Savelend – en alternativ placering?

Savelend ska noteras på börsen. Detta är en av de nya plattformarna där privatpersoner kan investera i fastighetslån, blancolån och andra alternativa tillgångar. Frågan är om aktien är en bra placering.
Savelend – en alternativ placering? - Savelend
Savelend ger genom sin investeringsplattform möjlighet att investera i olika typer av krediter. Via sin faktureringsplattform erbjuds olika typer av fakturatjänster för företag. Bilden visar Savelends hemsida.
Savelend Group
Teckningskurs: 7,50 kr Antal aktier: 44,7 m
Börsvärde: 335 Mkr Nettokassa: 20 Mkr
VD: Ludwig Pettersson Ordförande: Bo Engström

Stockholmsföretaget Savelend Group (teckningskurs 7,50 kr) startade 2014 med idén att göra det möjligt för bredare grupper att direktinvestera i krediter som ett alternativ till börsen. Idag driver bolaget en sådan digital plattform (savelend.se) där Savelend agerar mellanhand och kopplar samman låntagare med investerare. Ofta kallat peer-to-peer-lån.

Företaget är alltså en förmedlare mellan låntagare och investerare och är inte självt exponerat för kreditrisken. Verksamheten är tillståndspliktig och Savelend har tillstånd från Finansinspektionen.

2018 utvidgades verksamheten med en faktureringsplattform genom köpet av Billecta. Faktureringsplattformen erbjuder ett komplett faktureringssystem för företag. Denna plattform står för en mindre del av bolagets intäkter.

Savelend har 46 anställda och har kontor i Sverige, Finland och Polen. 2020 var omsättningen 56 Mkr.

Nu siktar Savelend på en notering på First North. Bolaget tar in drygt 50 Mkr genom en publik emission (47,4 Mkr) och en mindre emission riktad mot styrelse och ledning (2,85 Mkr) till samma villkor. Efter noteringskostnader och kvittning av konvertibellån väntas bolaget tillföras drygt 38 Mkr avsett för tillväxt.

LÄS OM AKTUELLA NOTERINGAR PÅ IPO-GUIDEN

IPO-GUIDE Savelend Group
Lista First North
Omsättning rullande tolv månader 63 Mkr
Antal anställda 46
Teckningskurs 7,50 kr
Rådgivare Corpura
Storlek på erbjudande 50 Mkr (varav 100% nyemission)
Börsvärde vid IPO Cirka 335 Mkr
Emissionskostnad Cirka 4 Mkr (8,8% av erbjudandet)
Säkrad andel av IPO* 76%
Investerare som ska teckna i IPO Thoren Tillväxt AB, Hans Isoz, Jimmy Jönsson, Exceca Allocation AB, Jacob Grapengiesser, m.fl. (76% i åtagande)
Garanter
Flaggor** Två flaggor
Sista teckningsdag 2021-05-28
Beräknad första handelsdag 2021-06-09 (12 dagars väntetid)
* Andelen av antalet aktier i erbjudandet som på förhand är säkrade via förbindelser (garantiåtagande/teckningsåtaganden).
** Särskild metodik. Se faktaruta nedan.
Källa: Affärsvärlden / bolaget

Två flaggor enligt Affärsvärldens IPO-guide

Affärsvärldens IPO-guide granskar alla noteringar efter 25 typfall av så kallade flaggor. Genomsnittet efter 314 granskade börsnoteringar är 1,4 flaggor för miljardbolag, 2,8 för småbolag och 3,8 för mikrobolag. En flagga är inte så allvarligt i sig utan mer en signal om att man som investerare bör fundera ett extra varv kring vissa aspekter.

Affärsvärldens IPO-guide hittar två flaggor i Savelend Group

# Framtida kapitalbehov

Om ett bolag inte är lönsamt så är det viktigt för investerarna att få veta ungefär hur mycket kapital bolaget tror sig behöva fram till vinst eller större förväntat genombrott (licensaffär, ”proof-of-concept” eller motsvarande). Vid notering bör det vara tydligt angivet hur styrelsen ser på långsiktigt kapitalbehov, inte bara för kommande 12 månader. Ungefär hur mycket kapital behövs under ungefär hur många år? Om denna information saknas, förefaller orealistisk eller lämnar ett stort ofyllt finansieringsgap så är det en klar nackdel.

