Sista dag att teckna aktier i Pen Concept Group

Nedan följer en fördjupningsanalys från SvD Börsplus som kompletterar den ovanstående huvudanalysen.
Sista dag att teckna aktier i Pen Concept Group - a97e6719-1f61-4269-bdf7-ea578dafa0a0fitcroph450q80upscaletruew800sc3bcaa39080bb573dd8bdc05ed3e66f1799e6e0f

Butiksinredningskoncernen Pen Concept Group fick sin nuvarande form sommaren 2015 när kinesiskägda Oboya Shop Concept gick ihop med Jönköpingsfirman Pen Interiör.

Huvudägare är den kinesiske affärsmannen Robert Wu som för svenska småbolagsinvesterare är känd som majoritetsägare till Oboya Horticulture som levererar produkter till odlingsindustrin och sedan ett par år är listat på Aktietorget.

Positivt med Pen är att det finns väldigt mycket relevant branschkompetens. Det är också en intressant kombination med ett gäng svenska branschproffs under ledning av vd Annica Lind Nordberg som säljer och driver affären medan huvudägaren Robert Wu sitter nära fabriken i Kina där produktionen kan ske till klart lägre kostnader än många konkurrenter.

De bolag som ingår i Pen idag omsatte i fjol 109 Mkr och gjorde en liten förlust. Det viktigaste dotterbolaget Pen Interiös har sedan 2013 gått från vinst och en omsättning på 98 Mkr till 57 Mkr och förlust i fjol.

Det är verkligen inte bra. Det som möjligen ger hopp om ljusning är ett nytt avtal med Elmiamässan i Jönköping samt ett stort avtal med Coop Sverige. Pen fick första ordern från Coop Sverige i slutet av 2015 med leverans under 2016. Ordervärdet beräknas till 15-20 Mkr per år de närmaste åren.

Pen har även McDonalds och Waynes Coffee på kundlistan och bolaget ger ett överlag gediget intryck. Ett frågetecken är dock exakt hur relationen med fabriken i Kina ser ut.

Totalt har koncernen 129 anställda varav flertalet i Kina. Fabriken levererar även till kunder utanför Pens svenska (och lite norska) kundbas. Stora volymer går till bulkköpande kunder utanför Norden som kan köpa hela containrar med material. En tredjedel av försäljningen går till kunder utanför Norden. Inget fel i det men kopplingen till att betjäna nordiska butikskedjor och restauranger är minst sagt svag. Det finns också en rad klassiska styrningsutmaningar i att ha produktionen på samma ställe som huvudägarens övriga vitt skilda verksamheter inom Oboya Holding.

En annan strategisk fundering man kan ha är att Pen Interiör anger snabbhet som en av sina främsta konkurrensfördelar. Hur rimmar det med att optimera beläggningen i en fabrik på andra sidan jorden?

Ett orosmoment är den höga belåningen. Enligt investeringsmemorandumet har Pen en nettoskuld på 33 Mkr. Detta kommer visserligen ner rejält efter noteringsemissionen men känslan blir ändå att det är en defensiv åtgärd att ta in pengar. Mer skulder är ju inte att tänka på innan man fått fason på lönsamheten.

Värderingen inklusive skulder (EV) blir ungefär 108 Mkr för ett bolag som i fjol omsatte lika mycket med liten förlust. Det är inte lågt för ett småbolag. Pen Concept Group måste leverera enligt plan med både hög tillväxt och kraftigt stigande lönsamhet för att det ska finnas någon fundamentalt väsentlig uppsida i aktien. Det är inte uteslutet att så sker eftersom det finns gott om duktiga entreprenörer knutna till Pen men utmaningar och frågetecken saknas inte.

Onsdag den 6 juli är sista dagen att teckna aktier i Pen Shop Concept. Vi vill inte nödvändigtvis avråda från att teckna men tror att aktien kommer kunna handlas in billigare än noteringskursen 4,60 kronor någon gång framöver för den som har is i magen.

Läs fördjupad analys ↓

Fördjupad analys Pen Concept Group

Pen Concept Groups affärsmodell

Huvudkontoret ligger i Jönköping och via förvärv 2012 har Pen också ett kontor i Lerum i utkanten av Göteborg där dotterbolaget SSC huserar.

En viktig del av affärsmodellen är tillverkningen i den egna fabriken i Kina via dotterbolaget Qboya Shop Concept Qingdao Ltd. I Hong Kong finns en liten logistikverksamhet som ombesörjer frakt och logistik.

