Softronic: IT-konsult med hög utdelning

IT-konsulten Softronic har haft en stabil lönsamhet trots utmaningar inom konsultbranschen. Med hög utdelning och fokus på tillväxtområden som AI kan aktien vara intressant.
Softronic: IT-konsult med hög utdelning - Media AI Policy
Nya AI-program så som ChatGPT har blivit allt vanligare på arbetsplatser. Som ett komplement till konsulttjänsterna säljer Softronic bland annat kurser i användande av chattrobotar.
Softronic
Börskurs: 22,00 kr Antal aktier: 52,6 m
Börsvärde: 1 145 Mkr Nettokassa: 44 Mkr
VD: Charlotte Eriksson Ordförande: Per Adolfsson

Softronic (22,00 kr) erbjuder konsulttjänster inom IT. Bolaget täcker hela värdekedjan från rådgivning och systemutveckling till drift och förvaltning.

Bolaget grundades 1984 och har varit börsnoterat sedan 1998. År 2023 uppgick omsättningen till 838 Mkr, och företaget hade 414 anställda. Kunderna finns främst bland medelstora och stora företag samt offentliga organisationer i Sverige. Några välkända kunder är Skatteverket, Randstad och Lantmäteriet.

Största ägare är investmentbolaget Traction med 22% av kapitalet och 21% av rösterna. Näst största ägaren är styrelseledamoten Andreas Eriksson med 19,6% av kapitalet och 30% av rösterna. Han är son till grundaren Anders Eriksson och fick ärva aktierna 2023. Stig Martin är tredje största ägare med 8,1% av kapitalet och 15,4% av rösterna. Han har bland annat haft rollen som vice VD under åren 1996-2001.

VD Charlotte Eriksson (ingen koppling till grundaren) äger aktier för drygt 0,4 Mkr. Per Adolfsson (som var VD för Softronic 2019-2022) är ordförande sedan stämman i våras. Adolfsson äger aktier för blygsamma 0,1 Mkr.

Affärsvärldens huvudscenario 2023 2024E 2025E 2026E
Omsättning 838 846 888 924
 – Tillväxt 5,1% 1,0% 5,0% 4,0%
Rörelseresultat 105 76 98 111
 – Rörelsemarginal 12,5% 9,0% 11,0% 12,0%
Resultat efter skatt 84 58 76 86
Vinst per aktie 1,60 1,10 1,44 1,63
Utdelning per aktie 1,35 0,90 1,20 1,50
Direktavkastning 6,2% 4,1% 5,5% 6,8%
Avkastning på eget kapital 31% 21% 26% 27%
Kapitalbindning 12% 10% 9% 7%
Nettoskuld/Ebit -0,7 -1,0 -1,2 -1,3
P/E 13,8 20,0 15,2 13,5
EV/Ebit 10,6 14,6 11,4 10,0
EV/Sales 1,3 1,3 1,3 1,2

KONSULTBOLAG MED EXTRA ERBJUDANDEN

Tjänsterna som Softronic erbjuder är allt från att hjälpa företag med digitalisering till att utveckla nya IT-system. Ett exempel är när Softronic skapar en hemsida åt ett företag eller hjälper en myndighet att bygga en digital plattform för sina tjänster. De kan också ansvara för kundens IT-system och se till att allt fungerar som det ska. Det ger kunden trygghet och mer tid att fokusera på sin kärnverksamhet.

Softronics intäkter kommer huvudsakligen från försäljning av klassiska konsulttjänster. Det utgör 79 % av omsättningen. Av dessa 79% kommer 44 procentenheter från långsiktiga avtal där bolaget har tagit på sig ett helhetsansvar för kundernas IT-system. Resterande 35 procentenheter kommer från tillfälliga konsultuppdrag. 21% av bolagets intäkter består av licenser och försäljning av olika tjänsteerbjudanden​. Erbjudandena är delvis egenutvecklade av Softronic, dels återsålda från etablerade bolag som Microsoft.

BRETT TJÄNSTEUTBUD INOM IT

Softronic är verksamma inom flera olika verksamhetsområden. Några exempel är:

Digital Transformation: Detta omfattar tjänster som hjälper företag och organisationer att övergå till digitala processer och system. Här täcker Softronic allt från utveckling av applikationer till molntjänster.

Outsourcing: Bolaget erbjuder långsiktiga drift- och förvaltningstjänster där de tar över ansvaret för kunders IT-miljöer. Det gör att kunder kan fokusera på sin kärnverksamhet medan Softronic hanterar allt från servrar till säkerhetslösningar.

Affärsutveckling: Inom detta område arbetar Softronic med att förbättra kundernas affärsprocesser genom IT-lösningar. Detta kan innebära allt från rådgivning till implementation av affärssystem och CRM-system.

