Scout Gaming: Fantasivärdering – om inte intäkterna lyfter snart

Bolaget jobbar med att etablera Daily Fantasy Sports hos spelbolag i Europa och övriga världen. Intresset från spelbolagen verkar finnas – Scout har fått till flera fina avtal. Men hur är det med intresset från slutkunderna egentligen?
Scout Gaming: Fantasivärdering – om inte intäkterna lyfter snart - ece0c7bc-094a-40d4-8196-9325b45e6968fitcroph450q80upscaletruew800s20764061848736cbe54ef87fe8ae349146fc0cee

Stockholmsbolaget Scout Gaming (24,40 kr) noterades i slutet av 2017 med missionen att etablera spelformen Daily Fantasy Sports, DSF, hos nätspeloperatörer och mediabolag i Europa.

DSF är en stor produkt i USA där vanlig vadslagning på sport länge var förbjuden. I resten av världen har den inte slagit igenom på samma vis. Scout hoppas ändra på det med genom att erbjuda marknaden en komplett lösning för DSF på B2B-basis, ungefär som Netent gör inom videoslots.

Vad är DSF?

En grov beskrivning:

  • En tävling mellan spelare som sätter ihop lag vilka sedan poängsätts. Högst poäng vinner.
  • Det kan handla om fotboll, basket, hockey, racing med mera. Spelaren väljer ut ett manskap för en given budget som är lika stor för alla.
  • Manskapet består av riktiga idrottsmän. Ett exempel kan vara att sätta ihop ett lag inför en omgång av Allsvenskan. Stjärnor som Markus Rosenberg, MFF, är dyrare än mindre namnkunniga spelare.
  • Vanligen betalar man en avgift för att delta med ett lag (”inköp”). Ofta är det ett fast belopp som 1 euro, 10 euro etc. Detta läggs ihop till en pott. Ur potten tar operatören en rake.
  • Baserat på vad som sker i de riktiga matcherna får spelarna i lagen poäng. Om Rosenberg gör mål kanske det renderar i två poäng. Blir han utvisad kanske det ger minuspoäng.
  • När omgången är klar räknas alla poäng ihop, vinnare utses och prispotten efter rake delas mellan spelarna, vanligen mellan de lag som kommer på plats 1-3.
  • Man brukar skilja mellan DSF och det bredare fenomenet Fantasy Sports. Det senaste är ett managerspel som pågår under en hel säsong. Aftonbladets fotbollsspel Drömelvan är ett känt exempel från Sverige.

Strategin är att sluta avtal med stora operatörer som tillsammans bildar ett nätverk där insatserna från slutkunderna kan poolas till intressanta belopp. Bolaget tillhandahåller olika plattformtjänster men producerar också den omfattande data som DSF kräver, till exempel för att prissätta spelare och sätta poäng i realtid. Detta sköts av Scouts avdelning i Ukraina som sysselsätter många av de 80 anställda.

Bolagets intäkter kommer från en andel i den rake som operatören tar ut. Intäkterna är alltså direkt kopplade till insatserna som DSF-produkten genererar.

Inför noteringen synade Börsplus Scout och gillade förutsättningarna. Hur ser det ut idag?

Scout Gaming Juni 2019
VD: Andreas Ternström
Styrelseordförande: Rolf Blom
Antal anställda: 80
Nyckelpersoners ägande: Cirka 31 %
Lista: First North
Aktiekurs: 24,00 kr
Antal aktier ink. utspädn: 13,3 miljoner
Börsvärde: 319 Mkr
Nettokassa: 29 Mkr
Resultatnivå, årstakt: Cirka -54 Mkr
Källa: SvD Börsplus /Bolaget Räknat på max antal aktier.

Börsplus syn på Scout Gaming

Det här är en förhoppningsaktie, alltså ett entreprenörsdrivet utvecklingsbolag med minimala intäkter och högtflygande planer. Analys av förhoppningsbolag kräver andra metoder än vanliga börsaktier (se faktaruta längst ner). Plus insikten att det vanligaste utfallet är att investerarna förlorar nästan hela insatsen.

