Rocker: Rock bottom

Finansbolaget Rocker har misslyckats med tidigare satsningar och söker nytt kapital på börsen att bränna för att bli ”neobank”. Låt det inte bli ditt. Maken till desperat IPO har vi inte sett på länge.
I en analys anser Affärsvärlden att Rocker har mycket att bevisa innan den höga värderingen är motiverad. Rådet är att inte teckna aktien i stundande IPO.
Rocker grundades 2017 under namnet Bynk som marknadsfördes friskt i TV under 2018-2019. Idag har grundaffären inom blancolån breddats och visionen är att vara en neobank som på sikt utgör ett fullgott digitalt alternativ till fullservicebankerna.
Rocker
Teckningskurs: 16,50 kr Antal aktier: 90,4 m
Börsvärde: 1 492 Mkr Nettokassa: 352 Mkr
VD: Hanna Neidenmark Ordförande: Dennis Ahlsén

Rocker (teckningskurs 16,50 kr) är ett fintechbolag som bedriver verksamhet inom två affärsområden.

Det ena kallas ”Rocker You” och är baserat kring en mobilapp som syftar till att ge användaren en helhetsöverblick av sin ekonomi. Inklusive möjligheter till extratjänster inom områden som betalkort, krediter, sparande med mera.

Det andra heter ”Rocker Pay” där bolaget erbjuder checkoutlösningar för privatpersoners handel på begagnatmarknaden. Här har Rocker bland annat två produkter tillsammans med Blocket som gör det lättare och säkrare att skicka paket och utföra betalningar vid handel på annonssajten.

Visionen på sikt är att som så kallad ”neobank” utgöra ett fullskaligt digitalt alternativ till fullservicebankerna. I juni 2021 hade Rocker 161 000 kunder på plattformen.

Bolaget grundades 2017 under namnet Bynk av utbrytare från den Schibsted-ägda låneförmedlaren Lendo. Det handlar om Mathias Johansson och Jonas Hultin samt Lendo-medgrundaren Dennis Ahlsén. Hultin och Ahlsén äger idag cirka 6% vardera och sitter i styrelsen. Mathias Johansson verkar ha lämnat bolaget kort före noteringen.

VD sedan början av 2021 heter Hanna Neidenmark. Även hon kommer från Lendo bland annat som tidigare produktchef, finanschef och VD. Hon äger inga aktier i Rocker men väl teckningsoptioner där de två största optionsprogrammen ger henne rätt att teckna 425 000 aktier till kursen 51,40 kronor under 2024.

Affärsvärldens huvudscenario 2020 2021E 2022E 2023E
Omsättning 89 89 116 151
 – Tillväxt -11,7% 0,0% +30,0% +30,0%
Rörelseresultat -73 -116 -151 -173
 – Rörelsemarginal -81,7% -130,0% -130,0% -115,0%
Resultat efter skatt -72 -116 -151 -173
Vinst per aktie -0,93 -1,28 -1,67 -1,92
Utdelning per aktie 0,00 0,00 0,00 0,00
Avkastning på operativt kapital Neg. Neg. Neg. Neg.
EV/Sales 12,8 12,8 9,8 7,6

Rocker ska nu noteras på First North och tar i samband med det in 200 Mkr. Kapitalet ska främst användas till att finansiera utveckling av nya produkter och tjänster, expandera till nya geografiska marknader samt till rörelsekapital. Styrelsen bedömer att nettokassan efter notering på drygt 350 Mkr räcker till första halvan av 2023 innan nya tillskott sannolikt är aktuellt.

Rocker fick tidigt backning från Schibsted och den norska mediekoncernen är idag största ägare med knappt 32% av aktierna. De tecknar aktier för 30 Mkr och garanterar ytterligare 37 Mkr av erbjudandet. Efter noteringen kommer Schibsted äga knappt 30%.

Näst största ägare är LMK som tecknar och garanterar ytterligare 33 Mkr. LMK kommer äga drygt 15% av aktierna efter noteringen.

Läs mer om aktuella noteringar på IPO-guiden

IPO-GUIDE Rocker
Lista First North
Omsättning rullande tolv månader 80 Mkr
Antal anställda 42
Teckningskurs 16,50 kr
Rådgivare Carnegie, Pareto
Storlek på erbjudande 200 Mkr (varav 100% nyemission)
Börsvärde vid IPO Cirka 1 492 Mkr
Emissionskostnad Cirka 45 Mkr (22,3% av erbjudandet)
Säkrad andel av IPO* 23%
Investerare som ska teckna i IPO Schibsted Tillväxtmedier, LMK (23% i åtagande)
Garanter Schibsted Tillväxtmedier, LMK ( i åtagande)
Flaggor** En flagga
Sista teckningsdag 2021-10-27
Beräknad första handelsdag 2021-10-29
* Andelen av antalet aktier i erbjudandet som på förhand är säkrade via förbindelser (garantiåtagande/teckningsåtaganden).
** Särskild metodik. Se faktaruta nedan.
Källa: Affärsvärlden / bolaget

En flagga enligt Affärsvärldens IPO-guide

Affärsvärldens IPO-guide granskar alla noteringar efter 25 typfall av så kallade flaggor. Genomsnittet efter 382 granskade börsnoteringar är 1,5 flaggor för miljardbolag, 2,8 för småbolag och 3,8 för mikrobolag. En flagga är inte så allvarligt i sig utan mer en signal om att man som investerare bör fundera ett extra varv kring vissa aspekter.

