Sortera in Acousort bland de bättre förhoppningsbolagen

Medicinteknikbolaget Acousort står inför en notering på Aktietorget. Tekniken att sortera partiklar med ultraljudvågor har många intressanta tillämpningar och bolaget andas kvalitet. Både aktie och bolag ser vi som klart intressanta.

Professor Laurells forskning gällande akustofores, som sedan 2009 erhållit cirka 120 MSEK i forskningsanslag, är världsledande och tack vare det ligger Acousort i allra högsta grad i utvecklingens framkant gällande akustoforesteknologi, skriver vd Torsten Freltoft i Acousorts noteringsmemorandum.

Akustofores är en metod för att påverka partiklar som befinner sig i olika vätskor eller andra medium att röra sig genom att exponera dem för ultraljud. Acousort använder teknologin för att sortera och rengöra celler baserat på forskning utförd av professor Thomas Laurells forskargrupp vid Lunds universitet.

Bolagets affärsidé består initialt av att sälja instrument för cell- och partikelseparation för forskningsändamål, med långsiktig vision att vidareutveckla och inrikta teknologin mot klinisk diagnostik.

Bolaget har i dagsläget tre produkter (AcouTrap, AcouWash och en OEM-modul) i olika utvecklingsstadier, varav forskningsinstrumentet AcouTrap är fullt utvecklad och kommersialiserad.

Bolagets teknologi har enligt styrelsen ett antal betydande fördelar jämfört med konkurrerande metoder – bland annat gällande processhastighet, komplexitet och förmågan att kunna hantera prover med mycket låga koncentrationer av partiklar. Nedan finns en film från en investerarpresentation av Acousort.

IPO Acousort
Teckningskurs 5,50 kr / aktie
Lista Aktietorget
Rådgivare Sedermera FK
Sista anmälan den 6 december
Erbjudande 11 Mkr
Antal aktier efter IPO 7,51 miljoner
Börsvärde 41 Mkr

Så ser Börsplus på utvecklingsbolag

Vid investeringar i entreprenörsbolag utan intäkter men med högtflygande planer bör man enligt Börsplus åsikt börja med nyckelpersonerna i projektet.

1. Har nyckelpersonerna rätt incitament och engagemang för att göra det långa och hårda arbete som krävs för att lyckas? Saknas detta incitament kan man lägga ner researchen redan här.

2. Har nyckelpersonerna erfarenhet och historik med sig som gör det troligt att de har rätt förutsättningar för att ta projektet till framgång? Det gör enorm skillnad om entreprenören har relevanta framgångar i bagaget eller ej.

3. Hur trovärdig är strategin och produkten? Denna fråga kan besvaras på flera nivåer. Från höftskott till datainsamling i McKinsey-klass. Vi lägger oss på en nivå någonstans där emellan där nedlagd analystid får styras av hur intressant investeringen ser ut att vara i övrigt. En mycket intressant aktie förtjänar en mer grundlig research än ett börsbolag som vi på andra grunder bedömer är helt ointressant. Dessa bedömningsgrunder kan vara saker som frågorna 1–2 ovan eller potentialen, värderingen eller något annat.

4. Nödvändiga antaganden i optimistiskt scenario

Investeringar i förhoppningsbolag handlar helt och hållet om att skissa på hur uppsidan ser ut och därefter utsätta detta optimistiska scenario för ”konstruktiv kritik”. Om aktien står pall för trycket så kan det vara en intressant investering.

En metod är att lista vilka antaganden man nödvändigtvis måste göra för att det optimistiska scenariot ska besannas. Exempel på sådana antaganden kan vara:

  • Kundtillväxten ökar
  • Positiva forskningsresultat (Life Science)
  • Framgångsrik lansering utomlands
  • Lyckad prospektering (råvarubolag)
  • Inget priskrig från stark konkurrent
  • Nyckelpersonerna klarar att verkställa strategin

5. Väsentliga frågor

Vilka centrala pusselbitar saknas? Detta ska vara frågor där man har goda skäl att tro att svaret kan göra skillnad på vilken slutsats man landar i. Det handlar alltså inte om att lägga ett 1000-bitars pussel utan om att identifiera vilka bitar som är nycklar till att komma fram till rätt slutsats om vad helhetsbilden visar.

Ofta kan man inte få fram svaren här och nu men det har ett egenvärde att försöka identifiera vilka som är de viktiga frågorna att hålla koll på framöver.

Börsplus syn på Acousort

———

1. Incitament nyckelpersoner

Utmärkt. Vd Torsten Freltoft kan bolaget sedan ett par år och är tredje största ägare. Största ägare är professor Thomas Laurell, vars forskning är det som bär upp värdet.

