Resurs: Skenande blancoförluster

Nischbanken rasade 30% på beskedet att kreditförlusterna stiger med 77% under fjärde kvartalet. Samtidigt passar Resurs nya VD på att rensa bordet genom att skaka fram ytterligare kostnader på drygt 300 Mkr.
Resurs: Skenande blancoförluster - magnus-fredin-imagebank-scaled2
Magnus Fredin, VD på Resurs. Foto: Pressbild
Resurs Holding
Börskurs: 16,00 kr Börsvärde: 3 200 Mkr
VD: Magnus Fredin Ordförande: Martin Bengtsson

Nischbanken Resurs (16 kr), som har cirka 40 miljarder kronor i utlåning, meddelade igår att kreditförlusterna har stigit kraftigt under fjärde kvartalet. Från 236 Mkr föregående år till 417 Mkr för det ännu ej redovisade fjärde kvartalet för 2023.

Utöver det kommer det redovisas kreditförluster på 198 Mkr av engångskaraktär samt 257 Mkr i IT-nedskrivningar och andra kostnadsreserveringar. Delar av beloppen var kända sedan tidigare, se tabellen nedan för översikt.

Kreditförluster Tidigare förväntat Utfall Kommentar
“Organiska” kreditförluster 299 Mkr 417 Mkr 236 Mkr föregående år. Ökning pga fler kunder i betalningsdröjsmål.
Värdepapperisering av förfallna fordringar 146 Mkr 146 Mkr Av engångskaraktär. Förfallna krediter avyttrats under bokfört värde. Beloppet kommunicerades 30 november.
Modellkalibreringar etc. 0 Mkr 52 Mkr Av engångskaraktär enligt bolaget.
Totala kreditförluster Q4 2023  = 445 Mkr  = 615 Mkr
Övriga engångskostnader Tidigare förväntat Utfall Kommentar
IT-nedskrivningar 0 Mkr 201 Mkr Översyn av IT och försenade leveranser av kärnbanksystem
Omställningskostnader 0 Mkr 56 Mkr Effektivisera verksamheten och framtidsrusta bolaget
Totala övriga engångskostnader  = 0 Mkr  = 257 Mkr

 

Ökade kreditförluster

Ökningen av kreditförluster från 236 till 417 Mkr sägs i huvudsak vara relaterad till blancolån i Sverige och Finland. Majoriteten av den negativa utvecklingen ska ha uppstått under december.

Det oroar att smällen kommit både snabbt, och dessutom sent i kvartalet. December och januari brukar förvisso anses vara privatekonomiskt tunga månader för många. Men det ligger förstås i farans riktning att det bolaget nu ser bara är början på en eftersläpande effekt av högre räntor och allmänt tuffa ekonomiska förhållanden. Likt övriga branschen brukar Resurs göra en reservering för kreditförlust när en fordran gått till inkasso eller varit förfallen i 90 dagar eller mer.

Utöver den ”organiska” ökningen av kreditförluster tillkommer också 198 Mkr av engångskaraktär. 52 Mkr sägs bero på ”modellkalibreringar och en periodiseringskorrigering”. Det skulle exempelvis kunna vara att bolaget skruvat på antaganden om hur stora reserveringar som ska göras när en kredithändelse väl inträffat.

Om NPL Backstop

NPL Backstop-regelverket, som gäller för fordringar utgivna efter april 2019, kräver kortfattat att banker ska skriva ned icke-säkerställda fordringar till 0 när de varit förfallna i tre år. Regelverket omfattar alla europeiska banker och har en successiv infasning från oktober 2022. Syftet är att driva på bankerna att sälja av förfallna fordringar och inte bli sittande med dåliga krediter i böckerna.

Ytterligare 146 Mkr var känt sedan tidigare och uppstod när banken den 30 november ingick ett partnerskap med Lowell. Förenklat handlar det om ett upplägg där Resurs säljer av fordringar som förfallit. Av förlustbeloppet är 80 Mkr direkt hänförligt till att prissättningen i affären var lägre än Resurs hade bokfört, vilket kan jämföras med portföljens totala värde på 1,2 miljarder kronor. Syftet med transaktionen är att hantera effekterna av NPL Backstop-regleringen, se faktaruta.

Ett allmänt intryck av allt detta är att redovisningen inte tycks fungera särskilt väl för den här typen av verksamhet, där långa perioder av fina ”pappersvinster” plötsligt går upp i rök när större kreditförluster uppdagas. Vi minns exempelvis Norions (f.d. Collector) plötsliga smäll på 800 Mkr i januari 2020. Vi kan i Resurs inte se någon historisk trend av stigande andel förfallna lån eller undermålig förlustreservering, innan gårdagens besked.

VD rensar bordet

Inte oviktigt i sammanhanget är att Resurs har en ny VD sedan 13 november i form av Magnus Fredin, som bland annat tidigare var VD på CDON.com (2015-2018) och nu senast haft ledande roller inom Volvo Cars.

Det är vanligt att nya VD:ar gör en större ”kitchen sink” där föregångares eventuella synder rensas ut på ett bräde för att bädda för bättre resultat längre fram. I Resurs har nya VD:n grävt fram IT-nedskrivningar på 201 Mkr och andra omställningskostnader på 56 Mkr.

Bakgrunden till IT-nedskrivningarna är att Resurs investerat stora belopp i bytet av bolagets kärnbanksystem. Totalt har 420 Mkr aktiverats på balansräkningen och nu skrivs alltså nästan hälften ner mot bakgrund av vissa försenade leveranser i projektet, och en utvärdering som initierats av Magnus Fredin.

