Quickbit: En kryptisk notering

Noteringsaktuella Quickbit beskriver sig som ett fintechbolag som utvecklar tekniklösningar för kryptovalutor och blockchain inom e-handeln. Omsättningen har ökat fort, resultatet likaså. Men hur ska man egentligen se på affärsmodellen och aktien?
Quickbit: En kryptisk notering - efcf8e07-22cf-47e3-8bd5-8eeebdafa5c7fitcroph450q80upscaletruew800sa6618131ef22abf01421480010a57499b72cb356

Quickbit (teckningskurs 3,20 kr) är på väg att notera sig på NGM. Så här beskriver bolaget sig: ”Quickbit har utvecklat en betaltjänst som gör det möjligt för kunder som handlar hos anslutna internetleverantörer att betala med kryptovaluta”.

Quickbit erbjuder alltså en slags integrerad växlingstjänst för kryptovalutor. Syftet är att erbjuda en säker lösning som minskar transaktionskostnader och risken för bedrägerier inom e-handel.

Den operativa verksamheten är lokaliserad till Gibraltar. Quickbit grundades i juni 2016 och har 22 anställda varav 17 verkar genom konsultavtal.

Quickbit har utvecklat lösningen under de senaste åren. I augusti 2018 lanserades tjänsten för e-handlare runt om i världen. Dessförinnan har lösningen främst använts av pilot- och testkunder. Quickbit har brutet räkenskapsår som löper från 1 juli till 30 juni.

Nedan följer utvecklingen på kvartalsbasis de senaste tre kvartalen:

Quickbit Q1 2018/19 Q2 2018/19 Q3 2018/19
Omsättning 74,2 Mkr 477 Mkr 993 Mkr
Bruttomarginal 1,7% 2,7% 2,2%
Rörelseresultat -1,3 Mkr 3,2 Mkr 17,8 Mkr
Rörelsemarginal -1,7% 0,7% 1,8%

I det tredje kvartalet som omfattar januari – mars 2019 var omsättningen hela 993 Mkr. Den sekventiella tillväxten har varit mycket stark.

Det Quickbit benämner som omsättning är alltså kundbetalningar som snurrar via QuickBits system. Det bolaget tjänar pengar på är marginalen mellan vad Quickbit köper in kryptovaluta för, och vad Quickbit säljer kryptovaluta för till kunden i deras utcheckningsprocess hos e-handlare.

Den tekniska plattformen är enligt bolaget baserad på blockchain-teknologi och algoritmer byggda med artificiell intelligens.

Quickbit tar in 16 Mkr (100 procent emission). Drygt hälften av pengarna (8,5 Mkr) skall användas till vidare produktutveckling och den resterande delen till övriga operativa kostnader.

IPO-GUIDE Quickbit
Lista NGM MTF
Omsättning rullande tolv månader 1539 Mkr
Antal anställda 22
Teckningskurs 3,20 kr
Rådgivare
Storlek på erbjudande 16 Mkr (varav 100% nyemission)
Börsvärde vid IPO Cirka 207 Mkr
Emissionskostnad Cirka 1 Mkr (6,3% av erbjudandet)
Säkrad andel av IPO* 100%
Investerare som ska teckna i IPO
Garanter FrontOffice Nordic, Abelco Investment Group (100% i åtagande)
Flaggor** Nio flaggor
Sista teckningsdag 2019-06-24
Beräknad första handelsdag 2019-07-11 (17 dagars väntetid)
* Andelen av antalet aktier i erbjudandet som på förhand är säkrade via förbindelser (garantiåtagande/teckningsåtaganden).
** Särskild metodik. Se faktaruta nedan.
Källa: SvD Börsplus / bolaget

Nio flaggor

Börsplus IPO-guide granskar alla noteringar efter bland 24 typfall av så kallade flaggor. Genomsnittet efter drygt 130 granskade börsnoteringar är 1,6 flaggor för miljardbolag, 2,9 för småbolag och 4,2 för mikrobolag. En flagga är alltså inte så allvarligt i sig utan mer en signal om att man som investerare bör fundera ett extra varv kring vissa aspekter.

