Quickcool – Ute ur frysen men tinar långsamt

Det har tagit längre tid än väntat för det tidigare islagda projektet Quickcool att tina upp. Nu hoppas man på en CE-märkning i närtid för att äntligen kunna marknadslansera Quickcools medicinska kylsystem. Quickcool ger ett seriöst intryck och har bra storägare. Börsvärdet är lågt men snart krävs en nyemission så aktieägarna måste rusta sig med både kapital och tålamod.
Quickcool – Ute ur frysen men tinar långsamt - f4f36b70-767d-409f-9c25-29115b63fb76fitcroph450q80upscaletruew800s2652f2400ef8761f33978823960f26cd0400363f

Efter nästan tio års utveckling, finansierat av riskkapitalbolag, lades Quickcool (börskurs 2,30 kronor 29/6) på is 2011. Ett par år senare plockades projektet fram, tinades upp och noterades på Aktietorget i december 2015. Bolagets medicintekniska produkt är en portabel kylenhet som kyler hjärna och kropp genom en ballongkateter i näsan. En viktig fördel är att Quickcools metod inte tar kroppen eller huvudet i anspråk som de flesta konkurrerande produkter. Quickcools lösning ger mer plats för läkarna att göra sitt jobb helt enkelt. Den vanligaste konkurrerande lösningen innebär att hela kroppen ”packas in” med pads eller täcken. Det försvårar exempelvis defibrillering och hjärtmassage. En annan fördel är att enheten är batteridriven och portabel vilket möjliggör flytt av patienten utan att kylkedjan bryts. Medicinsk kylning används idag främst i samband med hjärtstopp. Framöver finns det förhoppningar om att kylning kommer att användas i samband med stroke, traumatisk hjärnskada, sepsis och ytterligare en del indikationer. Kylning fungerar genom att kroppens syrebehov och ämnesomsättningen minskar. Det dämpar många skadliga biokemiska processer som startar när syretillförsel upphört och därefter återkommer.

Quikcools tidiga historik handlade främst om studier. Vi räknar till totalt elva studier som alla på olika sätt alla visar nytta med Quickcools system. Tre studier pågår. Den mest nämnvärda är förmodligen EU-finansierade Eurohyp-1 som genomförs på strokepatienter på universitetssjukhuset i tyska Tubingen. Syftet är att utröna om nedkylning minskar de långvariga skadorna av stroke. Quickcools system används som komplement till kall infusionslösning för kontinuerlig kylbehandling under ett antal timmar. Studien omfattar 20 patienter och är försenad. Studien har stor betydelse för Quickcool eftersom den potentiella marknaden för att kyla strokepatienter någon gång i framtiden är 20 gånger så stor som marknaden för hjärtstopp.

I dagsläget inväntar bolagets nytillträdde VD Fredrik Radencrantz på att CE-märkningen för den kommersiella produkten ska bli klar så att marknadslanseringen kan sjösättas. Säljmaterial produceras, det skakas liv i kontaktnät och pågående studier övervakas.

Quickcool Juni 2017
VD: Fredrik Radencrantz
Styrelseordförande: Göran Brorsson
Antal anställda: 2
Nyckelpersoners ägande: Cirka 45 %
Lista: Aktietorget
Aktiekurs: 2,40 kr
Antal aktier ink. utspädn: 10,4 miljoner *
Börsvärde: 25 Mkr *
Nettokassa: 3 Mkr
Resultatnivå, årstakt: Cirka -10 Mkr
Källa: SvD Börsplus /Bolaget *) Räknat på max antal aktier.

Börsplus syn på Quickcool

Quickcool är trots att åren gått fortfarande ett utvecklingsbolag utan en CE-märkt kommersiell produkt. Marknadslanseringen närmar sig men hur produkten kommer att tas emot vet ingen. Vården är omvittnat konservativ och nya produkter har ofta svårt att vinna gehör. Quickcool är ett typiskt förhoppningsbolag och en analys kräver andra metoder än vanliga börsaktier (se faktaruta). Det typiska utfallet i förhoppningsaktier är att investerarna förlorar hela eller stora delar av insatsen.

———

1. Incitament nyckelpersoner

Incitamentet för nyckelpersonerna i Quickcool är bra. Störste ägaren, genom bolag, är grundaren Lennart Sjölund som äger ca 28 procent av aktierna. Sjölund deltog både i noteringsemissionen och den nyemission som genomfördes vintern 2016 ett år efter notering. Sjölund har utöver det sporadiskt köpt aktier i marknaden. VD Fredrik Radencrantz äger ca 2 procent av bolaget. Grundaren Tadeusz Wieloch och övriga styrelsen äger tillsammans cirka 15 procent.

