Qlife: Klarar testet

Börsaktuella Qlife säljer ett analysinstrument inriktat för patienter som behöver följa sin sjukdom med hög frekvens. Det ska gå att använda av patienten själv i hemmet. Grundarna har nosat på stor framgång förr och även om de inte nådde ända fram känns Qlife lovade.
Qlife: Klarar testet - device og telefon (1)
Bolagets produkt Egoo.health.

 

Qlife Februari 2020
VD: Thomas Warthoe
Styrelseordförande: Mette Gross
Antal anställda: 17
Nyckelpersoners ägande: Cirka 33 %
Lista: Nasdaq First North
Aktiekurs:                                                         12,30 kr
Antal aktier ink. utspädn: 13,3 miljoner
Börsvärde: 164 Mkr
Nettokassa: 49 Mkr
Resultatnivå, årstakt: Cirka -25 Mkr
Källa: Börsplus /Bolaget Räknat på max antal aktier.

Medicinteknikbolaget Qlife (teckningskurs 12,30 kr) startade 2018 i Danmark och verkar inom ett område som kallas patientnära testning (POCT). Detta handlar om att skala ned analysinstrument så de blir så små, billiga och enkla att patienter själva kan använda dem, till exempel på vårdcentral eller i hemmet. Men samtidigt ska provresultatens kvalitet vara i klass med laboratorieinstrument.

Trots sin låga ålder har Qlife hunnit växa till 17 anställda och utvecklat en produkt de kallar Egoo.health som är redo för marknaden. Egoo består av hårdvara, kapsel och mjukvara/app. Testet kräver ett stick i fingret. Blodet förs in i kapseln som placeras i hårdvaran. Analysen är klar på 10 minuter och läses av i mobilen. Analysen korrelerar till 99 % med laboratorieinstrument.

Egoo baseras på en metod för att filtrera en exakt mängd blod för analys. Den optiska delen av plattformen kombinerar mätprinciper som möjliggör snabb optisk avläsning av plasma eller blod med relativt små volymer. Detta är innovationen. Här har bolaget två aktiva patentansökningar.

Egoo möjliggör för patienter att följa sin sjukdomsutveckling kontinuerligt i hemmet. Data kan via molnet distribueras till läkare och sjuksköterska. Inom ett par år är tanken att Egoo ska marknadsföras som en konsumentprodukt riktad mot privatpersoner som vill övervaka sin hälsa.

Qlife har utvecklat tester för Föllings sjukdom, rematoid artrit och cancer. Framför allt den förstnämnda kräver kontinuerlig och tät översyn. Det är en sällsynt diagnos men behovet för patienterna av tät analys är avgörande. Tester och analyser för andra sjukdomsområden står på tur.

En skillnad från konkurrerande teknologier är att Egoo möjliggör flera tester i samma plattform.

Qlife genomför nu en nyemission av units inför listning på First North. Bolaget tar in cirka 50 Mkr.

En unit tecknas för 12,30 kr och består av en aktie och en teckningsoption. Lösenkurs för teckningsoptionen är 17,50 kronor i maj 2021. Det kommer att krävas två teckningsoptioner för att teckna en aktie. Optionsprogrammet kan resultera i ytterligare en kapitalinjektion på cirka 35 Mkr.

Klicka på denna länk för att komma till bolagets sida på IPO-guiden.

IPO-GUIDE Qlife
Lista First North
Omsättning rullande tolv månader 1 Mkr
Antal anställda 17
Teckningskurs 12,30 kr
Rådgivare G&W FK
Storlek på erbjudande 50 Mkr (varav 100% nyemission)
Börsvärde vid IPO Cirka 132 Mkr
Emissionskostnad Cirka 5 Mkr (10,4% av erbjudandet)
Säkrad andel av IPO* 70%
Investerare som ska teckna i IPO Thomas Warthoe, Jimmie Landerman, Oliver Molse, m.fl., Leif GW Persson, John Moll, m.fl. (70% i åtagande)
Garanter
Flaggor** En flagga
Sista teckningsdag 2020-02-07
Beräknad första handelsdag 2020-03-02 (24 dagars väntetid)
* Andelen av antalet aktier i erbjudandet som på förhand är säkrade via förbindelser (garantiåtagande/teckningsåtaganden).
** Särskild metodik. Se faktaruta nedan.
Källa: Börsplus / bolaget

En flagga enligt Börsplus IPO-guide

Börsplus IPO-guide granskar alla noteringar efter 25 typfall av så kallade flaggor. Genomsnittet efter 216 granskade börsnoteringar är 1,7 flaggor för miljardbolag, 3,3 för småbolag och 4,3 för mikrobolag. En flagga är inte så allvarligt i sig utan mer en signal om att man som investerare bör fundera ett extra varv kring vissa aspekter.