Börsplus hittar nio flaggor i Quickbit, att jämföra med 2,9 som är genomsnittet för småbolagsnoteringar.

# Högt garantiåtagande

Efter över 150 undersökta IPO-er finner Börsplus ett starkt empiriskt samband mellan ett högt garantiåtagande och svag kursutveckling. Det låter tryggt med garanter men förmodligen är det ofta ett tecken på svaghet eller desperation. Om IPO:n misslyckas blir säljtrycket stort eftersom garanterna oftast säljer ut.

QuickBit är täckt av garantiåtaganden till cirka 100 procent.

# Lång väntetid

Att teckna IPO-er innebär extra risker och risken ökar om man måste vänta länge från att aktier tecknas till att de börjar handlas. Av administrativa skäl tar det ofta 1-2 veckor eller mer innan småbolag börjar handlas. Om väntetiden är 10 dagar eller mer så hissar Börsplus flagg för de IPO-er som är i den sämsta fjärdedelen i sin storleksklass.

QuickBit-aktien börjas handla 17 dagar efter sista anmälningsdag.

# Tveksamma incitament

Tveksamma incitament är Börsplus samlingsbegrepp för olika typer av risk för intressekonflikt. Ett typexempel är att rådgivaren eller dess anställda äger aktier i IPO-bolaget. Det behöver inte vara ett problem och kan även ses som en fördel men det finns också risker för intressekonflikter eller att rådgivaren översäljer aktien.

Styrelseledamöterna Johan Lund och Sven Hattenhauer, är båda vd i bolag som tillsammans garanterar hela emissionen. Johan är vd och äger 50% av FrontOffice som äger 10% av QuickBit. FrontOffice garanterar 70% av emissionen. Sven är vd i Abelco som äger 7% av QuickBit. I IPO:n har därtill ägare i FrontOffice och Abelco förtur till 60% av emissionen.

# Säljsugen storägare i förhoppningsbolag

Bolag i tidiga skeden gör nyemission för att de behöver pengarna. Det är en flagga om det samtidigt finns storägare som verkar vilja sälja egna aktier i bolaget. (Exempelvis kort lock-up.) Dels är det lite illojalt att “konkurrera” om aktieköparnas kapital med bolaget. Dels tyder det på en klen tilltro till bolagets framtid.

Två av de största ägarna i bolaget, som därtill kontrolleras av två ledamöter i QuickBit, ställer upp som garantiåtagare i noteringen. Ersättningen utgör visserligen optioner men vi tycker inte att det inger förtroende när större ägare vill ha betalt för risken att erhålla aktier.

VD Jörgen Eriksson kommentar:
– Överenskommelse om garanti av emissionen, ersättning för det och förtur vid tilldelning gjordes före QuickBit hade uppnått lönsamhet. Avsikten med förtur för Abelcos och FrontOffice Nordics aktieägare är att uppnå största möjliga ägarspridning före notering.

# Bristfällig information

Det är en flagga om man anar eller vet att det saknas viktig information i prospektet. Exempel på detta är att det saknas information om emissionskostnader, intressekonflikter, teckningsåtagare etc. Hit räknar vi också rejält vilseledande information.

Abelco Investment Group är QuickBits 4:e största ägare. I det bolaget är ledamot Sven Hattenhauer vd och ägare. Men det framgår inte hur mycket Sven äger i Abelco.

Under Rådgivarens intressen framgår att Eminova är bolagets mentor i samband med noteringen och att de inte äger några aktier i QuickBit. Det borde även ha framgått att Eminova är emissionsinstitut och har biträtt bolaget vid upprättandet av memorandumet.