Förutom aktier har dessa herrar tillsammans en hel del teckningsoptioner. Teckningsoptionen är noterad och kan inbringa 10,3 MSEK till bolaget om de nyttjas i början av 2018. Teckningskursen är satt till ett intervall mellan 3,35 – 4,30 kronor, alltså en bra bit över nuvarande kursnivå 2,30 kronor. Skulle dessa nyckelpersoner välja att teckna oavsett så är ca 20 % av kapitalet från teckningsoptionen på plats. Det är inte ett ovanligt beteende i seriösa förhoppningsbolag.

2. Track record nyckelpersoner

Störste ägaren Lennart Sjölund har en lång erfarenhet av ledande positioner. Han har varit vd för medtechbolagen Jostra och Jolife. Jolife som låg bakom hjärtmassagemaskinen Lucas uppmärksammades när bolaget köptes upp av medtechjätten Medtronic 2011. Sjölund har flera styrelseuppdrag, bland annat i börsnoterade Lagercrantz. Värt att uppmärksamma med tanke på Quickcools finansieringsbehov är att Sjölunds ägarbolag Parkallen Invest ser ut att vara stadda i kassan. Styrelseordförande Göran Brorsson har tidigare varit VD för Elos Medtech. Han har styrelseuppdrag för bl a Stille och Biovica International (båda noterade på First North). I januari meddelade Quickcool att dåvarande VD John Wennborg lämnar över rollen till Fredrik Radencrantz. Motivet är att Quickcool går från produktutvecklingsorienterat till ett ökat fokus på försäljning. VD-skiften innebär alltid högre risk men här verkar motivet rimligt. Fredrik Radencrantz har jobbat med att utveckla företag i 20 år. Han kommer senast från Probi. Innan dess var han verksam på Getinge-ägda ArjoHuntleigh och Ericsson. Radencrantz expertis uppges vara att kommersialisera produkter globalt. För att vara ett ytterst litet bolag verkar Quickcool alltså ha en anmärkningsvärt stark laguppställning.

3. Trovärdighet för produkt och strategi

Under de tidiga åren genomfördes flera studier på Quickcools system. Studierna pekar på att produkten är användarvänlig. Portabilitet och obruten kylkedja är viktiga egenskaper. För en lekman framstår Quickcools lösning onekligen som mer modern än de flesta konkurrenternas.

Helt avgörande för Quickcool är att sjukhusen accepterar att kylning till 36 grader Celsius är lika bra eller bättre än kylning till lägre temperaturer. Flera och fler verkar ta det steget men riktlinjerna lämnar som vi tolkar det dörren öppen för läkarna att själva välja hur de vill kyla. Förhåller det sig annorlunda så ligger bevisbördan på Quickcool att upplysa marknaden.

Grundteknologin att kyla genom näsan med en vätskefylld kateter är patentskyddad på de stora marknaderna och löper till 2024/2025. Just i Sverige är patentet dock under fortsatt behandling.

Affärsmodellen bygger på att sälja systemet till ett konkurrenskraftigt pris och istället ska Quickcool bli lönsamt på kateterkittet som naturligtvis är en engångsprodukt. På sikt ska kittet stå för ca 70 procent av bolagets intäkter är det tänkt. Det är en rimlig strategi. Man ska dock inte glömma att Quickcool möter betydande konkurrens från stora, etablerad aktörer. Aktörer som ofta inte bara säljer kylprodukter utan även annan medicinteknisk utrustning. Det kan påverka sjukhusens vilja att engagera sig med Quickcool. En nämnvärd mindre konkurrent är Benechill som i vintras förvärvades av First North-noterade Braincool som också är verksamt inom medicinsk kylning. Benechill kyler också genom näsan men med en annan teknologi. Enligt Quickcool klarar Benechill inte av att underhållskyla kroppen. Det är något som kombinationen av Braincools och Benechills teknologier ska råda bot på enligt förvärvaren Braincool. Det är väsentligt eftersom Quickcool i så fall har en ny konkurrent i Bennechill/Braincool som också har en nätt och användarvänlig lösning.

