Prostalund: Fokuserar sin värmeenergi på Norden

Prostalund har länge strävat efter ett genombrott för sin metod CoreTherm som används för behandling av godartad prostataförstoring. Nu har bolaget ändrat strategi och lägger allt fokus på Norden. Är det skäl att bli positiv till aktien?
Prostalund: Fokuserar sin värmeenergi på Norden - prostalund

Vi analyserade Prostalund (1,50 kr) 2018 och valde då att avstå. Det var ett riktigt beslut. Bolaget har efter det genomfört en företrädesemission och kursen är ned drygt 70 procent bara sedan årsskiftet.

Speglar kursraset att förutsättningarna är kraftigt försämrade? Vi lutar åt att det inte behöver vara så. Något om verksamheten först.

CoreTherm är en behandling mot godartad prostataförstoring (BPH) som bolaget utvecklat under 20 års tid. Behandlingen är minimalinvasiv, snabb och säker. CoreTherm kräver ingen narkos och patienten går hem samma dag. Traditionellt behandlas BPH med operation som kan kräva ett par dagars sjukhusvistelse.

BPH drabbar nästan hälften av alla män över 50 år. Växande vävnad trycker på urinröret och gör att man behöver kissa oftare men har svårt att tömma blåsan. Det kan leda till allvarliga besvär.

Med CoreTherm metoden förs en kateter in i urinröret. Prostatan värms upp med mikrovågsenergi. Det förstör överflödig vävnad. Proceduren tar cirka en kvart och kräver bara lokalbedövning. Behandlingen är ett särskilt bra alternativ för högriskpatienter som inte klarar av kirurgi till exempel på grund av dåligt allmäntillstånd eller olika former av medicinering.

Prostalund Juli 2019
VD: Hans Östlund
Styrelseordförande: Kerstin Jacobsson
Antal anställda: 6
Nyckelpersoners ägande: Cirka 9 %
Lista: Nasdaq First North
Aktiekurs: 1,50 kr
Antal aktier ink. utspädn: 28,1 miljoner
Börsvärde: 42 Mkr
Nettokassa: 17 Mkr
Resultatnivå, årstakt: Cirka -10 Mkr
Källa: SvD Börsplus /Bolaget Räknat på max antal aktier.

Börsplus syn på Prostalund

Det här är en förhoppningsaktie, alltså ett entreprenörsdrivet utvecklingsbolag med minimala intäkter och högtflygande planer. Analys av förhoppningsbolag kräver andra metoder än vanliga börsaktier (se faktaruta längst ner). Plus insikten att det vanligaste utfallet är att investerarna förlorar nästan hela insatsen.

———

1. Incitament nyckelpersoner

Nyckelpersoner äger cirka 20 procent av Prostalund. Då räknar vi med största ägaren William Gunnarsson som nyligen lämnade styrelsen. Positivt är att de flesta nyckelpersonerna deltagit med teckningsåtaganden i alla företrädesemissioner som Prostalund genomfört.

2. Track record nyckelpersoner

Vd Hans Östlund har 30 års erfarenhet inom life science. Han har bland annat varit nordisk marknadschef på Bayer. Styrelseordförande sedan förra året är Kerstin Jakobsson. Jakobsson har lång erfarenhet från försäljning inom medicinteknik. Hon har tidigare varit vd för bland annat SpectraCure och Ortoma. Ny i styrelsen, Mikael Wahlgren, är juridisk expert. Han är bland annat vice vd i Dignitana och SenzaGen. Ledamot och storägare Sonny Schelin är bland annat urolog och grundare av Specialistläkargruppen i Kalmar som använder CoreTherm.

3. Trovärdighet för produkt och strategi

Över 20 miljoner män söker vård för BPH i världen. Drygt 10 procent av dessa skulle kunna behandlas med CoreTherm. I Sverige har cirka 300 000 män kontakt med vården årligen. Ungefär 5000 blir opererade. Runt 500 behandlas med CoreTherm. Enligt Prostalund har det genom åren genomförts cirka 50 000 behandlingar med CoreTherm. I långtidsstudier har metoden visats vara lika effektiv som kirurgi.

Sedan vi sist analyserade Prostalund har bland annat följande hänt:

  • Satsningen på den amerikanska marknaden har skjutits upp. Det var svårare att nå acceptans än vad bolaget räknat med. Positivt är att det minskar kostnaderna.
  • En ny strategi lägger fokus på den nordiska marknaden. Det resulterade i cirka 80 procent högre intäkter från Norden under årets första kvartal jämfört med 2018.
  • Organisationen har förstärkts inom sälj och ekonomi.
  • CoreTherm har positionerats om mot vården. Tidigare har metoden sålts in som ett komplement till traditionell kirurgi. Nu är fokus mer på att CoreTherm bör vara den primära invasiva behandlingen.
  • Flera marknadsaktiviteter har genomförts för att göra beslutsfattare, vårdgivare, anhöriga, patienter och politiker medvetna om CoreTherms fördelar.