IT-säkerhet: Ett växande område där Softronic erbjuder säkerhetstjänster, inklusive övervakning och hantering av hot, för att skydda kundernas data och IT-system.

AI-tjänster: Ett aktuellt område där Softronic hjälper kunder att använda artificiell intelligens för att effektivisera sina affärsprocesser. Erbjudandena inom AI riktar sig exempelvis mot automatisering och dataanalys. Ett produktexempel är chatboten “Kommun-Kim”, som kommuner kan använda som ett komplement till kundtjänsten. Softronic tar betalt för installation och drift av programmet.

Softronic erbjuder även en utbildning i “Prompt Engineering“. Där får deltagarna lära sig att skapa effektiva instruktioner för att styra AI-modeller som ChatGPT. Syftet är att lära deltagarna att styra formatet och stilen på AI-genererat innehåll. Det ska göra dem mer effektiva i sitt arbete. Kursen säljs för 8 895 kr per person.

Licensintäkter samt försäljning av tjänsteerbjudande står som sagt för drygt 20% av koncernens omsättning. Det är alltså en rätt viktig del av affärsmodellen. Marginalerna på lösningar likt dessa borde vara rätt höga, särskilt relativt traditionella konsulttjänster. Det blir en helt annan inlåsningseffekt hos kunderna när de också köper nischad programvara.

LÖNSAMHET OCH MARGINALER

Softronics affärsmodell kombinerar konsulttjänster, licensförsäljning och outsourcing. Detta gör att bolaget kan upprätthålla en stabil intäktsström. Modellen fungerar även under perioder med lägre efterfrågan på konsulttjänster. Det gör att Softronic kan fortsätta vara lönsamt även i en utmanande marknad, där många företag är försiktiga med investeringar i IT. Rörelsemarginalen har legat relativt stabilt kring 11% över tid. Under de senaste fem åren var marginalen som lägst 9,7% på rullande 12-månadersbasis. Bolagets fokus på långsiktiga kundrelationer bidrar också till stabiliteten.

KONSERVATIV TILLVÄXTSTRATEGI MED FOKUS PÅ ERFARNA KONSULTER

Softronic har en selektiv rekryteringsprocess med fokus på erfarna konsulter. Genomsnittet bland medarbetarna är över tio års erfarenhet inom IT-branschen. Att ha erfarna konsulter är en viktig konkurrensfördel för Softronic då de ses som en pålitlig rådgivare till kunderna.

Nyanställningstakten har varit långsammare än hos många av konkurrenterna. Under de senaste fem åren har antalet anställda minskat. Softronic har under det senaste decenniet alltid haft som mål att öka rekryteringen. Sedan sommaren 2022 har trenden vänt och antalet medarbetare har börjat öka.

Med facit i hand kan den blygsamma anställningstakten ses som ett klokt drag. Med en svag konjunktur och företag som drar ner på kostnader har det varit fördelaktigt att inte växa för snabbt. Därmed har Softronic undvikit problem med överflödig personal och kunnat hålla en hög beläggning.

Lönsamheten bland flera konkurrenter har under senaste åren drabbats negativt efter att bolagen har anställt fler medarbetare än de faktiskt behövde. Det har påverkat beläggningen och således marginalerna.

NYA UTMANINGAR UNDER FÖRSTA HALVÅRET

Softronic H1 2024 H1 2023
Omsättning 437 436
Tillväxt Y/Y 0,2% 1,6%
Rörelseresultat 40 42
Marginal 9,1% 9,7%
Antal anställda 431 421

Under det första halvåret 2024 uppgick Softronics omsättning till 437 Mkr. Det innebär en marginell ökning jämfört med 436 Mkr ifjol.

Rörelseresultatet under första halvåret landade på 40 Mkr, något lägre än föregående års 42 Mkr. Rörelsemarginalen uppgick till 9,1%, vilket också är något lägre än fjolårets 9,7%.

Antalet anställda var i genomsnitt 431 personer under perioden, med 430 anställda vid halvårsskiftet. Det är i princip oförändrat från föregående år​.

NYTT SAMARBETE INOM CYBERSÄKERHET MED NIXU

I juni tillkännagav Softronic ett samarbete med cybersäkerhetsföretaget Nixu. Tillsammans ska de erbjuda ett “Security Operations Center” och andra säkerhetstjänster för att skydda företag och organisationer mot cyberhot. Samarbetet ska hjälpa kunder att möta hot, hantera incidenter och uppfylla regelkrav som finns.

Softronic utsattes självt för en cyberattack i december 2022. Flera av bolagets IT-tjänster havererade. Attacken orsakade en engångskostnad på 25 Mkr för bolaget. Sedan incidenten har Softronic ökat sitt fokus på IT-säkerhet.

Andra halvåret 2023 var starkt för Softronic. På rullande tolv månader per Q2 2024 är rörelsemarginalen nu 12,2%.

