Robot-ogräsklippare mot börsen

Börsaktuella Ekobot utvecklar en robot som med hjälp av moderna kamerasensorer och AI rensar bort ogräs på åkern. Med tanke på succén för de betydligt mer simpla robotgräsklipparna låter det riktigt häftigt. Men testet om det fungerar i kommersiell miljö återstår att klara av.
Ekobot
Ekobot utvecklar en autonom robot för ogräsrensning. Foto: Ekobot
Ekobot Feb 2021
VD: Ulf Nordbeck
Styrelseordförande: Thomas Lindgren
Antal anställda: 5
Nyckelpersoners ägande: Cirka 24 %
Lista: First North Growth Market
Aktiekurs: 22,00 kr
Antal aktier efter notering: 2,4 miljoner
Börsvärde: 52 Mkr
Nettokassa: 19 Mkr
Resultatnivå, årstakt: Cirka -4 Mkr
Källa: Affärsvärlden / Bolaget Räknat på antal aktier efter noteringen.

Ekobot (teckningskurs 22 kr) startade i Västerås 2017 och utvecklar en robot som rensar ogräs i jordbruket. I första skedet riktar företaget in sig på lökodlare i Sverige och Holland som kundgrupper. På sikt vill Ekobot addera fler grödor samt hitta nya vertikaler så som analys, skörd och sådd.

Roboten har ett kamera- och bildtolkningssystem som gör att den kan skilja gröda från ogräs. Det senare klipps bort med ett verktyg. På så vis kan kunderna undvika arbetskrävande moment och ogräsbesprutning.

En kort film från bolaget med roboten i drift finns här där VD och grundaren också berättar om systemet.

Ekobot saknar intäkter och har ännu inte sålt något system. För att få kapital för att anställa mer personal, teknikutveckling med mera genomförs nu en emission som ska inbringa ca 18 Mkr.

Placerare kan teckna units till priset 44 kr. Då ingår två aktier och en teckningsoption. Optionen ger rätt att teckna en ny aktie i maj 2022. Teckningskursen ska vara snittkursen i början av april samma år med 25% rabatt, dock högst 44 och lägst 22 kr.

LÄS MER OM EKOBOT OCH AKTUELLA NOTERINGAR PÅ IPO-GUIDEN

IPO-GUIDE Ekobot
Lista First North
Omsättning rullande tolv månader 0 Mkr
Antal anställda 5
Teckningskurs 22,00 kr
Rådgivare Augment Partners
Storlek på erbjudande 20 Mkr (varav 100% nyemission)
Börsvärde vid IPO Cirka 52 Mkr
Emissionskostnad Cirka 3 Mkr (13,2% av erbjudandet)
Säkrad andel av IPO* 56%
Investerare som ska teckna i IPO John Bäck, Formue Nord, Johan Biehl, Feat Invest, Krister Mellwé, m.fl. (56% i åtagande)
Garanter
Flaggor** En flagga
Sista teckningsdag 2021-03-02
Beräknad första handelsdag 2021-03-15 (13 dagars väntetid)
* Andelen av antalet aktier i erbjudandet som på förhand är säkrade via förbindelser (garantiåtagande/teckningsåtaganden).
** Särskild metodik. Se faktaruta nedan.
Källa: Affärsvärlden / bolaget

En flagga enligt Affärsvärldens IPO-guide

Affärsvärldens IPO-guide granskar alla noteringar efter 25 typfall av så kallade flaggor. Genomsnittet efter 270 granskade börsnoteringar är 1,5 flaggor för miljardbolag, 2,9 för småbolag och 3,9 för mikrobolag. En flagga är inte så allvarligt i sig utan mer en signal om att man som investerare bör fundera ett extra varv kring vissa aspekter.

Affärsvärldens IPO-guide hittar en flagga i Ekobot

# Hög emissionskostnad

För ett IPO-bolag med höga emissionskostnader är tolkningen att bolaget antingen är i penningknipa, att det varit oordning i bolaget och/eller att priset på aktien är fel. Rörliga ”säljarprovisioner” till rådgivare ska man vara extra skeptisk till. Affärsvärlden hissar flagg för alla bolag som är i sämsta fjärdedelen i sin storleksklass.

Ekobot betalar cirka 3 Mkr i emissionskostnader, motsvarande 13,2 procent av erbjudandet.

