Pref-guiden: Inte för sent att köpa preferensaktier

Många preferensaktier handlas till de högsta kurserna på flera år och har väl sällan varit så dyra som nu – eller? Börsplus genomgång visar nästan det motsatta. Vi kikar också närmre på vår topp- och bottenlista som visar vilka preffar du ska äga och vilka du bör undvika.

Pref-guiden analyserar alla preferensaktier

Vid årsskiftet lanserade Börsplus verktyget Pref-guiden. Det är en tjänst enbart för dig som prenumerant på Börsplus där du kan se väsentliga nyckeltal och villkor för samtliga börsnoterade preferensaktier.Ungefär en gång i kvartalet tar vi temperaturen på sektorn som helhet och ger vår uppdaterade topp- och bottenlista över vilka preffar man ska äga respektive undvika. Det här är en sådan kvartalsuppdatering.

Det finns gott om mätpunkter som visar att preferensaktier just nu står högt i kurs. Som bekant är nästan enda charmen med preferensaktier den höga utdelningen som ofta är ett fast belopp i kronor och ören per aktie.

Att ”preffarna” handlats upp allt högre på börsen innebär att direktavkastningen nu är rekordlåg. Aktierna i tabellen nedan har avancerat knappt 20 procent sedan 2017 vilket tillsammans med utdelningarna gjort dessa till bra placeringar.

Börjar festen närma sig slutet?

Direktavkastning i några utvalda preferensaktier

Trenden fick oss intresserade av att titta närmre och i mer detalj på hur preferensaktierna avkastat över tid.

Som studieobjekt använder vi den preferensaktie som var först att noteras på svensk börs den här sidan millennieskiftet, Sagax Pref. Här finns nämligen allra mest historik tillgänglig. Ett par saker kan sägas om det valet:

  • Minimalt stickprov. Till vårt försvar ger andra preferensaktier snarlika resultat. Man kan exempelvis titta även på Corem (från 2010) eller Fastpartner och Hemfosa (från 2015) men resultatet blir ungefär detsamma.
  • Fastighetsfokus. Inte orimligt eftersom många preferensaktier är utgivna av fastighetsbolag. Vi ser inte detta som något stort problem i den här ”studien” och konstaterar att även investeringsbolaget Volatis preferensaktie verkar handlas på liknande sätt som fastighetsbolagen.

Grafiken nedan visar hur direktavkastningen i Sagax preferensaktie varierat över tid. Den stora trenden är förstås att alla sorts räntor fallit kraftigt under perioden.

Den särskilt intressanta linjen är den lila som visar gapet mot långa svenska statsräntor. Det kan beskrivas som den riskpremie investerare krävt för att investera i preferensaktier i allmänhet och förstås Sagax Pref i synnerhet.

Direktavkastning i Sagax Pref över tid

Några korta kommentarer om detta:

Riskpremien är hög i ett historiskt perspektiv

Över tid har riskpremien i Sagax Pref varierat mellan 4 och 6 procent där en högre siffra innebär bättre betalt för att ta risk. Dagens nivå på 5,4 procent är knappast alarmerande låg som man kanske skulle gissa, utan snarare på en hyggligt god nivå sett till historiken.

Risknivån har minskat – men riskpremien ökat

Man ska dessutom ha i bakhuvudet att Sagax sedan säg 2010 blivit ett fyra gånger så stort bolag med markant lägre skuldsättning. Risknivån i bolaget har alltså minskat rejält – men trots det har riskpremien i preferensaktien ökat. I det här perspektivet ser Sagax Pref ut som en betydligt bättre placering idag än 2010.

Räntan rör sig mer än direktavkastningen

Historiken pekar på att om räntan skulle stiga med 2 procentenheter så stiger direktavkastningen bara med ungefär 1 procentenhet. Det lindrar effekterna av snabbt ändrade marknadsräntor något. Och skulle detta scenario inträffa är vår bedömning att Sagax aktiekurs skulle falla med omkring 10–15 procent. Det är inte bra och tillräckligt för att utradera två års avkastning – men knappast en katastrof som gräver något större hål i plånboken.

Slutsatsen? Preferensaktier kanske inte är så dyra och räntekänsliga som det först verkar.

Men som alltid gäller det att välja rätt instrument. Börsplus har analyserat nästan samtliga preferensaktier på börsen (länkar hittar du i Börsplus Pref-guide). På vägen har vi hittat ett antal favoriter och ”hatoriter” som listas i tabellen nedan.

