Tendo: En handfast IPO?

Lundabaserade utvecklingsbolaget Tendo har en prototyp av en hjälpande hand för personer med funktionsnedsättning. 2023 ska produkten lanseras i Skandinavien. Ska man teckna IPO:n?
Tendo: En handfast IPO? - Tendo
Tendo utvecklar en handske avsedd att hjälpa personer med funktionsnedsättning i händerna med vardagliga saker. Bilden visar produkten OneGrip i användning. Skärmdump från Tendos hemsida 24 mars 2022.
Tendo Mars 2022
VD: Sofie Woge
Styrelseordförande: Mette Gross
Antal anställda: 5
Nyckelpersoners ägande: Cirka 40 %
Lista: Spotlight Stock Market
Teckningskurs: 13,50 kr per unit motsvarande 6,75 kr per aktie
Antal aktier efter IPO : 6,5 miljoner
Börsvärde efter IPO: 44 Mkr
Nettokassa efter IPO: 13 Mkr
Resultatnivå, årstakt: Cirka -1,5 Mkr
Källa: Affärsvärlden / Bolaget Räknat på antal aktier efter IPO.

Tendo (teckningskurs 6,75 kr) utvecklar en så kallad exoskletthandske, ett medicintekniskt hjälpmedel för personer med funktionsnedsättning i händerna till följd av en ryggmärgsskada. Tendo grundades 2016 och är baserat i Lund.

För att ta produktutvecklingen i mål gör Tendo nu en nyemission på knappt 19 Mkr i samband med en notering på Spotlight. Till salu är units för 13,50 kr styck. I en unit ingår två aktier och en teckningsoption. En teckningsoption ger rätt att om ett år teckna en ny aktie för 70% av aktiepriset, dock minst 6,75 kr och högst 8,10 kr. Efter kvittning av brygglån och emissionskostnader tillförs Tendo efter IPO:n initialt knappt 13 Mkr.

Tendo har ingen omsättning ännu. 2021 landade resultatet på -1,5 Mkr.

Läs mer om aktuella noteringar på IPO-guiden

IPO-GUIDE Tendo
Lista Spotlight
Omsättning rullande tolv månader 0 Mkr
Antal anställda 5
Teckningskurs 6,75 kr
Rådgivare Sedermera Corporate Finance
Storlek på erbjudande 19 Mkr (varav 100% nyemission)
Börsvärde vid IPO Cirka 44 Mkr
Emissionskostnad Cirka 2 Mkr (10,1% av erbjudandet)
Säkrad andel av IPO* 74%
Investerare som ska teckna i IPO Henrik Nilsson, Peter Nilsson , John Moll, Kjell Nilsson, Stefan Lundgren via Paginera Invest, m.fl. (74% i åtagande)
Garanter
Flaggor** Inga upptäckta flaggor
Sista teckningsdag 2022-03-28
Beräknad första handelsdag 2022-04-06 (9 dagars väntetid)
* Andelen av antalet aktier i erbjudandet som på förhand är säkrade via förbindelser (garantiåtagande/teckningsåtaganden).
** Särskild metodik. Se faktaruta nedan.
Källa: Affärsvärlden / bolaget

Inga upptäckta flaggor enligt Affärsvärldens IPO-guide

Affärsvärldens IPO-guide granskar alla noteringar efter 25 typfall av så kallade flaggor. Genomsnittet efter 422 granskade börsnoteringar är 1,6 flaggor för miljardbolag, 2,9 för småbolag och 3,8 för mikrobolag. En flagga är inte så allvarligt i sig utan mer en signal om att man som investerare bör fundera ett extra varv kring vissa aspekter.

Affärsvärldens IPO-guide hittar inga flaggor i Tendo

# Täta personkopplingar

Om nyckelpersoner har nära personliga relationer eller affärskopplingar via andra bolag så ökar risken att det inte enbart är professionella hänsyn som styr besluten. IPO-guiden avstår ofta från att dela ut en flagga om vi bedömer att de positiva aspekterna av täta personkopplingar kraftigt överstiger riskerna.