AFFÄRSVÄRLDENS SYN PÅ EKOBOT

Det här är ett utvecklingsbolag med små intäkter och med högtflygande planer, alltså en förhoppningsaktie. Analys av förhoppningsbolag kräver andra metoder än vanliga börsaktier. Se även faktaruta längst ner.

1. INCITAMENT NYCKELPERSONER

Styrelse och ledning äger kring 24% av bolaget efter börsnoteringen. Största enskilda ägare är VD, grundare och styreledamoten Ulf Nordbeck med 21%. Vice VD Erik Jonuks äger inga aktier i bolaget men har 20 000 teckningsoptioner vilket kan ge en ägarandel på 1,7%. CFO Birgitta Lundvik, som arbetar på konsultbasis, äger inga aktier eller teckningsoptioner.

Optionsprogrammet har 30 kr per aktie som lösenkurs och kan nyttjas i november 2023.

VD och vice VD har bonusupplägg. Erik Jonuks ska få 0,5% av nyemissionsbeloppet efter kostnader om emissionen fulltecknas. Ersättningen är dock maximerad till 2,5 månadslöner. För VD utgår bonus om avtal om fyra nya pilotinstallationer undertecknas till januari 2022. Beloppet är maximerat till 2,5 månadslöner.

Bolaget har 50 ägare inför noteringen vilket hänger ihop med att Ekobot gjort ett par mindre nyemissioner. Näst största ägare är det börsnoterade bolaget Unibap som investerade redan 2017. Ekobot köper teknik inom vision och AI från Unibap. Tredje största ägare är investeraren Tord Cederlund.

2. TRACK RECORD NYCKELPERSONER

Bolagets grundare och tillika VD Ulf Nordbeck har bland annat varit interim IT-chef, projektledare och IT-administratör på Octapharma samt Project Manager på Ericsson. Utöver att hålla VD-posten på Ekobot är Ulf ansvarig över utvecklingen av robotplattformen. Nordbeck är utbildad inom AI, programmering, ekonomi och statistik.

Styrelseordförande Thomas Lindgren är revisor och har tidigare jobbat som Senior Partner med ledande roller inom företagsledning och styrelser för Grant Thorton Sweden AB.

I styrelsen sitter också Mattias Jansson som är lantbrukare och bland annat aktiv i LRF. Samt Sina Vosough som är vice VD i Sandvik-ägda Seco Tools.

3. TROVÄRDIGHET PRODUKT OCH STRATEGI

Jordbruksrobotar inom ogräsbekämpning är en framväxande nisch. Det finns förutom Ekobot en handfull leverantörer på området men bara ett fåtal som har produkter ute till försäljning.

Lösningarna bygger på någon form av visionssystem som kan skilja mellan vad som är gröda respektive ogräs. Sedan skiljer sig olika tillverkare åt i val av bekämpningsmetod.

Vanligast verkar vara att precisionsbespruta ogräs med bekämpningsmedel. Bolaget Ecorobotix hävdar att man därigenom kan minska användningen av bekämpningsmedel med 95%. Ekobot har däremot valt en form av så kallad mekanisk bekämpning. De har ett verktyg på sin robot som skär av ogräs i markhöjd. Den franska leverantören Naio Technologies har en robot som också jobbar med mekanisk bekämpning.

Ekobots autonoma robot har utvecklats sedan 2017 och testats med externa parter som Hushållningssällskapet Skåne och RISE. Dessa tester har enligt bolaget verifierat att roboten rensar ogräs på en tillfredställande nivå. En närmare beskrivning av vad detta innebär eller vad en kund kan spara på en investering i en robot finner vi inte i prospektet.

I kontakt med Affärsvärlden uppger bolaget att kostnaden för manuell rensning är 10 000–50 000 kr per år och hektar. Ekobots prissättning baseras på 30 000 kr per hektar och år och ligger alltså i mitten av det spannet. Företaget uppger även att precisionen för rensningen är nära 100%. Det som styr precisionen är hur pass nära grödan verktyget är kalibrerat till att rensa. Risken för att skada grödan ökar desto närmre grödan man kommer och vice versa.

Avsikten är att nu påbörja kommersialiseringen i liten skala med fokus på kunder inom ekologisk odling av lök. I senare skede ska lösningen breddas till andra grödor och grönsaker samt till lösningar för att samla in data om odlingen.

