Strax – ett bra tillbehör för portföljen?

Strax säljer mobilskal, hörlurar och andra tillbehör för Smartphones. Det är en mer attraktiv marknad än man kanske kan tro och snart rapporterar bolaget av sitt klart starkaste kvartal. Läge att köpa?
Strax – ett bra tillbehör för portföljen? - ad92c40a-3963-43f9-9816-765d6a0c2c3efitcroph450q80upscaletruew800sc57c24582950a559f315e5abe6e1c01aee7cbe9d

Strax (kurs 4,95 kronor 19/1–2017) är en leverantör inom tillbehör för Smartphones med 175 anställda. Bolaget säljer mobilskal, plånboksfodral, mobilladdare, hörlurar och liknade produkter för drygt 800 Mkr i årstakt. Kunderna är 600 återförsäljare i Europa och USA. I Sverige kan man till exempel hitta Strax-varumärken som Xquisit eller Urbanista hos Elgiganten och Telia.

Strax SEK
Börskurs: 4,95
Antal aktier (miljoner): 117,8
Börsvärde: 583 Mkr VD Gudmundur Palmason
Nettoskuld: 106 Mkr Styrelseordförande Bertil Villard
SvD Börsplus förväntningar
2015 2016E 2017E 2018E
Omsättning 747 855 923 997
– Tillväxt 18,0% 14,5% 8,0% 8,0%
Rörelseresultat 33 56 65 70
– Rörelsemarginal 4,4% 6,5% 7,0% 7,0%
Resultat efter skatt 35 45 50
Vinst per aktie 0,30 0,36 0,40
Utdelning per aktie 0,00 0,00 0,00
Avkastning på eget kapital 17% 23% 21%
Operativt kapital/omsättning 9% 7% 8%
Nettoskuld/EBIT 1,8 0,7 0,2
P/E 16,5 13,8 12,4
EV/EBIT 12,4 10,7 9,9
EV/Sales 0,8 0,7 0,7

Trots att teknikhöjden i många av dessa tillbehör inte på något vis kan mäta sig med den produkt de ska skydda eller kompletta, alltså telefonen, så är de en intressant produktgrupp för återförsäljarna. Marginalerna är ofta bättre på att sälja hörlurar och skal till en Iphone än på själva telefonen.

Bland konsumenterna har betalningsviljan ökat i takt med att telefonen blivit dyrare. Det är inget konstigt att köpa ett fodral som skyddar din Ipad eller Galaxy för 300 kronor när enheterna kostar 20 gånger mer. Tillbehören har ibland även en modefaktor och ger möjlighet att sticka ut från mängden för den som är intresserad av det.

Strax är en veteran på den här marknaden. Bolaget startade 1996 av två isländska entreprenörer som fortfarande är huvudägare med två tredjedelar av aktierna. Genom åren har bolaget jobbat upp en fin kundlista. Strax försörjer 27 av Europas 30 största mobiloperatörer med tillbehör för deras retaildel, till exempel. Företaget har också byggt upp en portfölj av egna varumärken, totalt sex stycken, genom egen produktutveckling och förvärv.

Totalt erbjuder Strax ett sortiment på 6 700 produkter, ungefär en tredjedel under egna varumärken. Andelen intäkter från egna varumärken är dock högre än så. Bolaget sköter produktutveckling i egen regi i Hong Kong men lägger ut tillverkning på externa bolag. Sedan sköter man resten av kedjan till kund själva – inköp, logistik, förpackning, säljstöd med mera.

Även om Strax är ett bolag med egna varumärken kan man därför betrakta det mer som en distributör än en produktägare. Det största problemet man löser är inte tekniska produktproblem utan att se till att kunderna har ett relevant sortiment, tillgängligt när det behövs, rätt förpackat till bra pris.

Är då detta en intressant affär för ägarna? Bolaget är i alla fall stabilt lönsamt även om resultatnivåerna svajat en del genom åren.

Marginalen har snittat på 6,4 procent före avskrivningar sedan 2011, vilket känns som en rimlig nivå för den här typen av rörelse. Styrelsen har dock högre ambitioner och satt ett långsiktigt mål på 12 procent.

På rullande 12 månader ligger intäkterna på 833 Mkr, rörelseresultatet på 47 Mkr (5,7 procents marginal) vilket omräknat till vinst per aktie blir cirka 0,16 kronor. Till dagskurs 4,95 kronor är börsvärdet 580 Mkr. Det ger en värdering på 31 gånger rullande vinst. Justerat för en nettoskuld på drygt 100 Mkr är värderingen 14,5 gånger det rullande rörelseresultatet (EV/Ebit).

Detta framstår inte som särskilt attraktivt. Men det går att se några indikationer på att framtiden kan bjuda på högre vinster:

  • Ledningen uttalade i mitten av fjolåret en ambition att nå 93 miljoner euro i omsättning för 2016 och 8 miljoner i rörelseresultat före avskrivningar. Håller detta så bör rörelseresultat efter normala i avskrivningar (10–12 Mkr) landa kring 65 Mkr när bokslutet kommer i slutet av februari. Då blir EV/Ebit 10 vilket är mer attraktivt.
  • Nettovinsten tyngs 2016 av räntekostnader i storleksordningen 10–12 Mkr. Det motsvarar en ränta på över 7 procent. Men under slutet av året har bolaget refinansierat sina krediter vilket sänker finansieringskostnaden framöver.
  • Strax lyckades få i en fot hos Vodafone i slutet av 2016. Via ett mindre förvärv är Strax nu godkänd leverantör av Vodafone-brandade tillbehörsprodukter och vill det sig väl kan det bli en stor affär framöver.
  • Rent generellt växer tillbehörsmarknaden bra. Det ger vinsttillskott i och med att ”infrastrukturen” i bolaget, som lageranläggningen i Tyskland, kan hantera väsentligt större volymer enligt Strax.