4. Nödvändiga antaganden i optimistiskt scenario

  • Marknadslansering sker i år
  • Finansieringsbehovet löses via teckningsoptioner eller via ”icke-blodig” nyemission.
  • Quickcools system når acceptans på ett 20-tal nordiska intensivvårdsavdelningar
  • Framgångsrik distributörsstrategi för global försäljning
  • Fler indikationer som på sikt behandlas med kylning

Quickcool har ett finansieringsbehov som det var tänkt att den noterade teckningsoptionen skulle råda bot på. Den kan som mest inbringa strax över 10 MSEK till bolaget. Det kräver dock att aktien utvecklas bra fram till början av 2018. Finansieringsbehovet är dessutom sannolikt högre än vad teckningsoptionen kan bidra med eftersom Quickcool ligger efter sin tidsplan.

En ny företrädesemission ligger alltså i korten. Eftersom bolagets börsvärde är låga 20 MSEK idag skulle det innebära en väsentlig utspädning och med sedvanlig emissionsrabatt kan det bli riktigt blodigt. Dock får vi känslan av att bolagets huvudägare inte har några större problem med det eftersom de sannolikt tar sin beskärda del.

Här följer Börsplus syn på potentialen i ett optimistiskt scenario. Inte oväntat är marknadslansering med försäljningsframgångar drivande i det korta perspektivet. På sikt krävs att användningen av medicinsk kylning utökas till fler indikationer.

Quickcool Idag Tänkbart 2020
Värdedrivare (i) CE-märkning, marknadslansering, första försäljningen Distributörsavtal globalt, etablering i Skandinavien
Uppnådd nivå Värdedrivare Kliniska studier Omsättning 10 Mkr (Ca 20 IVA)
Värderingsmodell (ii) e.m P/Sales cirka 10x
Resultatnivå, årstakt Cirka -10 Mkr Breakeven
Börsvärde, Mkr (iii) 25 Mkr Ca 100 Mkr
Optimistisk vinstchans (iv) 200% (efter nyemissionsbehov)

Tabellförklaring

Tabellen visar bolaget i dag samt ett tänkbart framtida optimistiskt scenario. Detta är alltså inte Börsplus huvudscenario. Huvudscenariot för förhoppningsbolag är att det som regel slutar med en stor förlust för investerarna.

(i) Värdedrivare är de enligt Börsplus enskilt viktigaste aktiviteterna och målen för att förstå bolagets utveckling. Exempel på värdedrivare i ”förhoppningsbolag” är genombrottsorder, kundintag, nya marknader, licensavtal, regulatoriska godkännanden eller nya produktlanseringar.

(ii) Värderingsmodell avser börsvärde i förhållande till värdedrivaren. Idag är värderingen implicit, alltså vad börsvärdet ger för värdering jämfört med den uppnådda nivån av värdedrivaren. I en tänkbar framtid bedömer Börsplus vad som kan vara en rimlig värdering givet att värdedrivaren utvecklats till en högre uppnådd nivå.

(iii) Börsvärde idag respektive ett tänkbart framtida börsvärde givet optimistiska antaganden om utvecklingen för värdedrivaren samt en rimlig värdering av bolaget i en sådan framtid.

(iv) Optimistisk vinstchans är är en förenklad skattning av potentialen i aktien på några års sikt. Detta är starkt förenklat och tar inte hänsyn till mindre finansieringsbehov eller exakt nettoskuld/kassa. Större bedömda finanseringsbehov är dock inkluderade vilket i så fall anges i tabellen och/eller i analysen.

Optimistiskt scenario

Quickcool håller på att skapa en egen försäljningsorganisation för den skandinaviska marknaden. Resten av världen ska bearbetas med distributörer. Siktet är i första hand Europa och delar av Asien. Quickcools primära marknad är för hjärtstopp. Årligen drabbas ca 10 000 svenskar. Cirka 10 procent av dessa överlever. Med kylbehandling förbättras oddsen. Quickcools styrelse bedömer att den globala marknaden är värd ca 1 miljard kronor och att den årliga tillväxten är 7-10 procent. I Sverige finns idag 84 intensivvårdsavdelningar som ingår i Quickcools målgrupp. Varje avdelning bedöms vara i behov av 2–4 kylsystem. Av de som drabbas av hjärtstopp bedömer Quickcool att hälften är kandidater för kylbehandling. Att bygga en försäljningsorganisation kräver finansiering som Quickcool inte har just nu. Finansieringsfrågan måste lösas.