Inför odlingssäsongen 2021 har avsiktsförklaringar ingåtts om att genomföra fälttester med två svenska odlare, Stockholmsgården respektive Almhaga. Dessa avtal innehåller inga åtaganden att köpa robotar.

Bolaget har också en avsiktsförklaring med ett jordbruksforskningsinstitut i Holland om samarbete.

Den affärsmodell som bolaget har valt är att hyra ut robotsystem till kunderna på 12-36 månader. Prisnivå sätts i relation till den odlingsbara ytan. En odlare med 10 hektar skulle betala 900 000 kr över tre år.

Till en början riktar man alltså in sig på lökodlare i Sverige och Holland. Enligt bolaget utgör dessa producenter en möjlig marknad på 250 respektive 3 500 robotar. För närvarande har Ekobot kapacitet att tillverka 25 robotar per år men diskussioner pågår med tillverkningspartners som kan öka den siffran. Initialt avser bolaget sälja i egen regi men på sikt även använda sig av distributörer och återförsäljare.

Bolaget har lämnat in patentansökningar men har i dagsläget inga patent på sin lösning eller teknik.

4. NÖDVÄNDIGA ANTAGANDEN I OPTIMISTISKT SCENARIO

  • Fältprov under 2021 som visar att roboten är effektiv och väl fungerande
  • Fler testinstallationer och försäljning av robotsystem
Ekobot Idag Tänkbart 2023
Avklarad milstolpe Färdig prototyp, avsiktsförklaring om fälttester med två grönsaksodlare 30 Mkr intäkter
Kommande värdedrivare (i) Startad försäljning och kommersialisering (proof of concept). Breddning till nya tillämpningar och grödor
Värderingsmodell (ii) e.m. EV/Sales 3x
Resultatnivå, årstakt Cirka -4 Mkr Kring break-even?
Börsvärde, Mkr (iii) 55 Mkr 90 Mkr
Optimistisk vinstchans (iv) 60%

TABELLFÖRKLARING OPTIMISTISKT SCENARIO

Tabellen visar bolaget i dag samt ett tänkbart framtida optimistiskt scenario. Detta är alltså inte Affärsvärldens huvudscenario. Huvudscenariot för förhoppningsbolag är att det oftast slutar med en stor förlust för investerarna.

(i) Värdedrivare är de enligt Affärsvärlden enskilt viktigaste aktiviteterna och målen för bolagets utveckling. Exempel på värdedrivare i förhoppningsbolag är: licensavtal, regulatoriska godkännanden, genombrottsorder, kundintag, nya marknader, nya råvarufyndigheter, nya forskningsdata, produktlanseringar etc.

(ii) Värderingsmodell: Vad är viktigast för hur aktien prissätts på börsen? Enklast är det om man har vinster eller omsättning att utgå ifrån som kan ge en värderingsmultipel som P/e-tal, EV/EBIT eller EV/Sales. Annars är man hänvisad till en grov skattning av vad som vore ett rimligt börsvärde i en tänkt framtid efter att bolaget klarat av flera värdedrivande milstolpar längs vägen.

(iii) Börsvärde idag avser aktuell börskurs och full utspädning efter eventuell pågående nyemission. Börsvärdet i en tänkbar framtid avser Affärsvärlden (ofta svåra) bedömning av vad som kan vara ett rimligt framtida börsvärde i ett läge där Affärsvärldens optimistiska antaganden om utvecklingen slagit in.

(iv) Optimistisk vinstchans är en förenklad skattning av potentialen i aktien på några års sikt. Detta är starkt förenklat och tar inte hänsyn till mindre finansieringsbehov eller exakt nettoskuld/kassa. Större bedömda finansieringsbehov är dock inkluderade vilket i så fall anges i tabellen och/eller i analysen.

Börsvärdet blir 55 Mkr direkt efter notering, inklusive personalens optioner. Då har Ekobot också en nettokassa kring 17 Mkr men enligt planerna kommer teknikutveckling med mera spendera den.

Det finns intresse i riskkapitalbranschen för jordbruksrobotar. Bägge bolagets närmaste konkurrenter genomförde större kapitalanskaffningar i relativ närtid. Franska Naio tog in 14 miljoner euro i början av 2020 och Ecorobotix cirka 90 Mkr 2018. Dessa aktörer har dock kommit längre än Ekobot. Naio har exempelvis runt 500 sålda enheter och 30 Mkr i årsomsättning.