Samtidigt kan man lyfta fram några faktorer som kan verka i andra riktningen.

  • Strax är starkast i operatörskanalen vilken vi tror kan tappa andelar på sikt mot internet och butikshandel.
  • Efter ett förvärv är Strax stora i England där valutaeffekter kan ge negativt bidrag.

Allt som allt skissar vi på att Strax faktiskt kan kvala upp något snäpp marginalmässigt och ligga kring 7 procent (Ebit) framöver. Det skulle ihop med en tillväxt i linje med historiken ge en vinstförmåga kring 70 Mkr på rörelsenivå och 0,40 kronor per aktie 2018. Sätter vi EV/Ebit 10 motsvarande p/e 13 på det så blir avkastningspotentialen runt 20 procent.

Det är lite klent för ett köpråd. Det gäller särskilt som en konkurrent i USA, Zagg, som både har bredare produktutbud och högre marginaler värderas klart lägre än de multiplar vi använt här, ungefär EV/Ebit 9 på 2017 års resultat. Sedan gillar vi inte heller att insiders sålt aktier under hösten, även om det var mindre poster.

Möjligen kan aktien vara en bra kortsiktigt spekulation i och med att Strax nu ska rapportera av sitt säsongsmässigt starkare kvartal som även gynnas av att Iphone 7 lanserades under hösten. Allt talar för att fjärde kvartalet därför blir mycket bra.

För stunden stannar vi ändå vid ett neutralt råd.

Läs fördjupad analys

Om aktien

Största ägare i Strax är grundarna Ingvi Tómasson och Gudmundur Palmason som har knappt två tredjedelar av aktierna.

Strax är gamla Novestra. Novestra var ett börsnoterat investmentbolag som en gång hade en omfattande portfölj av innehav inom IT-sektorn men som sedan en tid varit under avveckling. Innehaven har sålts och pengarna delats ut till ägarna.

Kvar blev dock innehavet i Strax som Novestra investerat i första gången 1999. Planen var att sälja också detta men det visade sig inte gå. Istället köpte Novestra resten av Strax med egna aktier vilket i praktiken innebar att de bägge Straxägarna tog över Novestra. Bolaget bytte namn i fjol och verksamheten är idag uteslutande Strax.

Ägarbilden i övrigt består därför till stor del av Novestras gamla storägare som till exempel Theodore Dalenson, grundare, ex-vd och ordförande för Novestra.

Bolagets största ägare Andel av kapitalet
Sek Landsbankinn Hf Client 64,62%
Jan Söderberg 6,91%
Anchor Secondary 4 AS 6,13%
Nove Capital 4,74%
GoMobile nu AB 4,30%
Anchor Invest 1 AS 2,89%
Jan Söderberg 2,33%
Regents Of The University 1,57%
Theodor Dalenson 1,46%
Källa: Holdings

Mål och strategier

Strax har som långsiktigt mål att nå en rörelsemarginal före avskrivningar på 12 procent.

Under 2011–15 har marginalen mätt på så vis snittat 6,4 procent och toppat på 9 procent. Det är alltså en bit kvar till målbilden. Ett viktigt arbete för att nå dit är att öka andelen intäkter från egna varumärken eftersom den tenderar ha högre marginaler.

För närvarande ligger andelen uppskattningsvis kring 50 procent av intäkterna. Resten kommer från externa leverantörer – Plantronics, Jambra och Griffin till exempel – samt från produkter med varumärken som Strax licensierat. Exempel på det senare är Bugatti och Adidas.

Andra initiativ som ledningen jobbar med är:

−Breddat sortiment. Viktigt för kunderna att ha ett relevant sortiment och Strax breddar detta kontinuerligt. Nya kategorier är armband typ Fitbit och VR-produkter.

−Förvärv. Bolaget har gjort en handfull förvärv och kan fortsätta med det. Ambitionen är att bredda sortimentet, få nya kunder, och utvinna synergier.

−Geografisk expansion med särskild inriktning på USA. Strax är starkast på Europamarknaden och ser möjligheter att öka i Amerika.

−Ökad försäljning till e-handelskanalen.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel finns på www.svd.se. I juli 2019 migrerades denna och ett tusental andra artiklar över från SvD till analystjänsten Börsplus och därefter (april 2020) till Affärsvärlden. I vissa fall har delar av dessa artiklar dessvärre inte följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla tabeller, bilder, formatering eller rutor med tilläggsinfo. Om du vill vara säker på att läsa en artikel med helt fullständig information bör du alltså söka rätt på ursprungsversionen på www.svd.se. Ett enkelt sätt att hitta dit är att via en sökmotor som Google söka på ”SvD Börsplus + [Bolag] och/eller [Rubrik]”.