Det framgår av memorandumet att bolaget beslutat utge 12 109 125 teckningsoptioner. Dock finns det ingen sammanställning över vilka som äger eller kommer att äga dessa. Uppgifter om de flesta optioner (inte alla) finns spridda i dokumentet.

Emissionen är garanterad av två parter, fördelningen mellan dem framgår dock inte annat än att det framgår hur många teckningsoptioner de får vardera för åtagandet.

Det framgår inte mot vilken part som lock-up avtal ingåtts och vad som gäller vid olika situationer så som uppköp.

Utgivna löner och andra ersättningar framgår inte under rubriken Närståendetransaktioner.

Det framgår av memorandumet att varje rapporterande enhet inom koncernen skall lämna sitt fullständiga rapporteringspaket till moderbolagets CFO. Det borde dock ha framgått att bolaget för närvarande inte har utnämnt någon CFO.

Vi delar ut dubbla flaggor då så pass många brister uppmärksammats.

# Oklarhet om handelsplats

IPO-bolag som svävar på målet om var aktien ska handlas har antagligen fått nej av minst en handelsplats. Dessutom är det stor risk att tidplaner spricker och att ägarna får vänta länge på handelsstart. Det andas också desperation.

I memorandumet framgår inte på vilken marknadsplats som bolaget ska noteras på eller när.

Den 12 juni meddelade bolaget via pressmeddelande att det fått villkorat godkännande för notering på NGM.

# Udda val av rådgivare

IPO-bolag har oftast de rådgivare som är motiverat av deras storlek och kvalitet. Avvikelser från mönstret kan vara ett varningstecken. Farligast är när ingen rådgivare alls vill skylta med sitt namn.

Det är en dålig signal när ingen rådgivare vill bli förknippad med en notering. IPO-guiden har som policy att utdela dubbla flaggor när ingen huvudrådgivare anges i memorandumet. I QuickBit finns ingen huvudrådgivare angiven och bolaget tilldelas därför två flaggor för detta.

Börsplus syn på Quickbit

Det här är en förhoppningsaktie, alltså ett entreprenörsdrivet utvecklingsbolag med minimala intäkter och högtflygande planer. Analys av förhoppningsbolag kräver andra metoder än vanliga börsaktier (se faktaruta längst ner). Plus insikten att det vanligaste utfallet är att investerarna förlorar nästan hela insatsen.

———

1. Incitament nyckelpersoner

Ledning och styrelse i QuickBit kommer äga knappt 7 procent av bolaget efter noteringen. Största ägare i Quickbit blir FTCS intressenter AB med 16 procent av aktierna. Quickbits styrelseledamot, Anders Lindell, äger i sin tur 23 procent av FTCS.

Vd Jörgen Eriksson äger 200 000 aktier i Quickbit (via bolaget Bearing Consulting CW Ltd). Givet teckningskursen på 3,20 kr motsvarar det alltså aktier för 640 000 kr. Ordförande Bengt Lagergren äger 500 000 aktier via Inventure AB.

Styrelseledamot Johan Lund äger 1,25 miljoner aktier privat i Quickbit. Lund är för övrigt VD och styrelseledamot i Frontoffice som är noterat på NGM. Frontoffice äger 6 miljoner aktier i Quickbit.

Ett liknande upplägg finns med styrelseledamoten Sven Hattenhauer. Sven är VD för Abelco Investment Group som även de är noterade på NGM. Hattenhauer äger, vad vi förstår, inga aktier privat i Quickbit. Däremot äger Abelco 4,4 miljoner aktier i Quickbit. Hattenhauer äger en mindre del av Abelco och har således en indirekt, om än låg sådan, exponering mot Quickbit.

2. Track record nyckelpersoner

Vd Jörgen Eriksson har arbetat på Quickbit sedan i augusti 2018. Eriksson har dessförinnan bland annat grundat managementkonsultfirman Bearing Consulting i London 2001.

Bengt Lagergren som är ordförande i bolaget är grundare av några mindre bolag, Inventure AB och Svenska Invest AB.