2018 omsatte Prostalund knappt 14 Mkr med ett rörelseresultat på minus 4 Mkr. Första kvartalet i år landade omsättningen på 3,6 Mkr att jämföra med 2,7 Mkr 2018. Mest intressant var att försäljningen i Norden ökade rejält. Tillväxten tyder på att marknadsaktiviteterna ger resultat och CoreTherm har nått ökad acceptans från urologer. Prostalund genomförde nyligen en företrädesemission som bara gav 70 procent av sökt kapital. Efter kostnader tillfördes bolaget cirka 15 Mkr.

Framåt är ett par saker viktigare än andra:

  • En ny behandlingsplattform är under utveckling. Den innehåller delvis ny teknik och är mer användarvänlig. CE-märkning väntas under 2020.
  • Att utöka antalet center som jobbar med CoreTherm. Ett nytt center kom nyligen i gång i Danmark där det nu finns tre center. Fjärde kvartalet i fjol togs ett första steg in i Norge.
  • Att skapa opinion för CoreTherm på politisk nivå som ett sätt att minska vårdköer. Detta jobbar Prostalund aktivt med.

Fokus ligger som beskrivits på Norden. Dock sker viss försäljning i USA och ytterligare några länder. I Iran och Kina är CoreTherm godkänt av myndigheterna. Båda marknaderna är stora men det är svårt att bedöma när ett eventuellt försäljningsgenombrott kan komma. Bolaget vill inte lova något.

4. Nödvändiga antaganden i ett optimistiskt scenario

  • Ökad acceptans och kunskap om CoreTherm
  • Försäljningsframgångar i Norden

Att sprida budskapet om CoreTherm för att påverka patienter, vårdgivare och politiker blir viktigt. Nyligen beskrevs CoreTherm ingående i tidskriften ”Senioren” som har en upplaga på 200 000 ex. Det är ett bra exempel på hur kännedom kan spridas. Det måste resultera i försäljningsframgångar. Aktieägarna har väntat länge på ett genombrott.

Prostalund i ett optimistiskt scenario

Prostalund Idag Tänkbart 2021
Avklarad milstolpe Ny strategi fokus Norden Försäljningsframgångar i Norden
Kommande värdedrivare (i) Opinionsbildning & försäljning Omsättning 45 Mkr
Värderingsmodell (ii) e.m P/S 3
Resultatnivå, årstakt Cirka -10 Mkr breakeven
Börsvärde, Mkr (iii) 41 Mkr 135 Mkr
Optimistisk vinstchans (iv) 230%

Tabellförklaring

Tabellen visar bolaget i dag samt ett tänkbart framtida optimistiskt scenario. Detta är alltså inte Börsplus huvudscenario. Huvudscenariot för förhoppningsbolag är att det som regel slutar med en stor förlust för investerarna.

(i) Värdedrivare är de enligt Börsplus enskilt viktigaste aktiviteterna och målen för bolagets utveckling. Exempel på värdedrivare i förhoppningsbolag är: licensavtal, regulatoriska godkännanden, genombrottsorder, kundintag, nya marknader, nya råvarufyndigheter, nya forskningsdata, produktlanseringar etc.

(ii) Värderingsmodell: Vad är viktigast för hur aktien prissätts på börsen? Enklast är det om man har vinster eller omsättning att utgå ifrån som kan ge en värderingsmultipel som P/e-tal, EV/EBIT eller EV/Sales. Annars är man hänvisad till en grov skattning av vad som vore ett rimligt börsvärde i en tänkt framtid efter att bolaget klarat av flera värdedrivande milstolpar längs vägen.

(iii) Börsvärde idag avser aktuell börskurs och full utspädning efter eventuell pågående nyemission. Börsvärdet i en tänkbar framtid avser Börsplus (ofta svåra) bedömning av vad som kan vara ett rimligt framtida börsvärde i ett läge där Börsplus optimistiska antaganden om utvecklingen slagit in.

(iv) Optimistisk vinstchans är är en förenklad skattning av potentialen i aktien på några års sikt. Detta är starkt förenklat och tar inte hänsyn till mindre finansieringsbehov eller exakt nettoskuld/kassa. Större bedömda finanseringsbehov är dock inkluderade vilket i så fall anges i tabellen och/eller i analysen.

Optimistiskt scenario

Prostalunds målsättning är att sälja 1000 behandlingar innevarande år. 2020 ska 1500 behandlingar säljas. Det ska jämföras med dagens cirka 600 behandlingar. Det ska räcka för att bolaget ska nå positivt kassaflöde under andra halvåret 2020.

Under 2018 låg snittintäkten per behandling kring 23 000 kr men vi misstänker att bolaget försökt att prisa in sig på svåra marknader. Vi räknar med en högre siffra framöver och att omsättningen kan landa kring 45 Mkr om bolaget når sitt mål på 1500 behandlingar. Det får betraktas som framgångsrikt om Prostalund är där år 2021.

Bolaget handlas idag till p/s 3. Med samma nyckeltal kan Prostalund värderas till 135 Mkr jämfört med dagens cirka 40 Mkr. Uppsidan är stor om bolaget når i mål.