———

1. Incitament och track-record

Nyckelpersonerna är desamma som vid noteringen. VD Anders Ternström har mångårig erfarenhet från spelindustrin och bolagets grundare är aktiva i Scout. I styrelsen finns gott om personer med branscherfarenhet som Rolf Blom.

Insiders äger 31 procent av aktierna i Scout, enligt Holdings. Vd har 3 procent och därtill 40 000 teckningsoptioner. Insiders har inte sålt efter noteringen utan snarare ökat sina innehav även om det inte rör sig om större belopp i kronor och ören.

Ägare Värde (MSEK) Kapital Kommentar
Atle Sundal Holding AS 37,89 11,88% Tidig finansiär
Nordnet Pensionsförsäkring 32,43 10,17%
Swedbank Robur Fonder 28,32 8,88% Ankarinvesterare som ökat
Rolf Lundström 24,00 7,53%
Knutsson Holdings AB 23,24 7,29% Ankarinvesterare som ökat
Daniel Rammeskov 18,40 6,19%
Andreas Sundal Holding AS 19,28 6,05% Grundare
Björn Fjellby Holding AS 17,51 5,49% Grundare
Avanza Pension 12,33 3,87%
Rolf Blom 11,02 3,46% Styrelseordförande
Anders Ternström 9,60 3,01% Bolagets VD
Källa: Holdings/Börsplus

2. Trovärdighet för produkt och strategi

Till viss del har Scout skruvat på strategin efter noteringen:

  • Breddad geografisk och produktmässig ambition. I mitten av förra året tog man in drygt 40 Mkr i en riktad emission (på 47 kr) för detta. Från att satsat på Europa talade man nu särskilt om USA som en ny potential efter att delstaterna fått grönt ljus att tillåta betting. Tanken bör vara att operatörer intresserade av den nischen även vill ha den i USA populära DSF-produkten i sitt utbud. Förutom USA-bearbetningen, som resulterat i ett par avtal, har takten i produktutvecklingen skruvats upp ordentligt – liksom kostnaderna.
  • Satsningen på direktförsäljning mot operatörer har alltmer kompletterats med distributörer. Amerikanska Scientific Games och NSoft är två större distributörer Scout träffat avtal med som nu in produkten i sitt utbud, vilket ökar kontaktytan mot marknaden. Båda avtalen är nya för i år så det återstår att se vad det ger konkret. Nackdelen med den indirekta kanalen är att distributören tar en ersättning på 10-20 procent av intäkterna.

Det viktiga vägvalet att verka som underleverantör till speloperatörerna snarare än som egen operatör (även om en mindre sådan rörelse drivs) kvarstår. Modellen verkar accepteras i branschen.

Scout har träffat avtal med en rad operatörer, total 15 per sista mars. Kvaliteten på dessa skiftar. Några lite större bolag sticker ut som FDJ, Dafabet och Stoiximan som är ledande i Frankrike, respektive Asien och Grekland. Av de kunder som avtalat om att använda Scouts plattform hade tio lanserat en produkt mot sina kunder per sista mars.

Några operativa nyckeltal kring hur bolaget utvecklas sedan noteringen framgår nedan:

Inflödet av nya operatörer imponerar men när det kommer till aktiviteten bland slutkunderna är bilden mörkare. Omsättningstalen är små, under 10 Mkr i årstakt i Q1, och i den siffran ingår fasta avgifter och anslutningsavgifter som operatörerna betalar. Det intäktsslag som driver det långsiktiga värdet i Scout är intäktsdelningen, och det är bara en delkomponent i bolagets beskedliga omsättningssiffror.

