Sagax Pref: Köpläge i utdelningsaktien?

Preferensaktien handlas nu under inlösenkurs och lockar med nästan 6 procents direktavkastning. Nyckelfrågan är hur den lite sköra balansräkningen skulle klara ett pessimistiskt scenario där fastighetspriserna faller kraftigt.
Sagax Pref: Köpläge i utdelningsaktien? - Sagax

PREF-GUIDEN ANALYSERAR ALLA PREFERENSAKTIER

Affärsvärldens verktyg Pref-guiden är en tjänst enbart för dig som prenumerant på Affärsvärlden. Där du kan se väsentliga nyckeltal och villkor för samtliga börsnoterade preferensaktier. Du hittar även länkar till våra senaste analyser av preferens- och D-aktier.

Det är lätt att imponeras av fastighetsbolaget Sagax och dess VD David Mindus. Bolaget äger lager- och industrifastigheter i större städer i bland annat Sverige, Finland, Nederländerna, Frankrike och Spanien.

På fem år har fastighetsbeståndet nästan trefaldigats och värderas nu till närmre 40 miljarder kronor. Driftnettot har under samma period ökat med omkring 140 procent.

Denna text handlar om Sagax preferensaktie (34 kr). De totalt knappa 17 miljoner utestående preferensaktierna är en sorts kvarleva efter att Sagax under 2017 erbjudit lösa in dessa och istället emitterat D-aktier (som fyller ett liknande syfte men till för bolaget bättre villkor).

Preferensaktien har en fast utdelning på 2 kronor per aktie vilket också är i princip enda skälet att äga aktien. Direktavkastningen är just nu 5,9 procent vilket kan jämföras med snittet på 6,5 procent för likartade aktieslag i andra fastighetsbolag.

SAGAX PREF
Börskurs preferensaktie: 34,00 kr Direktavkastning: 5,9%
Inlösendatum: evig? * Kupongtäckningsgrad: 9,7x **
Börsvärde (stamaktier): 34,4 mdr Belåningsgrad: 68% ***
VD: David Mindus Ordförande: Staffan Salén
VILLKOR I BOLAGSORDNING
Preferensutdelning per år: 2,00 kr Avstämningsdagar: sista mar/jun/sep/dec
Inlösenkurs: 35,00 kr Likvidationsbelopp: 30,00 kr
Uppräkningsränta vid utebliven utdelning: 7% Övrig kommentar: Frivillig omvandling till D-aktie på begäran av ägare.
* Affärsvärldens bedömning. Om det i bolagsordningen till nuvarande marknadspriser saknas incitament för stamaktieägarna att lösa in preferensaktien så klassar Affärsvärlden löptiden som evig.
** Bolagets vinst före skatt i relation till total preferens- och D-aktieutdelning.
*** Visar hur högt stamaktieägarna belånat bolaget räknat som nettoskuld plus preferenskapital dividerat med bokförda fastighetstillgångar.
Källa: Affärsvärldens Pref-guide / Bolaget

Affärsidén kan sägas karaktäriseras av att bolaget köper fastigheter som var för sig kommer med hög avkastning till hög risk. Men som samlas i ett enormt bestånd där riskerna sprids över ett stort antal olika fastigheter, i dagsläget över 500 stycken. Det hela blir ett sorts multipelarbitrage för fastigheter.

Givet utvecklingen tycks det helt klart ha fungerat och Sagax gör i nuläget ett resultat före skatt på omkring 2,4 miljarder kronor. Det är nästan 10 gånger den totala preferens- och D-aktieutdelningen som varje år uppgår till knappt en kvarts miljard.

Även i ett pessimistiskt scenario där driftnettot faller med 10 procent och finansieringskostnaderna stiger med 10 procent ser inte utdelningen ut att vara hotad av det skälet. Kupongtäckningen skulle då falla från 9,7 till 8,4 gånger.

SAGAX RESULTATRÄKNING
I ett pessimistiskt scenario med 10% lägre driftöverskott och 10% högre finansieringskostnader
Idag enligt intjäningsförmåga Pessimistiskt scenario Kommentar
Hyresintäkter 2 955 Mkr Idag 4,7% vakansgrad
Driftskostnader -516 Mkr Idag 83% överskottsgrad
DRIFTSÖVERSKOTT = 2 439 Mkr = 2 195 Mkr Antar 10% lägre driftöverskott
Central administration -124 Mkr -124 Mkr
Finansnetto -419 Mkr -461 Mkr Snittränta från 1,8% till 2,0%
FÖRVALTNINGSRESULTAT = 1 873 Mkr = 1 610 Mkr
Övriga intäkter (intressebolag m.m.) 544 Mkr 490 Mkr Främst Söderport och Hemsö
RESULTAT FÖRE SKATT = 2 417 Mkr = 2 100 Mkr Kupongtäckning från 9,7 till 8,4
Resultat per stamaktie (EPRA) 6,84 kr 4,73 kr
Avkastning på eget kapital, stamaktier 15,2% Schablon exkl. värdeförändring
Källa: Affärsvärldens beräkningar / Sagax. EPRA är enhetligt definierade nyckeltal för fastighetsbranschen.