Som utomstående är omöjligt att veta om IT-nedskrivningarna är befogade eller inte. Men alldeles oavsett blir effekten att bolaget nu slipper skriva av de här tillgångarna löpande över resultaträkningen. Därmed lyfts resultatet, eller sminkas.

Motivet till omställningskostnaderna på 56 Mkr är att ”effektivisera verksamheten och framtidsrusta bolaget” där Resurs behöver ”förändra sättet att arbeta med framtida teknologi samt stärka den egna kompetensen”.

Det är ganska vaga problembeskrivningar som i vår mening för tankarna mer åt att den nya VD:n rensar bordet för framtiden, än att han skulle identifierat allvarliga och tidigare okända problem.

Skrotar halvårsutdelningen

Resurs utdelningspolicy är att dela ut halva nettovinsten till aktieägarna. Som följd av att resultatet nu blir negativt för andra halvåret 2023 kommer styrelsen därför inte föreslå någon halvårsutdelning till årsstämman 2024.

Beslutet tycks alltså mer motiverat av bakåtblickande skäl (utebliven vinst) än framåtblickande (oro över balansräkning eller ytterligare kreditförluster). Även om det inte kan uteslutas att styrelsen nu drar i handbromsen över oro att läget förvärras ytterligare. Preliminärt ska kärnprimärkapitalrelationen (en banks ”soliditet”) ha uppgått till 14,0% nu vid årsskiftet vilket kan jämföras med regulatoriska krav om 9,8%.

Med det sagt är den slopade utdelningen ändå ett slag mot aktien. Resurs är en av börsens högutdelare med direktavkastning som under många år varit kring 5-8% årligen. Det är nog många som äger aktien främst av det skälet.

Resultatet före kreditförluster bättre än väntat

En positiv signal som går utläsa av bolagets prognoser för fjärde kvartalet är att resultatet före kreditförluster ser ut att ha blivit bättre än väntat. Underliggande – det vill säga exklusive de diskretionärt beslutade IT-nedskrivningarna och omställningskostnaderna – får vi resultatet före kreditförluster till 537 Mkr för fjärde kvartalet.

Det är 11% bättre än tidigare väntade 483 Mkr, med brasklappen att vi inte kan vara helt säkra på exakt hur analytikerna hanterat den tidigare bot från Finansinspektionen på 50 Mkr som hävdes under fjärde kvartalet och därmed lyfter resultatet under perioden.

Tolkningen är ändå att banken åtminstone verkar prestera i linje med förväntningarna, eller kanske till och med något bättre, innan dess att kostnader för kreditförluster reserverats. Men att kreditförlusterna under en tid nu riskerar vara kraftigt förhöjda. Se våra prognoser nedan.

Affärsvärldens huvudscenario 2022 2023E 2024E 2025E
Omsättning 3 201 3 489 3 663 3 846
 – Tillväxt +4,3% +9,0% +5,0% +5,0%
Resultat före kreditförluster 1817 1819 2100 2200
Kreditförluster -789 -1435 -1500 -1200
Rörelseresultat 1 028 384 600 1 000
 – Rörelsemarginal 32,1% 11,0% 16,4% 26,0%
Resultat efter skatt 779 254 468 780
Vinst per aktie 3,89 1,27 2,34 3,90
Utdelning per aktie 1,99 0,60 1,15 1,90
Direktavkastning 12,4% 3,8% 7,2% 11,9%
Avkastning på eget kapital 11% 3% 6% 9%
P/E 4,1 12,6 6,8 4,1

 

Slutsats

Även om vi skruvar upp förväntningarna på kommande kreditförluster från tidigare års cirka 0,6-0,8 miljarder till 1,2-1,5 miljarder kronor så framstår aktien som mycket billig på de här nivåerna. Vår bästa gissning är att Resurs några år ut värderas till 4 gånger vinsten (P/E). Eller cirka 0,6 gånger materiellt eget kapital (P/TBV) nu vid årsskiftet.

Men aktien har länge varit lågt värderad och hittills har det varit helt rätt. Gårdagens besked sänker det redan usla förtroendet för bolaget och uppenbarligen har klimatet försämrats markant i december. Det tyder på att mer är att vänta men hur illa det kommer bli och hur länge det kommer vara är svårt att sia om. Det gör bedömningen av framtida kreditförluster till ett skott från höften. Den som inte kan leva med de förutsättningarna bör hålla sig långt borta från aktien.

Undertecknad äger Resurs och ser det som ett bra långsiktigt läge att öka på innehavet. Mycket elände är nu inprisat samtidigt som det finns en hygglig chans att VD nu rensat bordet för att kunna överraska framöver. Det lär dock inte vara någon brådska in i aktien och signaler kring vad som händer med kreditförlusterna kommer vara extra viktiga att följa.

Tio största ägare i Resurs Holding Värde (Mkr) Andel
Waldakt AB 928 28,9%
Avanza Pension 180 5,6%
Erik Selin 107 3,3%
Vanguard 80 2,5%
Swedbank Robur Fonder 60 1,9%
Dimensional Fund Advisors 59 1,8%
Nordnet Pensionsförsäkring 56 1,7%
Norges Bank 54 1,7%
Janus Henderson Investors 54 1,7%
Catea Group AB 53 1,7%
Tre största insiders utanför topp tio Värde (Mkr) Andel
Mikael Wintzell 8,3 0,3%
Fredrik Carlsson 2,7 0,1%
Lars Nordstrand 1,0 0,0%
Källa: Holdings Totalt insynsägande: 0,5%

___________________________

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Här hittar du alla analyser