Analys Uppföljning
Rätt i två råd av två möjliga

Kommentar till alla aktieanalyser från 9 till 22 april 2017
Hennes & Mauritz −1% (Neutral)
Börsplus tes om H&M har länge varit negativ (säljråd sommaren 2017 till vintern 2018) eller åt det negativa hållet (neutralt råd våren 2017 och från och med februari 2018). Bakgrunden har dock skiljt sig från många andra skeptikers som anser att bolaget har fel ledning eller klantat sig inom e-handel. Vår syn är istället att H&M har varit hyggligt välskött och att man inte är extra dålig på e-handel. Däremot har man inte varit extra bra i någon av dessa grenar, skötsel eller e-handel. Det har varit illa nog eftersom strukturförändringarna i klädbranschen, enligt Börsplus åsikt, är extra dåliga för breda kedjor som H&M. Fjolårets neutralanalys byttes mot ett säljråd sommaren 2017.
B&B Tools +4% (Köp)
Idén var att köpa aktien inför det att B&B delades i två olika börsbolag, Bergman & Beving samt Momentum. Det gick överlag helt okej men det som gick bra gjorde det av andra skäl än vi trott på. Vår tes var att Bergman & Beving kunde värderas upp på egna ben men det visades snart att uppdelningen gav negativa synergier för den rörelsen. Istället var det Momentums förbättrade vinsttrend som drev värdet. Vi hakade på med ett köpråd på Momentum, som blev bra, men det riktigt smarta hade varit att sälja Bergman & Beving direkt efter uppdelningen.
Sportamore +31% (Köp)
Det här är ett seriöst och bra e-handelsbolag som vi skrev gillande om för ett år sedan. Värderingen på aktien blev dock väl hög lite snabbt och vi tog hem vinsten i oktober efter en fin kursuppgång. Nu handlas aktien återigen lite lägre då allt fler oroar sig över Amazons beryktade inträde.
Wonderful Times +17% (Neutral)
Denna lilla av distributör barn- och babyprodukter är väldigt lågt värderad, men kanske rättvist så givet avsaknaden av tydlig entreprenör och huvudägare. Verksamheten utvecklas dock i rätt riktning och aktien har stigit efter ett riktigt starkt fjärde kvartal.
Lerøy +9% (Neutral)
Laxaktierna är knepiga eftersom kurserna svänger i takt med det oberäkneliga laxpriset. Vi höjde Lerøy till köp i december och de senaste tre månaderna har kursen rusat efter att laxpriset vänt kraftigt norrut.
Genesis IT −57% (Neutral)
Mjukvarubolagets fina resultattrend har mattats något samtidigt som kapitalanvändning och bolagsstyrning förblir frågetecken.
Telenor +36% (Neutral)
Denna norska högutdelare värderades upp ordentligt under 2017.
—
Den intresserade kan hitta alla våra analyser genom att söka i Analysarkivet.
Så här följer vi upp våra råd
Börsplus följer upp de råd som vi ger efter ett års tid. Vår horisont är generellt längre än så, men i bästa fall upptäcker marknaden den uppsida som vi ser snabbare än så. Inom ett år är det rimligt aktien ska ha rört sig åt rätt håll. Annars är rådet att betrakta som fel. Aktieanalys är en svår sport men om man har mer rätt än fel är oddsen goda att slutresultatet blir bra.
Vi mäter både total avkastning efter publicering av analys, och avkastning relativt börsindex. Ett köpråd anges som ”Rätt” om genomsnittet av absolut och relativ avkastning är positivt. På motsvarande sätt betraktar vi ett säljråd som korrekt om genomsnittet av absolut och relativ avkastning är negativt. Allt annat anges som ”fel”. Vi gör från fall till fall en subjektiv bedömning.
Vi följer även upp avkastningen efter våra neutrala råd men där betraktas inte analysen som varken rätt eller fel.
Vid analyser av förhoppningsbolag så blir slutsatsen ofta inte ett ensidigt köp- eller säljråd utan snarare en diskussion om aktien är “intressant” eller inte. Här använder vi också ett ”tärningsbetyg” för att signalera både vår syn på aktien och att det handlar om en riktig chansning. I uppföljningssammanhang tvingar vi ändå in dessa råd i strukturen med köpråd, säljråd och neutrala råd där 1–2 tärningsögon är ”sälj”, 3–4 tärningsögon är ”neutral” och 5–6 tärningsögon följs upp som ett köpråd. Vanligtvis markeras förhoppningsbolag med en asterisk i tabellerna.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.