Bolaget publicerar precis som Kambi ett index över aktiviteten hos anslutna operatörer. Detta operatörsindex visar bättre fart på aktiviteten än intäkterna antyder vilket kan ses som positivt. Bilden kan dock snedvridas av att Scout och operatörerna jobbar med garanterade prispottar för att stimulera spelandet. I de fall spelarnas inköp inte når upp till den utlovade potten får Scout/operatören betala mellanskillnaden.

På sätt och vis köper man aktivitet vilket smickrar en indikator som operatörsindex. Hur omfattande dessa stimulanser är, vet vi inte. Ett subjektivt intryck från de sajter där Scouts lösning är live, är att garantier förekommer frekvent. Scout ser det som marknadsföring. Det kan vara väl spenderade pengar men visar på behovet av subventioner för att få produkten att lyfta.

Överlag verkar spelandet på DSF inte ökat i den omfattning som bolaget hoppats på. Nu talar man om att öka utbildningsinsatser hos kunderna. Vi tolkar det som att Scout tvingas spendera mer resurser än man trott på att sköta DSF-lösningen ute hos kund, till exempel sätta upp turneringar och marknadsföra den mot bettingkunder.

Budskapet från bolaget är att det man väntar sig ett rejält lyft i aktiviteten och påtaglig ökning av omsättningen under andra halvan av 2019. Då är de stora ligorna i gång i Europa och då har de största operatörerna trimmat in sin lösning. Dessutom kan Scout ha lanserat kompletterande produkter som utvecklats under det senaste halvåret.

Flera av de tunga kunderna har inte påverkat siffrorna så mycket ännu Grekiska Stoiximan gör en helhjärtad satsning som gick live i slutet av februari. Även Dafabet, som är en stor tier-one-operatör i Asien, lanserade i slutet av Q1. Betsson ska vara på gång att sätta upp en produkt efter att skjutit lanseringen på framtiden längre.

Detta ska alltså bygga intäkterna under andra halvåret, enligt Scout, samtidigt som kostnaderna ska komma ned i takt med att produktutvecklingsprojekt går mot sitt slut. Som vi ser på relationen mellan förlusttakt och kassa så behöver detta scenario materialisera sig för att Scout ska undvika nyemission eller strategiska omtag på kostnadsbilden som att lägga ned egenproduktion av data.

3. Nödvändiga antaganden i optimistiskt scenario

  • Intäkterna accelererar rejält under andra halvåret
  • Trovärdig plan eller lösning för stabil finansiell ställning
  • Fler avtal med stora speloperatörer som marknadsför produkten

Det är viktigt att bolaget kan visa att produkten har fäste på marknaden under senaste delen av 2019 för att inte investerarna ska misströsta, tror vi. Troligen behöver Scout även hämta in mer pengar under det närmaste året givet nuvarande strategi, och för att klara detta utan stor utspädning gäller att det finns en positiv tillväxttrend att falla tillbaka på.

På sikt tror vi ett framgångsrikt scenario kräver att Scout får in ytterligare en rad operatörer modell större – som Svenska Spel, Bet365 och liknande.

Scout Gaming i ett optimistiskt scenario

BOLAG Idag Tänkbart 2023?
Avklarad milstolpe Färdig produkt, 15 operatörskunder Ledande nätverk för DSF
Kommande värdedrivare (i) Intäktstillväxt 300 Mkr intäkter
Värderingsmodell (ii) EV/Sales 4x
Resultatnivå, årstakt Cirka -54 Mkr Cirka 45 Mkr
Börsvärde, Mkr (iii) 319 Mkr 1 200 Mkr
Optimistisk vinstchans (iv) 280%

Tabellförklaring

Tabellen visar bolaget i dag samt ett tänkbart framtida optimistiskt scenario. Detta är alltså inte Börsplus huvudscenario. Huvudscenariot för förhoppningsbolag är att det som regel slutar med en stor förlust för investerarna.