BÖRSPLUS TOPPLISTA Sektor Direktavkastning Evig löptid eller inlösen? Aktuell kurs (kr)
Akelius Pref Fastigheter 5,7% juni 2019? 350,50
SBB D Fastigheter 6,1% evig 32,80
BÖRSPLUS BOTTENLISTA Sektor Direktavkastning Evig löptid eller inlösen? Aktuell kurs (kr)
Eniro Pref Kris 49,0% (inställd) evig 98,00
Prime Living Pref Kris 89,5% (inställd) evig 9,50
Oscar Pref B Kris 22,1% (inställd) evig 226,00
Aros Bostad Pref Bostadsutvecklare 7,9% evig 107,00
Footway Pref Övrigt 7,3% evig? 110,00
K2A Pref Fastigheter 6,1% evig 330,00
Klövern Pref Fastigheter 5,9% evig 340,50
Fastpartner Pref Fastigheter 5,3% evig? 127,00

Vad är nytt på listan?

Inte så mycket har hänt på listan sedan förra kvartalets genomgång. Precis som varnade för i vår analys har Zetadisplay meddelat att de önskar lösa in sin preferensaktie vilket gav ett stort kursfall i aktien. Här fick vi alltså rätt och har plockat bort aktien från bottenlistan.

Några korta kommentarer om samtliga aktier i tabellen. På topplistan:

Akelius. Aktien har nått den nivå vi ser som rimlig men en möjlig uppsida är ifall bolaget skulle växla preferensaktien mot en preferensaktieliknande stamaktie (ofta kallade D-aktier). Kanske görs ingen sådan transaktion men tills dess är aktien ett hyfsat alternativ till bankkontot.

SBB D. En av de större vinnarna under kvartalet. Men aktien är fortfarande billigast av alla fastighetspreffar och vi tror det finns lite mer uppsida här.

Och bottenlistan:

Eniro, Prime Living och Oscar Pref B. Har samtliga ställt in utdelningen. Vi har tidigare analyserat dessa specialfall och konstaterat att man gör bäst i att hålla sig borta.

Aros Bostad. En bostadsutvecklare vars preferensaktie är relativt ny på börsen. Värderas högre än både Genova (som delvis är bostadsutvecklare men också äger fastigheter) och ALM Equity (som är betydligt större och mer beprövade). Obefogat anser vi, och tror det finns fallhöjd i preferensaktien.

Footway. E-handlarens preferensaktie har backat några kronor sedan vår analys. Men vi är fortsatt skeptiska till att handla den över lägsta inlösenkursen som är 105 kronor.

K2A. Ett välskött företag som likt Genova är lite av en hybrid mellan fastighetsbolag och bostadsutvecklare – med skillnaden att K2A har egna husfabriker. Preferensaktiens direktavkastning kring 6 procent är dock alldeles för låg givet risken med bostadsutveckling. Kursen borde stå lägre.

Klövern. Ett av de högst skuldsatta fastighetsbolagen på börsen med en lite extra riskbenägen vd och huvudägare i Rutger Arnhult. Borde innebära högre direktavkastning och lägre kurs på aktien.

Fastpartner. Börsens dyraste preferensaktie. Inte helt befogat anser vi. Klyftan mot andra likartade preferensaktier har dock minskat så Fastpartner Pref kanske inte är lika uppenbart övervärderad idag.

___

Om ett kvartal återkommer vi med nytt ämne och en ny sammanställning av preferensaktierna på börsen. Under tiden väntar förstås fler analyser!

BÖRSPLUS PREF-GUIDE Q2 2019 Q1 2019 Q4 2018
Antal noterade preferensaktier (varav krisstämplade) 29 (6 st) 30 st (6 st) 32 st (5 st)
Värde på totalt utestående preferenskapital 30 mdr 29 mdr 27 mdr
Genomsnittlig direktavkastning preferensaktier * 6,6% 6,9% 7,7%
Svensk 10-års ränta 0,0% 0,4% 0,7%
Totalavkastning preffar senaste 3 månaderna * 2% 6% 0%
Totalavkastning preffar senaste 12 månaderna * 8% 12% 8%
* Exklusive de “krisstämplade” preferensaktierna Preservia, Eniro, Prime Living, Obducat, Oscar Pref och Oscar Pref B. Vi ser detta som lite av en egen investeringskategori som kräver särskild analys.
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel finns på www.svd.se. I juli 2019 migrerades denna och ett tusental andra artiklar över från SvD till analystjänsten Börsplus och därefter (april 2020) till Affärsvärlden. I vissa fall har delar av dessa artiklar dessvärre inte följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla tabeller, bilder, formatering eller rutor med tilläggsinfo. Om du vill vara säker på att läsa en artikel med helt fullständig information bör du alltså söka rätt på ursprungsversionen på www.svd.se. Ett enkelt sätt att hitta dit är att via en sökmotor som Google söka på ”SvD Börsplus + [Bolag] och/eller [Rubrik]”.
Annons från Spotlight Stock Market
Annons från AMF