Ta en tugga av Fragbites börsnotering?

Stora förvärv av verksamheter med olika inriktning kort inpå noteringen gör verksamheten komplex och svårbedömd. Istället får investerare sätta hoppet till att ledningen kan göra nya förvärv som lyfter koncernen till högre nivåer. Lyckas det kan börsnoteringen bli bra.
Ta en tugga av Fragbites börsnotering? - Fragbite
Fragbite är en förvärvsdriven spelkoncern med fyra dotterbolag inom förlagsverksamhet, mobilspelsutveckling och e-sport.
Fragbite
Börskurs: 4,00 kr Antal aktier: 80,4 m
Börsvärde: 321 Mkr Nettokassa (ink. maximala tilläggsköpeskillingar): 12 Mkr
VD: Stefan Tengvall Ordförande: Niclas Bergkvist

Fragbite (teckningskurs 4,00 kr) är ett förvärvsdrivet bolag inom mobilspel och e-sport.

Bolaget grundades 2015 av David Wallinder under namnet Funrock AB. Ursprungligen låg fokus på att utveckla mobilspel mot Mellanösternmarknaden. Kapital restes (se här, här och här) men större framgångar uteblev. David Wallinder finns kvar i styrelsen men ägarandelen är nere på 2,0%.

Under 2020 och 2021 har tre förvärv genomförts som breddat verksamheten till nya vertikaler. Företagsnamnet ändrades till Fragbite efter ett av de köpta bolagen. Idag tillhandahåller koncernen 14 lanserade spel samt Nordens största e-sportliga och ledande e-sportcommunity.

Proforma omsatte gruppen 22,3 Mkr under första kvartalet. 19,1 Mkr av detta stod den franska spelförläggaren Playdigious för som förvärvades för några veckor sedan. Tabellen nedan visar proformaresultatet i kvartalet samt uppräknat i årstakt. EBITA-resultatet ser vi som mest representativt för bolagets intjäningsförmåga.

Siffror i Mkr Q1 2021 Uppräknat i årstakt (Q1 * 4)
Intäkter 22,3 89,2
Aktiverat arbete 1,0 4,2
Kostnad såld vara -12,5 -50,0
Rörelsekostnader (justerat för engångskostnader på 1,8 Mkr) -7,5 -29,8
EBITDA = 3,4 13,5
Avskrivningar produktutveckling -3,6 -14,4
EBITA = -0,2 -0,8
Avskrivningar förvärvsrelaterade poster -9,4 -37,6
EBIT = -9,6 -38,4

Fragbite ska nu noteras till en värdering om 306 Mkr (pre-money). I samband med det tar bolaget in 15 Mkr i nytt kapital som ska användas främst till förvärv (70%) men också rörelsekapital (10%), investeringar i mobilspel (10%) samt e-sportevents (10%).

Inga befintliga aktier säljs. Största ägare i bolaget är först och främst gamla ägare till förvärvade bolag. Det rör sig bland annat om Janek Skoglund (grundare Prey Studios) samt Douglas Roos och Patrik Sandberg (ägare Fragbite). Andra profiler i ägarlistan är bland annat Santhe Dahl (sågverksmiljardär) och Lennart Sten (fastighetsprofil).

Även listan över teckningsåtagare innehåller diverse tunga namn. Ilija Batljan (fastighetsbolaget SBB), familjen Wattin (IT-entreprenörer och investerare) och Karl-Erik von Bahr (bl.a. grundare Bisfront) för att nämna några. Totalt är drygt 60% av erbjudandet säkrat på förhand.

Läs mer om aktuella börsnoteringar på IPO-guiden

IPO-GUIDE Fragbite
Lista First North
Omsättning rullande tolv månader 89 Mkr
Antal anställda 50
Teckningskurs 4,00 kr
Rådgivare Skills Corp.
Storlek på erbjudande 15 Mkr (varav 100% nyemission)
Börsvärde vid IPO Cirka 321 Mkr
Emissionskostnad Cirka 1 Mkr (6,5% av erbjudandet)
Säkrad andel av IPO* 61%
Investerare som ska teckna i IPO Inbox Capital, Ilija Batljan, Mikael Pettersson, Karl-Erik von Bahr, Stefan Tengvall, m.fl. (61% i åtagande)
Garanter
Flaggor** Tre flaggor
Sista teckningsdag 2021-07-06
Beräknad första handelsdag 2021-07-12
* Andelen av antalet aktier i erbjudandet som på förhand är säkrade via förbindelser (garantiåtagande/teckningsåtaganden).
** Särskild metodik. Se faktaruta nedan.
Källa: Affärsvärlden / bolaget

