Saltängen: Bommar en utdelning

Enfastighetsbolaget blir det första att missa en utdelning då stora utgifter för upprustning av fastigheten tynger kassaflödet. Än så länge kan man dock sälja aktien utan större förlust och vi skulle luta åt att göra det.
Saltängen: Bommar en utdelning - db5595f5-67b1-4160-b50e-8d9a0bc1e821fitcroph450q80upscaletruew800s0c81528e87a55e4d9f24a0f2ef5d0a18071cfb5e

Vi har tidigare skrivit om Saltängen (123,20 kr). Det är ett enfastighetsbolag (den här krönikan beskriver fenomenet lite djupare) med syftet att äga en enda fastighet och dela ut hela kassaflödet till ägarna. Den höga utdelningen är också i princip enda anledningen till att så många äger aktien (drygt 5 000 enligt Holdings).

Saltängen äger ett av ICAs två centrallager i Sverige som finns i Västerås med en total uthyrbar area om ca 105 000 kvadratmeter. Fastigheten är fullt uthyrd till ICA Fastigheter som enda hyresgäst med kontrakt till och med 2023.

SALTÄNGEN
Börskurs: 123,20 kr
Börsvärde 567 Mkr
Börsvärde relativt substansvärde 87% (13% rabatt)
P/E-tal 9,4
Resultat per aktie (EPRA & 10% skatt) 13,08 kr
Utdelning per aktie 9,80 kr
Aktiens direktavkastning 8,0%
BALANSRÄKNING
Förvaltningsfastigheten 1 360 Mkr
Fastighetens direktavkastningskrav 5,9%
Nettoskuld 581 Mkr
Belåningsgrad förvaltningsfastigheter 43%
Eget kapital 651 Mkr
Soliditet (stamkapital) 47%
Källa: SvD Börsplus / Bolaget

Vi skrev kritiskt om Saltängen redan för drygt ett år sedan då vi noterade att stora investeringar i fastigheten slukat nästan hela kassaflödet under 2017 och nu även under 2018. Dessa ”investeringar” har Saltängen bekostat utan att få något av väsentligt värde i gengäld.

Det här är helt centralt i Saltängen eftersom bolagets skapare – investmentbanken Pareto – konstruerat denna ”fastighetsprodukt” med minimalt utrymme för extra utgifter utöver plan. Tabellen nedan visar att nästan hela bolagets kassaflöde går åt till amorteringar och utdelningar.

SALTÄNGENS KASSAFLÖDE ETT NORMALT ÅR
Hyresinbetalningar 83 Mkr
Underhåll och fastighetsskatt – 4 Mkr
Administration – 3 Mkr
Räntebetalningar – 16 Mkr
Betald skatt – 8 Mkr
Kassaflöde in = 52 Mkr
Amortering enligt låneavtal – 6 Mkr
Aktieutdelning (9,80 kr per aktie) – 45 Mkr
Kassaflöde ut = – 51 Mkr
Utrymme för kostnader och investeringar utöver plan = 1 Mkr
Total kostnad för upprustningsprojekt 2017-2018 83 Mkr *
* Varav 50 Mkr var känt vid listningen 2015 och bekostades av tidigare fastighetsägaren Tribona genom prisavdrag när fastigheten såldes till Saltängen.

Säkerhetsmarginalen är alltså lövtunn och Saltängen har svårt att klara ens mindre renoveringar eller högre räntor utan att ta pengar från kassan eller låna pengar på banken – eller i värsta fall nagga på utdelningen.

Bolagets bokslut från förra veckan visade just att man nu behöver ta till det sistnämnda alternativet för att hålla finanserna i schack. Det är lite av en märkeshändelse i ”enfastighetssektorn” då Saltängen oss veterligen är först med att missa en utdelning bland de enfastighetsbolag som kommit till börsen senaste åren. Eftersom bolaget delar ut fyra gånger per år innebär det en utdelningssänkning från 9,80 till 7,35 kr per aktie.

Budskapet från bolaget är att man ”hoppar över” en utdelning för att bibehålla god likviditet i bolaget. Men att detta ska ses som en engångshändelse och att utdelningsutrymmet framåt inte har förändrats.

Vi är inte lika säkra på den saken eftersom vår genomgång av kassaflödet ovan visar att det krävs ganska små extrautgifter för att rubba bolagets finanser. Samtidigt är det hel del saker som Saltängen enligt hyreskontraktet åtar sig att fixa.

Underhåll och kostnadsallokering enligt hyreskontraktet (fritt översatt utdrag)

Saltängens åtaganden:

Hyresvärden ansvarar för och ska betala för underhåll och utbyte av fastighetens byggnadsdelar, markytor och markanläggningar och se till att dessa underhålls och ersätts i den utsträckning som krävs för att behålla fastigheten i samma skick som fastigheten var vid början av hyresperioden, med beaktande av investeringar, underhåll och utbyten som utförts under hyresperioden och normalt slitage.

ICAs åtaganden:

Hyresgästen är ansvarig för och ska betala för allt felavhjälpande underhåll utanför och inuti byggnaden. Hyresgästen har egna abonnemang för uppvärmning, vatten, avlopp, el och ansvarar också för städning, snöavslutning och underhåll av utomhus.

Saltängens frånträdande vd Stefan Björkqvist menar att den upprustning som under 2017–2018 gått på ungefär 80 Mkr utgör ”värdehöjande investeringar” för bolaget. Samtidigt har han svårt att i mejlväxling med Börsplus motivera exakt hur investeringarna skapat värde med tanke på att de inte lett till högre hyror utan enbart en ettårig förlängning av hyreskontraktet.

I ett bolag där den möjliga avkastningen i stort är begränsad till en utdelning kring 8 procent men där nedsidan potentiellt sett är stor tycker inte vi det finns någon större anledning att ta risk på bolag där det finns tydliga varningssignaler. Saltängen är dessutom ett av de enfastighetsbolag med allra kortast löptid på hyreskontraktet vilket förstås är en ännu större risk.

I bästa fall tror vi aktien kan återhämta sig till 130 kronor på något års sikt. Det skulle i så fall innebära en årsavkastning inklusive utdelningar på drygt 10 procent.

Börjar man i stället ifrågasätta hur hög utdelningen kan vara i ett längre perspektiv kan aktien å andra sidan utan problem falla till 90 kronor vilket skulle innebära en förlust på drygt 20 procent. Börjar det osa katt kring hyreskontraktet med ICA är fallhöjden förstås större än så. Vi tycker de oddsen talar för att man gör bäst i att sälja aktien. Det finns bättre alternativ på andra håll.

Tyvärr pekar hela incidenten på problemet med enfastighetsbolag. De är fastighetsstrukturer riggade för ett huvudsakligt syfte: att skylta med så hög utdelning som möjligt – även om det kanske inte alltid är hållbart på längre sikt.

* Givet bolagets ambition att dela ut 9,80 kr per aktie. Räknat på årets utdelning om 7,35 kr är direktavkastningen 6,0%.
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel finns på www.svd.se. I juli 2019 migrerades denna och ett tusental andra artiklar över från SvD till analystjänsten Börsplus och därefter (april 2020) till Affärsvärlden. I vissa fall har delar av dessa artiklar dessvärre inte följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla tabeller, bilder, formatering eller rutor med tilläggsinfo. Om du vill vara säker på att läsa en artikel med helt fullständig information bör du alltså söka rätt på ursprungsversionen på www.svd.se. Ett enkelt sätt att hitta dit är att via en sökmotor som Google söka på ”SvD Börsplus + [Bolag] och/eller [Rubrik]”.