Stenhus till börsen med miljardförvärv i pipeline

Ett nytt bolag med fastigheter för dryga miljarden är på väg till börsen. Varken fastighetsbeståndet eller prislappen på aktien imponerar så det vill till att bolagets storslagna förvärvsagenda faller väl ut.
Stenhus till börsen med miljardförvärv i pipeline - Stenhus Fastigheter
Bilden visar fastigheten Samariten 1 i Botkyrka som står för nästan två tredjedelar av Stenhus totala fastighetsbestånd. Största hyresgäst är Botkyrka kommun och fastigheten utgörs främst av äldreboende.
STENHUS FASTIGHETER
Teckningskurs: 10,00 kr Antal stamaktier: 130,3 mn
Börsvärde: 1 303 Mkr Belåningsgrad fastigheter: 4%
P/E-tal (EPRA): 34,0 Substanspremie (EPRA): 0%
VD: Elias Georgiadis Ordförande: Rickard Backlund

Stenhus Fastigheter (teckningskurs 10 kr) är ett litet fastighetsbolag som äger tio fastigheter i Stockholmsregionen värderade till knappt 1,4 miljarder kronor.

Bolaget är en avknoppning från Sterner Stenhus. Det är en koncern som utvecklar, bygger och förvaltar fastigheter och som vi i börssammanhang minns bland annat som största ägare i fastighetsbolaget Amasten under 2016-2018.

Koncernen är helägd av de två bröderna Elias och Tomas Georgiadis som är VD respektive finanschef i både Sterner Stenhus och det avknoppade Stenhus Fastigheter. Stenhus Fastigheter har två anställda och en ledning på fyra personer och delar även huvudkontor i Liljeholmen i Stockholm med övriga koncernen.

Nu ska Stenhus Fastigheter noteras på First North. I samband med det tar bolaget in ett relativt stort belopp på 600 Mkr som ska användas till att växa fastighetsbeståndet. Fastighetsbolaget Balder och Länsförsäkringar tecknar 375 Mkr av erbjudandet.

LÄS MER OM STENHUS FASTIGHETER OCH ANDRA NOTERINGAR PÅ IPO-GUIDEN

IPO-GUIDE Stenhus Fastigheter
Lista First North
Omsättning rullande tolv månader 73 Mkr
Antal anställda 4
Teckningskurs 10,00 kr
Rådgivare Catella
Storlek på erbjudande 600 Mkr (varav 100% nyemission)
Börsvärde vid IPO Cirka 1 303 Mkr
Emissionskostnad Cirka 0 Mkr (0,0% av erbjudandet)
Säkrad andel av IPO* 63%
Investerare som ska teckna i IPO Balder, Länsförsäkringar (63% i åtagande)
Garanter
Flaggor** Två flaggor
Sista teckningsdag 2020-11-11
Beräknad första handelsdag 2020-11-24 (13 dagars väntetid)
* Andelen av antalet aktier i erbjudandet som på förhand är säkrade via förbindelser (garantiåtagande/teckningsåtaganden).
** Särskild metodik. Se faktaruta nedan.
Källa: Affärsvärlden / bolaget

Två flaggor enligt Affärsvärldens IPO-guide

Affärsvärldens IPO-guide granskar alla noteringar efter 25 typfall av så kallade flaggor. Genomsnittet efter 249 granskade börsnoteringar är 1,5 flaggor för miljardbolag, 2,9 för småbolag och 4,1 för mikrobolag. En flagga är inte så allvarligt i sig utan mer en signal om att man som investerare bör fundera ett extra varv kring vissa aspekter.

Affärsvärldens IPO-guide hittar två flaggor i Stenhus Fastigheter

# Lång väntetid

Att teckna IPO-er innebär extra risker och risken ökar om man måste vänta länge från att aktier tecknas till att de börjar handlas. Av administrativa skäl tar det ofta 1-2 veckor eller mer innan småbolag börjar handlas. Om väntetiden är 10 dagar eller mer så hissar Affärsvärlden flagg för de IPO-er som är i den sämsta fjärdedelen i sin storleksklass.

Stenhus Fastigheter-aktien börjas handla 13 dagar efter sista anmälningsdag.

# Tveksamma incitament

Tveksamma incitament är Affärsvärldens samlingsbegrepp för olika typer av risk för intressekonflikt. Ett typexempel är att rådgivaren eller dess anställda äger aktier i IPO-bolaget. Det behöver inte vara ett problem och kan även ses som en fördel men det finns också risker för intressekonflikter eller att rådgivaren översäljer aktien.