Affärsvärldens IPO-guide hittar en flagga i Rocker

# Hög emissionskostnad

För ett IPO-bolag med höga emissionskostnader är tolkningen att bolaget antingen är i penningknipa, att det varit oordning i bolaget och/eller att priset på aktien är fel. Rörliga ”säljarprovisioner” till rådgivare ska man vara extra skeptisk till. Affärsvärlden hissar varningsflagg för alla bolag som är i sämsta fjärdedelen i sin storleksklass.

Rocker betalar cirka 45 Mkr i emissionskostnader, motsvarande 22,3 procent av erbjudandet.

# Tveksamma incitament

Tveksamma incitament är Affärsvärldens samlingsbegrepp för olika typer av risk för intressekonflikt. Ett typexempel är att rådgivaren eller dess anställda äger aktier i IPO-bolaget. Det behöver inte vara ett problem och kan även ses som en fördel men det finns också risker för intressekonflikter eller att rådgivaren översäljer aktien.

Carnegie som är en av huvudrådgivarna till Rocker äger en knapp procent av aktierna i Rocker. IPO-guiden har valt att stanna vid att upplysa om detta.

Ny strategi med breddat produkterbjudande

Rocker har en bakgrund inom konsumentlån utan säkerhet men 2020 lanserade bolaget en ny strategi med bredare tjänsteutbud inom bland annat sparande och betalningar. Idag är mobilappen med samma namn som bolaget en central del av företagets konsumenterbjudande.

Appen positionerar sig bland annat som ett ställe där användaren kan skaffa sig överblick av hela sin ekonomi trots att den ofta är utspridd över flera olika banker. Detta koncept kallas ibland för multi-banking. Tink var tidigare en stor aktör på det området men när de i december 2020 stängde ned sin egna konsumentplattform för att enbart licensiera tekniken till andra så uppstod ett tomrum på marknaden. Idag finns ett par aktörer som likt Rocker använder just Tinks teknik för att erbjuda multi-banking. Även vissa storbanker erbjuder varianter på tjänsten.

Blancolån står fortfarande för merparten av Rockers intäkter. Bolaget har däremot inga lån i egna böcker utan vidareförmedlar en stor del av ansökningarna till partnern Nordiska. Rocker är dock skyldigt att ersätta Nordiska för samtliga kreditförluster som uppstår. Vissa lån säljer Rocker även vidare till Erik Penser Bank enligt ett ramavtal.

Inom betalningar har Rocker etablerat produkter som ska göra begagnathandel mellan privatpersoner mer lik vanlig handel. De två Blocketprodukterna syftar just till att lösa säkerhets- och tillitsproblem på annonsplattformen. Blocketpaketet och Blocketbetalning har dock funnits i snart två år och bidrar inte än så länge med meningsfulla intäkter.

Ett nyare tillägg är Rocker Buddy som fyller ungefär samma syfte fast för begagnathandel med bilar. Det vill säga säkrar betalningen till säljaren samtidigt som köparen erbjuds avbetalningsalternativ. Den här tjänsten startades i april 2021 och omsatte 7 Mkr i omsättning under Q2. Omsättningen redovisas dock brutto vilket innebär att värdet av den bil som byter ägare ingår i omsättningen. Rocker själva behåller bara ungefär 5% av de här intäkterna.

Rocker You
 – Rocker Connect Multi-banking
 – Rocker Organize Budget och kvitton
 – Rocker Extra Revolverande kontokredit
 – Rocker Visakort Betalkort
 – Rocker Cashback Möjlighet till kontantåterbetalning på köp med Rocker-kortet
 – Rocker Savings Sparkonto
Rocker Pay
 – Blocketpaketet Säkra C2C-paket via Blocket
 – Blocketbetalning Säkra C2C-betalningar via Blocket
 – Rocker Buddy Begagnad bilhandel C2C
Kommentar: tabellen visar merparten av de produkter som Rocker nämner i prospektet.

Ingen spikrak resa

Bolaget grundades som sagt 2017 under namnet Bynk. Ambitionerna var höga från start och stora belopp spenderades på marknadsföring varav en stor del i form av TV-reklam med profiler som Patrick Grimlund från programmet Lyxfällan.