Tre flaggor enligt Affärsvärldens IPO-guide

Affärsvärldens IPO-guide granskar alla noteringar efter 25 typfall av så kallade flaggor. Genomsnittet efter 345 granskade börsnoteringar är 1,4 flaggor för miljardbolag, 2,9 för småbolag och 3,8 för mikrobolag. En flagga är inte så allvarligt i sig utan mer en signal om att man som investerare bör fundera ett extra varv kring vissa aspekter.

Affärsvärldens IPO-guide hittar tre flaggor i Fragbite

# Bristfällig information

Det är en flagga om man anar eller vet att det saknas viktig information i prospektet. Exempel på detta är att det saknas information om emissionskostnader, intressekonflikter, teckningsåtagare etc. Hit räknar vi också rejält vilseledande information.

Fragbite har under det senaste året genomfört flera förvärv vilket mångdubblat storleken på beloppen i resultaträkningen. För att kunna bedöma bolaget finansiellt i nuläget krävs en proforma. Den proforma som finns i prospektet avser bara Q1 2021. IPO-guiden tycker att prospektet borde ha innehållit åtminstone några nyckeltal på proformabasis för en längre period så som nettoomsättning och resultat.

Prospektet innehåller också en del ofullständiga meningar och stavfel. I ägarlistan framgår att näst största ägaren Janek Skoglund äger 6 miljoner aktier men under ett annat avsnitt framgår att han har 6,8 miljoner aktier under lock up. Det går inte ihop.

Emissionskostnaderna uppges i prospektet till 2,6 Mkr men enligt VD inkluderar det även kostnaden för en tidigare genomförd riktad emission om 25 Mkr vilket gör att emissionskostnaden utslaget för båda emissionsbeloppen landar på 6,5 procent. Att detta inte framgår av prospektet är också en brist.

Affärsvärldens IPO-guide finner det motiverat att hissa en dubbelflagga.

VD Stefan Tengvall kommenterar:

– “Det är alltid problematiskt att beskriva en verksamhet som genomfört och vuxit substantiellt genom flera förvärv, vilket vi gjort under 2021, vilket vi också förväntas göra framgent. Vi valde en proforma baserad på 1 jan – 31 mars då den enligt vår uppfattning ger den mest rättvisande bilden av bolagsgruppen per idag.”

# Storaffär inför IPO

Förvärv medför alltid risker samtidigt som ledningen får stora möjligheter att kortsiktigt massera vinstsiffrorna. När bolag gör stora företagsaffärer nära inpå notering så är det en flagga. Här fångar vi även in större nyheter under teckningstiden.

Fragbite har flerdubblats i storlek genom de förvärv som bolaget genomfört under det senaste året. IPO-guiden hissar en flagga.

VD Stefan Tengvall kommenterar:

– “Förvärvet av Playdigious är mycket bra och värdeskapande för våra aktieägare. Bolaget är grundat av två superentreprenörer med bevisad erfarenhet och framgång som nu är stora aktieägare i vår bolagsgrupp och ”comittade” att vara drivande i att vidareutveckla vår verksamhet tillsammans med oss. Bolaget har en gedigen portfölj av speltitlar och bla. har spelet Dead Cells legat på topplistor (tom. 1:a) i China för paid games med mer än 5.5 miljoner nedladdningar och mer än 1.5 betalande kunder under perioden 15 februari tom 15 maj. Att Affärsvärlden väljer att lyfta det som en “”flagga”” snarare än en möjlighet och en fjäder i hatten att vi lyckats förvärva ett sådant fint bolag med kompetent team är beklagligt.”

Slutkommentar från IPO-guiden: IPO-guiden tar inte ställning till hur bra eller dåliga förvärven är. Har det skett stora förvärv tätt in på IPO hissar vi helt enkelt denna flaggan.

