Analys IPO-guiden S2Medical
S2Medical: Egen produktion av plåster och intäkter
SvD Börsplus tar sig an nya börsbolag på två olika sätt:
- Grundläggande granskning av alla noteringar via Börsplus IPO-guide. IPO-guiden fokuserar på prospektet, villkoren, alla aktörerna och eventuella ”varningsflaggor” kopplade till själva erbjudandet.
- Aktieanalyser som går direkt till SvD Börsplus prenumeranter med råd om man bör teckna aktien eller ej. Analyserna fokuserar på bolagsanalys och aktievärdering. Det här är en sådan analys men i en extremt förenklad form. Flödet av nya bolag är så skiftande att det ibland blir orimligt att göra ”fullskaliga” analyser. Så är fallet här. Nedan följer istället Börsplus reflektioner och magkänsla efter en första genomläsning av prospektet.
IPO-GUIDE | S2Medical |
Lista | First North |
Omsättning rullande tolv månader | 1 Mkr |
Antal anställda | 10 |
Teckningskurs | 14,50 kr |
Rådgivare | Partner FK |
Storlek på erbjudande | 40 Mkr (varav 100% nyemission) |
Börsvärde vid IPO | Cirka 164 Mkr |
Emissionskostnad | Cirka 4 Mkr (8,8% av erbjudandet) |
Säkrad andel av IPO* | 52% |
Investerare som ska teckna i IPO | BigState International, Consensus Lighthouse Asset, T-bolaget, Martin Zetterström, Gerhard Dal, m.fl. (52% i åtagande) |
Garanter | – |
Flaggor** | Två flaggor |
Sista teckningsdag | 2018-11-16 |
Beräknad första handelsdag | 2018-11-28 (12 dagars väntetid) |
* Andelen av antalet aktier i erbjudandet som på förhand är säkrade via förbindelser (garantiåtagande/teckningsåtaganden). | |
** Särskild metodik. Se faktaruta nedan. | |
Källa: SvD Börsplus / bolaget | |
Källa: SvD Börsplus / bolaget |
Två flaggor
Börsplus IPO-guide granskar alla noteringar efter 24 typfall av så kallade flaggor. Genomsnittet efter drygt 160 granskade börsnoteringar är 1,6 flaggor för miljardbolag, 2,5 för småbolag och 4,2 för mikrobolag. En flagga är inte så allvarligt i sig utan mer en signal om att man som investerare bör fundera ett extra varv kring vissa aspekter.
Börsplus hittar två flaggor i S2Medical, att jämföra med 2,5 som är genomsnittet för småbolags noteringar.
# Rabatterad emission tätt inpå IPO
Det förekommer att bolag en kort tid inför IPO gör nyemission till en värdering som är rejält mycket lägre än vid noteringen. Det kräver en förklaring. Har det hänt mycket i bolaget på kort tid är man kanske inte mogen för notering? Var det en kompisemission så vill man också veta varför. En variant av kompisemission är extra förmånliga optionprogram.
S2Medical gjorde under november 2017 en nyemission till en teckningskurs på 8 kronor. I juli 2018 gjordes en nyemission till teckningskurs på 10 kronor. Detta kan jämföras med nuvarande teckningskurs på 14,50 kronor.
# Täta personkopplingar
Om nyckelpersoner har nära personliga relationer eller affärskopplingar via andra bolag så ökar risken att det inte enbart är professionella hänsyn som styr besluten.
S2Medical har affärer med fyra bolag som har kopplingar till storägaren SivlerSkog Group, alltså grundarna Petter Sivlér och Mårten Skog.
S2Medicals verksamhet i korthet
Bolaget är ett medicintekniskt bolag grundat 2013 i Linköping av två unga medicinska biologer, Petter Sivlér och Mårten Skog.
S2Medical utvecklar och säljer sårläkningsprodukter med fokus på brännskador och kroniska sår. Bolaget har utvecklat ett nytt cellulosabaserat material för läkning av både brännskador och kroniska sår vid namn eiratex®. Eiratex®-teknologin har inte patentskydd men produkterna är CE-märkta och får marknadsföras i EU.
Produkterna är utvecklade och producerade i S2Medicals produktionsanläggning i Linköping. S2Medical står nu precis på gränsen mellan att vara ett utvecklingsbolag med nära noll omsättning och ett bolag med fokus på försäljning och tillväxt.
I Norden sköter man försäljningen själv via egna säljare. Utomlands är det distributörer som gäller.
Hittills har S2 distributörer i Storbritannien, Italien och Turkiet och för 16 marknader utanför Europa, dock ej USA.
Bolaget har också precis öppnat en klinik, S2 Clinic, för behandling av kroniska sår samt konsultationer. Den egna kliniken ger, förutom intäkter, också Bolaget en möjlighet att demonstrera de egenutvecklade produkterna och visa upp alla fördelarna med S2Medicals produkter och sårläkningsstrategi.