3. Trovärdighet för produkt och strategi

Quickbit har sedan knappt ett år en lösning ute på marknaden. Tillväxten i förmedlade betalningsvolymer har varit stor och är ganska imponerande i pengar mätt.

Bolagets systemlösningar tillåter e-handlare internationellt att ta betalt med kryptovalutor som betalningsmedel. Som lekman i sammanhanget tycker vi det är väldigt svårt att förstå vad Quickbit befinner sig i värdekedjan, vilka bolagets kunder egentligen är och delvis även vilken kundnytta bolaget skapar.

”Att låta e-handlarnas kunder betala med kryptovaluta istället för med traditionella betal- och kreditkort innebär en betydligt högre säkerhet”, finns att läsa i prospektet. Quickbits system verkar, vad vi förstår, vara en lösning på problemet med kortbedrägerier som är vanligt inom viss e-handel, så kallad friendly fraud.

Att försöka styra över kunderna till bitcoin och liknande betalningsmedel kan minska risken för den här typen av problem. Det är dock inte svårt att tänka sig att det kommer fram andra, mindre komplicerade motmedel från exempelvis Visa eller Mastercard. Det är alltså väldigt svårt att bedöma teknikrisken och hur trovärdigheten för Quickbits produkt ser ut framöver.

Tjänsten verkar kunna implementeras på två sätt. Dels en white-label lösning, det vill säga att systemet går under e-handlarens varumärke. Eller direkt via Quickbits egna varumärke QBDirect.

”QuickBit investerar inte i kryptovalutor utan implementerar den underliggande tekniken. Bolaget levererar en tjänst som gör att e-handlares kunder enkelt kan köpa och sälja kryptovaluta.”

Kryptovalutor som exempelvis Bitcoin är digitala valutor. Till skillnad från den svenska kronan som backas upp av en centralbank, i detta fall Riksbanken, som har ett mer bakomliggande värde.

Många kryptovalutor har dock i olika hög grad blivit accepterade som betalningsmedel, men förändringen och osäkerheten är stor. Kryptovalutor används av många företag som vi uppfattar som seriösa. Men baksidan av myntet är att det sannolikt flödar en hel del svarta pengar. Det är en stor risk.

Även lagstiftningen gällande kryptovalutor är speciell och skiljer sig en hel del från ”riktiga” pengar. Detta är en anledning till varför Quickbit bedriver den operativa verksamheten från Gibraltar. Verksamheten backas heller inte upp av något som helst tillstånd, nåväl delvis från Gibraltar. Men det känns väldigt osäkert. Gibraltar tillhör Storbritannien och det finns således en risk att Brexit kommer ha en inverkan på Quickbits verksamhet.

I det senaste kvartalet förmedlade Quickbit nästan en miljard kronor (993 Mkr) via deras lösning. Det är mycket pengar. En bidragande orsak till detta är att Quickbit jobbar med så kallade introducentnäverk (affiliates) som i sin tur har e-handelskunder.

Rörelseresultatet landade på cirka 18 Mkr. Kassaflödet var däremot väldigt svagt. Detta beror enligt Quickbit på att den bank bolaget använder betalar Quickbit i efterskott. Ledningen menar att kassaflödeskonverteringen skall bli bättre framöver. Om det så sker, får framtiden utvisa. Men detta är ytterligare en faktor som minskar förtroendet.

Att bolaget väljer att ta sig besväret att notera aktien för ett kapitalbehov på 16 Mkr kanske är tveksamt strategiskt. Detta skulle alltså vara mindre än en kvartalsvinst för bolaget.

4. Nödvändiga antaganden i optimistiskt scenario

  • Försäljningsframgångar, stärkt bruttomarginal och kassaflöde.

En av de viktigaste värdedrivarna framöver är att visa att affärsmodellen är hållbar. Samt att upprätthålla och stärka bruttomarginalen och framför allt bolagets kassaflöde.