Quickcools målsättning är att nå positivt kassaflöde 3-4 år efter marknadslansering. Det kräver uppskattningsvis att bolaget får fäste på den skandinaviska marknaden. Med Quickcools system på 20 intensivvårdsavdelningar som vardera förbrukar 60 kateterkitt per år borde omsättningen kunna nå 10 Mkr och verksamheten gå runt. Vi räknar med ett engångspris på 7000 kronor för engångsartiklarna och att hårdvaran kostar ca 100 000 kronor. En lyckad distributörsstrategi som tar bolaget ut i Europa och delar av Asien kan förändra bilden avsevärt i rätt riktning.

För att Quickcool ska bli en riktigt bra placering på sikt krävs att bolagets kylsystem används för fler indikationer. Hetast är stroke. Skulle den pågående Eurohyp-1 studien visa sig framgångsrik finns förutsättningar för att Quickcools världskarta ritas om till det bättre.

Pessimistiskt scenario

Pessimistiska scenarion för förhoppningsbolag är inte svåra att måla upp. I första hand så är fortsatt försening av CE-märkning ett potentiellt problem eftersom det leder till försenad säljstart. Quickcool behöver komma ut på marknaden och visa att intensivvården gillar kylsystemets fördelar.

Eventuella studier som ifrågasätter TTM-studien och visar att kylningen ska lägre ner än 36 grader Celsius är så klart ett hot. Vi har inte expertisen att bedöma hur reell den risken är, men det är inte långsökt att så skulle kunna vara fallet för vissa indikationer.

Börsplus slutsats

Gedigen erfarenhet hos nyckelpersoner och starka ägare i kombination med ett lågt börsvärde kan vara nog för vissa aktörer som investerar i förhoppningsbolag. I så fall är Quickcool ett lockande alternativ.

För de allra flesta överväger dock riskerna. CE-märkning och marknadslansering kan dra ut ytterligare på tiden. Finansieringsfrågan hänger som ett mörkt moln över bolaget. Vi hoppas att detta kan lösa sig framöver men till dess har vi en neutral syn på Quickcool.

Quickcools historia

Historien om Lundabaserade Quickcool börjar 2003. Tanken var att skapa ett portabelt kylsystem för hjärnkylning till 32-34 grader C som då var måltemperaturen vid hjärtstopp. Under 2007-2011 utvecklades produkten och kliniska studier genomfördes. Systemet var uppskattat av användarna men måltemperaturen kunde inte nås tillräckligt snabbt. Riskkapitalbolagen som finansierat projektet drog sig ur. Huvudägaren Lennart Sjölund köpte deras aktier och Quickcool lades på is. Totalt hade ca 70 MSEK investerats i projektet då. Grundarna Sjölund, Wieloch och den tredje huvudägaren Lindblad (alla tre finns kvar som storägare idag) var inte övertygade om att projektet var ett fiasko utan inväntade resultaten från den hittills största studien inom kylområdet – TTM-studien ”Targeted Temperature Management at 33 C versus 36 C after Cardiac Arrest” – som pågick vid tidpunkten. Studien visar likvärdiga överlevnadsresultat mellan nedkylning till 33 och 36 grader C och pekar på att en viktig aspekt är att hålla en jämn temperatur. Studien publicerades 2013 i The New England Journal of Medicine (Nielsen N, et al.) och plötsligt hade Quickcool återigen ett existensberättigande. Systemet kyler snabbt till 36 grader C och håller temperaturen jämn under lång tid. Sedan studien publicerades har flera sjukhus övergått till att kyla till 36 grader C enligt bolaget. Vad vi kan se har riktlinjerna ändrats i Europa med möjlighet för sjukhusen att välja den lägre graden av nedkylning. Det är upp till sjukhusen att välja väg.

Quickcool genomförde en listningsemission i samband med notering på Aktietorget vintern 2015. Bolaget tog in sparsamma 8,5 MSEK till en värdering på 25 MSEK premoney. Det låga emissionsbeloppet skvallrar om att huvudägarna trodde på en uppvärdering. Så blev inte fallet. Löftet då var att produktcertifiering och CE-märkning skulle bli klart under 2016. Så blev inte heller fallet och förmodligen är det en viktig anledning till att kursuppgången uteblev. Förseningar är dock mer regel än undantag för förhoppningsbolag. Quickcool har CE-märkning för den forskningsprodukt som använts och används i studier, men inte för den kommersiella produkten. Ungefär ett år senare genomfördes ytterligare en nyemission till en lägre premoneyvärdering, 16 MSEK. Denna gång tog bolaget in strax över 10 MSEK och investerarna fick också teckningsoptioner med lösen i början av 2018. Teckningsoptionerna kan innebära ytterligare strax över 10 MSEK till Quickcool om lösenkursen blir den högsta i intervallet som sattes.

