Stabila hyresgäster i Tre Kronor Property

Systembolagets forna fastighetsbestånd är kärnan i det nybildade bolaget Tre Kronor Property. Totalt finns här 72 småfastigheter utspridda över stora delar av landet. Jämfört med likartade fastighetsprodukter är detta en av få som handlas till rabatt mot substansvärdet och direktavkastningen är hög på nära 8 procent.
Stabila hyresgäster i Tre Kronor Property - 19a67488-5126-4c93-bece-6b8bc67e33f8fitcroph450q80upscaletruew800s9602b908eab1ab5c3c477171d7893829a415945b

Börsplus har tidigare kikat lite extra på några av det stora antalet mindre fastighetsbolag som finns listade på svenska handelsplatser. Denna vecka har vi grävt djupare i ytterligare fem aktier och samtliga analyser finns att tillgå via den tillhörande krönikan (se länk bredvid).

Här ger vi vår syn på Tre Kronor Property (börskurs 103 kronor den 23 mars).

TRE KRONOR
Börskurs: 103,00 kr
Antal stamaktier (miljoner): 3,6
Börsvärde, stamaktier 366 Mkr
Börsvärde / EK (EPRA NAV) 92%
P/E-tal 12,6
BALANSRÄKNING
Förvaltningsfastigheter 905 Mkr
(Direktavkastningskrav) 6,2%
Övriga tillgångar 66 Mkr
Nettoskuld 470 Mkr
Belåningsgrad förvaltningsfastigheter 52%
Eget kapital preferensaktier 0 Mkr
Eget kapital stamaktier 397 Mkr
Avkastning på eget kapital, stamaktier 7%
Soliditet (stamkapital) 41%
INTJÄNINGSFÖRMÅGA
Hyresvärde 84 Mkr
Vakansgrad (ekonomisk) 5,0%
Driftsöverskott 56 Mkr
Central administration -9 Mkr
Finansnetto -15 Mkr
FÖRVALTNINGSRESULTAT 33 Mkr
Resultat per stamaktie 7,17 kr
Resultat per stamaktie (EPRA & 10% skatt) 8,18 kr
Utdelning per aktie 8,00 kr
Direktavkastning / stamaktie 7,8%
Källa: SvD Börsplus / Bolaget

Verksamheten: Systembolagets gamla fastigheter

Kärnan i Tre Kronors bestånd är den portfölj av fastigheter som avyttrades ur Systembolaget 2008. Till detta har en del livsmedelsbutiker adderats i efterhand. Totalt omfattar det hela 72 fastigheter med hyresgäster som Systembolaget, ICA, Coop, Hemköp, apotek och statliga myndigheter.

Vakansrisken: begränsad så länge spritmonopolet finns kvar

Fastigheterna finns utspridda över en hel del mindre orter i Sverige men ofta i ganska centrala lägen. Hyreskontrakten är korta på i genomsnitt tre år men samtidigt är hyresgästerna stora och stabila i de flesta fall. I dagsläget finns vakanser på ungefär 5 procent i beståndet vilket inte är anmärkningsvärt på något sätt.

En uppenbar ”svart svan” för Tre Kronor är förstås om spritmonopolet skulle luckras upp. Hur det än skulle yttra sig är risken stor att det då skulle bli lite mer fart och omsättning i lokalerna. Det finns dock inga tecken på någon sådan utveckling i dagsläget.

Ägare och nyckelpersoner: förvaltas av Catella och Newsec

Som många andra små fastighetsbolag är även detta en bankprodukt – denna gång orkestrerad av Catella som skapat bolaget. Catella sköter även fastighetsförvaltningen medan Newsec hanterar den ekonomiska administrationen.

Inga tydliga ägare av bolaget sticker ut. Inför noteringen i höstas uppgav Catella att 60 procent av aktierna i bolaget ägdes av Catellas kunder.

Driftskostnader: små fastigheter med halvdan driftsekonomi

Tre Kronors fastigheter är väldigt små och utspridda över landet. Till exempel konstaterar vi att Tre Kronors 72 fastigheter har en sammanlagd total uthyrbar area som är mindre än Saltängens enda fastighet (ICA:s centrallager). Driftsöverskottet är därför något lägre (kring 70 procent) och 15 fastigheter med särskilt dålig driftsekonomi (ca 5-10 procent av hyresintäkterna) ska också avyttras inom några år eftersom de är förvaltningsmässigt ineffektiva.

Värderingen: hög direktavkastning och rabatt mot substans

Som ofta i de mindre fastighetsbolagen är fastigheterna i sig inte särskilt högkvalitativa. Och man kan fundera över varför de hamnat på börsen i det här formatet snarare än hos en riktig fastighetsägare.

Men fastigheternas direktavkastning är hyfsad (över 6 procent) och tillsammans med belåning blir direktavkastningen på aktien hög (knappt 8 procent). Aktien handlas dessutom till en liten rabatt mot substansvärdet.

Även om vi generellt ogillar företeelsen med rådgivarpaketerade fastighetsbolag framstår Tre Kronor som ett hyfsat val jämfört med många andra.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel finns på www.svd.se. I juli 2019 migrerades denna och ett tusental andra artiklar över från SvD till analystjänsten Börsplus och därefter (april 2020) till Affärsvärlden. I vissa fall har delar av dessa artiklar dessvärre inte följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla tabeller, bilder, formatering eller rutor med tilläggsinfo. Om du vill vara säker på att läsa en artikel med helt fullständig information bör du alltså söka rätt på ursprungsversionen på www.svd.se. Ett enkelt sätt att hitta dit är att via en sökmotor som Google söka på ”SvD Börsplus + [Bolag] och/eller [Rubrik]”.