TBD30 – en Spac med optionscharm

IPO-aktuella TBD30 blir fjärde Spac-bolaget att noteras i Sverige. Upplägget är av amerikansk typ och ambitionen är att förvärva ett bolag inom affärstjänster.
TBD30 – en Spac med optionscharm - TBD30
TBD30:s ledning och styrelse. Uppifrån från vänster: Caesar Gezelius (CFO & IR), Anders Böös (Ledamot), Anders Lönnqvist (VD & Ledamot), Ulrika Hagdahl (Ledamot), Ingrid Bonde (Ordförande) och Lars Wedenborn (Ledamot).
TBD30
Teckningskurs: 100 kr Antal aktier: 10,1 m
Börsvärde: 1010 Mkr Nettokassa: 799 Mkr
VD: Anders Lönnqvist Ordförande: Ingrid Bonde

Ytterligare en Spac är på väg mot börsen, TBD30 (teckningskurs 100 kr). Bakom den står finansmännen Anders Lönnqvist och Anders Böös som så kallade sponsorer. Företaget vill ta in 800 Mkr i kapital för att förvärva ett bolag inom vad man kallar affärstjänster.

Detta ska ske inom 30 månader, annars betalas pengarna tillbaka. Bolagsnamnet syftar på dessa förutsättningar, att ett förvärv ska bestämmas inom 30 månader (TBD=to-be-decided).

Vad är en SPAC?

  • SPAC står för Special Purpose Acquisition Company vilket på svenska kan översättas med förvärvsbolag.
  • En SPAC är inte ett rörelsedrivande företag utan är ett börsnoterat tomt skal med stor kassa.
  • Ambitionen är att, ofta inom max 36 mån, förvärva ett onoterat företag.
  • Om det föreslagna förvärvet röstas igenom på bolagsstämman övertar företaget, efter en noteringsprocess, börsplatsen och blir noterat.
  • Görs inget förvärv under perioden återbetalas kassan till investerarna och SPAC-bolaget avvecklas.
  • Initiativtagarna till SPAC-bolag kallas sponsorer och dessa har incitament genom aktier och optioner.
  • SPAC-bolag har blivit mycket populära i USA och stod där för majoriteten av börsnoteringarna i fjol och hittills i år.
  • Fenomenet är nytt i Sverige.

Läs mer om aktuella börsnoteringar på IPO-guiden

IPO-GUIDE TBD30
Lista Nasdaq Stockholm
Omsättning rullande tolv månader 0 Mkr
Antal anställda 3
Teckningskurs 100,00 kr
Rådgivare Carnegie
Storlek på erbjudande 800 Mkr (varav 100% nyemission)
Börsvärde vid IPO Cirka 1 010 Mkr
Emissionskostnad Cirka 21 Mkr (2,6% av erbjudandet)
Säkrad andel av IPO* 61%
Investerare som ska teckna i IPO RoosGruppen, Carnegie Fonder, Lannebo Fonder, Nordic Cross Asset Management, Norron, m.fl. (61% i åtagande)
Garanter
Flaggor** En flagga
Sista teckningsdag 2021-06-23
Beräknad första handelsdag 2021-06-24
* Andelen av antalet aktier i erbjudandet som på förhand är säkrade via förbindelser (garantiåtagande/teckningsåtaganden).
** Särskild metodik. Se faktaruta nedan.
Källa: Affärsvärlden / bolaget

En flagga enligt Affärsvärldens IPO-guide

Affärsvärldens IPO-guide granskar alla noteringar efter 25 typfall av så kallade flaggor. Genomsnittet efter 341 granskade börsnoteringar är 1,4 flaggor för miljardbolag, 2,8 för småbolag och 3,8 för mikrobolag. En flagga är inte så allvarligt i sig utan mer en signal om att man som investerare bör fundera ett extra varv kring vissa aspekter.

Affärsvärldens IPO-guide hittar en flagga i TBD30

# Komplext erbjudande

Breda kursintervall är den vanligaste formen av erbjudande som är komplext för investerare att bedöma. Andra exempel är väldigt stort inslag av övertilldelningsoption eller upplägg där det är svårt att beräkna antal aktier eller nettoskuld.

Det är inte enkelt att hänga med i prospektet. Det finns noterade A-aktier, onoterade B- och C-aktier, sponsoroptioner och flera investeraroptioner vilket komplicerar. SPAC-bolag är i sig också en ny företeelse för svenska investerare. Vi hissar en flagga.

Upplägget är mer troget den amerikanska förebilden när det gäller Spacar än till exempel Creaspac. Mer risk men också större ägarandel och uppsida för sponsorerna. Investerarna är mindre hårt surrade vid masten i och med att de har rätt till full återbetalning av tecknat kapital (100 kr/aktie) om de ogillar ett föreslaget förvärv. Men investerarna lockas samtidigt med extra uppsida genom investeraroptioner.

