Analys Investmentbolag
Så värderas investmentbolagen
Fortsatt stor premie för Latour
Latour, Bure, Creades och Linc handlas till 25-50% premie mot substansen. Det är fortsatt högt. Även om det kan finnas orealiserade dolda värden bland bolagens onoterade innehav. Creades sålde sitt innehav i Pricerunner i höstas till Klarna och tog betalt i aktier. Numera kan man alltså få exponering mot Klarna via Creades.
Linc noterades på börsen i slutet av maj 2021 och fokuserar på investeringarna i hälsovårdssektorn. Bengt Julander är ordförande och Karl Tobieson är VD. Än så länge utgör den onoterade portföljen för Linc en relativt liten del av totalen (drygt 7%). I nuläget föredrar vi hellre att investera i de noterade bolagen direkt. Några större innehav som vi har köpråd på är exempelvis MedCap och Calliditas.
Investor – börsen till rabatt
Investor handlas till en rabatt på cirka 12% mot substansen. Investor är som bekant största ägare i Ericsson (8% av kapitalet och 24% av rösterna). Ericsson har varit i blåsväder angående mutbrott och IS-finansiering. Innehavet i Ericsson utgör cirka 3,4% av substansvärdet i Investor.
Störst andel av substansen i Investor står Atlas Copco (15%) samt ABB (13%) för.
Rejäl rabatt för VNV Global
VNV Global, tidigare Vostok New Ventures, är kanske ett av Stockholmsbörsens mindre välkända investmentbolag. Bolaget grundades som Vostok Nafta 1996, då med investeringsfokus österut. Idag investerar VNV Global i bolag över hela världen och endast en mindre del av portföljen finns i Ryssland (3,8% av substansen 31 december 2021). Styrelseordföranden Lars O. Grönstedt har dock varit i ropet de senaste dagarna då han varit strategisk rådgivare i båda Nord Stream-projekten.
VNV Global har i vilket fall haft en motig period på börsen. Förutom en allmän techfrossa har några av bolagets portföljbolag haft det extra tufft. Guldägget Babylon Health noterades på New York-börsen i höstas men har halverats i värde sedan dess. VNV har även tvingats till nedskrivningar i de onoterade innehaven Blablacar, Swvl och Gett. Blablacar har exponering mot Ryssland och Ukraina.
VNV har dock en hel del kassa att sätta i spel. De senaste månaderna har bolaget tagit in drygt 1,2 Mdkr i en riktad emission och lika mycket i ett obligationslån. Drygt 367 Mkr redan har redan investerats i elscooterföretaget Voi samt bokningstjänsten BokaDirekt. Kassan ger spännande möjligheter när värderingarna i tech-sektorn har kommit ned, även om det onoterade adderar risk till caset. Vi på Affärsvärlden anser att substansrabatten på 45% är på tok för hög och behåller vårt köpråd.
Nordic Asia
I höstas noterades investmentbolaget Nordic Asia, vars affärsidé är att investera i börsbolag i Kina. Större ägare i Nordic Asia är riskkapitalnestorn Mikael Ahlström och investeraren Peter Lindell.
Flat Capital gör emission
De mindre investmentbolagen Havsfrun och Flat Capital värderas med en rejäl premie mot substansen. Flat Capital noterades på First North i höstas och ägs till stor del av Klarnagrundaren Sebastian Siemiatkowski. Flat Capital äger aktier i Klarna vilket troligen är en stor anledning till att Flat Capital fortsatt handlas till en stor premie mot substansvärdet. Vi på Affärsvärlden rekommenderade att teckna Flat Capital vid noteringen i höstas. Aktien dubblerades första handelsdagen och fortsatte därefter att värderas upp. När aktien handlades till makalösa 300% premie (40 kronor per aktie) slog vi om till ett säljråd och avrådde från aktien.
Flat Capital handlas nu kring 22-23 kronor. Bolaget genomför för närvarande en företrädesemission på 190 Mkr för att finansiera nya investeringar. Teckningskursen är 20 kronor. Vid årsskiftet var substansvärdet 11,96 kronor per aktie. Oavsett om vissa av de onoterade bolagen skulle vara konservativt värderade så är premien mot substansen fortsatt stor. Transparensen huruvida innehaven värderas är dessutom undermålig.
Vi ser ingen anledning till att teckna aktier i Flat Capitals emission eller köpa aktien på börsen med rådande substanspremie och volatila börsklimat. Varken Sebastian Siemiatkowski eller VD Hanna Wachtmeister tecknar sina andelar i emissionen. Säljrådet kvarstår.
Så värderas portföljbolagen
Klicka på respektive flik i grafiken nedan för att se hur respektive investmentsbolags underliggande portföljbolag värderas.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.
Här hittar du alla analyser