Swedbank: På’t igen

En stark Q3-rapport från Swedbank blidkar inte börsen nämnvärt. Från när Börsplus sålde av Swedbank har aktien tappat 5–6 procent samtidigt som det inkommit klart positiva nyheter. Kombinationen risk vs. avkastning ser återigen bra ut.
Swedbank: På’t igen - 718c391e-737b-49f4-be10-fdbb6a15db90fitcroph450q80upscaletruew800s91803ca3d11e664b555f443c229a03dfe415417f

Både börsen i stort och övriga storbanker faller idag med en dryg procent. Swedbank (193 kr) står i princip stilla så ”belöningen” för dagens starka Q3-rapport är alltså att man slipper säg 1,5 procents kursnedgång.

Här är läget för Swedbank baserat på dagens Q3-rapport:

  • Kostnaderna hålls i schack. Valutabrus och annat skapar lite krusningar på ytan men underliggande håller Swedbank fast vid sina kostnadsmål. Börsplus syn är att man bör ta banken på allvar och tillmäta kostnadsbesparingspotentialen stor trovärdighet.
  • Låga kreditförluster. Det säger visserligen inte så mycket i högkonjunktur men avsaknad av problem kan inte vara negativt.
  • Bättre resultat än väntat. Rörelseresultatet på 7,1 miljarder kronor i Q3 var 11 procent bättre än väntat enligt Infront Data (f.d SME Direkt).
  • Provisionsnettot var starkt medan räntenettot var stabilt i kronor men lite svagare i procent tack vare stigande volymer.
  • Kärnprimärkapitalrelationen beräknades till 24,3 procent. Det är urstarkt med alla mått mätt. Jämfört med kravet 21,5 procent ger det en ”överkapitalisering” på cirka 10 miljarder kronor med Börsplus sätt att räkna. I tabellen nedan beskriver vi det som ”nettokassa” även om det inte är ett begrepp man normalt förknippar med banker.

Tabellen nedan visar Börsplus rätt försiktiga huvudscenario för Swedbank kommande år. Vi räknar med pressade marginaler och intäkter men ingen djup lågkonjunktur. (Vi utesluter inte det så klart man det blir mer ämnet för ett pessimistiskt scenario.)

Den klena tillväxten gör dock att vinsterna läggs på hög och att det blir nästan orimligt att inte öka utdelningar eller andra överföringar till ägarna.

Swedbank
Börskurs: 193,00
Antal aktier (miljoner): 1 118,8
Börsvärde: 215 928 Mkr
Nettokassa: 10 000 Mkr (överkapitalisering, grovt räknat)
VD Birgitte Bonnesen
Styrelseordförande Lars Idermark
SvD Börsplus huvudscenario
2018E 2019E 2020E
Omsättning 44 500 44 945 45 394
– Tillväxt 5% 1% 1%
Rörelseresultat 26 700 26 235 25 758
– Rörelsemarginal 60% 58% 57%
Resultat efter skatt 20 896 20 532 20 159
Vinst per aktie 18,68 18,35 18,02
Utdelning per aktie 13,50 14,00 14,50
Direktavkastning 7,0% 7,3% 7,5%
P/E 10,3 10,5 10,7

Oro för penningtvätt präglar dock investerarnas syn på Swedbank, i kölvattnet av haverier för Danske Bank och även kanske Nordea.

– Fortsatt överhängande oro för brister i arbetet för att förhindra penningtvätt, är Morgan Stanleys beskrivning av Swedbank enligt Direkt.

Swedbank tar dock i från tårna i självförsvaret mot den oron.

– Vi fortsätter därför ständigt att anpassa våra processer för att säkerställa att vi skyddar våra kunder och ytterligare ökar transparensen på våra hemmamarknader, säger Birgitte Bonnesen i spåren av Danske Banks penningtvättsskandal i Estland som bedömare på senare tid har oroat sig för ska sprida sig till fler banker.

Den läskiga tolkningen är att VD Birgitte Bonnesen idkar självförsvar eftersom hon tidigare var chef i Baltikum. Den andra, också helt naturliga tolkningen, är att man faktiskt har torrt på fötter.

Den positiva tolkningen stöds av att såväl svenska FI som den estniska motsvarigheten och centralbanken gått ut och på ett ovanligt tydligt sätt gjutit olja på vågorna. De går mer eller mindre i god för att de inte hyser någon oro för banker som Swedbank och andra.

Aktien då? Börsplus ser det som ett köpläge. Runt 195 kronor. Det är ingen superavkastning men med starka vinster och kassaflöden blir det svårt att inte dela ut motsvarande cirka 7 procent eller mer årligen och på det tror vi chansen är god till en lite högre vinstmultipel inom säg två år. Uppsidan är då kanske 25 procent på ett par års sikt inklusive utdelningar.

Man kan också se det som att man köper in sig till cirka 1,7x eget kapital och att detta kapital förräntas till goda 17 procent i dagsläget. Även med lite lönsamhetspress så blir det en okej affär.

Nersidan i bank är alltid ”i teorin” gigantisk. Några procent kreditförluster kan knäcka vilken bank som helst. Men i praktiken brukar det inte sluta med katastrof utan oftast ”bara” med ett djupt kursras och kanske en nyemission på botten. För långsiktiga ägare är det oftast snarare ett köpläge.

Det är så klart inget man önskar sig om man köper aktier idag. Men ändå värt att ha i bakhuvudet eftersom många ”älskar” att prata om alla bankers krisbenägenhet.

Vi köper en post Swedbank till Börsplus portfölj.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel finns på www.svd.se. I juli 2019 migrerades denna och ett tusental andra artiklar över från SvD till analystjänsten Börsplus och därefter (april 2020) till Affärsvärlden. I vissa fall har delar av dessa artiklar dessvärre inte följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla tabeller, bilder, formatering eller rutor med tilläggsinfo. Om du vill vara säker på att läsa en artikel med helt fullständig information bör du alltså söka rätt på ursprungsversionen på www.svd.se. Ett enkelt sätt att hitta dit är att via en sökmotor som Google söka på ”SvD Börsplus + [Bolag] och/eller [Rubrik]”.