SaveLend är i en tillväxtfas som syftar till expansion under de kommande åren. Det ges dock ingen information i prospektet om finansieringsbehovet efter 12 månader.

# CV med plumpar
För investerare är det relevant att känna till om nyckelpersoner har ett “bagage” av exempelvis konkurser, tvister, åtal eller andra potentiella “plumpar”. En (lindrig) gång är ingen gång men två gånger kan vara en gonggong.
“Finansinspektionen beslutade den 28 januari 2020 att SaveLends VD och storägare Ludwig Pettersson ska betala en sanktionsavgift för underlåtenhet att inom föreskriven tid anmäla en transaktion med teckningsoptioner i annat noterat bolag till Finansinspektionen i enlighet med marknadsmissbruksförordningen.

Vi hissar ingen flagga för detta utan stannar vid en upplysning.

#Bristfällig information

Det är en varningsflagga om man anar eller vet att det saknas viktig information i prospektet. Exempel på detta är att det saknas information om emissionskostnader, intressekonflikter, teckningsåtagare etc. Hit räknas också rejält vilseledande information.

Majoriteten av lånen som förmedlas via plattformen kommer från Svensk Kreditförmedling AB. Men information om att Savelends VD och storägare Ludwig Pettersson även är delägare i Svensk Kreditförmedling med 15% av aktierna saknas i prospektet. Vi hissar en flagga.

Ludwig Pettersson grundade bolaget 2014 efter att ha sett en stor del av sitt kapital försvinna på börsen under finanskrisen. Han eftersökte ett alternativ till börsen för att få en stabil avkastning och det blev grunden till Savelend. Ludwig Pettersson är bolagets VD och störste ägare.

Idag består bolaget av två ben – en investeringsplattform och en faktureringsplattform.

Investeringsplattformen

Via investeringsplattformen kan privatpersoner och företag investera i olika typer av krediter. De som erbjuds idag är: fakturaköp, företagslån, konsumentkrediter, inkassoportföljer och fastighetskrediter. Det går därmed att skapa sig en mer diversifierad portfölj än vad som går hos till exempel Tessin (fastighetslån, Afv har ett kommersiellt samarbete med Tessin) eller Lendify (konsumentkrediter). Det går att investera mindre belopp och investeringarna kan skötas manuellt eller via ett verktyg som automatiskt investerar kapitalet utefter angivna parametrar. Lånen går också att sälja via en andrahandsmarknad på plattformen.

Faktureringsplattformen

2018 förvärvades faktureringstjänsten Billecta. Via plattformen kan företagare automatisera sina fakturaflöden och får ett komplett faktureringssystem, innehållandes bland annat kundreskontra, avisering, betaltjänster, inkasso och finansieringslösningar.

Affärsmodell

Investeringsplattformen är grunden i Savelends verksamhet och därifrån får bolaget majoriteten av sina intäkter. Per sista mars fanns över 300 Mkr i kapital på plattformen fördelat över 9000 konton. Intäkterna består av räntenetto, provisionsintäkter samt förmedlingsavgifter där förmedlingsavgifter är den stora intäktskällan. Vid uppläggning av en kredit så tar Savelend en avgift på 3% på lånesumman för att täcka kostnaden för kreditbedömning och liknande.

Lånen på plattformen kommer dels från egen regi men också från Svensk Kreditförmedling (SKF) och Partner Inkasso. Svensk Kreditförmedling, som sedan Q1 förmedlar sina fastighetslån via plattformen, står för över 60% av lånestocken.

Utöver fastighetskrediter (64%) är de större typerna av lån konsumentkrediter (14%) och företagslån (13%).

Sedan starten 2014 har den genomsnittliga årsavkastningen för investerare varit över 9%, efter kreditförluster och avgifter men innan skatt.

Faktureringsplattformen är fortfarande en mindre del av Savelends intäkter men har god tillväxt och skapar ett flöde av krediter till investeringsplattformen.

Tillväxt & lönsamhet

2020 var omsättningen 56 Mkr (44,7) och under Q1 var omsättningen 19,1 Mkr (12,1). Det motsvararen en tillväxt på 26% respektive 57%. Målet är att växa med minst 25% årligen.

