Spiltan: Nu på riktig börs

Investmentbolaget Spiltan har tidigare handlats på alternativa listor som Pepins och NGM PepMarket. Efter att det blev allmänt känt att bolaget byter lista till NGMs huvudlista har aktien handlats upp en hel del.
Spiltan: Nu på riktig börs - per h (3)
Per Håkan Börjesson, VD och grundare av Spiltan. Pressbild.
Spiltan
Börskurs: 235 kr Antal aktier: 31,1 mn
Börsvärde: 7 299 Mkr Substansrabatt: 13%
VD: Per Håkan Börjesson Ordförande: Kasper Ljungkvist

Investment AB Spiltan (235 kr) är ett investmentbolag med färgstarke Per Håkan Börjesson som VD och huvudägare. Aktien har de senaste åren handlas på NGM PepMarket där handel endast skett på tisdagar. Nyligen bytte Spiltan lista till NGMs Main Regulated Equity huvudlista där daglig handel sker.

25% av portföljen är onoterade innehav. Resten är noterade. Bolagets förvaltningskostnader motsvarar 0,3% av substansvärdet.

I grafiken nedan framgår hur Spiltans innehav fördelar sig.

Tillgång

Värde (Mkr)

Värdering Beskrivning Afv:s råd (utgånga råd inom parentes)
Paradox 2 873 36,6x EV/Ebit 2024E Afv Datorspelsutvecklare med serier som Hearts of Iron, Europa Universalis och Cities: Skylines. Neutral
Spiltan Fonder 1 105 P/E 11 på 2022 års resultat Fondbolag med fokus på aktiv förvaltning. 100 miljarder under förvaltning. Spiltan Invest äger 80% av Spiltan Fonder. Onoterat
Teqnion 397 23x EV/Ebita 2024E Serieförvärvare med fokus mot små teknikbolag Sälj
Berkshire Hathaway 339 P/B 1,6 Warren Buffetts investmentbolag.
KlaraBo 312 36% substansrabatt Fastighetsbolag med fokus på bostäder i medelstora svenska städer. (Neutral 2021)
P&E Persson 201 I.U. Onoterat fastighetsbolag med främst kommersiella fastigheter i Småland i beståndet. Onoterat
Alcadon 135 9,3x EV/Ebit 2024E Distributör av kablar och andra nätverksprodukter. Köp
Solid 164 P/E 10,2 2024E Sakförsäkringsbolag som säljer olika tilläggsförsäkringar genom andra. Neutral
Byggmästare A J Ahlström 151 11% substansrabatt Ett mindre svenskt investmentbolag. Neutral
Train Alliance 106 45% substansrabatt Fastighetsbolag som äger underhållsfastigheter vid järnvägsknytpunkter. Äger även obebyggd mark i strategiska lägen. (Köp 2020)
Bonäsudden 75 28% substansrabatt Konsultdrivet fastighetsbolag som äger bostadsfastigheter i Linköping. (Sälj 2020)
Amhult 2 58 53% substansrabatt Fastighetsbolag som utvecklar stadsdelscentrumet Amhult på Hisingen i Göteborg. Neutral
Alleima 53 9,1x EV/Ebit 2024E Stålbolag med fokus på specialapplikationer. Knoppades av från Sandvik 2022. (Köp 2022)
Övriga onoterade 2 069    
Övriga noterade 262    
Nettokassa 98      
Substansvärde 8 397      
Subsansvärde per aktie 270      
Rabatt 13%      

Nästan halva portföljen består av Paradox och Spiltan Fonder. Vi analyserade nyligen Paradox och landade i ett neutralt råd. Aktiens värdering har förvisso kommit ned en hel del men tyvärr beror det på att ett antal spelsläpp har floppat.

Spiltan Fonder var varit en enorm framgång. Bolaget startades 2002 och har sedan dess vuxit till att idag ha över 100 miljarder kronor under förvaltning. Förvaltningstrategin bygger på idéer om aktiv förvaltning som vågar avvika från index. Bolagets stora fond Spiltan Aktiefond Stabil har dock underpresterat något mot OMXS30 de senaste fem åren. Ser man längre tillbaka än så har fonden vida slagit OMXS30. Spiltan Fonder har även gått på en del minor i sin ränteförvaltning på sistone. Bland annat genom stora innehav av obligationer i krisbolag som Storskogen, Intrum, SBB och Heimstaden.

Även investmentbolaget Spiltan har gått på några minor de senaste åren. Bland annat skulle Pepins, där Spiltan är huvudägare säljas till skojare som sålt aktier i bolag de startat själva till uppblåsta värderingar.

I övrigt utgörs portföljen till stor del av mindre finans-, fastighets- och industribolag.