S2Medical erbjuder produkter inom hela processen av sårläkning, från ”debridering” och ”granulering” till ”re-epitelisering”. Bolaget är även återförsäljare av medicintekniska produkter, vilka är komplement till de egenutvecklade produkterna.
S2 har även myndighetsgodkännanden för försäljning av produkten Epiprotect (baserad på eiratex®-teknologin) på åtta marknader utanför Europa och har pågående registreringsprocesser igång för ytterligare 12 marknader.
Filmen nedan är en 14 minuters intervju med grundare och vd Petter Sivlér.
Några reflektioner runt S2Medical
- Hur stor är marknaden? Förekomsten av brännskador är större än man kan tro, särskilt i utvecklingsländer, men den tio gånger större marknaden är kroniska sår. I Sverige talar vi 40 000 patienter som lider av kroniska sår vilket drar 4 procent av sjukvårdsbudgeten enligt S2 Medical.
- Det har gjorts några studier av S2-produkten Epiprotect2117 som enligt S2 Medical visar på stor klinisk nytta och stora kostnadsbesparingar. Börsplus bedömning är dock att produkterna skulle gynnas av fler och tyngre studier som ger tyngre bevis för fördelarna.
- Grundarna är unga, runt 35 år gamla. De är utbildade inom medicinsk biologi men har inte hunnit med några längre forskarkarriärer innan starten av S2 Medical. Det är en lite ovanlig profil. Flertalet Life Science-bolag vilar ju typiskt sett på forskning från någon professor. Unga hungriga entreprenörer är en bra sak men att hela bolaget tillkommit på ett fåtal år gör att man kan fråga sig hur stort det unika värdet i produkten är. I prospektet läser vi bland annat följande: ”S2Medical har inte patentskydd för teknologin eiratex®, vilket är tekniken bakom huvudprodukterna EPIPROTECT® 2117 och EPIPROTECT® ULCER. S2Medical är beroende av att bevara eiratex®-teknologin som en företagshemlighet i syfte att förhindra andra från att producera egna förband med samma teknik. Om ett annat företag producerar ett förband med liknande teknik och patenterar tekniken så kan det komma att påverka Bolagets verksamhet, finansiella ställning och rörelseresultat negativt.”
- Pengarna från nyemissionen ska gå till marknadsföring och försäljning. Det skiljer S2 från många andra Life Science-bolag som handlar mer om forskning i tidig fas. Sedan i augusti har S2 Medical offentliggjort fyra ordrar där tre betecknas som ”stora” vilket verkar vara 0,1 Mkr och uppåt. Den största ordern är på 0,6 Mkr och kommer från distributören i Turkiet som även förbinder sig att beställa för minst 6–8 Mkr de kommande tre åren. Det är så klart bra med stora orders. Men tankarna går lite till Bactiguards tuffa tidiga år på börsen när de viktiga nya kunderna fanns i Mellanöstern istället för i Sverige.
- Förutom de gängse riskerna kopplade till om produkten är bra och unik nog för att nå hög omsättning så vill vi lyfta fram två aspekter i S2 Medical som visserligen har stora fördelar men också medför extra risker.
- För det första produktionen. Så här skriver S2 i prospektet: ”Produktion av eiratex® sker i egna lokaler i Linköping. Det är S2Medical som har utvecklat produktionsutrustningen och tekniken. Produktionsutrustningen kan fallera, vilket kan medföra att Bolaget misslyckas med sina leveransförpliktelser. Det finns även en risk att kvalitetsproblem uppstår vid massproduktionen av eiratex®.”
- För det andra den nya egna sårvårdskliniken i Linköping vid namn S2Clinic. Det finns fördelar med i egen regi testa produkterna i skarpt läge och kunna visa upp detta för presumtiva kunder och partners. Men det är tre svåra ting att både driva produktutveckling, egen klinik och global försäljning i ett och samma lilla bolag.
Börsplus magkänsla
Vi tycker S2 ger ett seriöst och gediget intryck med stort och äkta engagemang både för produkternas samhällsnytta och vikten av att bygga ett kommersiellt framgångsrikt bolag.
Visar sig produkterna vara tillräckligt bra och unika för att vinna marknadsandelar på allvar så lär S2 Medical vara ett intressant uppköpsobjekt för exempelvis Mölnlycke eller varför inte Essity?
Som med alla förhoppningsbolag ska man vara medveten om att risken för flopp är många gånger större än chansen till framgång.
Kortsiktigt är det dock troligt att S2 Medical kan visa på hög procentuell tillväxt. Inte minst av mindre kvalitativa skäl. Det är ju relativt enkelt att få upp omsättningen i den egna klinken eller som återförsäljare av andras produkter. Distributörer kan också ofta ge en stor ”ryckighet” i omsättningen som från låg bas innebär en extra ”potential” för S2 Medicals möjligheter att visa hög redovisad tillväxt.
Detta är dock inga jättesolida skäl att äga en aktie som S2 på lång sikt. Men allt som allt är S2 ett utvecklingsbolag som är bättre än de flesta.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.