VD Sofie Woge och ledamot Robin Gustafsson är sambos. Gustafsson var tidigare anställd som utvecklingsansvarig i Tendo men är inte anställd längre. IPO-guiden hissar ingen flagga.

AFFÄRSVÄRLDENS SYN PÅ TENDO

Det här är ett utvecklingsbolag utan intäkter och med högtflygande planer, alltså en förhoppningsaktie. Analys av förhoppningsbolag kräver andra metoder än vanliga börsaktier. Se även faktaruta längst ner.

1. INCITAMENT NYCKELPERSONER

Styrelse och ledning äger 40% av bolaget efter notering. Tendos VD och grundare Sofie Woge är största ägare med 19,5%. Medgrundarna Robin Gustafsson och Pontus Renmarker äger knappt 9,4% vardera. Gustafsson var tidigare anställd som utvecklingsansvarig men är numera endast aktiv som styrelseledamot. Renmarker är ansvarig för produktutveckling med fokus på elektronik och mjukvara. Ordförande Mette Gross äger inga aktier sedan tidigare men tecknar för 0,1 Mkr i IPO:n.

2. TRACK RECORD NYCKELPERSONER

Sofie Woge är född 1990 och har en masterexamen i Industridesign från Lunds Tekniska Högskola. Tendo är hennes första stora projekt. Idén till bolaget kom när hon under en designkurs hos NASA i USA arbetade med robothandskar som kunde hjälpa astronauter med träning och extra styrka vid olika arbeten i rymden.

Mette Gross är ordförande sedan 2022. Hon har tidigare erfarenhet av utveckling och notering av medicintekniska bolag så som First North-noterade Qlife och Iconovo.

I styrelsen sitter också Anna-Tove Brånemark. Hon har lång erfarenhet från noterade Integrum verksamma inom avancerade proteser som fästs i kroppen genom så kallad osseointegration. Brånemark äger dock inga aktier i Tendo.

Största teckningsåtagare är Henrik Nilsson som tecknar för 4,1 Mkr. Han blir därmed också, på marginalen, bolagets andra största ägare med knappt 9,4%. Enligt Tendo är Henrik Nilsson en erfaren investerare med ett stort intresse för medicinteknik och har lång och global erfarenhet från storbolag med innovation, projektledning och marknadsföring.

Bertil Allard äger knappt 9%. Han är entreprenör med lång erfarenhet inom ortopedtekniska hjälpmedel. 1996 köpte han den skandinaviska delen av det amerikanska bolaget Camp International. Sedan 2006 är hans son VD för Camp Scandinavia som idag omsätter omkring 400 Mkr.

3. TROVÄRDIGHET FÖR PRODUKT OCH STRATEGI

Tendo OneGrip är en handske som bolaget hoppas ska kunna hjälpa personer med funktionsnedsättning i händerna till följd av en ryggmärgsskada i nacken, oftast på grund av en olycka.

Tendos handske gör det möjligt för användaren att greppa saker. Det innebär en stor förbättring i vardagen för personer med funktionsnedsättning. Bild tagen från Tendos prospekt.

Tendos produkt kräver inget kirurgiskt ingrepp. Tyghandsken träs över tummen och genom sensorer fångas de svaga rörelser som fortfarande finns kvar i handen hos den förlamade personen upp. Artificiella senor som löper från tummen till en styrenhet gör att användaren kan greppa saker och därmed utföra enkla vardagliga saker som att äta och dricka. Produkten är batteridriven och batteriet räcker minst en dag. Mekaniken och kontrollsystemet är patenterade. Denna video förklarar produkten och kundgruppens behov.