Det blir ganska tydligt när man ser till innehavens värderingar att Spiltan är en värdefokuserad investerare. Per H lyfter ofta fram att han är en stor anhängare av Warren Buffetts idéer och att Berkshire Hathaway är en stor inspirationskälla för Spiltan.

VÄRDESKAPANDE

Spiltans strategi är huvudsakligen att ta minoritetsposter i mindre entreprenörsledda bolag. Förtroende för ledningen är centralt. Denna strategi har över tid varit mycket framgångsrik. Sedan Spiltan 2002 listades på Pepins (då Alternativa listan) har bolagets substansvärde vuxit från 80 Mkr till idag 8,5 miljarder kronor. Det motsvarar en årlig avkastning om 25% per år. En mycket viktig del av avkastningen kommer från Paradox. Spiltan köpte en tredjedel av aktierna i Paradox 2010 för 10 Mkr. Idag är Spiltans ägande i Paradox värt nästan 3 miljarder kr. Och då har Spiltan även fått in ytterligare 2 miljarder kr genom utdelningar och försäljningar av Paradox-aktier.

Det är dock inte så att avkastningen i övriga portföljen har varit dålig. Om man drar bort de 5 miljarder av dagens substansvärde som är hänförligt till investeringen i Paradox så har Spiltans substansvärdesutveckling ändå varit hela 19% per år sedan 2002.

I fjol mottog Spiltan 140 Mkr i utdelningar från portföljbolagen. Av dessa delade Spiltan i sin tur ut 31 Mkr. Efter 30 Mkr i förvaltningskostnader återstod 79 Mkr i kassaflöde.

En effekt av listbytet till NGMs huvudlista är att det nu blir möjligt för Spiltan att återköpa aktier. Per H Börjesson har flaggat för att planen är att återköpa aktier framåt.

Bolagets senaste investeringar är mindre poster i Scandic, Alcadon, Teqnion och Garpco.

Ett exempel på en lite större onoterad investering i någorlunda närtid är Carbomax där Spiltan tillsammans med bolagets ledning köpte en stor del av grundarens aktier år 2022. Carbomax förädlar, lagerhåller och säljer kolprodukter till stålindustrin. Värderingen Spiltan klev in på motsvarade ungefär 2,5x EV/Ebit. Grundaren ville sälja på grund av generationsskifte.

Som vi ser det är Spiltan idag ganska mycket en investering i Per H. Han fyller i år 70 år men kommer nog att hålla på lång tid. På längre sikt kommer nog dock successionen att bli en fråga. Både vem som ska leda bolaget framåt och vad som händer med den största ägarposten i bolaget.

Flera av bolagets nyckelpersoner har rejält privat ägande i Spiltan-aktien.

VÄRDERING

När Spiltan fram till hösten 2021 handlades på Pepins var rabatten i aktien mycket stor, runt 50%. Efter listbytet till NGM Pepmarket sjönk rabatten till runt 25%. Efter att listbytet till NGMs huvudlista blev allmänt känt häromveckan rusade aktien och handlas för närvarande till 13% substansrabatt.

Den lägre rabatten i Spiltan-aktien är nog här för att stanna. Inte minst då bolaget nu har goda möjligheter att återköpa aktier om rabatten blir för stor.

SLUTSATS

Per H Börjesson är en entusiasmerande person som är svår att inte gilla. Spiltan-aktiens värdering har dock kommit upp rejält i samband med de senaste årens listbyten. Spiltan värderas nu ganska nära substansen och de större investmentbolagen.

Vi har ett färskt neutralt råd för tyngsta innehavet Paradox. Vi har inte särskilt många köpråd på övriga noterade portföljen heller.

Spiltan har ett mycket gott track-record över lång tid och aktien kan vara ett intressant alternativ som exponering mot småbolagssektorn i en investmentbolagsportfölj. Här och nu tycker vi dock att rabatten är väl låg. Vi stannar vid ett neutralt råd.

Tio största ägare i Spiltan Värde (Mkr) Andel
Per H Börjesson med bolag 1 048,3 14,7%
Br. Börjessons Bil AB pensionsstiftelse 449,2 6,3%
Avanza Pension 185,6 2,6%
Swedbank Försäkring 171,0 2,4%
Investment AB Chiffonjén 158,8 2,2%
Kasper Ljungkvist 120,8 1,7%
Johan Sjöberg 91,8 1,3%
Jerry Fredriksson 88,5 1,2%
Nordnet Pensionsförsäkring 87,7 1,2%
Margareta Börjesson 74,0 1,0%
Största insiders utanför topp tio Värde (Mkr) Andel
Håkan Sjunnesson 23,0 0,3%
Göran Pallmar 9,4 0,1%
Kent Söderström 0,4 0,0%
Källa: Holdings Totalt insynsägande:  21,3%
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du alla analyser

Annons från SPOTLIGHT STOCK MARKET