Preferensaktier: Klen tröst när det krisar

Som grupp har börsens preferensaktier under coronakrisen inte levererat den stabilitet som många nog hade hoppats på. D-aktierna har gått ännu sämre. Kanske innebär det goda möjligheter framöver? Det är dags att återigen kika närmre på börsens utdelningsaktier.
Preferensaktier: Klen tröst när det krisar - Temabild Prefguiden

Pref-guiden analyserar alla preferensaktier

Börsplus verktyg Pref-guiden är en tjänst enbart för dig som prenumerant på Börsplus där du kan se väsentliga nyckeltal och villkor för samtliga börsnoterade preferensaktier. Ungefär en gång i kvartalet tar vi temperaturen på sektorn som helhet och ger vår uppdaterade topp- och bottenlista över vilka preffar man ska äga respektive undvika. Det här är en sådan kvartalsuppdatering.

Coronakrisen har satt djupa spår i börsens preferens- och D-aktier. I genomsnitt har de tappat 17 procent senaste tre månaderna – ungefär som börsen under samma tidsperiod.

Direktavkastningen har därmed stigit från drygt 6 till närmre 8 procent. Som tabellen nedan visar är det dock stor skillnad på hur olika kategorier presterat hittills under krisen.

 

Totalavkastning 3 mån Genomsnittlig direktavkastning idag
Fastighetspreffar -16% 6,3%
Fastighets-D-aktier -22% 7,0%
Bostadsutvecklarpreffar -18% 9,9%
Övriga preferensaktier -11% 7,3%
Krisstämplade preferensaktier -30% 56,4% (men utdelning är inställd)

Preferensaktier utan koppling till fastighetsmarknaden är bland de som klarat sig bäst. Vi kallar den kategorin för ”övriga preferensaktier” och det handlar om Volati, Footway och Sdiptech. Kanske är det inte så konstigt med tanke på den frossa på kreditmarknaden som i sin tur fått fastighetsmarknaden att gunga rejält.

Märkbart är också en tydlig flykt ifrån de instrument som upplevs som något mer riskfyllda. D-aktier vars utdelning hänger mer på tillit än formella löften har exempelvis rasat betydligt mer än preferensaktier som har företräde till vinstdelning framför stamaktieägare.

Mer aggressiva bolagsbyggare som Rutger Arnhult (Klövern Pref/Corem Pref) och Ilija Batljan (SBB D) har också fått se sina utdelningsaktier rasa med 30 procent. Även NP3 Pref med stor exponering mot handel i norra Sverige har fallit kraftigt.

Sämst har krisstämplade preferensaktier presterat. Det vill säga aktier som på ett eller annat sätt redan ställt in sina utdelningar. Bolag med egna kriser och redan svaga balansräkningar gynnas ju knappast av ett sämre konjunkturläge.

Generellt är det ett ganska svagt betyg för preferens- och D-aktier. Hela grejen med dessa är ju deras fasta utdelning som ger en låg – men förhoppningsvis stabil – avkastning över tid. I praktiken är det dock bara en handfull av börsens 27 preferensaktier som visat sig stå emot börsraset hittills under den här krisen.

Som alltid är den stora frågan vart man ska rikta blicken framöver. I tabellen nedan har vi räknat fram respektive akties ”återhämtningspotential”. Här tänker vi oss den avkastning man kan få på något års sikt i ett optimistiskt scenario där aktiekursen återhämtar sig till ettårssnittet innan coronakrisen slog till, inräknat utdelningar på vägen. Efter tabellen kommenterar vi några aktier som vi tycker är extra intressanta.

Något man dock generellt kan fundera på är om direktavkastningar kring 6-8 procent är tillräckligt lockande i ett läge som detta. Det är förvisso riktigt bra jämfört de låga räntorna. Men inte särskilt imponerande givet vad som hänt på kreditmarknaden i övrigt där osäkerheten är hög och priserna fallit. I flera fall har bolagen i tabellen nedan utestående obligationer som handlas till både högre avkastningsnivå och med betydligt bättre säkerhet än preferensaktierna. Det bör man ha med sig innan man köper någon av aktierna nedan.

Sektor Direktavkastning Totalavkastning 3 mån Återhämtningspotential
Quartiers Prop. Pref Bostadsutvecklare 15,0% -33% +66%
SBB D Fastigheter 7,7% -27% +38%
NP3 Pref Fastigheter 7,2% -24% +34%
Corem Pref Fastigheter 6,9% -25% +32%
Sagax D Fastigheter 6,9% -20% +32%
Akelius D (EUR) Fastigheter 7,0% -24% +32%
K2A Pref Bostadsutvecklare 7,4% -21% +31%
Klövern Pref Fastigheter 6,8% -24% +29%
Genova Pref Bostadsutvecklare 9,5% -17% +28%
Fastpartner D Fastigheter 6,5% -15% +26%
Volati Pref Övrigt 7,0% -16% +26%
Amasten Pref Fastigheter 6,6% -14% +20%
Heimstaden Pref Fastigheter 6,0% -13% +18%
Aros Bostad Pref Bostadsutvecklare 8,5% -8% +17%
ALM Equity Pref Bostadsutvecklare 8,8% -11% +17%
Fastpartner Pref Fastigheter 5,9% -7% +15%
Sagax Pref Fastigheter 5,7% -7% +14%
Sdiptech Pref Övrigt 7,5% -8% +14%
Footway Pref Övrigt 7,4% -10% +12%
SBB Pref Fastigheter 5,3% (väldigt få aktier utestående) -14% +10%

D-aktier: var helt klart fel att äga in i en kris. Som D-aktieägare har man få formella rättigheter och kostnaden för bolaget att ställa in utdelningen är låg. Det finns helt enkelt inte särskilt mycket att hålla i när det stormar och tycks i många lägen vara vara en ganska dålig produkt att äga. Undantaget kanske möjligen är just nu då priserna redan fallit kraftigt.