Börsplus IPO-guide hittar en flagga i Qlife

# Framtida kapitalbehov

Om ett bolag inte är lönsamt så är det viktigt för investerarna att få veta ungefär hur mycket kapital bolaget tror sig behöva fram till vinst eller större förväntat genombrott (licensaffär, ”proof-of-concept” eller motsvarande). Vid notering bör det vara tydligt angivet hur styrelsen ser på långsiktigt kapitalbehov, inte bara för kommande 12 månader. Ungefär hur mycket kapital behövs under ungefär hur många år? Om denna information saknas, förefaller orealistisk eller lämnar ett stort ofyllt finansieringsgap så är det en klar nackdel.

Det ges ingen information i prospektet om finansieringsbehovet efter 12 månader.

# Täta personkopplingar

Om nyckelpersoner har nära personliga relationer eller affärskopplingar via andra bolag så ökar risken att det inte enbart är professionella hänsyn som styr besluten.

VD och CSO är syskon. Det är ingen fördel men vår bedömning landar i att detta inte ska medföra flagga.

Börsplus syn på Qlife

Det här är ett forskningsdrivet utvecklingsbolag utan intäkter och med högtflygande planer, alltså en förhoppningsaktie. Analys av förhoppningsbolag kräver andra metoder än vanliga börsaktier. Se även faktaruta längst ner.

1. Incitament nyckelpersoner

De fyra grundarna av Qlife äger tillsammans cirka 58 procent av bolaget inför noteringen. Alla är verksamma i bolaget. Efter emissionen blir grundarnas andel drygt 30 procent. VD Thomas Warthoe är enskilt största ägare med motsvarande 11 procent. Han har också åtagit sig att teckna nya aktier för knappt 3 Mkr i erbjudandet. De personer som ska göra jobbet verkar ha bra incitament.

Det finns en lock-up på 12 månader för ledning, styrelse och storägare. Det berör drygt 70 procent av de aktier som finns innan emissionen.

Näst största ägare efter grundarna är en statlig dansk myndighet som bland annat ger bidrag till forskning, Styrelsen for Institutioner og Uddannelsesstøtte. De har 8,2 procent. Tredje största ägare är Arastoupour & Persson Invest med 7,4 procent. Detta är Leif GW Perssons bolag som också åtagit sig att teckna för 1,5 Mkr i emissionen.

Vilka villkor tidigare kapitalanskaffningar gjorts till framgår inte i prospektet.

Till incitamentsbilden hör också upplägget med teckningsoptionen som följer med i det unit-paket som nu erbjuds. För att få in pengar från dessa optioner behöver aktiekursen i Qlife vara över 17,50 kr i maj 2021.

2. Track record nyckelpersoner

Grundarna har jobbat med produktutveckling för patientnära testning under lång tid. Deras senaste projekt innan Qlife var bolaget Atonomics som under 12 år bland annat utvecklade att system (Atolyzer) för patientnära tester av biomarkörer relaterade till upptäckten av hjärtinfarkt. En film från 2011 om bolaget kan ses här.

Atonomics såg lovande ut. År 2011 fick man ett partneravtal med storbolaget Beckman Coulter som följande år investerare 100 Mkr i produktutveckling. Men produkten nådde aldrig marknaden utan las abrupt ned när Beckman Coulter blivit uppköpt av ett annat storbolag, Danaher. Danaher ägde (danska) Radiometer som hade en konkurrerande produkt.

Erfarenheterna från Atonomics ligger till grund för Qlife även om den nya produkten skiljer sig från den gamla.

3. Trovärdighet produkt och strategi

Det är svårt att bedöma hur stor marknaden för Egoo är. Enligt bolaget lider cirka 300 000 patienter i Norden av de tre sjukdomsområden som Egoo kan testa idag. Det skulle resultera i en potential för bara plattformen exklusive förbrukningsprodukten på cirka 250 Mkr vid en marknadspenetration på 10 procent.

Tanken är att plattformen ska kosta minst 795 Euro. Kapslarna kommer att kosta 10-20 Euro per styck och test. Om Egoo blir aktuell för konsumentmarknaden på ett par års sikt är marknadspotential ingen begränsning. Det är en tydlig trend att egen hälsoövervakning växer rejält i takt med att teknologin utvecklas. Qlife tänker sig ha 10-15 olika biomarkörer på marknaden då.

Det är dock av vikt att bolaget lyckas reducera priset. På sikt är ambitionen att ge bort instrumentet och tjäna alla pengarna på kapslar, alltså själva testen.

Qlife har många segment inom vården att bearbeta. Det är allt från sjukhus, vårdcentraler, specialistkliniker och laboratorier. Dessa kommer i sin tur att antingen rekommendera eller förse patienter med Egoo.