Målgruppen i Europa, Japan och Nordamerika är ungefär 600 000 personer. I Sverige lever ungefär 6 000 personer med ryggmärgsskada. Av dessa har cirka 25% en ryggmärgsskada i nacken som påverkar funktionen i armar och ben. Tendos handske är en specialanpassad medicinteknisk produkt vilket medför att produkten inte behöver CE-märkas.

Kundgruppen är ortopedtekniska avdelningar. Läkare skriver ut produkten till patienten och kostnaden står sjukvårdssystemet för.

Tendo OneGrip kommer kosta mellan 150 000 – 200 000 kr. Cirka 40 000 – 50 000 går till den ortopedtekniska avdelningen och resten går till Tendo. Tendo individanpassar mjukvara och till viss del även hårdvaran. Slutlig anpassning av produkten görs av ortopedingenjör på avdelning. Tendo väntar sig en bruttomarginal på 40-50% initialt.

Personer med ryggmärgsskada är idag ofta beroende av personliga assistenter. Kirurgiska ingrepp kan hjälpa vissa men det är komplicerade ingrepp med oftast dåliga resultat. Konkurrerande hjälpmedel finns bland annat från Myopro och svenska Bioservo.

Tidsplan

Bolagets tidsplan ser ut som följande:

  • Q4 2022 – Litteratur- och andvändbarhetsstudie slutförs.
  • Q1 2023 – Marknadsintroduktion av Tendo OneGrip i Skandinavien.
  • Q2 2023 – Inlösen av teckningsoptioner, klinisk studie påbörjas.
  • 2024 – Marknadslansering i USA, Japan och Europa.

Det faktum att produkten är specialanpassad gör det möjligt att lansera produkten snabbare. På sikt finns ambitionen att lansera produkten Tendo Precision, en vidareutveckling av OneGrip och anpassad för en bredare marknad. Äldre personer, reumatiker, stroke- och MS-patienter kan alla lida av nedsatt handfunktion. Tendo Precision riktar in sig på dessa personer. Produkten kommer behöva CE-märkas och den kliniska studien som ska påbörjas under 2023 är ett led i detta. En klinisk studie ökar också förtroendet för Tendo OneGrip.

Den potentiella marknaden för Precision är 50 miljoner användare i Europa, Japan och Nordamerika. Planer finns också på att anpassa produkten till andra kroppsdelar så som knän och fötter och nå ytterligare fler personer.

FINANSIELLA MÅL

Givet en lyckad IPO och klarad tidsplan är de finansiella målen följande:

  • Nå lönsamhet 2024, ett år efter marknadsintroduktionen. EBITDA-marginal på 60-70% på medellång sikt.
  • Organisk försäljningstillväxt på 80-110% under 2024-2026.
  • Under 2026 nå global marknadsandel på 1%, motsvarande en omsättning på 10 miljoner dollar.

Finansiering

Vid fulltecknad IPO och utnyttjade teckningsoptioner tillförs Tendo netto max 23,3 (12,85 + 10,45) Mkr. Detta beräknas vara tillräckligt tills dess att bolaget når lönsamhet 2024. Står aktiekursen lägre än teckningskursen 6,75 kr när optionerna ska utnyttjas om ett år så tillförs inte bolaget några pengar därifrån och bolagets utveckling hämmas.

Tidigare finansiering består av bidrag, nyemissioner och lån. Drygt 5 Mkr har fåtts i bidrag mellan 2017-2020. Knappt 6 Mkr har satsats av de befintliga ägarna. Senaste nyemissionen gjordes 2019. Lån från Almi på knappt 0,6 Mkr kommer återbetalas med hjälp av emissionslikviden. Vid emissionen nu är pre-money värderingen 25 Mkr.

4. NÖDVÄNDIGA ANTAGANDEN I OPTIMISTISKT SCENARIO

Här är de saker som måste inträffa för att Affärsvärldens optimistiska scenario för bolaget ska kunna inträffa.