# CV med plumpar

För investerare är det relevant att känna till om nyckelpersoner har ett “bagage” av exempelvis konkurser, tvister, åtal eller andra potentiella “plumpar”. En (lindrig) gång är ingen gång men två gånger kan vara en gonggong.

Fragbites styrelseordförande har varit styrelseordförande i Spotlightnoterade MobiPlus fram till några månader före bolaget gick i konkurs i juli 2020. Affärsvärldens IPO-guide har valt att stanna vid att upplysa om detta och hissar inga flaggor.

Ägarbilden är inget plus för ett så ungt bolag. Tidiga investerare tycks ha blivit rejält utspädda under jakten på framgång i Mellanöstern. Ägarlistan innehåller förvisso flera tunga och kapitalstarka namn men det är likväl en blandning av ex-ägare till nyligen förvärvade bolag som ska samsas i toppen. Bolaget verkar ändå utvecklats till det bättre och både styrelse och ledning är till stor del utbytta sedan 2020.

I styrelsen står bolagets ursprungliga grundare David Wallinder tillsammans med Claes Kalborg (tidigare på bl.a. Rovio och King) för den huvudsakliga kompetensen inom gaming. Som ny ledamot föreslås också Sten Wranne som är en tung person med bakgrund som finanschef på Stillfront under 2015-2019. Andra i styrelsen är ordförande Niclas Bergkvist (investerare och entreprenör med bakgrund från bolag som Getinge och Stora Enso) och Dawid Myslinski (aktieanalytiker och rådgivare vid kapitalanskaffningar).

VD Stefan Tengvall minns vi som en av grundarna bakom bredbandsoperatören Ownit som såldes 2012 till Telenor. Han har bred erfarenhet som entreprenör och investerare och sitter i styrelsen i ett dussintal andra bolag. Tengvall äger aktier värda 7 Mkr, tecknar för ytterligare 1 Mkr och kommer därefter äga 2,5% av bolaget. Vice VD och förvärvschef är Marcus Teilman som bland annat varit VD i åtta år för affiliatebolaget Acroud (f.d. Net Gaming). Överlag ett kompentent gäng – om än kanske något tunt på erfarenhet från just mobilspel i högsta ledningen.

Koncernen av idag består av fyra dotterbolag organiserade i tre vertikaler.

Publishing och Indiespel – dotterbolaget Playdigious

Består av den franska spelförläggaren Playdigious som grundades 2015 men förvärvades av Fragbite den 31 maj, ungefär en månad före stundande notering. Prislappen var 51 Mkr initialt och 35 Mkr i möjlig tilläggsköpeskilling.

Bolagets fokus är på indiespel, det vill säga sådana som skapas av mindre spelutvecklare utan stora egna resurser. Som förläggare kvalitetssäkrar Playdigious produkten och kan även hantera saker som marknadsföring och kundsupport. Bolaget har också egen intern kompetens för att anpassa framför allt PC-spel till mobiltelefon.

Med sina 12 förlagstitlar står Playdigious för nära 90% av Fragbites totala omsättning. Att vara förläggare innebär dock att intäkterna delas med spelutvecklaren. I Playdigious fall står kostnad sålda varor för 60% av omsättningen vilket kan vara en indikation på hur stor del av intäkterna som skickas vidare till utvecklaren. Trots det presterade bolaget 21,4% rörelsemarginal i Q1 på en omsättning om 19,1 Mkr.

Mobilspel – dotterbolagen Funrock och Prey Studios

Funrock är som sagt den gamla kärnan i koncernen. Utvecklingen har inte varit särskilt bra med fallande omsättning och skenande förluster senaste åren. Fokus ligger alltjämt på att utveckla strategispel som riktar sig mot publik i Mellanöstern. I slutet av 2020 har bolaget tillsammans med Mellanösterns största mediagrupp lanserat Capital War som är en uppföljare till bolagets tidigare titel Heroes United. Just nu arbetar bolaget med en engelsk titel som byggs på den egna strategispelsplattformen.

Prey Studios grundades 2014 men gick med samman med Funrock under 2020 i en aktieaffär där bägge verksamheter värderades till knappt 50 Mkr vardera. Spelstudion utvecklar sportmanagerspel för mobil och lanserade i fjol spelet MMA Manager globalt. Där har man bland annat ingått avtal med svenska MMA-fightern Alexander ”The Mauler” Gustavsson gällande marknadsföring. Trenden för antal nedladdningar är positiv med ett snitt per månad som ökat från 132 000 i Q1 till 193 000 i Q2.