För närvarande pågår valideringsprojekt i Danmark och Holland. Totalt har det resulterat i beställningar av 145 Egoo-enheter. Av dessa har 65 levererats. Kunderna ska utvärdera och ge feedback. Hur tidsplanen, utvärdering och rapportering av projekten ska se ut är oklart.

I dagarna kom beskedet att Egoo blivit CE-märkt för professionell användning. Därmed kan försäljning till vården inledas. Det är en viktig milstolpe. Nästa steg är att CE-märka Egoo för hemanvändning. Det räknar bolaget med kan bli verklighet i år.

Qlife har två patentansökningar som skyddar centrala aspekter i teknologin.

Efter kostnader och återbetalning av brygglån kommer Qlife att ha cirka 40-45 Mkr i kassan efter genomförd unitemission. Ytterligare en rejäl kapitalinjektion från teckningsoptionen kan bli aktuell i maj nästa år. Den kan ge en bit över 40 Mkr. Får bolaget in dessa pengar borde det inte vara omöjligt att driva projektet till lönsamhet utan ytterligare tillskott. Bolaget väljer dock att inte beröra frågeställningen om framtida kapitalbehov.

4. Nödvändiga antaganden i optimistiskt scenario

Här är de saker som mer eller mindre måste inträffa för att Börsplus optimistiska scenario för bolaget ska kunna inträffa.

  • CE-märkning för konsumentmarknad
  • Framgångsrik validering i de pågående projekten
  • Försäljning

Försäljning mot vården kan starta omedelbart i och med den nyligen vunna CE-märkningen för professionellt bruk. Ett par betydande orders skulle vara värdedrivande. På sikt är lansering på konsumentmarknaden också bärande för investeringscaset.

Valideringsprojekten är viktiga men vi har svårt att se hur de ska bedömas eftersom vi vet lite om dem. Oavsett är det självklart avgörande att vårdgivarna är positiva till Egoo.

Optimistiskt scenario

Qlife Idag Tänkbart 2024
Avklarad milstolpe  Klar produkt, CE-märkning  Omsättning 100 Mkr
Kommande värdedrivare (i) Validering, CE-märkning för konsumentbruk Fortsatt expansion
Värderingsmodell (ii)  e.m  P/S > 5
Resultatnivå, årstakt  Cirka -25 Mkr  Breakeven
Börsvärde, Mkr (iii)
 164 Mkr
500 Mkr
Optimistisk vinstchans (iv) 200%

Efter genomförd nyemission värderas Qlife till cirka 130 Mkr och till 164 Mkr givet att teckningsoptionerna nyttjas nästa vår.

De första två åren efter CE-märkningarna är på plats är Qlifes målsättning att sälja 3 000 instrument och mer än 100 000 kapslar. Det motsvarar en försäljningspotential om cirka 40 Mkr på två år. Det är luddigt att uttrycka försäljning på tvåårs basis.

Ett möjligt jämförelseobjekt är Spotlight-listade Zenicor som omsätter uppskattningsvis 22 Mkr 2019 med ett resultat nära noll. Aktiemarknaden värderar det till cirka fyra gånger omsättningen. Andra medicinteknikbolag som ligger i startgroparna med försäljningen är Invent Medic, Calmark och VibroSense Dynamics med börsvärden på 100, 170 respektive 105 Mkr.

Skillnaden mellan Qlife och de nämnda bolagen är att om 3-4 år är tanken att Egoo ska lanseras som konsumentprodukt. Då räknar Qlife med att försäljningspotentialen är tio gånger så stor som mot vården. Skulle det bli verklighet är uppsidan betydande på flera års sikt. Den typen av framgång skulle också leda till en multipelexpansion. Varje omsättningskrona skulle kunna värderas 5-10 gånger i ett sådant scenario.

Pessimistiskt scenario

Långsamma beslutsprocesser i vården är en realitet och det kan mycket väl drabba även Qlife. Även feedback från valideringsprojekten kan tvinga fram ändringar som fördröjer försäljningen. Det öppnar för risken att “inget händer” kring bolaget, optionen inte ger något kapitaltillskott nästa vår och Qlife hamnar i behov att hämta in mer kapital. Då finns en tydlig nedsida i aktien men troligen inte en total förlust.

Börsplus slutsats

Huvudscenariot för förhoppningsbolag är att det över tid slutar med en stor förlust för investerarna.

Produkten, affärsplanen och nyckelpersonerna är trovärdiga. CE-märkningen för professionell användning är på plats. Försäljningen ska ta fart direkt. Det borgar för ett potentiellt starkt nyhetsflöde. Allt detta talar för att aktien kan vara intressant att äga för den som står ut med risken som alltid är förknippad med förhoppningsbolag. Man bör också vara medveten om den högst realistiska möjligheten att försäljningsgenombrottet drar ut på tiden.