  • Tekniken måste fungera
  • Tendos handske måste av användarna uppfattas som ett användbart hjälpmedel

OPTIMISTISKT SCENARIO

Tendo Idag Tänkbart 2026
Avklarad milstolpe Färdig prototyp Lyckad etablering i Skandinavien, omsättning 20 Mkr
Kommande värdedrivare (i) Tendo OneGrip lanseras i Skandinavien Etablering på nya marknader
Värderingsmodell (ii) EV/Sales 8
Resultatnivå, årstakt Cirka -1,5 Mkr Positivt
Börsvärde, Mkr (iii) 53 Mkr 160 Mkr
Optimistisk vinstchans (iv) 200%

TABELLFÖRKLARING OPTIMISTISKT SCENARIO

Tabellen visar bolaget i dag samt ett tänkbart framtida optimistiskt scenario. Detta är alltså inte Affärsvärldens huvudscenario. Huvudscenariot för förhoppningsbolag är att det oftast slutar med en stor förlust för investerarna.

(i) Värdedrivare är de enligt Affärsvärlden enskilt viktigaste aktiviteterna och målen för bolagets utveckling. Exempel på värdedrivare i förhoppningsbolag är: licensavtal, regulatoriska godkännanden, genombrottsorder, kundintag, nya marknader, nya råvarufyndigheter, nya forskningsdata, produktlanseringar etc.

(ii) Värderingsmodell: Vad är viktigast för hur aktien prissätts på börsen? Enklast är det om man har vinster eller omsättning att utgå ifrån som kan ge en värderingsmultipel som P/e-tal, EV/EBIT eller EV/Sales. Annars är man hänvisad till en grov skattning av vad som vore ett rimligt börsvärde i en tänkt framtid efter att bolaget klarat av flera värdedrivande milstolpar längs vägen.

(iii) Börsvärde idag avser aktuell börskurs och full utspädning efter eventuell pågående nyemission. Börsvärdet i en tänkbar framtid avser Affärsvärldens (ofta svåra) bedömning av vad som kan vara ett rimligt framtida börsvärde i ett läge där Affärsvärldens optimistiska antaganden om utvecklingen slagit in.

(iv) Optimistisk vinstchans är en förenklad skattning av potentialen i aktien på några års sikt. Detta är starkt förenklat och tar inte hänsyn till mindre finansieringsbehov eller exakt nettoskuld/kassa. Större bedömda finansieringsbehov är dock inkluderade vilket i så fall anges i tabellen och/eller i analysen.

Bioservo är en noterad konkurrent. De har kommit längre och har två produkter – Ironhand och Carbonhand. Ironhand är avsedd att användas av till exempel industriarbetare för att ge extra styrka och förhindra förslitningsskador. Carbonhand är mer avsedd för privatpersoner och är den produkt som liknar Tendos mest. Tekniken skiljer sig dock åt då Bioservo använder tryckkänsliga sensorer i handskens fingertoppar och lämpar sig därför för personer som har en existerande handfunktion.

2016 hade Bioservo en omsättning på 3,8 Mkr och vid notering på First North 2017 var målet att 2022 nå en omsättning på 500 Mkr med lönsamhet. Så har det inte blivit. 2021 landade omsättningen på drygt 7 Mkr med en förlust på 35 Mkr. Börsvärdet är idag 150 Mkr och värderingen EV/S 14.

Tendo har ambitiösa planer men risken för förseningar är alltid stor. I ett optimistiskt scenario utgår vi från att Tendos verksamhet utvecklas väl och att de teckningsoptioner som ingår i de units som nu säljs således utnyttjas under 2023 (därav börsvärde 53 Mkr i tabellen ovan). 2026 räknar vi med att Tendo kan ha en omsättning på 20 Mkr. Givet en värdering på 8 gånger omsättningen så är ett börsvärde på 160 Mkr rimligt. Uppsidan blir då 200%.

