SaltX viktigaste projekt är ett fiasko

Teknikbolaget SaltX föll kraftigt efter Börsplus negativa analys i onsdags. Bolaget begärde i fredags rättelse på fyra punkter. Här presenterar vi ordagrant SaltX begäran om rättelser och Börsplus kommentar till dessa. Här berättar också kafferosteriet Löfbergs att de sedan 2014 inte kunnat summera någon ekonomisk nytta från Suncool-anläggningen som enligt SaltX är en bevisad framgång.

Onsdagens analys om SaltX (kurs 18,91 kronor den 16/3) ledde till en stor kursreaktion och starka negativa reaktioner från många av SaltX aktieägare.

På Twitter påstod SaltX vd Karl Bohman att Börsplus analys innehöll allvarliga felaktigheter varpå Börsplus bad Karl Bohman att konkretisera sin kritik och skicka in en begäran om rättelse.

Under fredagen fick Börsplus mejl av SaltX vd Karl Bohman med rubriken ”Rättelser”. Nedan återges den fullständiga texten från vd Karl Bohman (kursiverat) samt, under respektive punkt, Börsplus syn på saken inklusive ny information från Löfbergs.

1. Tidplanen för pilotanläggningen för Enerstore

SaltX vd Karl Bohman skriver:

”Hej, Detta gäller för Vattenfall EnerStore anläggningen Berlin:

Den byggs nu i H1

Installeras och driftsätts i H2

Den kommer att vara i gång och ge resultat i år.

Detta är helt enligt plan och vad vi kommunicerat utåt det vill säga i tidigare kvartalsrapporter och press releaser. Mitt svar på din fråga 2 augusti 2017 säger att anläggningen kommer att vara på plats (levererad) “ca 12 månader” vilket den också kommer att vara. Det vill säga det är ingen försening.”

Börsplus kommentar: Börsplus har aldrig påstått att en försening skulle vara ett faktum. Däremot står vi fast vid vår analys och slutsats att det är en stor risk att anläggningen är eller blir försenad.

Bohman återger inte mejlväxlingen den 2 augusti 2017 på ett korrekt sätt.

  • På Börsplus fråga ”när är anläggningen på plats?” svarade Karl Bohman: ”Inom ca 12 mån”.
  • På frågan när anläggningen ”kan tas i drift” svarar Bohman: ”Om ca 12 månader”.

Tolkningen av beskedet i augusti 2017 måste alltså vara att anläggningen ska vara i drift cirka augusti 2018. I jämförelse med den tidsangivelsen är vår slutsats att en försening verkar nästan oundviklig.

Viktigt att veta är att ”driftsättning” inte är samma sak som ”ta i drift”. Driftsättning är ett viktigt arbete i sig där processer och system måste justeras och trimmas på plats innan en anläggning kan tas i drift. Att installation och driftsättning skulle hinnas med på en dryg månad är inte sannolikt.

2. Pilotanläggningen för Suncool

SaltX vd Karl Bohman fortsätter:

”När det gäller SunCool projektet på Löfbergs så var det ett fel länk på vår hemsida. Detta är den korrekta: http://saltxtechnology.com/app/media/SunCool_Laymans-report.pdf Där kan man ladda ned slutrapporten från projektet från februari 2017. Vi döljer alltså ingenting om detta projekt, tvärtom det är vårt viktigaste demoprojekt liksom Ankara som precis blev slutrapporterat.”

Börsplus kommentar: En mejlintervju med Löfbergs pressansvarige Anders Thorén visar tydligt att det som SaltX kallar ”vårt viktigaste demoprojekt” är ett fiasko om förhoppningen var att man här skulle visa på kommersiella möjligheter för Suncool.

– Det handlar om en pilotanläggning som haft sin beskärda del av problem, skriver Löfbergs pressansvarige Anders Thorén.

Fråga: Kan du berätta vilken ekonomisk nytta Löfbergs haft av anläggningen?

– Vi gick in med vetskap att det är en pilotanläggning med förhoppning att kunna bidra till utveckling av ny, klimatvänlig teknik. Över tid har det inte handlat om ekonomisk nytta för oss, skriver Anders Thorén.

Fråga: Hela syftet var väl att det skulle vara en pilotanläggning som skulle visa på ekonomiska fördelar? Hur har ni inte kunnat få ekonomiska fördelar sedan 2014?

– Vårt primära syfte var att bidra i utveckling av ny klimatsmart teknik. Klart att vi hoppades på ekonomiska fördelar, vilket det inte inneburit, men det var som sagt sekundärt, skriver Anders Thorén.

Fråga: Är panelerna i full gång fortfarande?

– Just nu är de inte igång, vi inväntar besked från SaltX angående service och underhåll, skriver Anders Thorén.

3. Finansieringsbehov

SaltX vd Karl Bohman skriver:

”Vad gäller nyemission så är det inte alls aktuellt – vi hade 72 Mkr i kassan 31/12 2017.”

Börsplus kommentar: Per Q4 bränner SaltX cirka 60 Mkr i årstakt. Efter avdrag för skulder räcker kassan inte för evigt.

4. Värdet av SaltX samarbetsavtal

SaltX vd Karl Bohman skriver:

”Alla våra samarbetsavtal med partners och kunder har substans. De flesta avtal involverar betalning av betydande summor (tiotals miljoner) för att få en licens eller marknadsrättighet från SaltX. Se t.ex. på NSECT, MCC, TUS Stjernberg och Ahlstrom-Munksjö. Alla dessa investerar betydande belopp i resurser och utrusning (tiotals eller hundratals miljoner). Vi kan av sekretess inte ange exakta summor.”

Börsplus kommentar: Vi får väl se. Än så länge har SaltX bara haft symboliska intäkter från dessa partners.

***

Övergripande slutsats

Beskedet från Löfbergs är ett grundskott mot hela SaltX affärsidé som bygger på att deras teknik möjliggör enorma besparingar.

Suncool har inte lett till någon ekonomisk nytta alls när Löfbergs summerar utvecklingen sedan 2014. Den elaka tolkningen är att testet av Suncool gav ett tydligt svar. Suncool gav inga ekonomiska fördelar.

Det är allvarligt nog men än värre är att SaltX istället för att vara ärliga lyfter fram en text som SaltX själva står bakom som verkar skriven i gränslandet propaganda för EU-bidrag och hyperbolisk produktreklam.

Börsplus ändrar inte uppfattning. SaltX är ett bolag man inte kan lita på. Aktien är inte värd många kronor.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel finns på www.svd.se. I juli 2019 migrerades denna och ett tusental andra artiklar över från SvD till analystjänsten Börsplus och därefter (april 2020) till Affärsvärlden. I vissa fall har delar av dessa artiklar dessvärre inte följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla tabeller, bilder, formatering eller rutor med tilläggsinfo. Om du vill vara säker på att läsa en artikel med helt fullständig information bör du alltså söka rätt på ursprungsversionen på www.svd.se. Ett enkelt sätt att hitta dit är att via en sökmotor som Google söka på ”SvD Börsplus + [Bolag] och/eller [Rubrik]”.
Annons från Spotlight Group