Värd att bevaka
Surgical Science (Neutral)
Verksamma inom medicinsk simulering. Produkterna utgörs av virtuella träningsverktyg som används av kirurger och kan närmas beskrivas som en slags flygsimulator som läkare och vårdpersonal kan öva på. Syftet är att minska antalet dödsfall, vårdskador och kostnader som uppkommer inom vården på grund av misstag eller ineffektivitet.
Surgical Science har utvecklats otroligt stark på börsen sedan noteringen våren 2017. Bolaget har genomfört en rad värdeskapande förvärv SenseGraphics (325 Mkr år 2019), Mimic Technologies (år 2020) samt Simbionix för 2650 Mkr sommaren 2021. Bolaget har nu en mycket stark marknadsposition. Ledningen har verkligen levererat sedan noteringen och äger mycket aktier. Enda stenen i skon är den höga värderingen. Surgical Science värderas till 15 gånger försäljningen på 2022E.
______________________________________________
Skribent äger aktier i C-Rad
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.
Här hittar du alla analyser