Konstruktionen är likt nyligen börsnoterade APAC:s fast med vissa justeringar, mer om det sedan.

Idén är att förvärva ett bolag inom affärstjänster i prisklassen 2-5 miljarder kr. Det är lite oklart exakt vad TBD30 menar med affärstjänster. Men det är i alla fall inte kapitaltunga bolag som basindustrier. Vi upplever också att man lite  mindre ivrigt lyfter fram rena ESG-aspekter för sitt målbolag jämfört med exempelvis APAC. Skillnaden mellan köpeskilling och emitterat kapital på 800 Mkr kan komma att finansieras exempelvis med lån eller betalning i aktier till säljaren.

Istället nämner man egenskaper som skalbar affärsmodell, organisk tillväxt med förvärvspotential, återkommande intäkter och stark ställning i sin marknad som önskvärt. TBD30 pekar till exempel ut Cellavision, Admicom, Lime, Pexip, Karnov och Academic Work som exempel på den typen av bolag. Vad som säkert kan sägas är att det TBD-gänget letar efter, söker också många andra. Det värderas högt och är svårt att hitta.

VD för TBD30 är Anders Lönnqvist som ihop med Anders Böös är initiativtagare bakom bolaget. Båda är välkända finansmän. Anders Lönnqvist är bland annat ordförande i Stronghold vilket är ett stort förvaltningsbolag inom fastigheter och andra investeringar. Lönnqvist var med att förvärva detta bolag 1997.

Anders Böös har bland annat varit börs-VD för fastighetsbolaget Drott. Det som lyfts fram är hans erfarenheter i att vända bolag i problem. Han har bland annat varit ordförande i Cision och IFS – i båda fallen bolag med underlönsamhet som efter en vändning blev uppköpta. Han sitter nu i flera styrelser, bland annat Latours.

I TDB30:s styrelse finns också Ingrid Bonde (styrelseproffs), Lars Wedenborn (ex-VD och nu rådgivare åt FAM) samt Ulrika Hagdahl (styrelseproffs och medgrundare av Orc Software).

Sponsorerna satsar 40,5 Mkr i riskkapital vilket ska driva bolaget fram till ett förvärv. För den insatsen får de dels ett innehav på 2 miljoner B-aktier som vid förvärv kan konverteras till vanliga A-aktier. A är det aktieslag investerarna tecknar och som noteras. Dels erhåller sponsorerna optioner att teckna 2 miljoner aktier ytterligare till teckningskurs 115 kr givet att ett förvärv sker. I TBD30 investerar även sponsorer och styrelseledamöter 75 Mkr i vanliga B-aktier på samma villkor som övriga investerare.

Den här utspädningen på 2-4 miljoner är den extra uppsida sponsorerna har och kan ses som “avgiften” investerarna betalar för att vara med på projektet. Det motsvarar 20-25% av det totala antalet aktier. Den högre siffran inkluderar utspädning från optionerna som alltså kräver att aktiekursen är över 115 kr. Motsvarande siffror för APAC var 20-30%. Där emitteras alltså mer optioner. Ur den aspekten kan APAC beskrivas som något dyrare än TBD30. Creaspac, som har annan konstruktion, har bara sponsoroptioner. De kan ge 13% i utspädning om kursen är minst 100 kr.

Som kompensation för utspädningen får investerarna i TBD30 så kallade investeraroptioner. Dessa ger rätt att teckna nya aktier för 115 kr efter ett förvärv genomförts. En egenhet för TBD30 är att hälften av investeraroptionerna emitteras så snart som 35 dagar efter IPO. De noteras också på börsen. Det finns alltså en chans att sälja dem redan då. Eller sälja aktien och bara ha optionsexponering mot projektet.

Det man får för sin insats på 100 kr är alltså en vanlig A-aktie och två teckningsoptioner. En direkt efter IPO, en strax efter ett förvärv. För fyra teckningsoptioner kan en ny A-aktie tecknas för 115 kr.

Ska man teckna aktien?

Personerna och ankarinvesterarna bakom TBD30 är i våra ögon vettiga liksom investeringsplanerna. Villkoren är på Spac-vis generösa för sponsorerna. På marginalen upplever Afv villkoren lite bättre i TBD30 än i APAC – tack vare mindre sponsoroptioner och att investerare får hälften av sina optioner nästan direkt. Precis som i APAC finns möjlighet att få tillbaka insatsen på 100 kr om man påkallar inlösen vid ett förvärv.

Vi har svårt att hetsa upp oss tillräckligt mycket för att sätta ett råd att teckna, men vill å andra sidan inte direkt avråda heller. Creaspac är delvis ett annat djur men vi föredrar att rida den lite lugnare besten. Inte minst då vi tror Creades varumärke i näringslivet smäller hyggligt högt vilket bäddar för en bra affär. Och det är kalibern på det man köper som långsiktigt lär avgöra hur bra en Spac blir.

Neutralt råd för TBD30.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du alla analyser