Sagax äger fastigheter på en rad marknader som kört med betydligt hårdare nedstängning av samhället än vad Sverige gjort under coronakrisen.

Även om bolaget i första kvartalet höjde helårsprognosen för förvaltningsresultatet med någon procent finns en del små oroande signaler. Exempelvis hade bolaget uppsagda hyresavtal om 82 Mkr (54 samma i kvartal i fjol) jämfört med nyuthyrning på 15 Mkr (28 samma kvartal i fjol).

En tydlig försämring alltså. Även om det är en tröst i sammanhanget att Sagax generellt arbetar med väldigt långa hyreskontrakt. Det genomsnittliga hyreskontraktet förfaller om ungefär fem år.

Man kan också fundera över hur aptiten på fastighetsinvesteringar kommer påverkas i krisen. I vårt pessimistiska scenario räknar vi med att den avkastning som investerare kräver för likartade fastigheter stiger från 6,5 till 7,0 procent. Då kan fastighetsportföljen tappa drygt 6 miljarder i värde.

Då stiger den redan höga belåningsgraden från 57 till 68 procent. Inkluderar man dessutom preferens- och D-aktiekapital i den siffran blir belåningsgraden hela 82 procent. Då börjar det bli svettigt.

Bolagets främsta finansieringskälla är obligationer i euro. Totalt uppgår utestående obligationer till närmre 16 miljarder kronor. Det är stora belopp även om det är positivt att merparten har lång löptid, 2023/24 eller längre.

Inga skulder förfaller i år och bara 7 procent förfaller 2021. Om bolaget hade haft större förfall av skulder i år hade det kunnat innebära problem och/eller risk för väsentligt högre finansieringskostnader för bolaget.

SAGAX BALANSRÄKNING
I ett pessimistiskt scenario med 10% lägre driftöverskott och 8% högre avkastningskrav (till 7,0%)
Per Q1 2020 Pessimistiskt scenario
Förvaltningsfastigheter 37,7 mdr 31,5 mdr
Fastighetsvärde per kvm 11,4 tkr/kvm 9,6 tkr/kvm
Belåningsgrad fastigheter 57% 68%
Belåningsgrad inkl. preffar 68% 82%
Substansvärde per aktie (EPRA NAV) 61 kr 40 kr
Källa: Affärsvärldens beräkningar, kan skilja mot hur bolaget rapporterar.

Affärsvärldens slutsats

Vi har tidigare pekat ut Sagax preferensaktie som ett tänkbart investeringsalternativ om kursen (idag 34 kr) faller under inlösenkursen (35 kr). Där är vi alltså nu.

Vi har mycket stort förtroende för ledningen i Sagax – men även skickliga operatörer kan fällas av extrema externa chocker. Vårt huvudscenario är ändå att utdelning på preferens- och D-aktie behålls intakt.

Insynspersoner i bolaget har köpt D-aktier för omkring 25 Mkr i mars och tolkningen av det är positiv även för preferensaktien, eftersom dessa aktieslag sitter i (nästan) samma båt.

Om läget normaliseras är avkastningspotentialen på något års sikt i storleksordningen 10 till 20 procent. Ingen enorm uppsida alltså. Nedsidan i ett grinigt scenario är å andra sidan betydligt större. Vi gillar Sagax men den ganska ansträngda balansräkningen gör att vi stannar med en neutral inställning till preferensaktien.

Sagax tio största ägare Miljoner A-aktier Miljoner B-aktier Miljoner D-aktier Miljoner Pref Kapital Röster
David Mindus 10,5 76,3 1,2 0,0 19,8% 26,7%
Rutger Arnhult 5,7 34,8 4,4 0,0 10,1% 14,1%
Staffan Salén 4,3 35,0 0,1 8,9% 11,3%
Tredje AP-fonden 24,2 5,5% 3,5%
Fjärde AP-fonden 0,0 15,5 6,7 5,0% 3,2%
Länsförsäkringar Fonder 17,0 3,8% 2,5%
Avanza Pension 0,0 1,1 11,3 1,4 3,1% 2,1%
SEB Fonder 12,9 0,2 2,9% 1,9%
Swedbank Robur Fonder 0,5 6,7 0,2 1,7% 1,7%
Erik Selin 1,1 4,4 1,8 1,6% 2,5%
Källa: Holdings
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du alla analyser

Annons från Carnegie Fonder
Annons från AMF
Annons från AMF