Ranplan: En 5G-vinnare att teckna?

Börsaktuella Ranplan befinner sig på en marknad som väntas bli 40 gånger större under kommande år, enligt bolaget själva. Om allt går enligt plan kan aktien ge flera gånger pengarna från teckningskursen. Men det finns också en hel del varningsflaggor värda att känna till.
Ranplan: En 5G-vinnare att teckna? - 969701a5-080f-4f7f-b3da-57c2a4b49d49fitcroph450q80upscaletruew800s30d340698f701832759995e43d4bb8d2755e5c3c

SvD Börsplus tar sig an nya börsbolag på två olika sätt:

  • Grundläggande granskning av alla noteringar via Börsplus IPO-guide. IPO-guiden fokuserar på prospektet, villkoren, alla aktörerna och eventuella ”varningsflaggor” kopplade till själva erbjudandet.
  • Aktieanalyser som går direkt till SvD Börsplus prenumeranter med råd om man bör teckna aktien eller ej. Analyserna fokuserar på bolagsanalys och aktievärdering. Det här är en sådan analys.

Ranplans verksamhet i korthet

Brittiska Ranplan Wireless utvecklar och säljer mjukvara som används för att planera trådlösa nätverk. Det kan handla om att modellera hur utrustning ska placeras för att täcka en hotellbyggnad eller ett köpcentrum med optimal wifi-täckning. Eller hur ett 4G-nät ska planeras inomhus utan att det uppstår störningar mot utomhusnäten.

Tänkbara användare finns inom flera stora sektorer och Ranplan säkrat en imponerande kundlista. Bland annat mobiloperatörer (med kunder som Telenor och Verizon), leverantörer av telekommunikationsutrustning (kunder som Ericsson och Huwaei) och konsultliknande firmor som designar nät.

Ranplan söker nu listning på Nasdaq First North och tar i samband med det in drygt 60 Mkr. Pengarna ska främst användas till marknadsföring och försäljning. Orsaken till att notera sig i Sverige är att man anser att ”Nasdaq-märket ger hög trovärdighet globalt” och att det här finns gott om kompetens inom telekom.

IPO-GUIDE Ranplan
Lista First North
Omsättning rullande tolv månader 13 Mkr
Antal anställda 57
Teckningskurs 10,30 kr
Rådgivare Naventus Corp.
Storlek på erbjudande 62 Mkr (varav 100% nyemission)
Börsvärde vid IPO Cirka 207 Mkr
Emissionskostnad Cirka 15 Mkr (24,2% av erbjudandet)
Säkrad andel av IPO* 100%
Investerare som ska teckna i IPO Xiaoyun Li, Yibing Fang, Jinxing Xue, Hongbing Li, Yanzhao Dong, m.fl. (16% i åtagande)
Garanter Per Lindberg, LMK, Xiaoyun Li, Yibing Fang, Mats Andersson, m.fl. (84% i åtagande)
Varningsflaggor** Sex varningsflaggor
Sista teckningsdag 2018-06-07
Beräknad första handelsdag 2018-06-28 (21 dagars väntetid)
* Andelen av antalet aktier i erbjudandet som på förhand är säkrade via förbindelser (garantiåtagande/teckningsåtaganden).
** Särskild metodik. Se faktaruta nedan.
Källa: SvD Börsplus / bolaget

Det som är spännande med Ranplan kan beskrivas ungefär så här:

  • Inomhusplanering är bolagets specialitet men att kombinera planering inomhus givet nätverksförutsättningarna utanför byggnaden är verktygets stora styrka och konkurrensfördel. Enligt bolaget har man det enda verktyget som klarar det. Dessutom är träffsäkerheten bäst på marknaden och lär kunna minska det totala behovet av fysisk utrustning med 30 procent (återigen, enligt bolaget).
  • På dagens inomhusmarknad uppges bara 2 procent av alla kommersiella byggnader vara planerade med ett verktyg så som Ranplans. Men med 5G kommer ungefär hundra gånger så många antenner behövas inomhus för att nå samma täckning som med 4G, enligt vd Alastair Williamson. Det innebär att bortåt 80 procent av alla kommersiella byggnader kan behöva planeringsverktyg för att få ordning på näten. Detta är alltså en tillväxtmarknad där Ranplans adresserbara kaka bedöms uppgå till 320 miljoner dollar år 2022.
  • Eftersom det gäller mjukvara består intäkterna till stor del av återkommande licensintäkter med höga bruttomarginaler (90+ procent). Bolaget strävar efter att nå 25 miljoner dollar i intäkter med ett rörelseresultat (Ebitda) på 11 miljoner 2022.
Ranplan Wireless
Börskurs: 10,30
Antal aktier (miljoner): 20,1
Börsvärde: 207 Mkr
Nettokassa: 48 Mkr
VD Alastair Williamson
Styrelseordförande Mats Andersson
SvD Börsplus huvudscenario
2018E 2019E 2020E
Omsättning 22 30 60
– Tillväxt 125% 36% 100%
Rörelseresultat -9 -3 3
– Rörelsemarginal -40,0% -10,0% 5,0%
Resultat efter skatt -7 -2 2
Vinst per aktie -0,33 -0,11 0,11
Utdelning per aktie 0,00 0,00 0,00
P/E neg. neg. 91,1
EV/EBIT neg. neg. 64,2
EV/Sales 7,8 5,9 3,2

Det är ändå lite svårt att komma ifrån hur litet bolaget är i dagsläget med en omsättning kring 10 Mkr. Att man skryter med fina kunder kanske klingar väl men det stämmer också till eftertanke när storleken på affärerna nästan är meningslös. Det är knappast avtal som sanktionerats på högsta nivå i Huawei, till exempel.

