Starbreeze: Från stjärna till Walking Dead

Datorspelsbolaget som är mest känt för spelserien Payday ansöker om företagsrekonstruktion. Sannolikt kommer merparten av aktievärdet att utplånas längs vägen och bolagets vd Bo Andersson Klint lämnar bolaget. Hans två veckor gamla aktieförsäljningar lämnar en bitter eftersmak.
Starbreeze: Från stjärna till Walking Dead - 18bdf73d-f8ac-4c30-8515-13a3229ba174fitcroph450q80upscaletruew800sfb04a7f70ba329249518f03f3ba3354ee8919a07

När aktiekursen i mitten av 2016 snuddade över 25 kronor värderades datorspelsbolaget till bortåt 5–6 miljarder kronor.

Efter dagens besked om företagsrekonstruktion handlas Starbreeze (0,67 kr) med totalt över 30 000 ägare till en bråkdel av det.

Vi har följt bolaget lite extra senaste året (sök på Starbreeze i Analysarkivet) och hade även lyckosamt köpråd på aktien från 8,20 till 13,00 kronor. Ett flertal saker har dock varit lite svåra att förlika sig med som investerare:

  1. Spretigt fokus med satsningar inom både mjukvara (spel), hårdvara (VR) och upplevelseverksamhet (VR).
  2. Tendenser till ohälsosamt ”imperiebyggande” där problem inom kärnverksamheten fått växa okontrollerat samtidigt som bolaget spridit sig allt tunnare med nya satsningar och knepiga förvärv.
  3. Och trots många järn i elden har väsentlig framgång egentligen hängt på en enda storsatsning, spelet Overkill’s The Walking Dead. När denna lansering nu floppat finns inte mycket substans kvar för att bära kostnaderna för Starbreeze drygt 600 anställda.

Tabellen nedan visar de stora förlorarna på dagens tråkiga besked. Bakom Avanza Pension och Nordnet Pensionsförsäkring finns givetvis mängder av småsparare som förlorat pengar på den populära datorspelsaktien.

Kapitalmässigt största ägare är Swedbank Robur och då särskilt den populära fonden Ny Teknik vars högt upplyfta förvaltare Erik Sprinchorn och Carl Armfelt nyligen lämnade uppdraget.

Även en branschaktör i form av koreanska Smilegate åker på dubbelsnyting eftersom Starbreeze var tänkt att utveckla en västerländsk version av deras asiatiska storsäljare Crossfire. Det återstår att se hur det nu blir med den saken.

Starbreeze 10 största ägare Kapital Röster
Swedbank Robur Fonder 14,75% 6,54%
Första AP-fonden 10,87% 4,38%
Avanza Pension 6,90% 4,85%
Bo Andersson Klint 6,25% 23,72%
Smilegate Holdings Inc. 2,96% 5,21%
Nordnet Pensionsförsäkring 1,83% 1,73%
Invesco 1,63% 0,65%
Michael Hjorth 0,75% 2,06%
Livförsäkringsbolaget Skandia 0,56% 0,69%
SEB Fonder 0,50% 0,20%
Källa: Holdings

Företagskonstruktion innebär att bolag med betalningssvårigheter rekonstrueras men utan konkurs. I fallet Starbreeze uppger bolaget att pengarna skulle tagit slut nu i januari.

Rekonstruktionsförfarandet ger bolaget tillfälligt andrum att hantera sina åtaganden vartefter någon form av skuldförhandling sker. Gissningsvis kommer en stor del av värdet på aktierna utplånas och verksamheten bantas rejält. Skulderna kommer förmodligen till stor skrivas ned mot att skuldinnehavarna får kompensation på annat sätt, exempelvis i form av aktier.

Tabellen nedan visar balansräkningens skuldsida och några av de intressenter med fordringar på Starbreeze.

Eget kapital 1 677 Mkr
LÅNGFRISTIGA SKULDER Kommentar
Tilläggsköpeskillingar 306 Mkr Bl.a. Nozon, Parallaxter och Enterspace.
Uppskjuten skatteskuld 168 Mkr
Övriga långfristiga skulder 512 Mkr Bl.a. checkkredit Nordea samt konvertibellån från Acer och Smilegate.
KORTFRISTIGA SKULDER Kommentar
Leverantörsskulder och övrigt 97 Mkr Bl.a. utvecklingsförskott för Overkill’s The Walking Dead.
Upplupna kostnader och förubetalda intäkter 57 Mkr Avser bl.a. uppbyggnaden av VR-center i Dubai.

För Starbreeze vd och storägare Bo Andersson Klint är det hela förstås ett personligt så väl som ekonomiskt nederlag. Ett plåster på såren är dock att han tillsammans med tidigare finanschefen Sebastian Ahlskog inte drog sig för att kränga aktier värda över 20 Mkr bara två veckor före dagens besked.

Starbreezes chef för investerarrelationer Ann Charlotte Svensson ska ha sagt till DI att affären ”inte gjorts med insiderinformation”. Må så vara – men givet det vi nu vet om bolagets finansiella ställning vore det naivt att tro att inte ledningen begrep att Starbreeze var ett skepp på väg att sjunka.

Att då sälja miljontals aktier är en käftsmäll mot alla småsparare som nu tillsammans med leverantörer, ägare till förvärvade bolag, långivare, jurister och konsulter ska slåss om småspillrorna som blir kvar av Starbreeze.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel finns på www.svd.se. I juli 2019 migrerades denna och ett tusental andra artiklar över från SvD till analystjänsten Börsplus och därefter (april 2020) till Affärsvärlden. I vissa fall har delar av dessa artiklar dessvärre inte följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla tabeller, bilder, formatering eller rutor med tilläggsinfo. Om du vill vara säker på att läsa en artikel med helt fullständig information bör du alltså söka rätt på ursprungsversionen på www.svd.se. Ett enkelt sätt att hitta dit är att via en sökmotor som Google söka på ”SvD Börsplus + [Bolag] och/eller [Rubrik]”.