Det blev ett abrupt slut på det när bolaget stämdes av Konsumentombudsmannen som menade att marknadsföringen stred mot kravet på måttfullhet enligt konsumentkreditlagen. Dessutom kritiserades bolagets användning av frasen ”hela Sverige bynkar”.

Den aktuella marknadsföringen fick lov att upphöra och en kvarts miljard reklamkronor senare valde bolaget att byta namn från Bynk till Rocker. Enligt bolaget lever Bynk kvar som produktvarumärke men det verkar inte längre användas särskilt frekvent. Hur stor del av värdet i varumärket Bynk man lyckades migrera över till Rocker är svårt att veta, men det är knappast 100%.

Fallande omsättning och ny VD

Under 2020 föll omsättningen med 12% på grund av minskade marknadsinvesteringar i låneerbjudandet och fokus på breddning till nya produkter. Sannolikt var ägarna inte särskilt nöjda med utvecklingen och under hösten 2020 fick VD Emil Hansson gå på dagen.

I början av 2021 efterträddes han alltså av Hanna Neidenmark. Trenden har dock förvärrats och under första halvåret i år föll omsättningen med 18% – eller hela 34% om man exkluderar intäkterna från bilhandeln inom Rocker Buddy som mest blåser upp omsättningen men har obetydlig ekonomisk betydelse givet de lövtunna marginalerna.

Förlusten överstiger intäkterna

Senaste tolv månaderna redovisade bolaget drygt 80 Mkr i omsättning. Under samma period var rörelsekostnaderna 165 Mkr. Av detta är omkring 100 Mkr övriga externa kostnader varav en stor del sannolikt marknadsföring. Personalkostnader står för ytterligare 57 Mkr. Rörelsemarginalen ligger alltså kring -100% och lär försämras ytterligare något i år.

Trots att bolaget efter notering kommer ha en nettokassa på omkring 350 Mkr så bedömer styrelsen att ytterligare kapital behövs redan under första halvan av 2023. Det vill säga om sex till åtta kvartal. Eftersom lånen finansieras av tredje part och affären i övrigt inte sägs binda särskilt mycket kapital tolkar vi det som att investerare bör räkna med mycket hög förlusttakt även framöver.

Bolagets mål är att nå 5 miljoner kunder och nettointäkter på 1 miljard kronor år 2026. På längre sikt strävar man efter att uppnå en vinstmarginal före skatt om 20-30%.

Varierande värderingar inom fintech

Siffror i Mkr Värdering Omsättning 2020 Tillväxt 2020 Rörelsemarginal 2020 Price/Sales 2020
Qliro 530 380 10% -21% 1,4
Rocker 1 492 80 -12% -82% 18,7
Anyfin (onot.) 1 600 28 cirka 100% -380% 57,1
Bunq (onot.) 16 302 130 337% -124% 125,7
Revolut (onot.) 283 140 2 638 57% -72% 107,3
Klarna (onot.) 391 248 10 094 40% -15% 38,8
Kommentar: onoterade bolag enligt senaste värdering förutom Anyfin som i brist på information avser näst senaste finansieringsrunda.

Andas desperation

Stora felinvesteringar i aggressiv marknadsföring. Omtag i affärsmodellen och en VD som tvingats lämna året före noteringen. Bolaget värderas lägre nu (1,5 miljard) än 2019 (cirka 2 miljarder) men är knappast billigt givet utvecklingen som varit. Knappt 19 gånger nuvarande försäljning får man betala för ett bolag som redovisar fallande intäkter och större förlust än omsättning.

Även noteringen som sådan andas desperation då bolaget för erbjudandet om 200 Mkr betalar hela 45 Mkr, motsvarande 22%. Det gör Rocker till den åttonde dyraste noteringen sett till emissionskostnader i IPO-guidens databas som omfattar totalt 373 noteringar. För detta har bolaget tilldelats en flagga enligt IPO-guiden.

Mer positivt är att ägarna inte säljer några aktier. Tror man på bolaget och dess produkt är marknaden dessutom enormt stor. Och för de fintechbolag som faktiskt visar kraftig tillväxt kan värderingarna vara mycket höga. Även om fallet Qliro också visar att allt som är fintech inte är riktigt lika fint.

Vi ser inte mycket som lockar i Rocker. Rådet är att inte teckna aktien och hålla sig undan åtminstone tills bolaget bevisat att den nya breddade produktstrategin fungerar och omsättningen börjar växa mer i linje med bolagets mål.

Rockers största ägare efter noteringen Värde Andel
Schibsted Tillväxtmedier 440,6 Mkr 29,5%
LMK 227,7 Mkr 15,3%
Dennis Ahlsen via Isoldi 84,6 Mkr 5,7%
Jonas Hultin via Rosa Flamingo 84,6 Mkr 5,7%
Vivianne Holm 15,4 Mkr 1,0%
Källa: Affärsvärldens IPO-guide
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du alla analyser

Annons från ABG Sundal Collier
Annons från Mangold