Softronic skriver i sin senaste kvartalsrapport att försämringen beror på att den svaga konjunkturen har slagit mot industrin och offentlig sektor. Flera kunder har varit avvaktande och valt att senarelägga projektstarter. Softronic hävdar dock att det varit mer positiva tongångar i branschen nu efter sommaren.

PROGNOSER & VÄRDERING

Vårt huvudscenario för Softronic bygger på följande antaganden:

  • Tillväxt. Softronic har sett en stabil tillväxt historiskt. Första halvåret 2024 har varit trögare med en generell avmattning inom konsultbranschen. Vi skissar därför på 1% tillväxt under 2024. Under kommande två år räknar vi med att aktiviteten på marknaden ökar och penslar in 4-5% årlig tillväxt. Det är lägre än snittet bland konkurrenterna och avspeglar Softronics något konservativa tillväxtstrategi.
  • Lönsamhet. Även rörelsemarginalen har varit stabil. Genomsnittet senaste fem åren är drygt 11%. För 2024 förväntar vi oss en viss marginalpress. Vi skissar på 9%. Långsiktigt räknar vi med att marginalerna förbättras igen, tack vare fortsatt efterfrågan på IT-lösningar. Vi räknar med en rörelsemarginal på 12% under slutet av prognosperioden.
  • Värdering. Snittvärderingen för IT-konsultbolag ligger runt 9x rörelseresultatet. För Softronic kan en högre värdering vara motiverad. Bolaget har en stark finansiell ställning utan skulder och bra kassaflöde. Dessutom har Softronic många långsiktiga avtal och en hyggligt stor andel återkommande intäkter. Det gör verksamheten stabilare. En värdering på 10x rörelseresultat kan därför vara rimlig. Det ger en uppsida på runt 20%.

I ett optimistiskt scenario är det möjligt att Softronic höjer rörelsemarginalen till drygt 13%. Under andra halvåret 2023 låg marginalen på mer än 15%. Det är väldigt högt för att vara ett etablerat konsultbolag. Med en värdering på 11x rörelseresultatet finns då en uppsida på drygt 40% på radarn.

Bolag Avkastning 1 år % P/E 2025E EV/Ebita 2025E EV/Sales 2025E Ebit-marginal 2025E % Årlig tillväxt 2025E-2026E % Direktavkastning %
Softronic 50,0 13,9 10,3 1,2 12 5 6,2
CAG Group 7,1 11,3 8,6 0,8 7,8 11,7 3,6
Webstep -2,9 10,6 8,4 0,7 8,5 3,3 4,3
TietoEVRY -19,6 8,5 8,3 1,1 10,0 2,7 7,9
Prevas 41,0 12,4 8,4 0,9 9,9 11,3 3,7
Afry 33,1 12,1 10,6 0,7 8,0 5,1 3,0
Rejlers 25,5 11,9 10,2 0,9 7,1 5,6 3,0
Knowit 19,2 13,1 11,5 0,7 6,6 3,0 3,3
Snitt 14,8 11,4 9,4 0,8 8,3 6,1 4,1
Källa: Factset / Afv

SLUTSATS

SÅ GÖR INSIDERS

Senaste året har styrelseledamoten Johan Strid köpt aktier för drygt 0,2 Mkr. Johan var tidigare VD för IT-konsulten Prevas. Även ledamoten Eola Änggård Runsten har köpt aktier för cirka 0,1 Mkr. Inga insynsförsäljningar har genomförts sedan 2018.

Softronic har inte varit det snabbast växande IT-konsultbolaget. Antalet anställda är idag nästan oförändrat från fem år tillbaka. Men omsättningen och lönsamheten har sakta men säkert ökat.

En stark balansräkning och stabila kassaflöden möjliggör en hög utdelning. Direktavkastningen på cirka 6% är klart bättre än branschsnittet. Fokus på aktuella trender som AI skapar även goda tillväxtmöjligheter kommande åren.

Den som är intresserad av utdelningsaktier kan hålla ett öga på Softronic. Men för tillfället landar vi i ett neutralt råd. Jämförelsetalen för det tredje kvartalet är tuffa. Q3-rapporten kommer torsdag 24 oktober.

Tio största ägare i Softronic Värde (Mkr) Kapital Röster
Traction 255,0 22,0% 21,2%
Andreas Eriksson 227,0 19,6% 30,0%
Stig Martin 93,2 8,1% 15,4%
Swedbank Robur Fonder 69,4 6,0% 4,0%
Avanza Pension 32,4 2,8% 1,9%
Ann-Cathrine Eriksson 19,3 1,7% 1,1%
Lars Svensson 18,5 1,6% 1,1%
Nordnet Pensionsförsäkring 18,1 1,6% 1,0%
Mats-Olof Ekberg 9,0 0,8% 0,6%
Handelsbanken Fonder 6,8 0,6% 0,4%
Källa: Holdings
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du alla analyser