Stenhus Fastigheters VD och CFO är bröder. Bröderna är också VD respektive CFO i det bolag som Stenhus Fastigheter knoppades av ifrån (Sterner Stenhusgruppen). De dubbla rollerna innebär potentiella intressekonflikter gällande fastighetsförvaltning, förvärv mm. Stenhus Fastigheter har lagt ut förvaltningen av sina fastigheter till Sterner Stenhusgruppen.

Mikael Nicander, vice VD på Stenhus Fastigheter kommenterar:

Sterner Stenhus har inga planer på att förvärva några ytterligare fastigheter. Det bedöms därför inte finnas någon intressekonflikt rörande framtida förvärv. Elias och Tomas kommer att lägga sitt fokus på Stenhus Fastigheter. Förvaltningsavtalet är tecknat eftersom det bedöms som fördelaktigt för bolaget. Det hade varit dyrt att anställa en egen förvaltningsorganisation för det initiala fastighetsbeståndet. I memorandumet framgår det också att ”När Bolagets verksamhet uppnått en tillräcklig volym, vilket Bolaget uppskattar kunna ske vid ett totalt fastighetsvärde om cirka 3 miljarder SEK om 1–2 år, avser Bolaget anställa en egen förvaltningsorganisation.”

Affärsvärldens IPO-guide har valt att inte utdela någon flagga.

# Bristfällig information

Det är en flagga om man anar eller vet att det saknas viktig information i prospektet. Exempel på detta är att det saknas information om emissionskostnader, intressekonflikter, teckningsåtagare etc. Hit räknar vi också rejält vilseledande information.

Vi hittar ingen uppgift i memorandumet om emissionskostnad. Vi hissar en flagga.

Fastighetsbeståndet är koncentrerat till Stockholmsregionen och Köping och har värderats till 1 376 Mkr enligt extern värdering av fastighetsjätten Newsec.

Den totala uthyrbara ytan är knappt 53 000 kvm. Av det årliga hyresvärdet på 81 Mkr är 73 Mkr uthyrt där hyresgäster inom vård står för knappt hälften och lager/industri för ytterligare 35%.

Vi noterar att bolagets klart största fastighet, Samariten 1 i Botkyrka, står för 66% av hela fastighetsportföljens värde. Det är en fastighet som förvärvades 2016 på offentlig upphandling. Då var prislappen 299 Mkr enligt upphandlingsenheten på Botkyrka kommun. Nu värderas fastigheten till drygt 900 Mkr. Då har bolaget förvisso investerat en hel del i lokalerna men inte några sådana belopp.

Fastigheten är belägen 500 meter norr om Tumba centrum och inrymmer huvudsakligen äldreboende, vård- och utbildningslokaler samt kontor. Största hyresgäst är Botkyrka kommun som med ett 13 år långt hyreskontrakt står för 40% av hela bolagets totala hyresintäkter.

På fastigheten finns också outnyttjade byggrätter om 9 000 kvm som huvudsakligen utgörs av vårdlokaler. Utöver det jobbar bolaget med att få fram detaljplan för ytterligare 25 000 kvm potentiella bostadsbyggrätter. Totalt är byggrätterna värderade till 110 Mkr motsvarande drygt 3 000 kr/kvm.

Hur intjäningsförmågan i beståndet ser ut är inte helt lätt att utröna. Med tanke på att den största fastigheten Samariten 1 till stor del har totalrenoverats under 2019-2020 är den korta historik som presenteras i prospektet inte vidare till hjälp. Bolaget presenterar själva en bedömning av den aktuella intjäningsförmågan. Så vitt vi kan avgöra verkar bedömningen rimlig och vi väljer därför att utgå från den i tabellen nedan.

STENHUS FASTIGHETERS INTJÄNINGSFÖRMÅGA Per Q3 2020 Kommentar
Hyresintäkter 73 Mkr Idag 9,7% vakansgrad
Driftskostnader -11 Mkr
DRIFTSÖVERSKOTT = 62 Mkr Bedömd överskottsgrad 85%
Central administration -11 Mkr
Finansnetto -13 Mkr Snittränta 1,8%
FÖRVALTNINGSRESULTAT = 38 Mkr
Resultat per stamaktie (EPRA) 0,29 kr P/E-tal 34,0
Avkastning på eget kapital, stamaktier 5,9% Schablon exkl. värdeförändring
Källa: Affärsvärldens beräkningar / Stenhus Fastigheter. EPRA är enhetligt definierade nyckeltal för fastighetsbranschen.