2. Track record nyckelpersoner

Det förefaller trovärdigt att Thomas Laurell verkligen är ett känt namn inom akustofores och att tekniken hans forskargrupp utvecklat fungerar bra. Vd Torsten Freltoft ger ett gott intryck och var under många år vd för ett danskt bolag som växte till cirka 100 Mkr i omsättning och sedan såldes till en stor industriell aktör.

3. Trovärdighet för produkt och strategi

  • Nyttan med produkten är lätt att se.
  • Strategin att kombinera egna instrument som ger kännedom och nätverk med OEM-avtal för större volymer förefaller också väl genomtänkt och bra.
  • Dock högre risk i att realisera två spår samtidigt.

4. Nödvändiga antaganden i optimistiskt scenario

  • Ökad försäljning av instrumentet AcouTrap. Målet är 10 enheter för 2017.
  • Lansering av det nya instrumentet AcouWash under 2017
  • Positiva signaler kring aktuellt OEM-avtal samt helst ytterligare 1–2 OEM-avtal.
  • Kostnaderna drar inte iväg långt över plan
  • OEM-produkterna marknadsförs ordentligt av OEM-partnern.

5. Väsentliga frågor

Klarar man att driva två kommersialiseringsspår samtidigt? Alltså både utveckla egna instrument och knyta upp OEM-partners.

Varför har man inte knutit till sig någon riktigt kapitalstark ägare som kan fungera som ankare?

Här följer Börsplus syn på potentialen i ett optimistiskt scenario. Värdedrivaren i Acousort är under det kommande året är tre saker:

  • Ökad försäljning av instrumentet AcouTrap. Målet är 10 enheter för 2017.
  • Lansering av det nya instrumentet AcouWash under 2017
  • Positiva signaler kring aktuellt OEM-avtal samt helst ytterligare 1–2 OEM-avtal.
Acousort IPO Idag Tänkbart efter 2018
Värdedrivare (i) Försäljning fler AcouTrap, lansering AcouWash och OEM-avtal Omsättning
Uppnådd nivå Värdedrivare e.m. 18 Mkr
Värdering, kr / styck (ii) e.m. 10
Resultatnivå, cirka Förlust Över noll
Värdering, Mkr (iii) 41 Mkr @ IPO-kurs 5,50 kr / aktie 180 Mkr
Värdeutväxling, “fulbrutto” (iv) 4.4 x

Tabellförklaring

(i) Värdedrivaren är det enligt Börsplus enskilt viktigaste måttet för att förstå bolagets utveckling.

(ii) Värderingen avser börsvärde i förhållande till värdedrivaren. Idag är värderingen implicit, alltså vad börsvärdet ger för värdering per enhet. I en tänkbar framtid bedömer Börsplus vad som kan vara en rimlig värdering per enhet av värdedrivaren.

(iii) Dagens börsvärde respektive ett tänkbart framtida börsvärde givet antaganden om utvecklingen för värdedrivaren samt en rimlig värdering per enhet.

(iv) Värdeutveckling “fulbrutto” är en förenklad skattning av potentialen i aktien på några års sikt uttryckt som att investeraren kan få “X gånger insatsen tillbaka”.

Hänsyn tas inte till kassa eller eventuella framtida finansieringsbehov, därav benämningen “fulbrutto”.

Optimistiskt scenario

Lyckas detta så kan man tänka sig att Acousort omsätter 18 Mkr år 2018. Givet den intressanta positionen och att man då har flera framgångar i bagaget är det fullt rimligt med en värdering på säg 10 gånger omsättningen, alltså 180 Mkr. Det är 4,4 gånger börsvärdet på 41 Mkr efter noteringen på Aktietorget.

Pessimistiskt scenario

Som vanligt med utvecklingsbolag är det massvis som kan misslyckas. Det mest uppenbara är risken att pengarna inte räcker hela vägen samtidigt som flera av de värdedrivande processerna blir försenade. Det kan innebära svettiga nyemissioner längs vägen.

Börsplus slutsats

Sammantaget gillar vi Acousort på många sätt. Det här är en klart intressant aktie att följa framöver och har man den riskbenägna hatten på sig är det lockande att teckna en liten aktiepost för att vara med på resan.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel finns på www.svd.se. I juli 2019 migrerades denna och ett tusental andra artiklar över från SvD till analystjänsten Börsplus och därefter (april 2020) till Affärsvärlden. I vissa fall har delar av dessa artiklar dessvärre inte följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla tabeller, bilder, formatering eller rutor med tilläggsinfo. Om du vill vara säker på att läsa en artikel med helt fullständig information bör du alltså söka rätt på ursprungsversionen på www.svd.se. Ett enkelt sätt att hitta dit är att via en sökmotor som Google söka på ”SvD Börsplus + [Bolag] och/eller [Rubrik]”.