I första kvartalet omsatte bägge bolag tillsammans 2,2 Mkr med ett rörelseresultat på -4,6 Mkr.

E-sport – dotterbolaget Fragbite

Verksamheten bakom företagets namn – dock en relativt liten del av koncernen. Fragbite förvärvades i februari 2021 för ett pris om 75 Mkr.

För den som spelar eller följer skjutspelet Counterstrike är Fragbite ett välkänt namn med sitt forum som har omkring 250 000 unika besökare i månaden. Datorer och spel är den röda tråden men på forumet diskuteras även frågor inom helt andra kategorier. Intäkterna kommer huvudsakligen från sponsring och annonsering. Utöver forumet driver man också Nordens största e-sportliga för amatörer, Fragleague.

Under 2018 lanserades en ny strategi som verkar gett avtryck. Omsättningen steg från 6 Mkr 2019 till 17 Mkr 2020 och rörelseförlust på 1,4 Mkr blev till vinst på 4,2 Mkr. Nya säsonger av Fragleague verkar varit viktiga drivkrafter. Dessutom har bolaget fått i uppdrag att producera skräddarsydda turneringar med kända varumärken som Philips och Arla.

Första kvartalet är säsongsmässigt svagt och dessutom arrangerades inga turneringar. Bolaget omsatte därför bara 1 Mkr i första kvartalet med ett rörelseresultat på 50 tusen kronor.

Fragbites vertikaler Publishing och Indiespel Mobilspel E-sport
Dotterbolag Playdigious Funrock, Prey Studios Fragbite
Värdering senaste transaktion Maximalt 86 Mkr vid förvärv maj 2021 98 Mkr vid samgående jan 2020 75 Mkr vid förvärv feb 2021
Omsättning Q1 19,1 Mkr 2,2 Mkr 1,0 Mkr
Ebita Q1 4,12 Mkr  -2,85 Mkr 0,05 Mkr

Vi summerar prislapparna på de ingående dotterbolagen till omkring 260 Mkr i de transaktioner som Fragbite gjort under 2020 och 2021. Bolaget säljs nu för drygt 300 Mkr. Det uppskattas – med tanke på att vi sett alltför många snabba förvärvsbyggen där onoterade företag köpts billigt för att bara månader senare krängs till mångdubbla priset på börsen. Detta verkar alltså inte vara ett sådant fall.

Värderingen motsvarar ungefär 3,5 gånger försäljningen (EV/Sales). Men merparten av omsättningen förvärvades som sagt nyligen genom köpet av Playdigious för maximalt 86 Mkr. Även dotterbolag utan omsättning kan förstås ha ett värde. Poängen är alltså inte att värderingen är hög eller låg – utan snarare att koncernen är svårvärderad på traditionella nyckeltal.

Framgent lär fler förvärv bli aktuellt. Den som intresserar sig för aktien bör sannolikt se genom fingrarna med bolagets lite brokiga historik och se mer till ledningens förmåga att göra intressanta affärer framöver. Givet att de bolag man hittills förvärvat är verksamma inom rätt så skilda områden är det svårt att veta exakt vad man letar efter. Den rutinerade ledningen är dock ett plus i vår bok. En annan bra sak är att insiders i bolaget tecknar aktier för 5 Mkr i erbjudandet. Och att bolagets viktigaste tillgång Playdigious verkar välskött och höglönsamt.

Mer negativt är att det något spretiga förvärvsbygget består av flera olika verksamhetsben som är svåra att bedöma. En stor del av bolagets omsättning kommer från ett bolag som förvärvades alldeles nyligen. Och att bedöma huruvida man bör investera i detta när bara ett kvartals relevant historik presenteras är hopplöst.

Vi stannar med en neutral hållning till noteringen av Fragbite.

Fragbites fem största ägare efter noteringen Värde Andel
The Barbarian Group 24,3 Mkr 7,6%
Janek Skoglund 24,0 Mkr 7,5%
Ägare Playdigious 20,3 Mkr 6,3%
Santeh Dahl Invest 11,2 Mkr 3,5%
Museion Förvaltning 10,6 Mkr 3,3%
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du alla analyser