Bolaget uppger nu att man utvärderar potentiella förvärvsmöjligheter om totalt cirka 2 miljarder kronor. VD Elias Georgiadis nämner bland annat att man kikar på större portföljer inom dagligvaruhandel, lätt industri och logistik. Förhoppningen är att komma till avslut med ett par av dessa affärer inom några månader.

Vi har svårt att se detta som något positivt. Även om det är bra att det finns en plan för hur nyemissionspengarna ska användas är det knappast något självändamål med tillväxt när det kommer till fastigheter.

Potentiellt kan affärerna komma att stöpa om bolagets fastighetsbestånd i grunden vilket gör det svårt att veta vad man egentligen får för pengarna. Mycket kokar ner till vad man tror om nyckelindividernas förmåga att förvalta kapitalet. Samtliga personer i ledning och styrelse har lång och gedigen bakgrund inom fastighetsbranschen men mycket mer än så vet åtminstone inte vi.

Om fem år är målet att närma sig ett fastighetsbestånd på 10 miljarder kronor. Detta når man med allra största sannolikhet inte utan att ta in mer kapital från ägarna.

STENHUS FASTIGHETERS BALANSRÄKNING Per Q3 2020
Förvaltningsfastigheter 1,4 mdr
Fastighetsvärde per kvm 26,3 tkr/kvm
Nettobelåningsgrad fastigheter 4%
Substansvärde per aktie (EPRA NAV) 10 kr
Kommentar: den låga belåningsgraden är en effekt av att bolaget vid noteringen tar in ett förhållandevis stort belopp på 600 Mkr. Före emissionen är nettobelåningsgraden 47% så som vi mäter den.
Källa: Affärsvärldens beräkningar, kan skilja mot hur bolaget rapporterar.

I tabellen nedan visas ett urval av vad vi tycker är någorlunda relevanta jämförelseobjekt för Stenhus Fastigheter. SBB och Castellum nämns mest inom parentes då det är bolag som är många gånger större än Stenhus.

Ser man till övriga aktier handlas de i genomsnitt till en premie om 2% mot det redovisade substansvärdet. Prislappen på Stenhus är satt till 10 kronor per aktie vilket ganska exakt motsvarar substansvärdet efter att pengarna från nyemissionen kommer in i bolaget. Med vårt sätt att se saken är det alltså ingen vidare rabatt att tala om här.

Man kan dessutom argumentera för att Stenhus bör handlas med viss rabatt givet att två tredjedelar av portföljen är koncentrerad till en enda fastighet. Samt den osäkerhet som tillkommer av att bolaget planerar stora affärer framöver som man i dagsläget inte vet särskilt mycket om.

Börsvärde Största fastighetskategorier * Substanspremie
SBB 34,7 mdr Samhällsfastigheter (78%) +23%
Brinova 2,3 mdr Samhällsfastigheter (43%), bostäder (42%) +10%
Stenhus 1,3 mdr Samhällsfastigheter (49%), lager/industri (35%) 0%
Offentliga Hus 3,1 mdr Samhällsfastigheter (75%) 0%
Stendörren 3,9 mdr Lager/logistik (45%), kontor (22%), lätt industri (21%) -2%
Castellum 53,7 mdr Kontor (47%), samhällsfastigheter (23%), lager/logistik (17%) -7%
* Mätt enligt värde, hyresintäkter eller yta beroende på tillgänglig information.

Affärsvärldens slutsats

I ett relativt litet bolag med erfarna och drivna entreprenörer kan det potentiellt skapas mycket värde på kort tid. Nyckelpersoner äger drygt halva företaget som efter noteringen kommer vara nästan obelånat. Balansräkningen bör mäkta med förvärv på nästan 2 miljarder kronor utan att överstiga det finansiella målet på 60% belåningsgrad.

Vi ser dock inget unikt i Stenhus Fastigheter som gör detta mer spännande än de många andra bevisat skickliga fastighetsbolag som vi är begåvade med på svensk börs.

Vi landar i att det hänger ganska mycket på prislappen om man ska teckna Stenhus eller inte. Ett pris i linje med substansvärdet känns rimligt men ger tyvärr inga större skäl att teckna aktien. Uppsidan på kort sikt bör på sin höjd vara 5-10%.

Sammantaget ser vi inga särskilda skäl att undvika aktien. Men inte heller något som lockar så pass att man nödvändigtvis måste teckna den. Rådet för Stenhus Fastigheter blir neutral.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du alla analyser