Quickbit i ett optimistiskt scenario

Quickbit Idag Tänkbart 2022
Avklarad milstolpe Stark tillväxt från befintlig plattform Licens för betalningsförmedling, starkt kassaflöde
Kommande värdedrivare (i) Nya e-handels kunder och stärkt kassaflöde Fortsatt stark tillväxt från nya och befintliga kunder
Värderingsmodell (ii) e.m 8x rörelseresultatet
Resultatnivå, årstakt Cirka 5 Mkr (kassaflöde) positivt
Börsvärde, Mkr (iii) 207 Mkr 1500 Mkr
Optimistisk vinstchans (iv) 625%

Tabellförklaring

Tabellen visar bolaget i dag samt ett tänkbart framtida optimistiskt scenario. Detta är alltså inte Börsplus huvudscenario. Huvudscenariot för förhoppningsbolag är att det som regel slutar med en stor förlust för investerarna.

(i) Värdedrivare är de enligt Börsplus enskilt viktigaste aktiviteterna och målen för bolagets utveckling. Exempel på värdedrivare i förhoppningsbolag är: licensavtal, regulatoriska godkännanden, genombrottsorder, kundintag, nya marknader, nya råvarufyndigheter, nya forskningsdata, produktlanseringar etc.

(ii) Värderingsmodell: Vad är viktigast för hur aktien prissätts på börsen? Enklast är det om man har vinster eller omsättning att utgå ifrån som kan ge en värderingsmultipel som P/e-tal, EV/EBIT eller EV/Sales. Annars är man hänvisad till en grov skattning av vad som vore ett rimligt börsvärde i en tänkt framtid efter att bolaget klarat av flera värdedrivande milstolpar längs vägen.

(iii) Börsvärde idag avser aktuell börskurs och full utspädning efter eventuell pågående nyemission. Börsvärdet i en tänkbar framtid avser Börsplus (ofta svåra) bedömning av vad som kan vara ett rimligt framtida börsvärde i ett läge där Börsplus optimistiska antaganden om utvecklingen slagit in.

(iv) Optimistisk vinstchans är är en förenklad skattning av potentialen i aktien på några års sikt. Detta är starkt förenklat och tar inte hänsyn till mindre finansieringsbehov eller exakt nettoskuld/kassa. Större bedömda finanseringsbehov är dock inkluderade vilket i så fall anges i tabellen och/eller i analysen.

Optimistiskt scenario

Om Quickbit lyckas upprätthålla en stark tillväxttakt i den befintliga affären är uppsidan i aktien sannolikt stor. Mycket handlar om att påvisa att verksamheten och affärsmodellen är hållbar.

I senaste kvartalet var rörelseresultatet 18 Mkr. Kan bolaget prestera detta i årstakt så värderas Quickbit till cirka 3 gånger rörelseresultatet (EV/EBIT) givet teckningskursen på 3,20 kr per aktie.

Men då måste vinstkvaliteten vara god. Och med det menar vi att kassaflödet skall vara någorlunda i paritet med rörelseresultatet.

Pessimistiskt scenario

Riskerna är många. En är att kassaflödet fortsatt är svagt och att bruttomarginalen pressas. Bruttomarginalen ligger i dag kring 2 procent. Quickbit är med andra ord beroende av stora volymer.

En annan risk är såväl aktiemarknaden som e-handlare och privatpersoners syn på kryptovalutor. Många har nog hört talas om Bitcoin etc. Men hur många har verkligen använt valutan för att handla?

Om det visar sig att Quickbits affärsmodell inte är hållbar är nedsidan i aktien enkelt uttryck väldigt stor.

Börsplus slutsats

Huvudscenariot för förhoppningsbolag är att det över tid slutar med en stor förlust för investerarna.

Det är framför allt den höga volymen och fina kvartalsvinsten som lockar i Quickbit men vi tycker detta är ett skolexempel på situation där man inte ska låta sig lockas av fina siffror – alldeles bortsett från att vinsten faktiskt inte konverterar till kassaflöde.