Ett optimistiskt scenario är att Ekobots system fungerar som det är tänkt, vinner kunder och ser ut att ta en betydande marknadsandel åtminstone bland ekologiska odlare. Vad börsvärdet blir kan man mest gissa kring. Vi tippar 90 Mkr.

PESSIMISTISKT SCENARIO

Bolaget är i så tidig fas att det absolut måste ses som en möjlighet att deras system inte finner en kommersiellt gångbar marknad. Första testet blir utvärderingen av de fältprov som kommersiella odlare gör nu 2021. Investerare bör räkna med total förlust av kapitalet som en risk.

AFFÄRSVÄRLDENS SLUTSATS

Huvudscenariot för förhoppningsbolag är att det över tid slutar med en stor förlust för investerarna.

Bolaget har inget särskilt högt börsvärde men Afv anser inte att trovärdigheten för produkten är så pass demonstrerad att vi är bekväma att investera i Ekobot. Strategin att satsa på en liten nisch (lökodlare) känns däremot rimlig och faller årets fältprov väl ut och följs upp av orders så kan bolaget bli intressant.

Intrycket är dock att jordbruk är en konservativ och svår marknad att lyckas i. Afv påminner om Envirologic som säljer tvättrobotar för svinstall. De har kämpat i många år – inte utan framgång – och har 30-40 Mkr i omsättning. Men lönsamheten är svajig och börsvärdet endast 35 Mkr.

För Ekobot bli rådet teckna ej.

SÅ SER AFFÄRSVÄRLDEN PÅ FÖRHOPPNINGSBOLAG

Vid investeringar i entreprenörsbolag utan intäkter men med högtflygande planer bör man enligt Affärsvärldens åsikt börja med nyckelpersonerna i projektet.

  1. Har nyckelpersonerna rätt incitament och engagemang för att göra det långa och hårda arbete som krävs för att lyckas? Saknas detta incitament kan man ofta stryka aktien som köpkandidat redan här.
  1. Har nyckelpersonerna erfarenhet och historik med sig som gör det troligt att de har rätt förutsättningar för att ta projektet till framgång? Det gör enorm skillnad om entreprenören har relevanta framgångar i bagaget eller ej. Detta är en väldigt subjektiv och därmed svår bedömning men den bakomliggande tanken är robust. Nämligen att en förstklassig ledning med en halvdan affärsidé är långt mycket bättre än en förstklassig affärsidé i händerna på en halvdan ledning.
  2. Hur trovärdig är strategin och produkten? Denna fråga kan besvaras på flera nivåer. Från höftskott till datainsamling i McKinsey-klass. Vi lägger oss på en nivå någonstans där emellan där nedlagd analystid får styras av hur intressant investeringen ser ut att vara i övrigt. En mycket intressant aktie förtjänar en mer grundlig research än ett börsbolag som vi på andra grunder bedömer som helt ointressant. Dessa bedömningsgrunder kan vara saker som frågorna 1–2 ovan eller potentialen, värderingen eller något annat.
  3. Nödvändiga antaganden i optimistiskt scenario. Investeringar i förhoppningsbolag handlar helt och hållet om att skissa på hur uppsidan ser ut och därefter utsätta detta optimistiska scenario för ”konstruktiv kritik”. Om aktien står pall för trycket så kan det vara en intressant investering.

En metod är att lista vilka antaganden man nödvändigtvis måste göra för att det optimistiska scenariot ska besannas. Exempel på sådana antaganden kan vara:

  • Kundtillväxten ökar
  • Positiva forskningsresultat (Life Science)
  • Framgångsrik lansering utomlands
  • Lyckad prospektering (råvarubolag)
  • Inget priskrig från stark konkurrent
  • Nyckelpersonerna klarar att verkställa strategin

Vi ser det alltså som mindre meningsfullt att skissa på det mest sannolika utfallet för en förhoppningsaktie eftersom det utan undantag är att investerarna över tid gör en stor förlust.

Affärsvärldens slutsats

Förhoppningsbolag är svårbedömda och inslaget av oförutsägbarhet är större än för aktier i rörelsedrivande bolag. Som en påminnelse om det stora inslaget av slump så graderar Affärsvärlden sin syn på förhoppningsbolag som sidorna på en tärning. Där tärningsutfallen:

  • 1 eller 2 = Sälj
  • 3 eller 4 = Neutral
  • 5 eller 6 = Köp
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du alla analyser

Annons från Spotlight Group