Direktavkastning kring 7 procent är ändå attraktivt i nollräntemiljö. Både Sagax D och Akelius D framstår här som vettiga placeringar i dagsläget och vi skulle föredra dessa framför Fastpartner D.

SBB D sticker ut med klart högst potential men här har det upplevda riskläget helt klart förändrats. Det finns de som spekulerar i att grundaren Ilija Batljan skulle kunna bli den här krisens stora förlorare. Snabb expansionstakt och högt risktagande brukar gå hand i hand. Batljans ägande i SBB har dessutom delvis finansierats med privata obligationer. Vi tror bolaget överlever men det skulle fortfarande kunna komma dåliga nyheter i form av exempelvis tvångsförsäljningar av aktier, pressade fastighetsavyttringar eller inställda utdelningar. Stor potential till hög risk alltså.

Fastpartner Pref: Sven-Olof Johanssons fastighetsbolag har starka finanser och preferensaktien ligger bra till att bli inlöst för 116,67 kronor när dammet efter coronaviruset lägger sig. Att köpa aktien under den nivån ger hygglig potential till låg ränterisk. Vad vi ser har bolaget inte kommunicerat något explicit om utdelningen inför årsstämman men har i pressmeddelande 20 mars bekräftat att de har likviditet och kreditfaciliteter för att hantera alla låneförfall under 2020.

NP3 Pref: Lockar med högst direktavkastning av alla fastighetspreffar. Den höga skuldsättningen och stor andel handelsfastigheter gör dock att vi ändå skulle avstå från denna aktie i nuläget. Kanske är det till och med en säljkandidat – men stabila huvudägare med stort ägande i den egna preferensaktien gör att vi håller oss neutrala.

Volati Pref: Aktien har tappat 15 procent sedan vi i höstas gav ett säljråd på investeringsföretagets preferensaktie. Men läget är som bekant ett helt annat idag och vi har inte längre någon stark åsikt om aktien på de här nivåerna.

Aros Bostad Pref: även här har vi ett säljråd sedan september i fjol. Vi trodde då att aktien skulle ned under hundralappen och där står den nu. Relativt andra bostadsutvecklare ser vi dock fortfarande inga skäl att äga just denna. Såväl Genova Pref som ALM Equity Pref framstår som säkrare val med högre direktavkastning. På något års sikt tror vi Aros Bostad Pref kommer underprestera mot dessa två.

Footway Pref: utan någon större djupdykning konstaterar vi att bolaget hade nettoskuld i fjärde kvartalet samtidigt som man står mitt i förvärvet av Sportamore. Även om förvärvet bland annat finansierats med nyemission utgör det ändå en risk. Footway binder också stora mängder kassaflöde i varulagret samtidigt som coronakrisen tycks pressa all klädhandel, även online. Bolaget ger ett välskött intryck och har stabila ägare i Rutger Arnhult, Northzone, Industrifonden och grundare/VD Daniel Mühlbach. Magkänslan är ändå att direktavkastningen på 7,3 procent inte riktigt kompenserar för riskerna i nuläget.

Klövern Pref: Medelhög belåningsgrad kring 55-60 procent. Äger mycket kontor i Stockholm där marknaden skulle kunna svalna rejält. Har en hel del förfall av obligationer och annan skuld i år. Bolaget har förvisso den 26 mars upprepat förslaget till stämman om full utdelning till preferensaktieägare. Men vi skulle nog ändå välja andra aktier före denna.

Kommande veckor blir förstås extra intressanta. Både vad det gäller krisutvecklingen och vad som beslutas om utdelningar på årsstämmorna. Datapunkter som lär dröja lite längre är bland annat vad som händer på kreditmarknaden och hur krisen slår mot fastighetsmarknaden i form av vakanser, lägre hyror och fallande fastighetspriser. Vi fortsätter förstås följa utvecklingen.

BÖRSPLUS PREF-GUIDE Q1 2020 Q4 2019 Q3 2019 Q2 2019 Q1 2019 Q4 2018
Antal noterade preferensaktier (varav krisstämplade) 27 (7 st) 27 (6 st) 28 (6 st) 29 (6 st) 30 st (6 st) 32 st (5 st)
Börsvärde på totalt utestående preferenskapital 19 mdr 25 mdr 33 mdr 30 mdr 29 mdr 27 mdr
Totalavkastning preffar senaste 3 månaderna * -17% +3% -1% +2% +6% 0%
Totalavkastning preffar senaste 12 månaderna * -5% +11% +14% +8% +12% +8%
Genomsnittlig direktavkastning preferensaktier * 7,5% 6,3% 6,5% 6,6% 6,9% 7,7%
Svensk 10-års ränta -0,1% 0,2% 0,0% 0,0% 0,4% 0,7%
Värderingspremie över riskfria räntan = 7,6% = 6,2% = 6,5% = 6,6% = 6,5% = 7,0%
* Exklusive preferensaktier i kris eller med slopad utdelning. Vi ser detta som lite av en egen investeringskategori som kräver särskild analys.

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du alla analyser

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på www.borsplus.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till www.affarsvarlden.se. I sällsynta fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från ABG Sundal Collier
Annons från Mangold