Rekommendationen blir att tålmodiga investerare kan teckna Qlife.

Så ser Börsplus på förhoppningsbolag

Vid investeringar i entreprenörsbolag utan intäkter men med högtflygande planer bör man enligt Börsplus åsikt börja med nyckelpersonerna i projektet.

  1. Har nyckelpersonerna rätt incitament och engagemang för att göra det långa och hårda arbete som krävs för att lyckas? Saknas detta incitament kan man ofta stryka aktien som köpkandidat redan här.
  2. Har nyckelpersonerna erfarenhet och historik med sig som gör det troligt att de har rätt förutsättningar för att ta projektet till framgång? Det gör enorm skillnad om entreprenören har relevanta framgångar i bagaget eller ej. Detta är en väldigt subjektiv och därmed svår bedömning men den bakomliggande tanken är robust. Nämligen att en förstklassig ledning med en halvdan affärsidé är långt mycket bättre än en förstklassig affärsidé i händerna på en halvdan ledning.
  3. Hur trovärdig är strategin och produkten? Denna fråga kan besvaras på flera nivåer. Från höftskott till datainsamling i McKinsey-klass. Vi lägger oss på en nivå någonstans där emellan där nedlagd analystid får styras av hur intressant investeringen ser ut att vara i övrigt. En mycket intressant aktie förtjänar en mer grundlig research än ett börsbolag som vi på andra grunder bedömer som helt ointressant. Dessa bedömningsgrunder kan vara saker som frågorna 1–2 ovan eller potentialen, värderingen eller något annat.
  4. Nödvändiga antaganden i optimistiskt scenario. Investeringar i förhoppningsbolag handlar helt och hållet om att skissa på hur uppsidan ser ut och därefter utsätta detta optimistiska scenario för ”konstruktiv kritik”. Om aktien står pall för trycket så kan det vara en intressant investering.

En metod är att lista vilka antaganden man nödvändigtvis måste göra för att det optimistiska scenariot ska besannas. Exempel på sådana antaganden kan vara:

  • Kundtillväxten ökar
  • Positiva forskningsresultat (Life Science)
  • Framgångsrik lansering utomlands
  • Lyckad prospektering (råvarubolag)
  • Inget priskrig från stark konkurrent
  • Nyckelpersonerna klarar att verkställa strategin

Vi ser det alltså som mindre meningsfullt att skissa på det mest sannolika utfallet för en förhoppningsaktie eftersom det utan undantag är att investerarna över tid gör en stor förlust.

Börsplus slutsats

Förhoppningsbolag är svårbedömda och inslaget av oförutsägbarhet är större än för aktier i rörelsedrivande bolag. Som en påminnelse om det stora inslaget av slump så graderar Börsplus sin syn på förhoppningsbolag som sidorna på en tärning. Där tärningsutfallen:

  • 1 eller 2 = Sälj
  • 3 eller 4 = Neutral
  • 5 eller 6 = Köp

 

RUBRIK3 Tabellförklaring Optimistiskt scenario

Tabellen visar bolaget i dag samt ett tänkbart framtida optimistiskt scenario. Detta är alltså inte Börsplus huvudscenario. Huvudscenariot för förhoppningsbolag är att det oftast slutar med en stor förlust för investerarna.

(i) Värdedrivare är de enligt Börsplus enskilt viktigaste aktiviteterna och målen för bolagets utveckling. Exempel på värdedrivare i förhoppningsbolag är: licensavtal, regulatoriska godkännanden, genombrottsorder, kundintag, nya marknader, nya råvarufyndigheter, nya forskningsdata, produktlanseringar etc.

(ii) Värderingsmodell: Vad är viktigast för hur aktien prissätts på börsen? Enklast är det om man har vinster eller omsättning att utgå ifrån som kan ge en värderingsmultipel som P/e-tal, EV/EBIT eller EV/Sales. Annars är man hänvisad till en grov skattning av vad som vore ett rimligt börsvärde i en tänkt framtid efter att bolaget klarat av flera värdedrivande milstolpar längs vägen.

(iii) Börsvärde idag avser aktuell börskurs och full utspädning efter eventuell pågående nyemission. Börsvärdet i en tänkbar framtid avser Börsplus (ofta svåra) bedömning av vad som kan vara ett rimligt framtida börsvärde i ett läge där Börsplus optimistiska antaganden om utvecklingen slagit in.

(iv) Optimistisk vinstchans är en förenklad skattning av potentialen i aktien på några års sikt. Detta är starkt förenklat och tar inte hänsyn till mindre finansieringsbehov eller exakt nettoskuld/kassa. Större bedömda finansieringsbehov är dock inkluderade vilket i så fall anges i tabellen och/eller i analysen.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du alla analyser

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på www.borsplus.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till www.affarsvarlden.se. I sällsynta fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från SciBase