(i) Värdedrivare är de enligt Börsplus enskilt viktigaste aktiviteterna och målen för bolagets utveckling. Exempel på värdedrivare i förhoppningsbolag är: licensavtal, regulatoriska godkännanden, genombrottsorder, kundintag, nya marknader, nya råvarufyndigheter, nya forskningsdata, produktlanseringar etc.

(ii) Värderingsmodell: Vad är viktigast för hur aktien prissätts på börsen? Enklast är det om man har vinster eller omsättning att utgå ifrån som kan ge en värderingsmultipel som P/e-tal, EV/EBIT eller EV/Sales. Annars är man hänvisad till en grov skattning av vad som vore ett rimligt börsvärde i en tänkt framtid efter att bolaget klarat av flera värdedrivande milstolpar längs vägen.

(iii) Börsvärde idag avser aktuell börskurs och full utspädning efter eventuell pågående nyemission. Börsvärdet i en tänkbar framtid avser Börsplus (ofta svåra) bedömning av vad som kan vara ett rimligt framtida börsvärde i ett läge där Börsplus optimistiska antaganden om utvecklingen slagit in.

(iv) Optimistisk vinstchans är är en förenklad skattning av potentialen i aktien på några års sikt. Detta är starkt förenklat och tar inte hänsyn till mindre finansieringsbehov eller exakt nettoskuld/kassa. Större bedömda finanseringsbehov är dock inkluderade vilket i så fall anges i tabellen och/eller i analysen.

Optimistiskt scenario

Det är svårt att få en bild av hur stor den relevanta marknaden är och kommer att bli. Den mest utvecklade marknaden är troligen USA och därifrån finns tillförlitliga uppgifter bland annat om att de totala insatserna, som i fjol låg på 3,5 miljarder dollar för DFS, och för den näst största DSF-operatören Fanduel.

Ett räkneexempel kan vara att Scout skulle lyckas bygga upp ett nätverk som genererar lika mycket insatser som den som Fanduel. De tog in 40 procent av USA-insatserna i fjol, behöll 11 procent i rake för en intäkt om drygt 160 miljoner dollar. Företaget förvärvades 2018 av Flutter (tidigare Paddy Power Betfair) till 770 miljoner dollar i bolagsvärde.

Parallellen är förstås knepig. Fanduel har byggt upp sin ställning med totalt 400 miljoner dollar i reklaminvesteringar och utan konkurrens från en sportboksprodukt. Att Scout kan få sina kunder att satsa lika dedicerat blir inte lätt. Å andra sidan adresserar Scout inte bara USA utan hela världen och på vissa håll verkar produkten få fäste, som i Indien där spel på cricket är en stor sak. Scout kommer också lansera fler produkter, bland annat bettingrelaterade.

Drar vi ut parallellen landar vi i att Scout skulle omsätta kring 300 Mkr givet antagandet att de får 20 procent av operatörens rake. Ett sådant scenario ligger rimligen 3-4 år bort. En värdering på 4 gånger intäkterna (mot 4,7x för Fanduels intäkter 2018) ger 1,2 miljarder i börsvärde.

Pessimistiskt scenario

Givet den tröga starten är det inte svårt att se framför sig att det mest fortsätter i den stilen, intäktslyftet blir beskedligt och intäkterna planar ut, Scout tvingas göra nyemissioner under pressade former och banta verksamheten vilket sänker framtidspotentialen.

Även i ett sådant scenario tror vi plattformen har ett visst strukturvärde, men givet Scouts börsvärde kring 320 Mkr finns en betydande nedsida i aktien.

Börsplus slutsats

Huvudscenariot för förhoppningsbolag är att det över tid slutar med en stor förlust för investerarna.

Scout har gjort ett bra jobb med att få in operatörer till sitt nätverk vilket tyder på ett intresse för DSF i kundledet. Vi tror detta kan fortsätta givet den kraftigt utökade distributionen av Scouts plattform. Men den svaga aktiviteten i bolagets nätverk säger oss att det kommer krävas mer resurser än väntat för att popularisera produkten bland slutkunderna. Lyckas det alls? Fungerade DSF bara i USA givet de särskilda omständigheterna där? Vi är osäkra.