Om man ändå gör det bör man ställa sig några frågor, som ”förstår jag hur bolaget tjänar dessa pengar?” och ”har jag en bra idé om varför de fortsätter att vara lönsamma framöver?”.

Vi har svårt att svara jakande på detta och tycker att teknikrisk och regulatorisk risk verkar skyhög. Teckna ej blir vårt råd.

Så ser Börsplus på förhoppningsbolag

Vid investeringar i entreprenörsbolag utan intäkter men med högtflygande planer bör man enligt Börsplus åsikt börja med nyckelpersonerna i projektet.

1. Har nyckelpersonerna rätt incitament och engagemang för att göra det långa och hårda arbete som krävs för att lyckas? Saknas detta incitament kan man ofta stryka aktien som köpkandidat redan här.

2. Har nyckelpersonerna erfarenhet och historik med sig som gör det troligt att de har rätt förutsättningar för att ta projektet till framgång? Det gör enorm skillnad om entreprenören har relevanta framgångar i bagaget eller ej. Detta är en väldigt subjektiv och därmed svår bedömning men den bakomliggande tanken är robust. Nämligen att en förstklassig ledning med en halvdan affärsidé är långt mycket bättre än en förstklassig affärsidé i händerna på en halvdan ledning.

3. Hur trovärdig är strategin och produkten? Denna fråga kan besvaras på flera nivåer. Från höftskott till datainsamling i McKinsey-klass. Vi lägger oss på en nivå någonstans där emellan där nedlagd analystid får styras av hur intressant investeringen ser ut att vara i övrigt. En mycket intressant aktie förtjänar en mer grundlig research än ett börsbolag som vi på andra grunder bedömer som helt ointressant. Dessa bedömningsgrunder kan vara saker som frågorna 1–2 ovan eller potentialen, värderingen eller något annat.

4. Nödvändiga antaganden i optimistiskt scenario

Investeringar i förhoppningsbolag handlar helt och hållet om att skissa på hur uppsidan ser ut och därefter utsätta detta optimistiska scenario för ”konstruktiv kritik”. Om aktien står pall för trycket så kan det vara en intressant investering.

En metod är att lista vilka antaganden man nödvändigtvis måste göra för att det optimistiska scenariot ska besannas. Exempel på sådana antaganden kan vara:

  • Kundtillväxten ökar
  • Positiva forskningsresultat (Life Science)
  • Framgångsrik lansering utomlands
  • Lyckad prospektering (råvarubolag)
  • Inget priskrig från stark konkurrent
  • Nyckelpersonerna klarar att verkställa strategin

Vi ser det alltså som mindre meningsfullt att skissa på det mest sannolika utfallet för en förhoppningsaktie eftersom det utan undantag är att investerarna över tid gör en stor förlust.

Börsplus slutsats

Förhoppningsbolag är svårbedömda och inslaget av oförutsägbarhet är större än för aktier i rörelsedrivande bolag. Som en påminnelse om det stora inslaget av slump så graderar Börsplus sin syn på förhoppningsbolag som sidorna på en tärning. Där tärningsutfallen:

1 eller 2 = Sälj

3 eller 4 = Neutral

5 eller 6 = Köp

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel finns på www.svd.se. I juli 2019 migrerades denna och ett tusental andra artiklar över från SvD till analystjänsten Börsplus och därefter (april 2020) till Affärsvärlden. I vissa fall har delar av dessa artiklar dessvärre inte följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla tabeller, bilder, formatering eller rutor med tilläggsinfo. Om du vill vara säker på att läsa en artikel med helt fullständig information bör du alltså söka rätt på ursprungsversionen på www.svd.se. Ett enkelt sätt att hitta dit är att via en sökmotor som Google söka på ”SvD Börsplus + [Bolag] och/eller [Rubrik]”.
Annons från Santander