Kanske är det helt enkelt så att marknaden i dagsläget är väldigt liten. Båda de konkurrenter som Ranplan nämner är små, iBwave Solutions med drygt 150 anställda och EDX Wireless med kring 15 anställda. Ranplan har i dag knappt 60 anställda.

Att marknaden för nätverksplaneringsverktyg som Ranplans kommer växa en hel del ser vi ändå som fullt rimligt. Även iBwave Solutions pratar om samma fenomen med allt tätare nätverk och en uppladdning inför 5G. Om det sedan innebär att marknaden, lite förenklat, ska växa till 40 gånger nuvarande storlek (om användandet ökar från 2 till 80 procent av alla kommersiella byggnader) återstår att se.

Hur kommer bolaget se ut allt om allt går enligt plan? Ja då kan Ranplan kring 2022 vara ett bolag som omsätter motsvarande 220 Mkr med 40+ procents rörelsemarginal. Tänkbar värdering skulle absolut kunna ligga norr om 1,5 miljard kronor. Från dagens värdering på drygt 200 Mkr blir potentialen åtminstone 7 gånger pengarna på ett par års tid.

I styrelsen finns en del svenskt telekomfolk som Per Lindberg (tidigare på Ericsson och finansanalytiker inom telekom, största ägare i Enea) och Mats Andersson (tidigare operativ chef för Televerket). Det ser vi som ett plus.

Samtidigt är det en del kring bolaget som ger dålig magkänsla. Bolaget har till exempel mestadels kinesiska ägare men är baserat i Storbritannien och kommer nu alltså noteras i Stockholm. Även själva noteringen kommer med flera varningsflaggor (se faktaruta nedan).

Sex varningsflaggor enligt Börsplus IPO-guide

Börsplus IPO-guide granskar alla noteringar efter 24 typfall av så kallade varningsflaggor. Genomsnittet efter drygt 130 granskade börsnoteringar är 1,3 varningsflaggor för miljardbolag, 1,9 för småbolag och 4,2 varningsflaggor för mikrobolag. En varningsflagga är alltså inte så allvarligt i sig utan mer en signal om att man som investerare bör fundera ett extra varv kring vissa aspekter.

Börsplus hittar sex varningsflaggor i Ranplan.

# Högt garantiåtagande

Efter över 130 undersökta IPO-er finner Börsplus ett starkt empiriskt samband mellan ett högt garantiåtagande och svag kursutveckling. Det låter tryggt med garanter men förmodligen är det ofta ett tecken på svaghet eller desperation. Om IPO:n misslyckas blir säljtrycket stort eftersom garanterna oftast säljer ut.

Ranplan är täckt av garantiåtaganden till cirka 84 procent.

# Hög emissionskostnad

För ett IPO-bolag med höga emissionskostnader är tolkningen att bolaget antingen är i penningknipa, att det varit oordning i bolaget och/eller att priset på aktien är fel. Rörliga ”säljarprovisioner” till rådgivare ska man vara extra skeptisk till. Börsplus hissar varningsflagg för alla bolag som är i sämsta fjärdedelen i sin storleksklass.

Ranplan betalar cirka 15 Mkr i emissionskostnader, motsvarande 24,2 procent av erbjudandet.

# Lång väntetid

Att teckna IPO-er innebär extra risker och risken ökar om man måste vänta länge från att aktier tecknas till att de börjar handlas. Av administrativa skäl tar det ofta 1-2 veckor eller mer innan småbolag börjar handlas. Om väntetiden är 10 dagar eller mer så hissar Börsplus varningsflagg för de IPO-er som är i den sämsta fjärdedelen i sin storleksklass.

Ranplan-aktien börjas handla 21 dagar efter sista anmälningsdag.

# Säljsugen storägare i förhoppningsbolag

Bolag i tidiga skeden gör nyemission för att de behöver pengarna. Det är en varningsflagga om det samtidigt finns storägare som verkar vilja sälja egna aktier i bolaget. (Exempelvis kort lock-up.) Dels är det lite illojalt att “konkurrera” om aktieköparnas kapital med bolaget. Dels tyder det på en klen tilltro till bolagets framtid.

Ranplan har styrelseledamöter som ställer upp med garantiåtaganden. Det inger inte förtroende för bolaget. Vi noterar också att ledning och styrelse har höga arvoden. Sammantaget motsvarar deras nuvarande årslöner (inklusive maximal rörlig ersättning samt pensioner) 51 procent av den rullande omsättningen.