Pessimistiskt scenario

I vår förra analys ställde vi oss frågan varför det inte tar fart för CoreTherm? Evidensen för metoden är övertygande. Svaret är sannolikt att vården är konservativ. Även viktiga innovationer inom life science behöver säljas in på samma sätt som andra produkter och tjänster. Trots att man kan tycka att förbättringar inom vården borde stå högt på den samhälleliga agendan.

I vår förra analys lyfte vi också fram ett ytterligare kapitalbehov. Vi gissade på en företrädesemission 2019. Så blev fallet. Eftersom Prostalund inte fick in hela det sökta beloppet finns det ett hål i kassan. Aktieägare bör ställa in sig på att ytterligare finansiering förmodligen kommer att krävas. Tar försäljningen fart kan det bli tal om en mindre emission. I så fall skulle en riktad emission vara en bra gissning och ett bra alternativ.

CE-märkning av den nya versionen låter som en smal sak men de som följer medicinteknikbolag vet att det kan dra ut på tiden. Återigen innebär det risk för fördyrande förseningar.

Börsplus slutsats

Huvudscenariot för förhoppningsbolag är att det över tid slutar med en stor förlust för investerarna.

Fortsätter försäljningsframgångarna i Norden i samma takt som under årets första kvartal finns det betydande uppsida i Prostalund. Med tanke på bolagets historik av misslyckade försök att få fart på försäljningen och felsatsningar i till exempel USA är det rimligt att inta en skeptisk hållning. Aktien ser dock mer aptitlig ut nu än förra gången vi analyserade Prostalund. Vi höjer betyget ett snäpp utan att slå om hela vägen till ett köpråd.

Så ser Börsplus på förhoppningsbolag

Vid investeringar i entreprenörsbolag utan intäkter men med högtflygande planer bör man enligt Börsplus åsikt börja med nyckelpersonerna i projektet.

1. Har nyckelpersonerna rätt incitament och engagemang för att göra det långa och hårda arbete som krävs för att lyckas? Saknas detta incitament kan man ofta stryka aktien som köpkandidat redan här.

2. Har nyckelpersonerna erfarenhet och historik med sig som gör det troligt att de har rätt förutsättningar för att ta projektet till framgång? Det gör enorm skillnad om entreprenören har relevanta framgångar i bagaget eller ej. Detta är en väldigt subjektiv och därmed svår bedömning men den bakomliggande tanken är robust. Nämligen att en förstklassig ledning med en halvdan affärsidé är långt mycket bättre än en förstklassig affärsidé i händerna på en halvdan ledning.

3. Hur trovärdig är strategin och produkten? Denna fråga kan besvaras på flera nivåer. Från höftskott till datainsamling i McKinsey-klass. Vi lägger oss på en nivå någonstans där emellan där nedlagd analystid får styras av hur intressant investeringen ser ut att vara i övrigt. En mycket intressant aktie förtjänar en mer grundlig research än ett börsbolag som vi på andra grunder bedömer som helt ointressant. Dessa bedömningsgrunder kan vara saker som frågorna 1–2 ovan eller potentialen, värderingen eller något annat.

4. Nödvändiga antaganden i optimistiskt scenario

Investeringar i förhoppningsbolag handlar helt och hållet om att skissa på hur uppsidan ser ut och därefter utsätta detta optimistiska scenario för ”konstruktiv kritik”. Om aktien står pall för trycket så kan det vara en intressant investering.

En metod är att lista vilka antaganden man nödvändigtvis måste göra för att det optimistiska scenariot ska besannas. Exempel på sådana antaganden kan vara:

  • Kundtillväxten ökar
  • Positiva forskningsresultat (Life Science)
  • Framgångsrik lansering utomlands
  • Lyckad prospektering (råvarubolag)
  • Inget priskrig från stark konkurrent
  • Nyckelpersonerna klarar att verkställa strategin

Vi ser det alltså som mindre meningsfullt att skissa på det mest sannolika utfallet för en förhoppningsaktie eftersom det utan undantag är att investerarna över tid gör en stor förlust.

Börsplus slutsats

Förhoppningsbolag är svårbedömda och inslaget av oförutsägbarhet är större än för aktier i rörelsedrivande bolag. Som en påminnelse om det stora inslaget av slump så graderar Börsplus sin syn på förhoppningsbolag som sidorna på en tärning. Där tärningsutfallen:

1 eller 2 = Sälj

3 eller 4 = Neutral

5 eller 6 = Köp

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel finns på www.svd.se. I juli 2019 migrerades denna och ett tusental andra artiklar över från SvD till analystjänsten Börsplus och därefter (april 2020) till Affärsvärlden. I vissa fall har delar av dessa artiklar dessvärre inte följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla tabeller, bilder, formatering eller rutor med tilläggsinfo. Om du vill vara säker på att läsa en artikel med helt fullständig information bör du alltså söka rätt på ursprungsversionen på www.svd.se. Ett enkelt sätt att hitta dit är att via en sökmotor som Google söka på ”SvD Börsplus + [Bolag] och/eller [Rubrik]”.