Det blir som sagt viktigt att Scout visar en tydlig uppskalning under andra halvåret för att försvara nuvarande värdering. Magkänslan säger att det tar längre tid än önskat och att risken för ett finansieringsgap under det kommande året hamnar i fokus. Om det inte kommer signaler om en ljusning relativt snart bör den som råkar äga aktier överväga att ändra på det.

 

Så ser Börsplus på förhoppningsbolag

Vid investeringar i entreprenörsbolag utan intäkter men med högtflygande planer bör man enligt Börsplus åsikt börja med nyckelpersonerna i projektet.

1. Har nyckelpersonerna rätt incitament och engagemang för att göra det långa och hårda arbete som krävs för att lyckas? Saknas detta incitament kan man ofta stryka aktien som köpkandidat redan här.

2. Har nyckelpersonerna erfarenhet och historik med sig som gör det troligt att de har rätt förutsättningar för att ta projektet till framgång? Det gör enorm skillnad om entreprenören har relevanta framgångar i bagaget eller ej. Detta är en väldigt subjektiv och därmed svår bedömning men den bakomliggande tanken är robust. Nämligen att en förstklassig ledning med en halvdan affärsidé är långt mycket bättre än en förstklassig affärsidé i händerna på en halvdan ledning.

3. Hur trovärdig är strategin och produkten? Denna fråga kan besvaras på flera nivåer. Från höftskott till datainsamling i McKinsey-klass. Vi lägger oss på en nivå någonstans där emellan där nedlagd analystid får styras av hur intressant investeringen ser ut att vara i övrigt. En mycket intressant aktie förtjänar en mer grundlig research än ett börsbolag som vi på andra grunder bedömer som helt ointressant. Dessa bedömningsgrunder kan vara saker som frågorna 1–2 ovan eller potentialen, värderingen eller något annat.

4. Nödvändiga antaganden i optimistiskt scenario

Investeringar i förhoppningsbolag handlar helt och hållet om att skissa på hur uppsidan ser ut och därefter utsätta detta optimistiska scenario för ”konstruktiv kritik”. Om aktien står pall för trycket så kan det vara en intressant investering.

En metod är att lista vilka antaganden man nödvändigtvis måste göra för att det optimistiska scenariot ska besannas. Exempel på sådana antaganden kan vara:

  • Kundtillväxten ökar
  • Positiva forskningsresultat (Life Science)
  • Framgångsrik lansering utomlands
  • Lyckad prospektering (råvarubolag)
  • Inget priskrig från stark konkurrent
  • Nyckelpersonerna klarar att verkställa strategin

Vi ser det alltså som mindre meningsfullt att skissa på det mest sannolika utfallet för en förhoppningsaktie eftersom det utan undantag är att investerarna över tid gör en stor förlust.

Börsplus slutsats

Förhoppningsbolag är svårbedömda och inslaget av oförutsägbarhet är större än för aktier i rörelsedrivande bolag. Som en påminnelse om det stora inslaget av slump så graderar Börsplus sin syn på förhoppningsbolag som sidorna på en tärning. Där tärningsutfallen:

1 eller 2 = Sälj

3 eller 4 = Neutral

5 eller 6 = Köp

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel finns på www.svd.se. I juli 2019 migrerades denna och ett tusental andra artiklar över från SvD till analystjänsten Börsplus och därefter (april 2020) till Affärsvärlden. I vissa fall har delar av dessa artiklar dessvärre inte följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla tabeller, bilder, formatering eller rutor med tilläggsinfo. Om du vill vara säker på att läsa en artikel med helt fullständig information bör du alltså söka rätt på ursprungsversionen på www.svd.se. Ett enkelt sätt att hitta dit är att via en sökmotor som Google söka på ”SvD Börsplus + [Bolag] och/eller [Rubrik]”.