Tillväxten i kapital på plattformen har varit stabil och hög. Under större delen av 2018 var kapitalet under 50 Mkr för att nu under Q1 nå över 300 Mkr. Även den genomsnittliga intäkten per investerad krona på investeringsplattformen har varit stabil och var under de senaste två åren samt under första kvartalet i år 0,16 kr. Nyligen tecknades också avtal med en institutionell investerare, Nordiska Kreditmarknadsaktiebolaget. I februari 2021 stod institutionella investerare för mindre än 5% av totala kapitalet.

Även antalet fakturatransaktioner växer. Plattformen hanterade över 1,2 miljoner (0,9) fakturor 2020. 2020 uppgick den genomsnittliga intäkten per hanterad faktura på faktureringsplattformen till 10,9 kr.

Under Q1 uppgick volymen till 0,39 miljoner fakturor och i april tillkom fackförbundet Akavia som Billectas hittills största kund. Billecta hanterar Akavias månatliga medlemsfakturering till omkring 130 000 medlemmar. Affären är värd cirka 3 Mkr per år och därmed bör den genomsnittliga intäkten per hanterad faktura sjunka framöver.

Rörelseresultatet var under 2020 -14 Mkr.

Bolagets planer

Av de 46 Mkr netto som bolaget nu tar in ska 60% accelerera bolagets expansion organiskt och via förvärv. Savelend vill även etablera sig på nya geografiska marknader. 15% beräknas gå till marknadsföring, 15% ska betala av dyra konvertibellån och resterande 10% ska användas i den operativa verksamheten.

Bland annat så inleds egen kreditgivning i Finland under första halvåret 2021. I Finland kommer inledningsvis fakturaköp och företagslån att tillhandahållas. Bedömningen är att Finland kommer bli lönsamt under 2023.

Affärsvärldens reflektioner

  • Alternativa kreditplaceringar är en tillgångsklass på tydlig uppgång. Både hos Savelends partner SKF och Tessin blir nya lån fulltecknade snabbt. Hur hållbar placerarnas vurm för den här typen av högriskkrediter är återstår att se. Vi kan konstatera att marknadstillväxten i hög grad är kopplad till en fortsatt stark svensk fastighetsmarknad. Det är nyproduktion av främst bostäder dessa lån finansierar.
  • De avkastningstal som Savelend uppger tyder på att företaget är skickliga på att hitta krediter med okej kvalitet att förmedla. Vi vill ändå lyfta fram fram att bolaget framöver avser etablera sig på marknader där man inte har samma historik, att kreditchefen är nyanställd och den viktiga partnern SKF, som genererar de populära fastighetskrediterna, startade relativt nyligen 2018.
  • Värderingen på 330 Mkr motsvarar knappt 5 gånger årsomsättningen. Det kan tyckas högt men Afv noterar att till exempel Tessin handlas till ännu högre nivåer. Troligen är inte värderingen ett hinder för att aktien ska gå bra på börsen.
  • Insiderägandet i Savelend är högt och uppgår till 45% efter noteringen. Ludwig Pettersson är fortsatt bolagets störste ägare med 21% och han har lock-up på hela innehavet under första året och därefter lock-up på 80% under ytterligare ett år. Detta är plus.

Slutsats

Afv vill inte direkt avråda placerare för att teckna Savelend. Konkurrensen på bolagets marknad är dock hög och det är slående att många P2P-bolag råkat i allvarliga problem. Allt från den amerikanska jätten Lending Club till svenska konkursen Trustbuddy. Mekaniken bakom förmedlingsverksamheten är mer komplicerad än man kan tro, anar vi. Vi ser inga tecken på att Savelend skulle stå inför problem men stannar här i ett neutralt råd.

AFFÄRSVÄRLDENS SLUTSATS

Förhoppningsbolag är svårbedömda och inslaget av oförutsägbarhet är större än för aktier i rörelsedrivande bolag. Som en påminnelse om det stora inslaget av slump så graderar Affärsvärlden sin syn på förhoppningsbolag som sidorna på en tärning. Där tärningsutfallen:

1 eller 2 = Sälj
3 eller 4 = Neutral
5 eller 6 = Köp

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du alla analyser

Annons från Spotlight Group