Mer om Quickcools produkt

Quickcools system bygger på enkel hantering, oavbruten kylbehandling och precis temperaturreglering. Produkten består av en kylenhet och ett engångsset. Setet består av två slangar med ballongkatetrar som placeras i patientens båda näshålor. Systemet har två kretsar, en per näshåla. Det innebär att effektuttaget automatiskt optimeras mellan näshålorna. I setet cirkulerar en kall saltlösning som kyler kroppen. Näsan fungerar som kroppens värmeväxlare. Nedkylningen minskar kroppens ämnesämnesomsättning och syrebehov. Det i sin tur dämpar många skadliga biokemiska processer som startar när syretillförsel upphört och sedan återkommer. Produktens storlek och placering ger sjukvårdspersonalen tillgång till patientens kropp till skillnad från de flesta konkurrerande produkter. Systemet är batteridrivet, portabelt och kan hängas på sjukhussängen i samband med transport. På så sätt blir kylkedjan obruten.

Så ser Börsplus på förhoppningsbolag

Vid investeringar i entreprenörsbolag utan intäkter men med högtflygande planer bör man enligt Börsplus åsikt börja med nyckelpersonerna i projektet.

1. Har nyckelpersonerna rätt incitament och engagemang för att göra det långa och hårda arbete som krävs för att lyckas? Saknas detta incitament kan man ofta stryka aktien som köpkandidat redan här.

2. Har nyckelpersonerna erfarenhet och historik med sig som gör det troligt att de har rätt förutsättningar för att ta projektet till framgång? Det gör enorm skillnad om entreprenören har relevanta framgångar i bagaget eller ej. Detta är en väldigt subjektiv och därmed svår bedömning men den bakomliggande tanken är robust. Nämligen att en förstklassig ledning med en halvdan affärsidé är långt mycket bättre än en förstklassig affärsidé i händerna på en halvdan ledning.

3. Hur trovärdig är strategin och produkten? Denna fråga kan besvaras på flera nivåer. Från höftskott till datainsamling i McKinsey-klass. Vi lägger oss på en nivå någonstans där emellan där nedlagd analystid får styras av hur intressant investeringen ser ut att vara i övrigt. En mycket intressant aktie förtjänar en mer grundlig research än ett börsbolag som vi på andra grunder bedömer som helt ointressant. Dessa bedömningsgrunder kan vara saker som frågorna 1–2 ovan eller potentialen, värderingen eller något annat.

4. Nödvändiga antaganden i optimistiskt scenario

Investeringar i förhoppningsbolag handlar helt och hållet om att skissa på hur uppsidan ser ut och därefter utsätta detta optimistiska scenario för ”konstruktiv kritik”. Om aktien står pall för trycket så kan det vara en intressant investering.

En metod är att lista vilka antaganden man nödvändigtvis måste göra för att det optimistiska scenariot ska besannas. Exempel på sådana antaganden kan vara:

  • Kundtillväxten ökar
  • Positiva forskningsresultat (Life Science)
  • Framgångsrik lansering utomlands
  • Lyckad prospektering (råvarubolag)
  • Inget priskrig från stark konkurrent
  • Nyckelpersonerna klarar att verkställa strategin

Vi ser det alltså som mindre meningsfullt att skissa på det mest sannolika utfallet för en förhoppningsaktie eftersom det utan undantag är att investerarna över tid gör en stor förlust.

Börsplus slutsats

Förhoppningsbolag är svårbedömda och inslaget av oförutsägbarhet är större än för aktier i rörelsedrivande bolag. Som en påminnelse om det stora inslaget av slump så graderar Börsplus sin syn på förhoppningsbolag som sidorna på en tärning. Där tärningsutfallen:

1 eller 2 = Sälj

3 eller 4 = Neutral

5 eller 6 = Köp

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel finns på www.svd.se. I juli 2019 migrerades denna och ett tusental andra artiklar över från SvD till analystjänsten Börsplus och därefter (april 2020) till Affärsvärlden. I vissa fall har delar av dessa artiklar dessvärre inte följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla tabeller, bilder, formatering eller rutor med tilläggsinfo. Om du vill vara säker på att läsa en artikel med helt fullständig information bör du alltså söka rätt på ursprungsversionen på www.svd.se. Ett enkelt sätt att hitta dit är att via en sökmotor som Google söka på ”SvD Börsplus + [Bolag] och/eller [Rubrik]”.