Försäljningen sker i Sverige genom de båda säljbolagen SSC (Shop Service Center) och Pen Interiör. Direktförsäljning sker även direkt från Oboya Shop Concept, Qingdao, då volymerna är av sådan dignitet att det blir fulla containers som kan levereras från Kina direkt till kund.

Shop Service Center, SSC

Försäljning sker till både mindre butiker såväl som kedjor. För lagerhållna varor har bolaget en webshop. Kunderna ringer in och beställer, eller direkt via mail eller via webshopen. Leveransen sker oftast inom två veckor då stora delar av sortimentet lagerhålls. Kunderna är i huvudsak från Sverige men även en del försäljning sker till Danmark och Norge.

Pen Interiör

Dotterbolaget Pen Interiör är en komplett leverantör av inredningar för varumärkessäkrade butiker, mässmontrar, event, restauranger och showrooms. Genom den specialistkompetens Pen Interiör besitter och de standardlösningar SSC erbjuder kan bolagen gemensamt leverera attraktiva lösningar för hela kundens verksamhet.

Försäljning sker via återkommande order och fler uppdrag hos befintliga kunder, oftast större bolag eller kedjekunder. En hel del specialanpassat och i små serier eller prototyp. Webshop finns för after sales. Främst svenska men även norska kunder.

Tillverkning

Oboya Shop Concept Qingdao Ltd tillverkar och levererar högvolymartiklar i metall och tråd. I verksamheten tillverkas produkter med inriktning mot logistikprodukter så som lagerhyllor och hyllsystem för butiker. Produktionsytan i fastigheten uppgår till cirka 5 000 km2 samt ytterligare 3 000 km2 lageryta. Maskinparken består av punktsvetsar, robotsvetsar, stansmaskiner, rör- och trådbockning samt rullformning. Bolaget har också tillgång till lokaler för att montera och packa i en separat byggnad på fabriksområdet. Ytbehandling i pulverlack eller förzinkning sker via underleverantörer i närområdet.

Huvuddelen av produkterna som tillverkas av Oboya Shop Concept Qingdao Ltd säljs och levereras till större kunder i Europa och USA vilka köper hela containrar med produkter åt gången. SSC handlar i stor utsträckning sina produkter för bland annat lager och hyllsystem härifrån.

Pen Concept Groups marknad

Marknaden är mycket stor och Pen har bara skrapat på ytan så klart. I dag går hälften av försäljningen till butikskunder medan resten fördelas ganska lika mellan restauranger och mässmontrar.

Konkurrenter

Inom Butik så är Itab Shop Concept den huvudsakliga konkurrenten samt en lång rad mindre aktörer.

Inom Restaurang är det massor av små snickerier och arkitektfirmor som slåss om inredningsuppdragen.

Inom Mässa är det olika eventmakare och mässarrangörernas egna monterbyggare som märks.

Pen Concept Groups strategi och mål

Målet är att under 2016 omsätta 130 Mkr och därefter växa med 15–20 procent per år med vinst.

Det långsiktiga vinstmarginalmålet är 5 procent efter skatt vilket indikerar en rörelsemarginal 7 procent eller mer.

Till år 2019 är målsättningen att omsättningen ska öka till närmare 250 Mkr med en vinstmarginal efter skatt på 5 procent.

Försäljningsökningen ska enligt bolaget ske till största delen genom bearbetning av nya kunder och kundsegment såväl som på en geografisk breddning av verksamheten. Genom integration av förvärvade bolag och högre beläggning i produktionsenheter skall bolaget nå vinstmarginalmålet, är det tänkt.

Pen Concept Groups aktie

Erbjudandet att teckna aktier löper till den 6 juli och aktien kan tecknas via Eminova Fondkommission eller bland annat Nordnet.

Tackningskursen är 4,60 kronor per aktie och även efter noteringen kommer Robert Wus Oboya Holding vara hälftenägare med andra kinesiska investerare som storägare. Nya ägare från noteringsemissionen står för cirka 12 procent av bolaget och är alltså långt bak i baksätet.

Till noteringskursen blir börsvärdet cirka 87 Mkr.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel finns på www.svd.se. I juli 2019 migrerades denna och ett tusental andra artiklar över från SvD till analystjänsten Börsplus och därefter (april 2020) till Affärsvärlden. I vissa fall har delar av dessa artiklar dessvärre inte följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla tabeller, bilder, formatering eller rutor med tilläggsinfo. Om du vill vara säker på att läsa en artikel med helt fullständig information bör du alltså söka rätt på ursprungsversionen på www.svd.se. Ett enkelt sätt att hitta dit är att via en sökmotor som Google söka på ”SvD Börsplus + [Bolag] och/eller [Rubrik]”.
Annons från SciBase