Börsplus har varit kontakt med bolaget som svarar:

– Omkring två tredjedelar of garantiåtagandena är knytna till styrelsemedlemmar som har skyldighet att agera för bolagets långsiktiga intressen. Sådana åtaganden är, uppriktigt sagt, väldigt ovanligt (nästan oöverträffat för First North).

– Ranplan baserar inte ersättning till ledning och styrelse baserat på tidigare försäljningsnivåer. Kompensationen ska kalibreras efter marknadsmässiga nivåer. Som ett exempel, baslönen för vd om 180,000 GBP anses inte alls överdriven.

# Bristfällig information

Det är en varningsflagga om man anar eller vet att det saknas viktig information i prospektet. Exempel på detta är att det saknas information om emissionskostnader, intressekonflikter, teckningsåtagare etc. Hit räknar vi också rejält vilseledande information.

Ranplan har nyligen ändrat sin bolagsstruktur vilket gör det svårt att se vilka villkor närtida emissioner haft. När vi jämför siffrorna från den tidigare strukturen är det dock klart att en värdestegring skett, samtidigt som bolaget mer än halverade sin omsättning 2017. Varningsflaggan hade också kunnat gå under rubriken “Kort historik” eller “Rabatterad emission”, hanteringen väcker helt klart frågor kring vad som hänt i bolaget. 

Börsplus har varit i kontakt med bolaget som svarar:

– Vid den stundande börsnoteringen är, den underförstådda pre-money värderingen, börsvärde exklusive nettokassa, omkring 145 Mkr. Alla jämförelser med tidigare kapitalinjektioner, precis som med exempelvis Spotify, måste så klart ta hänsyn till balansräkningen.

– Totalt har nuvarande aktieägare investerat 11,4 MUSD i Ranplan. [Utöver detta har Ranplan mottagit bidrag om 3 MUSD]. I december 2017, tog Ranplan emot ett banbrytande godkännande från Verizon angående användet av bolagets produkter. Under det första kvartalet 2018 har Ranplan nästan dubblat sin försäljning jämfört med motsvarande kvartal 2017 och har även en stark orderbok. I ljuset av detta, anser vi inte att värderingen är hög.

# Udda val av rådgivare

IPO-bolag har oftast de rådgivare som är motiverat av deras storlek och kvalitet. Avvikelser från mönstret kan vara ett varningstecken. Farligast är när ingen rådgivare alls vill skylta med sitt namn.

Ranplan har valt Naventus Corporare Finance som rådgivare. Det är en liten firma med kort historik.

Börsplus har varit i kontakt med bolaget som svarar:

– Naventus Corporate Finance grundades hösten 2017. Teamet som rådgivit Ranplan under transaktionen har också varit rådgivare för GomSpace (kapitalresning om 100 Mkr/kursutveckling om 476 %/börsvärde idag om cirka 2000 Mkr), Maha Energy (kapitalresning om 118 Mkr/kursutveckling om 85%/börsvärde idag om cirka 118 Mkr) och Index Pharmaceuticals (kapitalresning om 250 Mkr/kursutveckling om -12%/börsvärde idag om cirka 460 Mkr) i samband med deras framgångsrika börsnoteringar på Nasdaq First North.

Börsplus slutsats om Ranplan Wireless

Uppsidan är visserligen stor och Ranplan kan bli riktigt bra som aktie om bolagets karismatiske vd Alastair Williamson är lika bra på att sälja mjukvara som han är på att sälja aktiestoryn.

Men det är mycket som i dagsläget är omöjligt att veta när det gäller den framtida kommersialiseringspotentialen i Ranplans mjukvara. Och det lär dessutom dröja åtminstone ett eller två år innan man på allvar kan börja testa tesen med 5G som en stordrivkraft för bolaget. Tills dess lever aktien mest på förhoppningar.

Vi är inte särskilt sugna på att teckna aktien. Men vi skulle inte heller avråda den som vill teckna en liten post med inställningen att Ranplan är en lottsedel med betydande sannolikhet för förlust men också betydande uppsida om det blir vinst.

Börsplus slutsatser om förhoppningsbolag

Förhoppningsbolag är svårbedömda och inslaget av oförutsägbarhet är större än för aktier i rörelsedrivande bolag. Som en påminnelse om det stora inslaget av slump så graderar Börsplus sin syn på förhoppningsbolag som sidorna på en tärning. Där tärningsutfallen:

1 eller 2 = Sälj

3 eller 4 = Neutral

5 eller 6 = Köp

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel finns på www.svd.se. I juli 2019 migrerades denna och ett tusental andra artiklar över från SvD till analystjänsten Börsplus och därefter (april 2020) till Affärsvärlden. I vissa fall har delar av dessa artiklar dessvärre inte följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla tabeller, bilder, formatering eller rutor med tilläggsinfo. Om du vill vara säker på att läsa en artikel med helt fullständig information bör du alltså söka rätt på ursprungsversionen på www.svd.se. Ett enkelt sätt att hitta dit är att via en sökmotor som Google söka på ”SvD Börsplus + [Bolag] och/eller [Rubrik]”.
Annons från ABG Sundal Collier
Annons från Mangold