PESSIMISTISKT SCENARIO

I ett negativt scenario drabbas Tendo av förseningar. Tendo har tidigare velat lansera produkten under 2019. Förseningar riskerar att leda till nyemissioner på ofördelaktiga villkor. I värsta fall visar sig inte produkten så effektiv som Tendo hoppas. Kanske håller inte tekniken fullt ut eller så upplevs konkurrerande produkter som bättre alternativ av användarna. I ett negativt scenario bör aktieägare räkna med att hela kapitalet kan gå förlorat.

AFFÄRSVÄRLDENS SLUTSATS

Huvudscenariot för förhoppningsbolag är att det över tid slutar med en stor förlust för investerarna.

Tendo har en prototyp till en produkt med potential att vara till stor nytta och glädje för personer med funktionsnedsättning i händerna. Produkten har dock fortfarande mycket kvar att bevisa då den inte varit i “skarp drift” ännu. Lyckas Tendo slå sig in i Skandinavien blir IPO:n bra men förseningar är en risk. Vi ger en trea i tärningsbetyg och ger ett neutralt råd.

SÅ SER AFFÄRSVÄRLDEN PÅ FÖRHOPPNINGSBOLAG

Vid investeringar i entreprenörsbolag utan intäkter men med högtflygande planer bör man enligt Affärsvärldens åsikt börja med nyckelpersonerna i projektet.

  1. Har nyckelpersonerna rätt incitament och engagemang för att göra det långa och hårda arbete som krävs för att lyckas? Saknas detta incitament kan man ofta stryka aktien som köpkandidat redan här.
  2. Har nyckelpersonerna erfarenhet och historik med sig som gör det troligt att de har rätt förutsättningar för att ta projektet till framgång? Det gör enorm skillnad om entreprenören har relevanta framgångar i bagaget eller ej. Detta är en väldigt subjektiv och därmed svår bedömning men den bakomliggande tanken är robust. Nämligen att en förstklassig ledning med en halvdan affärsidé är långt mycket bättre än en förstklassig affärsidé i händerna på en halvdan ledning.
  3. Hur trovärdig är strategin och produkten? Denna fråga kan besvaras på flera nivåer. Från höftskott till datainsamling i McKinsey-klass. Vi lägger oss på en nivå någonstans där emellan där nedlagd analystid får styras av hur intressant investeringen ser ut att vara i övrigt. En mycket intressant aktie förtjänar en mer grundlig research än ett börsbolag som vi på andra grunder bedömer som helt ointressant. Dessa bedömningsgrunder kan vara saker som frågorna 1–2 ovan eller potentialen, värderingen eller något annat.
  4. Nödvändiga antaganden i optimistiskt scenario. Investeringar i förhoppningsbolag handlar helt och hållet om att skissa på hur uppsidan ser ut och därefter utsätta detta optimistiska scenario för ”konstruktiv kritik”. Om aktien står pall för trycket så kan det vara en intressant investering.

En metod är att lista vilka antaganden man nödvändigtvis måste göra för att det optimistiska scenariot ska besannas. Exempel på sådana antaganden kan vara:

  • Kundtillväxten ökar
  • Positiva forskningsresultat (Life Science)
  • Framgångsrik lansering utomlands
  • Lyckad prospektering (råvarubolag)
  • Inget priskrig från stark konkurrent
  • Nyckelpersonerna klarar att verkställa strategin

Vi ser det alltså som mindre meningsfullt att skissa på det mest sannolika utfallet för en förhoppningsaktie eftersom det utan undantag är att investerarna över tid gör en stor förlust.

Affärsvärldens slutsats

Förhoppningsbolag är svårbedömda och inslaget av oförutsägbarhet är större än för aktier i rörelsedrivande bolag. Som en påminnelse om det stora inslaget av slump så graderar Affärsvärlden sin syn på förhoppningsbolag som sidorna på en tärning. Där tärningsutfallen:

  • 1 eller 2 = Sälj
  • 3 eller 4 = Neutral
  • 5 eller 6 = Köp
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du alla analyser

Annons från SPOTLIGHT STOCK MARKET